در این مقاله با ۲ افزونه برتر ساخت نقشه سایت برای وردپرس و ۸ ابزار ساخت نقشه سایت برای سایتهای غیر وردپرسی آشنا میشوید.
پس از اینکه با بهترین ابزارها و افزونههای ساخت نقشه سایت XML آشنا شدید، پیشنهاد خودم را نیز به شما میدهم.
با من همراه باشید.
- کارکرد نقشه سایت XML
- ۱. افزونه ساخت نقشه سایت XML یواست Yoast برای وردپرس
- ۲. افزونه رنک مث Rank Math برای وردپرس
- ابزار ساخت نقشه سایت XML فراگ Screaming Frog
- ۴. ابزار ساخت سایت مپ FlowMapp
- ۵. ابزار ساخت نقشه سایت XML سایت مپ رایتر Sitemap Writer Pro
- ۶. ابزار ساخت نقشه سایت GlooMaps
- ۷. ابزار ساخت سایت مث Octopus.do
- ۸. ابزار WonderWebware
- ۹. ابزار ساخت نقشه سایت Inspyder Sitemap Creator
- ۱۰. ابزار ساخت نقشه سایت Sitebulb
- ارسال نقشه سایت XML به موتورهای جستجو
- پیشنهاد من
کارکرد نقشه سایت XML
سایت شما برای ایندکس شدن و قرارگیری در رتبههای بالای صفحه نتایج موتورهای جستجو باید به درستی کراول Crawl شود.
ساخت نقشه سایت XML به خزندههای گوگل و سایر موتورهای جستجو کمک میکند تا کراول یا خزش را دقیقتر و سریعتر انجام دهند.
موتورهای جستجو برگههای سایت شما را توسط خزندهها (spiders) یا رباتها (robots) کراول میکنند. این ابزارها فایلهای با قالب کدنویسیشده را سریعتر پیدا میکنند.
نقشه سایت XML (sitemap) تمام URLهای وبسایت شما را به شکل یک لیست با قالب XML، HTML یا CSS درمیآورد. این لیست در اختیار موتورهای جستجو قرار میگیرد تا سریعتر به اطلاعات و محتویات آنها دسترسی داشته باشند.
سایت مپ به خزندههای موتور جستجو میگوید که از چه نقطهای شروع به خزیدن کنند و کدام لینکها را در اولویت قرار دهند. همچنین، اطلاعات مربوط به بهروزرسانی محتوای سایت و تعداد آنها را هم به رباتها انتقال میدهد.
بنابراین، کارکرد نقشه سایت XML ایجاد یک زبان واسط برای موتورهای جستجو است تا محتویات سایت شما را سریعتر پیدا و ایندکس کنند.
چرا باید از ابزار ساخت سایت مپ استفاده کنیم؟
اگر سایت کوچکی دارید که تنها حاوی چند برگه است، به طور دستی میتوانید نقشه آن را بسازید. ولی برای سایتهای متوسط تا بزرگ که تعداد صفحات و محتوای فراوانی دارند، ایجاد نقشه سایت سخت و مستعد خطا است.
به همین دلیل، باید از ابزارهای ساخت سایت مپ کمک بگیرید تا نقشه سایت خود را در زمان کمتر و با دقت بیشتر بسازید.
در ادامه به بهترین و محبوبترین ابزارها و افزونههای ساخت sitemap اشاره میکنم.
۱. افزونه ساخت نقشه سایت XML یواست Yoast برای وردپرس
پلاگین یا افزونه یوآست Yoast یکی از حرفهای ترین و جامعترین افزونه های سئو در بازار است. این افزونه سادهترین ابزار برای ساخت نقشه XML برای سایتهای وردپرس است.
یوآست این قابلیت را دارد که برای انواع سایتهای مختلف، نقشه سایت ایجاد میکند. این پلاگین نقشه سایت را برای انواع محتواهای مختلف مثل پستها، برگهها، دستهها و … تهیه میکند.
قابلیت دیگر یوآست این است که حداکثر ۱۰۰۰ URL را در لیست خود جای میدهد. این افزونه نقشههای بزرگتر را به شکل لیستهای کوچکتر و به طور فشرده ایجاد میکند.
نسخه پولی افزونه یوآست از امکانات بیشتری مثل ساخت نقشه سایت برای اخبار گوگل Google News و نقشه سایت ویدیو هم برخوردار است.
