من در این محتوا لیستی از اپراتورهای جستجو در گوگل را که بسیار کاربردی هستند به شما معرفی میکنم. در پایان مقاله نیز اپراتورهای غیر قابل اعتماد را معرفی میکنم.
شما با کمک این اپراتورها و عملگرها میتوانید سرچ و جستجوی حرفهایتر و پیشرفتهتری در گوگل داشته باشید و نتایج دقیقتری برای جستجوهای خود پیدا کنید.
تا انتهای این محتوا با من همراه باشید تا روشهای جدید سرچ حرفهای گوگل را یاد بگیرید.
اپراتور جستجوی گوگل چیست؟
همه شما وقتی میخواهید چیزی را در گوگل سرچ کنید، یک کلمه کلیدی (کیورد)، عبارت طولانی (کوئری) یا سوال در باکس جستجوی گوگل وارد میکنید. گوگل هم نتایج مرتبط با عبارت جستجو را به شما نمایش میدهید.
مثلا من عبارت «بهترین مدل گوشی سامسونگ» را در باکس سرچ گوگل وارد میکنم. گوگل هم یک سری نتایج کلی به من نشان میدهد:
این جستجو، سادهترین شکل سرچ یک موضوع در گوگل است. اگر شما بخواهید موضوع خاصی را با فیلترهای متعدد جستجو کنید، نمیتوانید از این روش ساده استفاده کنید.
مثلا اگر بهترین مدل گوشی سامسونگ با فیلتر خاص، مثل باتری یا رم خاصی که مدنظرتان باشد، به راحتی در این نتایج عادی سرپ پیدا نمیکنید.
از طرفی، در صفحه جستجوی گوگل، به جز فیلتر زمانی، فیلترهای خاصی برای جستجوی پیشرفته advanced search وجود ندارد.
اپراتورهای جستجوی گوگل به شما کمک میکنند که روی عبارت جستجوی خود فیلترگذاری کنید تا دقیقا همان محتوایی که دلتان میخواهد را پیدا کنید.
این اپراتورها، علائم، کد یا کلماتی هستند که نتایج سرپ گوگل را به هدف جستجوی شما نزدیکتر و دقیقتر میکنند.
من در ادامه به ۲۰ مورد از کاربردیترین اپراتورهای جستجوی پیشرفته گوگل و نحوه کار آنها اشاره میکنم. در انتها، لیست عملگرهای منقضی را هم فهرست میکنم.
۱- اپراتور کتیشن برای جستجوی دقیق کیورد یا کوئری “”
اپراتور نقل قول ” ” برای جستجوی دقیق سایتها و یافتن محتوایی که دقیقا شامل عبارت مورد جستجوی شما باشد یعنی exact match است.
شما با قرار دادن کلمه کلیدی یا کوئری مدنظرتان در داخل علامت نقل قول، به گوگل میگویید که محتواهایی که دقیقا حاوی این کلمه کلیدی یا کوئری هستند را به شما در لیست نتایج سرپ نشان دهد.
مثلا من عبارت “گوشی سامسونگ آبی رنگ” را به همراه کوتیشن وارد باکس سرچ گوگل می کنم و این نتایج را دریافت میکنم:
میبینید که تمامی نتایج و لینک سایتهای مختلف، دقیقا حاوی عبارت «گوشی ساسمونگ آبی رنگ» هستند.
حالا همین عبارت را بدون کوتیشن و علامت نقل قول در گوگل سرچ میکنم:
در نتایج ظاهر شده، تفاوت را میبینید که چقدر دقت آنها پایین آمده و همه جور محتوا، از جمله محتواهایی که فقط شامل بخشی از کیوردهای این عبارت هستند، در سرپ ظاهر شدهاند.
استفاده از این اپراتور به شما کمک میکند تا سریعتر به نتایج دلخواهتان برسید و وقتتان را برای بررسی نتایج غیر دقیق و مرتبط هدر ندهید.
نکته ای که در استفاده از اپراتورها باید رعایت کنید، این است که بین اپراتور و کیورد فاصله خالی قرار ندهید.
