در این مقاله شما با مهارت های متخصص سئو آشنا میشوید.
در واقع میخواهم شما را با ۱۰ مهارت ضروری + مهارتهای تکمیلی که یک متخصص سئو باید داشته باشد آشنا کنم.
بدون یادگیری این مهارتها، قطعا در دنیای سئو نمیتوانید موفق عمل کنید.
با من همراه باشید.
- متخصص سئو کیست؟
- ۱. تحلیل و آنالیز سایت
- ۲. آشنایی با الگوریتم های موتورهای جستجو
- ۳. سئو تکنیکال
- ۴. راه اندازی و مدیریت کمپین سئو (SEO Campaign)
- ۵. تحقیق کلمات کلیدی
- ۶. تولید محتوای بهینه
- ۷. مهارت در ساخت لینک ( لینک بیلدینگ)
- ۸. مهارت در استفاده از ابزارها و افزونههای سئو
- ۹. توانمندی در ارتباط گروهی
- ۱۰. داشتن ذهن خلاق و کنجکاو
- مهارت های تکمیلی
- یادگیری حرفهای مهارت های سئو
متخصص سئو کیست؟
متخصص سئو فردی است که به اندازه کافی علم و تجربه در حوزه سئو دارد و میتواند به موفقیت یک وبسایت در حوزه سئو کمک کند.
از آنجایی که سئو یک علم پیچیده و در واقع یک پروسه طولانی مدت است، نیاز است متخصص سئو یکسری مهارت داشته باشد که در ادامه شما را با آنها آشنا میکنم.
۱. تحلیل و آنالیز سایت
هیچ کدام از بخشهای سایت یا ابزارهای بهینهسازی به طور مستقیم به شما نمیگویند که چه کاری برای بهینهسازی انجام دهید. این شما هستید که به عنوان یک متخصص باید از دادههای موجود در سایت، اطلاعات به دستآمده از ابزارهای کمکی و آمارها و نمودارها به تحلیل درستی از سئو برسید.
متخصص سئو باید توانایی و مهارت تحلیل و آنالیز سایت برای تشخیص فعالیتهای لازم در راستای بهبود عملکرد آن را داشته باشد؛ وگرنه یک مشت اعداد و ارقام یا نمودارها و دادههای به دست آمده از افزونهها، پلاگینها یا ابزارهای سئو به تنهایی کاری از پیش نمیبرند.
مهارت های تحلیلی متخصص سئو
آنالیز سایت برای ارزیابی عملکرد آن و بهتر کردن کارایی سایت است. متخصص سئو برای ارزیابی عملکرد سئو، افزایش نرخ تبدیل و بهینهسازی کلی باید دارای مهارتهای تحلیلی باشد. برخی از این مهارتهای تحلیلی عبارتند از:
- بررسی مداوم و مرتب داده های سایت
- آنالیز فاکتورهای تاثیرگذار بر افزایش یا کاهش ترافیک
- بررسی عملکرد صفحات و کیوردهای هدفمند
- بررسی فاکتورهای موثر در بهبود سرعت بارگذاری صفحات
- ارزیابی تجربه کاربری (UX)
- آنالیز ساختار فنی سایت
- تحلیل عملکرد و نقاط ضعف و قوت رقبا و سایت های رقیب
- ارزیابی میزان دسترسپذیری سایت برای کاربران تلفن همراه
- بررسی امنیت و حفاظت سایت
مهارت متخصص سئو در استفاده از ابزارهای تحلیلی و تکنیکال میتواند عملکرد سایت را به سطح بهینه برساند.
ابزارهای تحلیلی سئو
تحلیل عملکرد سئو سایت کار بسیار پیچیده و تخصصی است. این کار بدون استفاده از ابزارها و برنامههای حرفهای امکانپذیر نیست. برنامهها، سایتها و ابزارهای تخصصی مهمی برای تحلیل وجود دارند که سئوکار باید در استفاده از آنها مهارت بالایی داشته باشد.
مهارت متخصص سئو در استفاده از ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس Google Analytics، سمراش SEMrush، گوگل سرچ کنسول Google Search Console، جیتیام متریکس GTmetrix و… بسیار ضروری است.