مزیت استفاده از یوآست برای ساخت نقشه سایت XML
افزونه یوآست در بیشتر از ۳ میلیون سایت ورپردسی در حال استفاده است. این آمار نشاندهنده محبوبیت و تاثیرگذاری بالای یوآست در سئو و همچنین ایندکس کردن صفحات سایتهاست.
از جمله مزیتهای اصلی استفاده از افزونه یوآست برای ساخت سایت مپ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت خودکار و آسان نقشه سایت XML با فعال سازی افزونه
- به روزرسانی خودکار نقشه سایت بعد از معرفی به سرچ کنسول (همگام با اضافه، حذف یا تغییر محتوای سایت)
- استفاده از کدگذاری برای محدود کردن تعداد ورودیهای سایت مپ
۲. افزونه رنک مث Rank Math برای وردپرس
یکی دیگر از ابزارهای جامع سئو برای ساخت سایت مپ، افزونه رنک مث Rank Math است. این پلاگین جزو بهترین افزونههای ساخت نقشه سایت وردپرس است.
این افزونه هم مثل یوآست به شکل نسخه رایگان در اختیار شماست. بیش از ۲ میلیون سایت از رنک مث برای بهینهسازی سایت خود برای موتورهای جستجو استفاده میکنند.
یکی از قابلیتهاتی متمایز رنک مث در ساخت نقشه XML این است که میتوانید محتوا را به صورت دستی از لیست آن خارج یا به آن وارد کنید.
مزیت های استفاده از رنک مث برای سخت سایت مپ XML
استفاده از رنک مث برای تهیه نقشه سایت بسیار آسان است. شما بعد از نصب و راهاندازی آن، به راحتی و به طور خودکار میتوانید نقشه کل سایت را به صورت فهرست طبقه بندی شده در بیاورید.
مزیتهای اصلی رنک مث در ایجاد سایت مپ XML عبارتند از:
- ساخت و به روز رسانی خودکار نقشه سایت
- کنترل و مدیریت محتوا برای وارد کردن در یا خارج کردن از لیست سایت مپ
- الویت گذاری برای برگه های مهم بر حسب برنامه به روز رسانی
- پشتیبانی از انواع محتوای مختلف مثل اخبار، تصاویر و ویدیوها
۳. ابزار ساخت نقشه سایت XML فراگ Screaming Frog
افزونه Screaming Frog یکی از محبوبترین ابزارهای ساخت سایت مپ بین متخصصین سئو است. این ابزار پیشرفته گزینه بسیار مناسبی برای ساخته نقشه سایتهای بسیار بزرگ است.
نسخه رایگان این افزونه را به راحتی میتوانید دانلود کنید ولی فقط اجازه ساخت نقشه برای ۵۰۰ URL را دارید. بنابراین، برای سایتهای بزرگ، من نسخه پولی فراگ را پیشنهاد میکنم.
متاسفانه یکی از مشکلات این افزونه عدم سازگاری با قالب CMS است. البته، مزیتهای بسیاری در کنار این مشکل دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- قابلیت بالای پیدا کردن خطای خزش و گزارش آن
- تصویرسازی فوق العاده ساختار سایت و لینک های داخلی
- قابلیت ادغام با ابزارهای تخصصی و تحلیلی دیگر مثل گوگل آنالیتیکس GA4
- ارائه اطلاعات و مشاهدات دقیق برای بهبود سئو
۴. ابزار ساخت سایت مپ FlowMapp
اگر به دنبال یک نقشه سایت تصویری شفاف و واضح برای وبسایت غیر وردپرس خود هستید، افزونه FlowMapp یک ابزار شگفتانگیز است. نقشه سایت ساخته شده توسط این ابزار در بهترین قالب یعنی XML قابل دانلود است.
شما میتوانید محتوای تصویری مختلف سایت خود مثل عکسها، نمودارها و … را به راحتی و به روش درگ- اند-دراپ به نقشه سایتی که با این افزونه میسازید، اضافه کنید.
یکی از مزیتهای افزونه ساخت نقشه سایت XML فلومپ، قابلیت اشتراکگذاری سریع فایلهای آن با همکاران و همتیمیهایتان است.
نسخه رایگان این افزونه تنها برای سایتهایی که حدود ۵۰ صفحه دارند، کارایی دارد. یعنی امکان استفاده فضای بیشتر از ۱۰۰ مگابایت برایتان فراهم نیست.
