من در این محتوا ابتدا توضیح میدهم CDN چیست و سپس به تاثیرات CDN در سئوی سایت و مزیتهای استفاده از آن میپردازم. سپس چند CDN معتبر را معرفی میکنم.
CDN یک فناوری جدید برای کاربری بهتر سایتهای اینترنتی است که عملکرد سایت شما را بهبود میبخشد. استفاده از این سیستم اینترنتی میتواند عملکرد سئوی سایت و حتی میزان فروش یا درآمد شما را هم بهتر کند.
با من همراه شوید تا بیشتر با تاثیرات مثبت CDN در بهینه سازی عملکرد سایتهای اینترنتی آشنا شوید.
CDN چیست؟
CDN مخفف Content Distribution Networks و به معنی شبکههای توزیع محتوا است. درواقع، CDN شبکهای از سرورهای متصل به هم است که در نقاط مختلف جغرافیایی توزیع شدهاند و با همدیگر برای انتقال سریعتر دادههای اینترنتی سایتها کار میکنند.
این شبکه توزیع محتوا دادهها یا محتوای استاتیک مثل فایلهای تصویری، ویدیویی، کدهای HTML، CSS و JavaScript موجود در سایتهای اینترنتی را با سرعت و کیفیت بهتری لود و بارگذاری میکند تا کاربران آنها را زودتر مشاهده کنند.
این فناوری محدودیتی به نام تک سرور اصلی و فاصله جغرافیایی زیاد از سرور و مشکلات ناشی از کندی سرعت بارگذاری محتوای سایتهای اینترنتی را کنار زده است.
مثلا اگر سرور هاست سایت شما در کشور آلمان واقع باشد و سایت شما در داخل ایران فعال باشد، این فاصله جغرافیایی میتواند روی سرعت لودینگ سایت شما و مولفههای دیگر عملکرد سایت تاثیر منفی بگذارد.
ولی اگر، شبکهای از سیستمهای توزیع محتوا به عنوان واسط بین سایت شما و سرور اصلی در نقاط جغرافیایی نزدیکتر مثل کشورهای همسایه یا حتی داخل ایران و در شهر شما واقع باشند، سرعت لودینگ و عملکرد سایت شما بسیار بهتر خواهد بود.
اتصال به شبکه CDN مزیت های زیادی برای ارتقاء عملکرد سایت شما و ارتباط بهتر با کاربران دارد. بزرگترین مزیت آن تاثیری است که بر سئوی سایت شما میگذارد.
در دستهبندی مفاهیم آموزش سئو، CDN ها مربوط به سئو تکنیکال میشوند.
تاثیرات CDN بر سئو
اکثر صاحبان سایتهای اینترنتی از شبکه های CDN عمدتا برای افزایش سرعت لودینگ سایت های اینترنتی خود بهره میگیرند. با این حال، اتصال به این شبکهها به غیر از بهبود سرعت بارگذاری محتوای سایتها، تاثیرات مثبت دیگری روی عملکرد سایت و سئوی آن هم دارند.
چند نمونه از تاثیرات CDN بر سئوی سایت عبارتند از:
بهبود سرعت سایت
سرعت لودینگ یا بارگذاری سایت این روزها خیلی مهمتر از قبل شده است. فناوریهای جدید مثل استارلینک با افزایش سرعت اینترنت تا بیش از 600 مگ بر ثانیه توقعات کاربران اینترنتی را هر روز بالاتر میبرند.
طبق آمار اعلام شده در سایت webmakewebsites حدود 40% از کاربران، سایتی که لودینگ آن بیشتر از 3 ثانیه طول بکشد را رها میکنند.
بنابراین، شما باید بتوانید انتظارات کاربران را برآورده کنید و سرعت سایت خود را متناسب با استاندارد سئو حفظ کنید تا مخاطبین خود را از دست ندهید یا از سایتهای رقیب جا نمانید.
سرعت ایده آل برای بارگیری صفحات سایت حدود 1.5 ثانیه تا 2.5 ثانیه است. رقابت اینجا بر سر میلی ثانیه است. یعنی اگر بیش از 3 ثانیه طول بکشد تا سایت شما لود شود، کاربر بیخیال سایتتان میشود و آن را ترک میکند.