۲. آشنایی با الگوریتم های موتورهای جستجو
تمام تلاش صاحبان سایت در استخدام متخصصین ماهر برای بیشتر دیده شدن و کسب رتبههای بهتر در نتایج موتورهای جستجو است. فردی که با الگوریتمهای موتورهای جستجو بهخصوص گوگل آشنایی ندارد، نمیتواند کمکی به تحقق اهداف مدیران و صاحبان سایت کند.
مهارت شما به عنوان یک متخصص سئو در آشنایی با الگوریتمهای گوگل نیمی از مسیر سئو و بهینهسازی سایت است.
۳. سئو تکنیکال
یک سایت برای قرارگیری در رتبههای بالای صفحات نتایج موتورهای جستجو باید به سرعت توسط آنها پیدا و خوانده شود. سئو تکنیکال برای کمک به خزندههای موتور جستجو در پیدا کردن لینکهای سایت و ایندکس کردن آنها است..
مهارت متخصص سئو در بهینهسازی تکنیکال، علاوه بر بالا بردن رنکینگ و رتبه سایت را در گوگل، بینگ و…، این مزیتها را هم دارد:
- بالا بردن نرخ تبدیل، لید و میزان فروش
- جلو زدن از بقیه سایت های رقیب
- تسریع اجرای استراتژی های بازاریابی و کمپین های تبلیغاتی
- مهارت های متخصص سئو در سئو تکنیکال
متخصص سئو برای انجام فعالیتهای فنی مرتبط با سئو تکنیکال وظایف خاصی را انجام دهد. برخی از این وظایف و مهارتها شامل بررسی ساختار بودن دادهها، Robot.txt، ساده بودن پیمایش صفحه، نقشه سایت، و قابلیت نمایش ریسپانسیو است.
وقتی شما به عنوان یک متخصص این کارهای فنی و تکنیکال را به درستی انجام دهید، دیگر خبری از کندی سایت، صفحات مرده، جریمه برای محتوای تکراری و دسترسی دیگران به دادههای محرمانه سایت نخواهد بود.
۴. راه اندازی و مدیریت کمپین سئو (SEO Campaign)
مهارت دیگر متخصص سئو راهاندازی و مدیریت کمپین سئو (SEO Campaign) است. کمپین سئو یک نوع استراتژی بازاریابی یا یک کمپین به ظاهر تبلیغاتی برای بهبود رنکینگ صفحات وبسایت یا محتواها در نتایج موتورهای جستجو است.
یک سئوکار ماهر با راهاندازی و مدیریت کمپینهای سئو میتواند ترافیک ارگانیک برای جذب کاربران یا مشتریان هدف را بالا ببرد. به این ترتیب یک پل ارتباطی قوی بین محتوا، محصولات یا خدمات سایت با مخاطبین بالقوه ایجاد میشود.
این کار در نهایت میزان فروش، بازدید یا سایر اهداف کمپین را افزایش یا ارتقاء می دهد.
مثلا تصور کنید شما به عنوان یک متخصص سئو میخواهید یک کمپین برای فروش محصولات یک فروشگاه آنلاین کیف و کفش راه بیندازید.
شما باید مهارت لازم برای تحقیق درمورد بازار فروش این محصولات، یافتن کلمات کلیدی مرتبط و همچنین تولید محتوای مناسب را داشته باشید. بهینهسازی ساختار URL، تگها، عناوین و متاتگها بخش دیگری از مهارتهای مدیریت کمپین است.
۵. تحقیق کلمات کلیدی
شما زمانی میتوانید میزان ترافیک سایت و حجم فروش را بالا ببرید که بدانید کاربران هدف به دنبال چه چیزهایی هستند.
برای شناسایی نیاز کاربران باید کلمات کلیدی یا کیوردهایی که آنها در موتورهای جستجو تایپ و سرچ میکنند را پیدا کنید. تحقیق کلمات کلیدی دقیقا همین مهارت شناسایی نیاز کاربران هدف است.
وقتی در تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ مهارت داشته باشید، محتواهای جذابی برای سایت میتوانید تولید کنید؛ کلمات کلیدی مهمی که رقابتی نباشند تا سریعتر به جذب مخاطب منجر شوند. به این ترتیب، ترافیک موثر و با کیفیتی را به سمت وبسایت جذب میکنید.
