در این مقاله با ۶ مورد از انواع ریدایرکت در سئو آشنا میشوید.
یکی از کارهای مهم سئو تکنیکال که برای حفظ کاربران سایت و نجات صفحات از دست رفته باید انجام دهید، ریدایرکت یا انتقال URL است. بهخصوص اگر تغییراتی در برگههای قدیمی یا خراب سایت انجام دادهاید و صفحات جدیدی برای آنها طراحی کردهاید.
شما برای بازیابی صفحات قدیمی، مخدوش یا تکراری میتوانید از چند نوع ریدایرکت در سئو استفاده کنید.
با من همراه باشید تا شما را با ۶ مورد از رایجترین انواع ریدایرکت در سئو آشنا کنم.
چرا ریدایرکت انجام می دهیم؟
ریدایرکت Redirect یک صفحه سایت تغییر آدرس (URL) آن صفحه و جایگزین کردن آن با آدرس (URL) جدید است. دلیل انجام ریدایرکت، حفظ کاربران و همچنین حفظ اعتبار صفحات ارزشمند بهخصوص صفحات پربازدید و مهم سایت است.
شما ممکن است به دلایل مختلفی مجبور به استفاده از ریدایرکت در سئو تکنیکال شوید. برخی از این دلایل عبارتند از:
- ایجاد تغییرات در سایت و ریدایرکت موقت آدرس برخی صفحات
- از بین بردن دائمی URL صفحه حذف شده
- رفع خطای صفحات و جایگزین کردن صفحات مخدوش و دارای ارور با صفحات بهینه جدید
- انتقال تمام URLهای دامنه قدیمی به دامنه جدید
- برطرف کردن مشکل لینک های شکسته
- برطرف کردن خطای Duplicate Content و انتقال صفحات تکراری به یک صفحه
شما به عنوان صاحب یا مدیر یک سایت و یا یک متخصص سئو باید دانش حرفهای درباره ریدایرکت داشته باشید و مدام اوضاع صفحات سایت را تحت نظر داشته باشید؛ چراکه در حملات فیشینگ در هک سایت هم ممکن است از ریدایرکت استفاده شود.
من در ادامه به ۶ نوع ریدایرکت در سئو در سه طبقه بندی ریدایرکت دائمی، موقت و متا رفرش اشاره میکنم:
ریدایرکت های دائمی
یکی از انواع ریدایرکت های رایج سئو که برای حذف یا تغییر دائمی URLها انجام میشود، ریدایرکت دائمی است. از این نوع ریدایرکت برای تغییر دامنه سایت، انتقال دامنه صفحات مشابه به یک صفحه و تغییرات در ساختار URL استفاده میکنیم.
وقتی از ریدایرکت دائمی استفاده میکنیم، به موتورهای جستجو این پیام را میدهیم: «این صفحه به طور همیشگی به یک آدرس جدید انتقال یافته است. لطفا لینکهایت را بهروزرسانی کن و خزندههایت را به صفحه جدید بفرست.»
من در اینجا به ۲ نوع ریدایرکت دائمی اشاره میکنم:
۱- ریدایرکت ۳۰۱
قدرتمندترین ریدایرکت دائمی برای تغییر مسیر همیشگی یک یا چند صفحه از سایت اینترنتی شما ریدایرکت ۳۰۱ است. اگر بخواهید یک یا چند برگه از صفحات سایتتان را برای همیشه حذف و جایگزین کنید، میتوانید از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید.
اگر شما بدون انجام ریدایرکت ۳۰۱ اقدام به حذف کامل یک صفحه یا محتوا و اطلاعات آن کنید، بهخصوص صفحه مهمی که ایندکس شده و رتبه خوبی هم در گوگل دارد، آنوقت تمامی امتیازهای سئو آن صفحه اعم از نرخ بازدید، نرخ تبدیل، رتبه گوگل و… را از دست میدهید.
دلیل این مسئله این است که با تغییر ناگهانی و حذف یا تغییر محتوای صفحه باعث گیج شدن خزندههای موتورهای جستجو و همچنین کاربران خود میشوید.
اما وقتی از ریدایرکت ۳۰۱ برای انتقال دائمی URL صفحه حذف شده یا تغییر یافته به URL جدید استفاده میکنید، باعث میشوید تا خزندههای موتورهای جستجو مسیر درست برای خزش در صفحه جدید را پیدا کنند تا همچنان ارزش و امتیاز صفحه قدیمی حفظ شود.
۲- ریدایرکت ۳۰۸
ریدایرکت ۳۰۸ یکی دیگر از ریدایرکت های دائمی است که کارکردی مشابه با ریدایرکت ۳۰۱ دارد. به عبارتی، ریدایرکت ۳۰۸ هم برای انتقال دائمی URLها استفاده میشود و به شما در اعمال تغییرات دائمی در دامنه هم کمک میکند.