۲- اپراتور منها برای حذف یک کیورد از نتایج –
اگر بخواهید موضوعی را در گوگل جستجو کنید ولی بخشی از نتایج حذف یا تفکیک شود، میتوانید از اپراتور منها (-) استفاده کنید. مثلا اگر میخواهید درباره پزشکی به غیر از دندانپزشکی در گوگل سرچ کنید، کافیست عبارت «پزشکی-دندان پزشکی» را تایپ کنید.
مثلا من میخواهم بهترین تیمهای دنیا را بشناسم ولی علاقهای به شناخت تیمهای برتر فوتبالی ندارم. به همین دلیل، در جستجوی گوگل، عبارت «برترین تیمهای ورزشی -فوتبال» را سرچ میکنم.
همانطور که در تصویر بالا میبینید، اکثر نتایج مربوط به تیمهای برتر ورزشی به غیر از فوتبال هستند.
دقت این اپراتور در حد کیورد است؛ یعنی به طور مفهومی نمیتواند تفکیکسازی کند. چون فقط کلمه کلیدی بعد از اپراتور منها را از نتایج حذف میکند.
مثلا در بین نتایج سرچ «برترین تیم های ورزشی -فوتبال»، دو تا از لینکهای اول مربوط به برترین تیمهای باشگاهی جهان است که محتوای آنها کاملا فوتبالی هستند. دلیل انتخاب آنها این است که فقط حاوی کیورد «فوتبال» نیستند:
بنابراین، این اپراتور با اینکه کاربردی و موثر است، اما گاهی خطاهایی هم دارد.
اگر بخواهید چند عبارت یا کیورد را از نتایج سرچ گوگل حذف کنید، باید اپراتور ترکیبی نقل قول و منها را استفاده کنید؛ یعنی “کیورد”- . مثل عبارت « بهترین تیم های ورزشی – “فوتبال”-“کاراته” .
۳- سرچ صفحات حاوی تمام کیوردها AND
اپراتور AND به شما در یافتن نتایج مربوط به دو موضوع به طور همزمان کمک میکند. یا وقتی میخواهید در جستجوی یک موضوع، سرچ بخش خاصی از آن را هم به نتایج اضافه کنید، از این اپراتور استفاده کنید.
مثلا من برای اینکه به طور همزمان دنبال گوشی موبایل ال جی و تبلتهای این برند بگردم، عبارت «موبایل ای جیAND تبلت» را در باکس سرچ وارد کردم:
همانطور که نتایج را میبینید، فقط این دو محصول در سرپ نمایان شدهاند.
دقت کنید که اپراتور (+) کمی متفاوت از اپراتور AND است. شما وقتی از اپراتور + در سرچ استفاده میکنید و یک کیورد به کوئری خود اضافه میکنید، گوگل نتایج را به آن کیورد محدود میکند.
یعنی اگر عبارت جستجوی بالا را به صورت «موبایل ال جی+تبلت» سرچ کنید، نتایج مربوط به تبلتهای برند ال جی را مشاهده خواهید کرد.
اپراتور + چندان قابل اعتماد نیست و همراه با کمی خطا در نتایج است. چند وقت پیش، این اپراتور از سوی گوگل منقضی شد.
۴- عملگر :source
وقتی شما به دنبال یک محتوا از یک منبع خاص میگردید، میتوانید از کد دستوری :source استفاده کنید. این منبع خاص میتواند یک سایت خبری، فروشگاه اینترنتی، وبلاگ و یا هر سایت دیگری باشد.
مثلا برای یافتن محتوایی با موضوع «ورزش» در سایت آپارات، کافیست عبارت «source:aparat ورزش» را جستجو کنیم:
۵- جستجوی صفحات حاوی حداقل یکی از کیوردها OR یا │
اپراتور OR یا│برای جستجوی نتایج گوگل بین دو گزینه است. یعنی شما میخواهید نتایج مربوط به سرچ گزینه x یا y را ببینید. برای این کار باید از این اپراتور در بین دو کیورد یا کوئری خود استفاده کنید.