۵. ابزار ساخت نقشه سایت XML سایت مپ رایتر Sitemap Writer Pro
برنامه ساخت نقشه رایتر Sitemap Writer Pro یک ابزار ساده، سریع و کارآمد است. این ابزار نقشه XML سایت شما را ساخته و برای تمامی موتورهای جستجویی که این قالب را پشتیبانی میکنند (گوگل، یاهو، بینگ و Ask.com)، آپلود میکند.
این ابزار قادر به ساخت ۷ نوع سایت مپ مختلف، اعم از نقشه استاندارد، Google Image، Google News، Google Videos، جستجوی کد گوگل، Google Geo و موبایل گوگل است.
این برنامه یکی از سریعترین خزندهها در اینترنت است؛ چون دارای بیش از ۴۰ خزنده ادغام شده است. شما به کمک این ابزار میتوانید برای هر پروژه وبسایت، تنظیمات جداگانه و منحصربفرد ایجاد کنید.
این برنامه از تنظیمات پیش فرض آماده برای استفاده برای CMSهای رایج برخوردار است.
۶. ابزار ساخت نقشه سایت GlooMaps
شما به کمک افزونه GlooMaps به راحتی میتوانید ساختار سایت خود را به تصویر بکشید. از آنجایی که این ابزار از میانبرهای کیبورد و کلیدهای میانبر پشتیبانی میکند، روند ساخت نقشه سایت خیلی سریعتر و سرراستتر است.
کار با این ابزار بسیار راحت است و تنها با چند کلیک میتوانید نقشه ساختار سایت خود را تشکیل دهید. شما میتوانید از نسخه رایگان این ابزار به مدت ۱۴ روز و به صورت آنلاین استفاده کنید.
مزیتهای اصلی ابزار GlowMap عبارتند از:
- امکان شخصی سازی برای محتویات
- قابلیت دریافت فایل خروجی به صورت قالب های PDF، PNG و CVS
- طراحی ریسپانسیو و سازگار با دستگاه های مختلف
۷. ابزار ساخت سایت مث Octopus.do
Octapus.do یکی از بهترین ابزارها برای ساخت سایت مپ تصویری است. این ابزار به خاطر ویژگی تعاملی درگ-اند-دراپ، بین مدیران سایت بسیار محبوب است.
شما به کمک این ابزار میتوانید نقشه ساختار سایت خود را در قالبهای مختلفی مثل XML، PDF، PNG و … دانلود کنید. دریافت سایت مپ تصویری به کمک این ابزار تنها برای صفحات دارای متا تگ رایگان است.
استفاده از Octapus.do تنها برای انجام یک پروژه رایگان است. یعنی بعد از آن باید این ابزار را خریداری کنید تا بتوانید از امکانات آن استفاده کنید.
این ابزار بهترین وسیله برای طراحی و برنامه ریزی تجربه کاربری با همکاران شماست. اما، متاسفانه از گزینه شخصیسازی مپ تصویری مثل رنگ، تم، شکل و یا تنوع آیکونها برخوردار نیست.
از جمله ویژگیهای مثبت این ابزار ساخت نقشه سایت XML عبارتند از:
- ساخت سایت مپ ویژوال یا تصویری
- قابلیت درگ-اند-دراپ
- قابلیت فهرست بندی صفحات بر اساس درجه اهمیت و الویت آنها
- پشتیبانی از پروژه های جمعی و اضافه کردن اعضای تیم
- قابلیت اشتراک گذاری سایت مپ برای ویرایش
- امکان به روز رسانی همگام با تغییر سایت
- قابلیت شخصی سازی برای کارکرد بهتر
۸. ابزار WonderWebware
ابزار WonderWebware یک سایت مپ ساز بر پایه دسکتاپ است. این ابزار در سایت WonderWebware.com به صورت آنلاین در دسترس شماست؛ با این حال میتوانید از آن به شکل آفلاین هم استفاده کنید.