این نوع ریدایرکت کمتر رایج است و بیشتر مدیران یا متخصصین سئو از نوع ۳۰۱ استفاده میکنند. با این حال، یکی از مواردی که میتوانید از نوع ۳۰۸ استفاده کنید، بالا بردن امنیت دامنه و انتقال HTTP به HTTPS است.
این نوع ریدایرکت ۳۰۸ به تازگی و در سال ۲۰۰۵ ارائه شده و از پشتیبانی برخی مرورگرها و کراولرها برخوردها نیست. پس به دلیل محدودیتهایی که دارد، من این نوع ریدایرکت را به شما توصیه نمیکنم.
ریدایرکت های موقت
به غیر از تغییرات دائمی، شما ممکن است گاهی نیاز به اعمال تغییرات موقت مثل بهروزرسانی محتوای صفحات، حذف موقت، وارد کردن لیست محصولات در فروشگاه آنلاین و… در سایت خود داشته باشید.
وقتی شما آدرس یک یا چند صفحه از سایت خود را به طور موقت به آدرس جدید انتقال میدهید، به مرورگرها این پیام را میرسانید:
«این محتوا یا برگه به طور موقت از دسترس خارج است ولی به زودی در دسترس قرار خواهد گرفت. لطفا تا آن زمان روی همین URLقدیمی منتظر بمانید و بعدا رجوع کنید.»
من در ادامه به ۳ نوع ریدایرکت موقت در سئو تکنیکال اشاره میکنم:
۳- ریدایرکت ۳۰۲
ریدایرکت ۳۰۲ یکی از روش های تغییر موقت URL و از دسترس خارج کردن موقت صفحات است. شما میتوانید از نوع ۳۰۲ برای تغییر مسیر موقت صفحات سایت به صفحه یا صفحات جدید است.
تفاوت این نوع ریدایرکت موقت این است که شما امتیازات صفحه را همچنان برای خود آن صفحه نگه میدارید و به URL جدید منتقل نمیکنید. به این ترتیب، به محض در دسترس قرار گرفتن دوباره URL قدیمی، دوباره تمامی امتیازات صفحه به آن بازمیگردد.
این نوع ریدایرکت ۳۰۲ با تمامی مرورگرها و با هر دو نسخه HTTP یعنی ورژن ۱٫۰ و ۱٫۱ سازگار است؛ نوع ۳۰۲ آدرس صفحات را با کد وضعیت Moved Temporarily در نسخه ۱٫۰ و با کد وضعیت Found در نسخه ۱٫۱ انتقال میدهد.
وقتی شما از ریدایرکت موقت ۳۰۲ استفاده میکنید، دیگر، کاربران خطا یا ارور ۴۰۴ را مشاهده نخواهند کرد.
یک مثال از ریدایرکت موقت:
فرض کنید شما یک فروشگاه آنلاین دارید و در حال اجرای یک تست یا کمپین موقت برای یک صفحه خاص هستید. میخواهید به طور موقت کاربران را از صفحه محصول فعلی به یک صفحه دیگر هدایت کنید، اما برنامه دارید که پس از پایان کمپین یا تست، کاربران را به صفحه اصلی برگردانید. در این صورت، از ریدایرکت ۳۰۲ استفاده میکنید تا به مرورگرها و موتورهای جستجو بگویید که این ریدایرکت موقتی است و صفحه اصلی ممکن است به زودی دوباره فعال شود.
۴- ریدایرکت ۳۰۳
یکی دیگر از ریدایرکت های موقت و مشابه نوع ۳۰۲، ریدایرکت ۳۰۳ است. این نوع ریدایرکت با اینکه کاربرد مشابهی با نوع قبلی یعنی ۳۰۲ دارد ولی معمولا برای انتقال URL یا تغییر مسیر در سایتها استفاده نمیشود.
یک تفاوت ریدایرکت ۳۰۳ با نوع ۳۰۲ این است که در حافظه موتورهای جستجو قرار نمیگیرد و قابل کش نیست. من توصیه میکنم که برای تغییر مسیرهای موقت صفحات سایت خود از همان نوع ۳۰۲ استفاده کنید.
۵- ریدایرکت ۳۰۷
نوع دیگر از ریدایرکتهای موقت برای هدایت درست کاربران و خزندههای موتورهای جستجو در هنگام تغییرات موقت، ریدایرکت ۳۰۷ است. این روش جایگزین بسیار خوبی برای ریدایرکت ۳۰۲ است.
تفاوت ریدایرکت ۳۰۷ با نوع ۳۰۲ این است که در پروتکل HTTP فقط برای نسخه ۱٫۱ قابلیت انتقال موقت صفحات را با کد وضعیت Moved Temporarily را دارد. به عبارتی، محدودیت بیشتری نسبت به نوع ۳۰۲ دارد.
پس اگر اطلاع دقیقی از ورژن HTTP سایت خود ندارید، بهتر است از همان ریدایرکت ۳۰۲ استفاده کنید.
ریدایرکت در سطح فرانت
تفاوت اصلی این نوع ریدایرکت این است که در سطح صفحه و بستر صفحات وبسایت است نه در سطح سرور. این نوع ریدایرکت در سئو توصیه نمیشود.