مثلا وقتی میخواهید گوشی های موبایل بین مدل شیائومی یا هوآوی را سرچ کنید، عبارت «گوشی شیائومی OR هوآوی» را وارد میکنید:
استفاده از این اپراتور، نتایج سرپ را به دو گروه گوشی های شیائومی و هوآوی محدود و فیلتر میکند. بنابراین، با خیال راحت و با فراغ بال میتوانید به دنبال مدل گوشی دلخواهتان از این دو برند بگردید.
برای افزایش دقت عمل این اپراتور میتوانید آن را با عملگر کوتیشن یا نقل قول ترکیب کنید؛ یعنی “کیورد” OR “کیورد”. به این ترتیب، نتایج جستجو فقط حاوی لینکهای بین دو گزینه یا کیورد شما خواهد بود که دقیقا شامل همین کلمات هستند.
۶- جستجوی صفحات ایندکس یک سایت :site
اپراتور :site برای جستجوی کیوردها یا موضوعات در یک سایت خاص هستند. یعنی اگر بخواهید در سایت خودتان یا سایتهای دیگر به دنبال کیورد یا موضوع خاصی باشید، باید از این کد استفاده کنید.
مثلا اگر میخواهید در سایت دیجی کالا دنبال کیف دستی چرم باشید، باید عبارت «کیف دستی چرم site:digikala.com» را جستجو کنید:
این اپراتور را برای یافتن تمامی صفحات ایندکس شده سایت خودتان یا سایتهای رقیب هم میتوانید استفاده کنید. یعنی اگر میخواهید بدانید که سایتهای دیگر چقدر با کیورد مدنظرتان محتوای ایندکس تولید کردهاند، میتوانید از این کد استفاده کنید.
۷- اپراتور سرچ گروهی از کیوردها ( )
اپراتور پرانتز ( ) برای جستجوی گروهی چندین عبارت یا کیورد و یا استفاده از چند اپراتور به صورت همزمان و ترکیبی استفاده میشود. مثلا برای یافتن نتایج مربوط به گوشی های مدل آیفون یا سامسونگ به طور همزمان میتواند از عملگر (آیفون OR سامسونگ) استفاده کنید.
۸- عملگر سرچ نوع خاصی از فایل :filetype
کد دستوری :filetype به شما کمک میکند تا نوع فایل خاصی از یک محتوا را پیدا کنید. مثلا اگر به دنبال یک عکس با فرمت png، pstd، jpg و… هستید، میتوانید در انتهای عبارت جستجو این کد دستوری را به همراه فرمت فایل اضافه کنید.
مثلا من برای یافتن فایل پی دی اف کتاب دبی فورد درباره شجاعت، کوئری «filetype:pdf دبی فورد شجاعت» را سرچ کردم و نتایج دلخواهم را در قابل فایل pdf پیدا کردم:
شما میتوانید انواع فایلهای jpg ،png ،html ،XLS ،SVG ،txt ،docx ،CS ،java ،XML و چند نوع دیگر فرمتها را با این کد سرچ کنید.
۹- سرچ پیشرفته ویدیویی :movie
برایتان پیش آمده که دنبال یه فیلم داستانی یا سینمایی باشید ولی اسم آن را ندانید و نتوانید از سرچ گوگل برای یافتن آن استفاده کنید؟ اپراتور :movie این کار را برای شما راحت کرده است.
شما با هر کلمه، توضیح یا کوئری مربوط به این فیلم یا ویدیو میتوانید آن را با کد دستوری :movie پیدا کنید. مثلا من با وارد کردن عبارت عروسکها در کنار این کد سعی کردم فیلم مدنظرم یعنی «دزد عروسکها» را پیدا کنم:
شما با این کد میتوانید هر فیلم داستانی، آموزشی، سینمایی، سمینار و… را برای یک موضوع یا کیورد خاص در گوگل سرچ کنید و نتایجی صرفا ویدیویی را پیدا کنید.