مهارت در استفاده از ابزارهای مهم تحقیق کلمات کلیدی
شما به عنوان متخصص سئو برای تحقیق کلمات کلیدی میتوانید از ابزارهای کیورد ریسرچ حرفهای استفاده کنید.
برخی از این ابزارها یا پلاگینهای کیورد ریسرچ شامل، کیوردتول، سئو کبوتر، گوگل کیورد پلنر و ماز هستند. مهارت شما در استفاده از این ابزارهای مهم تحقیق کلمات کلیدی تاثیر بالایی در تولید محتوای بهینه و سئو داخلی دارد.
۶. تولید محتوای بهینه
یکی دیگر از مهارتهای متخصص سئو، سئو محتوا است. شاید شما به عنوان یک متخصص سئو، خودتان به تنهایی مسئولیت نوشتن یا تولید محتوای سایت را به عهده نگیرید؛ با این حال، باید به کار تولید محتوای بهینه اشراف داشته باشید.
تولید محتوا بخش مهم و اساسی در کار سئو داخلی است. خیلی از متخصصین سئو معمولا یک تیم نویسنده و تولیدکننده محتوا مثل گرافیست یا تدوینگر در اختیار دارند. نقش سئوکار اداره و هدایت این تیم در راستای تولید محتوای بهینه و هدفمند برای سایت است.
شما باید استراتژی مناسب و کلمات کلیدی مهم را در اختیار تیم تولیدکننده محتوا قرار دهید. همچنین، آنها را از بهروزرسانی الگویتمها و قوانین تولید محتوا آشنا کنید.
مهارت متخصص سئو در تولید محتوای بهینه
مهارت شما به عنوان متخصص سئو به نوعی نظارت بر کار تولید محتوای بهینه است. از جمله مهارتهای متخصص سئو در تولید محتوای بهینه عبارتند از:
- شناسایی محتوای مناسب و محبوب برای کاربران هدف
- ارزیابی و رصد مداوم پستها، عکسها و ویدیوهای سایت با هدف بهینه سازی
- در اختیار قرار دادن موضوعات کلیدی برای نویسندگان و تولید کنندگان محتوا
۷. مهارت در ساخت لینک ( لینک بیلدینگ)
یکی دیگر از مهارت های متخصص سئو، لینک سازی است. ساخت لینکهای داخلی کمک زیادی به افزایش ترافیک یا میزان بازدیدها و زمان حضور کاربر در سایت میکند.
مثلا تصور کنید کاربر در حال مطالعه محتوای سایت در مورد «اهمیت حفظ محیط زیست» است. و شما در بخشی از این مقاله متنی به موضوع «روش های تفکیک زباله» اشاره میکنید. از قضا، محتوای دیگری در سایت برای همین موضوع «روش های تفکیک زباله» از قبل منتشر کردهاید. با لینک کردن این عبارت به آن محتوا میتوانید کاربر را به سمت آن در صفحه دیگر سایت هدایت کنید.
این کار همان لینک سازی داخلی است. لینکسازی کمک میکند تا کاربران سایت برای مشاهده محتواهای مشابه یا استفاده از بخشها یا خدمات دیگر سایت به شکل درستی هدایت شوند.
بک لینک سازی
نوع دیگری از ساخت لینک برای بهینهسازی سایت، بک لینک سازی یا ساخت لینک خارجی است. لینک خارجی برخلاف لینک داخلی، کاربر را به سایت دیگری هدایت میکند.
این نوع لینکسازی کمی دشوارتر از ساختن لینک داخلی است. هرچقدر در ایجاد استراتژی و پیادهسازی بک لینک موفقتر عمل کنید، میتوانید از صفحات و سایتهای معتبرتری لینک بگیرید.
مهارت متخصص سئو در تولید رپورتاژ آگهی، ساخت لینک تصویر، دریافت لینکهای UGC، انجمن و فرومها، کامنت و مطالعات موردی منجر به بک لینکسازی موثر برای بهینهسازی سایت میشود.
البته ابزارهای تخصصی هم در دسترس سئوکار هست که بتواند از آنها کمک بگیرد.