۶- ریدایرکت متا رفرش Meta Refresh
ریدایرکت متا رفرش Meta Refresh یک نوع کاملا متفاوت برای تغییر مسیر صفحات است.
در این نوع ریدایرکت، انتقال صفحه یا صفحات با آگاهی کاربر اتفاق میافتد. یعنی کاربر پیامی مبنی بر انتقال صفحه را دریافت میکند و حتی ممکن است نیاز به همکاری کاربر در انتقال به صفحه جدید باشد.
شما میتوانید از این نوع ریدایرکت متا رفرش برای اهداف مارکتینگ مثل تبلیغات، تغییر مسیر به سمت پاپ آپها، و انتقال به صفحات دیگر استفاده کنید. توجه کنید که این نوع ریدایرکت از نظر گوگل امتیاز منفی دارد.
من این نوع ریدایرکت را به شما اصلا توصیه نمیکنم چون ممکن است سرعت لودینگ صفحه را کاهش دهد یا سئو سایت شما را به خطر بیندازد. این نوع ریدایرکت در مقایسه با انواع دیگر، چندان ارزش صفحه را حفظ نمیکند.
نحوه انجام ریدایرکت در سئو
برای استفاده از ریدایرکت و تغییر مسیر در صفحات سایت اینترنتی خود میتوانید از ابزارهای تخصصی سئو یا همان افزونه های سئو وردپرس استفاده کنید.
برخی از این افزونه های کاربردی ریدایرکت در سئو عبارتند از:
- افزونه یوآست سئو پرو Yoast
- افزونه رنک مث Rank Math
- افزونه ریدایرکشن Redirection
در افزونه یوآست سئو که جزء محبوبترین افزونههای سئو وردپرس است و روی اکثر سایتها نصب است، ریدایرکت را خیلی ساده میتوانید انجام دهید.
در این افزونه در زمان حذف صفحات یک پیغام خودکار برای انتخاب ریدایرکت ۴۱۰ یا انتقال موقت به صفحه جدید مشاهده میکنید. این قابلیت یوآست کار شما را برای تغییر مسیر راحت میکند.
افزونه رنک مث Rank Math هم ماژول اختصاصی برای ریدایرکت و تغییر مسیر دارد که باید آن را به صورت دستی فعال کنید. هر بار برای ریدایرکت کافیست گزینه «افزودن تغییر مسیرها» را انتخاب کنید.
در افزونه اختصاصی Redirection هم برای استفاده از قابلیت تغییر مسیر، گزینه Redirection را از منوی Tools انتخاب کنید. بعد از انتخاب گزینه افزودن یا Add، میتوانید عملیات ریدایرکت را اجرا کنید.
نکات مهم برای ریدایرکت صفحات سایت
ریدایرکت زمانی برای حفظ امتیازات و ارزش صفحات سایت شما مفید است که آن را به درستی اجرا کنید. برای اجرای درست ریدایرکت یا تغییر مسیر بهتر است نکات مهم زیر را مدنظر قرار دهید:
- در صورت نیاز به ریدایرکت صفحات، پروتکل سایت خود را به HTTPS تغییر دهید. حتی بهتر است برای بالا بردن امنیت در فرایند ریدایرکت از پروتکل امنیتی HSTS استفاده کنید.
- برای جایگزینی صفحاتی که قصد حذف آنها را دارید، از صفحات مشابه (موضوع و محتوای مشابه) استفاده کنید.
- تعداد مناسب زنجیره ریدایرکت را رعایت کنید (نهایتا ۳ صفحه).
- از تغییر مسیر و ریدایرکت های بیش از حد خودداری کنید.
- لینک های داخلی را بعد از ریدایرکت به روز رسانی کنید.
- از نوع ریدایرکت مناسب موقت یا دائمی استفاده کنید؛ بهتر است از متا رفرش استفاده نکنید!
- بعد از پایان تغییر مسیر، حتما ریدایرکت ها را آزمایش و بررسی کنید.
بهترین نوع ریدایرکت به پیشنهاد من
پیشنهاد من این است که ریسک نکنید و از ریدایرکت موقت استفاده نکنید.
چرا که نحوه انتقال ارزش صفحات به یکدیگر نا معلوم است و ممکن است به رتبههای شما آسیب برسد.
دقت کنید که برای مدیریت بهتر عملکرد سئو سایت خود باید وضعیت ریدایرکت سایت را مدام بررسی کنید و زیر نظر داشته باشید. برای مانتیورینگ مداوم وضعیت ریدایرکت سایت خود باید دانش سئو خود را در زمینه کار با ابزارهای تخصصی سئو بالا ببرید.
ما در آکادمی سئو سفینه دوره های آموزش سئو را با شرایط بسیار مناسب برای انتقال دانش بهروز سئو به شما عزیزان برگزار میکنیم. شما میتوانید در این دورهها به صورت حضوری، آنلاین و یا حتی آفلاین شرکت کنید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.