۱۰- جستجوی پیشرفته تایتل تگ :intitle و :allintitle
گاهی وقتها که میخواهید موضوعی را در گوگل سرچ کنید، ممکن است تایتل و عنوان اصلی آن محتوا برایتان خیلی مهم باشد؛ و اینکه حتما حاوی یک یا تمام کیوردهای مدنظرتان باشد.
برای این نوع جستجو از اپراتور :intitle یا :allintitle استفاده کنید. مثلا اگر میخواهید عنوان محتوا شامل یکی از کیوردهای عبارت «آموزش جامع سئو» باشد، این دستور را سرچ کنید: «آموزش جامع سئو:intitle»
اگر هم میخواهید تمام کلمات کلیدی و غیرکلیدی عبارت جستجو در تایتل محتوا باشد، کد :allintitle را در ابتدای آن وارد کنید.
۱۱- یافتن پست های مهمان با کیورد خاص در urlها :inurl و :allinurl
یکی دیگر از اپراتورهای سرچ گوگل برای جستجوی پیشرفته، کد :inurl است. شما با استفاده از این دستورالعمل میتوانید به جستجوی پیشرفته در آدرس اینترنتی صفحات سایت یا همان urlها بپردازید.
مثلا اگر میخواهید urlهایی را پیدا کنید که درباره ابزار اسکیما هستند، عملگر «inurl:schema tool» را اجرا کنید:
اگر هم میخواهید لینکهایی را پیدا کنید که حاوی تمام کلمات عبارت جستجوی شما باشند، عملگر :allinurl را قبل از آن عبارت در باکس سرچ درج کنید.
۱۲- عملگر یافتن محتوای حاوی یک کلمه یا متن خاص :intext
اپراتور :intext برای یافتن محتوا یا صفحاتی از سایتهای اینترنتی است که عبارت یا تکست مدنظر ما را در متن بدنه خود داشته باشد.
مثلا اگر بخواهیم محتوایی را سرچ کنیم که عبارت «ایده نیچ» در آن به کار رفته باشد، کد دستوری «ایده نیچ:intext» را وارد میکنیم:
همانطور که میبیند، از اولین لینک سرپ در رتبه اول، هر دو کلمه عبارت «ایده نیچ» در تایتل تگ، متادیسکریشپن و بدنه محتوا موجود است.
اگر بخواهید عبارتی را به طور کامل در متن محتواهای سایتهای اینترنتی پیدا کنید، از عملگر :allintenxt استفاده کنید.
۱۳- یافتن معنی یک کلمه :define
کد دستوری define:keyword معنی کیوردی که مدنظرتان هست را در دیکشنریها یا سایتهای مختلف پیدا و در نتایج نمایان میکند.
مثلا اگر بخواهید معنی عبارت «الاف» را پیدا کنید، کافیست کوئری « الاف:define» را در باکس جستجو تایپ کنید:
۱۴- یافتن پست های منتشر شده قبل یا بعد از یک تاریخ خاص :before و :after
گاهی وقتها ممکن است دنبال محتواهای آماری یا علمی و یا مطالبی باشید که در یک تاریخ مشخص منتشر شدهاند. در این مواقع، اگر از جستجوی عادی گوگل استفاده کنید، شاید چندین دقیقه برای یافتن نتیجه دلخواهتان معطل شوید.
ولی با استفاده از اپراتورهای :before و :after میتوانید نتایج دلخواهتان را در یک بازه زمانی خاص پیدا کنید.
۱۵- اپراتور *
عملگر ستاره * به شما کمک میکند تا نتایج دقیق و مرتبطی را به چندین کیورد کوئری پیدا کنید. اپراتور ستاره یا جستجوی Wildcard بین کلمات عبارت جستجو قرار میگیرد تا نتایج مرتبط با تمامی کیوردها به طور همزمان نمایان شود.
مثلا اگر بخواهید تمامی نتایج مربوط به مهاجرت به اتریش را در یوتیوب پیدا کنید، کافیست عبارت «سرور*لینوکس*youtube» را سرچ کنید.