۸. مهارت در استفاده از ابزارها و افزونههای سئو
الگوریتمهای گوگل و سایر موتورهای جستجو مدام در حال تغییر و به روز رسانی هستند. همین مسئله باعث پیچیدهتر و زمانبر شدن کار سئو میشود.
از آنجایی که بسیاری از کسبوکارها نمیخواهند از بازار رقابت عقب بمانند، سرعت بالای سئو و بهینهسازی اهمیت زیادی برایشان دارد. خوشبختانه ابزارهای حرفهای و تخصصی به کمک سئوکاران آمدهاند تا این مسئله رفع شود.
تحقیقات نشان داده که در ۴۷% از آگهیهای کار، مهارت استفاده از دو ابزار گوگل سرچ کنسول و گوگل کیورد پلنر جزو مهمترین الویتهای جذب متخصص سئو است. یک سئوکار متخصص باید از مهارت کافی در استفاده از ابزارهای سئو و افزونههای سئو برخوردار باشد.
ابزارهای مهم سئو
سئوکار باید به غیر از مهارت در استفاده از گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس، به برنامهها و افزونههای کمکی دیگر هم مسلط باشد. برخی از ابزارهای مهم سئو که باید در استفاده از آنها مهارت خوبی داشته باشید، عبارتند از:
- PSI یا Google page speed insight
- Ahrefs
- SEMrush
- Google mobile friendly testing tool
- Google structured data testing tool
- AMP
- creaming frog
۹. توانمندی در ارتباط گروهی
سئو زیرمجموعه بازاریابی یا دیجیتال مارکتینگ و یک کار گروهی است. متخصص سئو از یک طرف با زیرمجموعه خود یعنی نویسندگان و تولیدکنندگان محتوا و از طرف دیگر با صاحب کسبوکار و بازایابها در ارتباط است.
او باید بتواند این افراد را به درستی در جریان نتیجه تحقیقات و تحلیل خود قرار دهد. اگر او در ارتباط موثر خود با دیگر عوامل مجموعه کوتاهی کند، نتایج مفیدی به بار نخواهد نشست.
۱۰. داشتن ذهن خلاق و کنجکاو
یکی دیگر از مهارت های متخصص سئو داشتن ذهن خلاق و کنجکاو برای یافتن راه های بکر در رقابت است. خلاقیت به خرج دادن برای طراحی استراتژی های منحصربفرد باعث می شود گوی سبقت را از رقبا بربایید.
شما باید برای یافتن فرمول ها و الگوریتم های برنده در بهینه سازی سایت های اینترنتی کنجکاو باشید. ذهن خلاق و کنجکاو شما برگ برنده ای برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ از طریق سئو است.
مهارت های تکمیلی
داشتن توانمندیها و مهارتهای عنوان شده بخش اعظم صلاحیت شما به عنوان یک متخصص سئو را تایید میکند. اما، اگر میخواهید یک پله بالاتر از متخصصین دیگر بایستید، باید از مهارت های تکمیلی در کار سئو برخوردار باشید.
برخی از این مهارتها عبارتند از:
- آشنایی با طراحی سایت و وردپرس
- آشنایی با برنامه نویسی یا کدنویسی (مبتدی)
- آشنایی با نرم افزارهای گرافیکی مثل فتوشاپ
- داشتن ذهن خلاق و کنجکاو
- داشتن تفکر بازاریابی
- انعطاف پذیری
شما هرچقدر در زمینه سئو دانش و تخصص داشته باشید، باز هم باید خودتان را بهروز نگه دارید و رشد کنید. اگر در ابتدای راه هستید، بهتر است اول یادگیری مهارتهای سئو را در خودتان کامل کنید.
یادگیری حرفهای مهارت های سئو
الگوریتمهای موتورهای جستجو از جمله گوگل مدام در حال تغییر و تحول است. بنابراین، هر متخصص سئو باید مدام در حال یادگیری و بهروز رسانی دانش خود باشد.
اگر میخواهید یک متخصص سئو ماهر و حرفهای باشید و از بازار رقابت جا نمانید، از یادگیری و رشد غافل نشوید.
اگر به دنبال یادگیری بیشتر و تکمیلی هستید، میتوانید در دوره جامع آموزش سئو سفینه ثبت نام کنید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.