مزیت اصلی این ابزار ساده و در عین حال موثر، همین عدم استفاده از اینترنت برای ساخت نقشه سایت XML است. برخی مزیتهای دیگر آن عبارتند از:
- پلتفرم ساده و روان برای مبتدی ها
- پشتیبانی همزمان از قالبهای نقشه XML و HTML
۹. ابزار ساخت نقشه سایت Inspyder Sitemap Creator
سازنده نقشه سایت Inspyder Sitemap Creator یکی از سادهترین ابزارها برای ایجاد نقشه سایت برای گوگل است. این ابزار در عین سادگی از قدرت کافی برای فهرستبندی سایتهای بزرگ و پیچیده برخوردار است.
برای استفاده از این ابزار نیازی به نصب برنامه روی سرور سایت یا تشخیص کدهای پیچیده ندارید؛ چون این سازنده سایت مپ روی کامپیوتر شخصی شما اجرا میشود.
یکی از مهمترین مزیتهای این برنامه این است که هیچ محدودیتی برای تعداد صفحات یا سایتها ندارد. شما با پرداخت مبلغ اندکی قادر خواهید بود برای هر تعداد صفحه، نقشه سایت داشته باشید.
این برنامه سایت مپ ساز یک بخش داخلی برای زمانبندی دارد که نقشه سایت شما را به طور روزانه، هفتگی یا ماهانه و به شکل خودکار تهیه میکند.
۱۰. ابزار ساخت نقشه سایت Sitebulb
سایت بالب Sitebulb یکی از ابزارهای حرفهای برای سئو و ساخت نقشه سایت XML است. این یک ابزار خزنده وبسایت است که با خزیدن در تمام برگههای سایت، نقشه سایت را میسازد.
Sitebulb علاوه بر ساخت سایت مپ، نکتههای لازم برای برطرف کردن کاستیهای آن و بالا بردن نرخ ایندکس شدن را به شما گزارش میدهد.
یکی از مزیتهای مهم این ابزار این است که لینکهای URL موجود در سایت مپ که موقع خزیدن قابل پیدا کردن نیستند را نشان میدهد. برخی از ویژگیهای اصلی آن عبارتند از:
- امکانات پیشرفته برای انتخاب منابع کراولینگ، تنظیم الویت ها و تغییر روند کراولینگ
- قابلیت نشان دادن مشکلات و خطاهای موجود در سایت مپ
- قابلیت نشان دادن URL های ایندکس نشده
ارسال نقشه سایت XML به موتورهای جستجو
وقتی نقشه سایت خود را با کمک یکی از این ابزارها میسازید، بهتر است آدرس نقشه سایت خود را در گوگل سرچ کنسول ثبت کنید. در مقاله نقشه سایت، توضیح دادهام چگونه این کار را انجام دهید.
در گذشته شما وقتی سایت خود را بهروزرسانی میکردید یا محتوای جدیدی منتشر میکردید، یک پینگ Ping برای گوگل و بینگ ارسال میشد و این پینگ به موتورهای جستجو اطلاع میداد که تغییرات سایت مپ را رصد کنند.
اما گوگل اینجا اطلاعرسانی کرد که تا آغاز ۲۰۲۴ فقط از این پروتکل پشتیبانی میکند.
حالا، شما میتوانید برای اطمینان از اطلاع موتورهای جستجو از تغییرات سایت مپ، آن را به صورت دستی ارسال کنید.
البته من پیشنهاد نمیکنم هر وقت محتوایی بروز کردید، نقشه سایت را مجددا ارسال کنید.
اگر بروزرسانیهای کمی در صفحات دارید، پس از آپدیت محتوای صفحه یا ایجاد یک محتوای جدید، آدرس صفحه را در بخش Inspect any URL ثبت کنید.
و اگر بروزرسانیهای زیادی در صفحات دارید، چارهای ندارید تا منتظر پیدا کردن صفحات جدید توسط گوگل باشید. البته اگر ساختار سایتتان حرفهای باشد، گوگل خیلی سریعتر صفحات را ایندکس میکند.
پیشنهاد من
پیشنهاد من به شما این است که اگر از وردپرس استفاده میکنید، فقط کافی است از بین بهترین ابزارها و افزونه های ساخت نقشه سایت، افزونههای یواست یا رنکمث را در سایتتان نصب کنید تا نقشه سایت را به صورت اتوماتیک برای شما بسازد.
اگر هم سایتتان وردپرسی نیست، به برنامهنویس سایتتان بگویید یک نقشه سایت مانند نقشه سایتی که یواست برای سایتهای وردپرسی میسازد را مهندسی معکوس کند و مانند آن را بسازد.
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.