۱۶- جستجوی پیشرفته منطقه جغرافیایی :map
عملگر :map برای یافتن یک منطقه جغرافیایی خاص روی گوگل مپ یا نقشه گوگل است. مثلا اگر میخواهید شهر زیبای رشت را روی گوگل مپ بیابید، کافیست کد دستوری « map:rasht» را در باکس سرچ وارد کنید:
۱۷- جستجوی محصولات با واحد پول $/€
اپراتور $/€ برای جستجوی محصولات با قیمتهای محدود به واحدهای دلار یا یورو است. یعنی اگر بخواهید فقط دنبال محصولاتی بگردید که با قیمت دلار و یا یورو محاسبه میشوند یا به فروش میرسند، از این عملگرها میتوانید استفاده کنید.
مثلا برای خرید یک آی پد با واحد پولی یورو کافیست عبارت € ipad را جستجو کنید:
برای تبدیل واحدهای پولی یا سایر واحدهای اندازهگیری مثل دما، طول، سرعت و… هم میتوانید از اپراتور تبدل واحد in استفاده کنید.
۱۸- فاصله دو عدد؛ دو نقطه ..
برای جستجوی یک محدوده عددی بین دو تاریخ، دو قیمت و هر دو عدد دیگر میتوانید از علامت دو نقطه (..) در کنار کوئری جستجو استفاده کنید.
مثلا برای جستجوی گوشیهای موبایل در رده قیمت ۱۰ تا۲۰ میلیون میتوانید کد «قیمت گوشی ۱۰ میلیون..۲۰میلیون» را سرچ کنید.
۱۹- جستجوی کیوردهای سایتهای رقیب related
یکی از اپراتورهایی که میتوانید از آن برای بررسی محتوای سایتهای رقیب خود استفاده کنید، کد related است. این کد به شما کمک میکند تا متوجه شوید که یک سایت دیگر در مورد یک موضوع چه محتواهایی تولید کرده است.
اپراتورهایی که از کار افتادهاند
علاوه بر این اپراتورهایی که برای شما برشمردم، یک سری عملگرهای دیگری هم وجود دارند که در سالهای اخیر توسط گوگل منقضی شدهاند.
عملگر انکرتکست :inanchor و :allinanchor (غیر قابل اعتماد)
اگر به عنوان یک کارشناس یا متخصص سئو به دنبال یافتن لینکهایی با انکرتکست یا متن قلاب خاصی هستید، میتوانید از اپراتور :inanchor استفاده کنید.
مثلا اگر دنبال لینکهایی با انکرتکست «آموزش سئو» باشید، با وارد کردن این عبارت به همراه کد عملگر یعنی «آموزش سئو:inanchor» میتوانید به نتایج دلخواهتان در SERP برسید:
به همین ترتیب، برای یافتن لینکهایی با انکرتکست کامل و دقیقا برابر با عبارت جستجو، کد :allinanchor را جستجو کنید.
یافتن محتوا با تنها چند کلمه AROUND(X) (غیر قابل اعتماد)
اگر میخواهید عبارتی را در گوگل جستجو کنید که حداقل دو کلمه از آن را به یاد دارید، از عملگر AROUND(X) استفاده کنید. مثلا برای جستجوی ابزار اسکیما ایرانی که نام آن را از یاد بردهاید از کد «ایرانی AROUND(X) ابزار اسکیما» استفاده کنید:
بعضی دیگر از این اپراتورهای غیرقابل اعتماد عبارتند از:
- #..#
- loc:
- location:
- daterange:
مزیت استفاده از اپراتورهای جستجوی گوگل
اپراتورهای جستجوی گوگل به شما کمک میکنند تا جستجوی پیشرفتهتر و حرفهای تری داشته باشید و سریعتر به نتایج دلخواهتان در سرپ دست پیدا کنید.
این اپراتورها برای کسانی که مدام در حال استفاده از گوگل و جستجو در آن هستند، بسیار کاربردی و مفید است.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.