اگر سایت شما فقط به یک سرور متصل باشد و آن سرور برای چند ثانیه یا حتی چند دقیقه قطع یا کند شود، سایت شما هم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. ولی اگر به شبکهای از سرورهای CDN یا IPOP متصل باشد، هر سروری که قطع شود، سرور دیگر سایت شما را پشتیبانی میکند.
به این ترتیب، با اتصال به شبکه CDN سرعت بارگذاری سایت شما به هیچ وجه کاهش نخواهد یافت. حفظ سرعت بالای سایت به بهبود شاخصهای کلیدی سئو مثل افزایش نرخ ترافیک، بهبود نرخ تبدیل، افزایش زمان حضور کاربر در سایت و… کمک میکند.
افزایش نرخ تبدیل
تحقیقات شرکت معتبر ارائه دهنده شبکههای سیدیان Akamai نشان میدهد که هر 1 ثانیه تاخیر در پاسخ دهی سایت به کاربر میتواند تا 7% در نرخ تبدیل conversion rate کاهش ایجاد کند.
نرخ تبدیل بازدید کننده به مشتری از طریق عضویت در سایت، عضویت در خبرنامه ایمیلی، دانلود ابزار یا محصولات سایت و… افزایش پیدا میکند. افزایش نرخ تبدیل به سرعت سایت وابسته است. اگر لودینگ سایت فروشگاه اینترنتی بیش از 3 ثانیه طول بکشد، 57 درصد خریداران بالقوه خود را از دست میدهد.
اتصال به شبکه توزیع محتوای CDN با افزایش سرعت سایت میتواند نرخ تبدیل و درنتیجه میزان فروش و درآمد سایت را افزایش دهد.
کمک به خزش یا Crawling صفحات سایت
یکی از تاثیرات CDN بر سئو کمک به خزش یا Crawling صفحات سایت است. واقعیت این است که وقتی گوگل تشخیص دهید که وبسایت شما از خدمات شبکه توزیع محتوا استفاده میکند، خودبخود نرخ خزش crawl rate را افزایش میدهد.
افزایش بودجه خزش برای اهالی سئو و فعالیت در فضای اینترنت بسیار جذاب است؛ چون خیالشان راحت میشود که بات گوگل Googlebot تعداد صفحات بیشتری از سایتشان را مورد خزش و کرالینگ قرار میدهد.
در حالت عادی، وقتی گوگل بات متوجه down شدن یک سایت یا کاهش سرعت سرور میشود، تعداد خزشهای سرور را کاهش میدهد.
برای بررسی خدمات CDN به سایت شما و اطمینان از خزش صفحات سایت توسط گوگل و بلاک نبودن آنها میتوانید از ابزار URL Inspection Tool در ابزار سئوی سرچ کنسول استفاده کنید. در این ابزار میتوانید چک کنید که فایروال سیدیان به نام WAF بات گوگل را توسط آدرس IP بلاک نکرده باشد.
کاهش نرخ بانس ریت
یکی از دلایل اصلی افزایش نرخ پرش یا بانس ریت Bounce rate در سایتهای اینترنتی پایین بودن سرعت بارگذاری سایت یا Down شدن به دلیل پهنای باند کم است.
چون کاربر وقتی از طریق جستجوی یک کلمه کلیدی در گوگل و کلیک بر روی لینک سایت شما در صفحه نتایج SERP وارد سایت شما میشود، توقع دارد که سریعا به محتوای سایت شما و با کیفیت بالا دسترسی داشته باشد.
ولی اگر سرعت سایت شما بیش از 3 ثانیه طول بکشد یا فایل های رسانهای یا کدها دیر لود شوند، کاربر سایت شما را میبندد و به سراغ سایت دیگری میرود. همین مسئله باعث افزایش نرخ پرش میشود.
وقتی سایت شما به چندین سرور مختلف از شبکه CDN متصل باشد، هم سرعت بارگذاری بهتری دارد و هم از پهنای باند بیشتری برخوردار است.
بهبود کاربری سایت
یکی دیگر از تاثیرات مثبت CDN بر سئوی سایت، بهبود کاربری یا UX است. این شبکه توزیع محتوا با چندین سروری که به طور همزمان در اختیار دارد، سرعت و کیفیت دسترسی کاربران به سایت شما تقویت میکند.
سایت شما به هیچ وجه از دسترس خارج نخواهد شد چون اگر یکی از سرورهای سیدیان قطع شود، سرور دیگر جایگزین آن خواهد شد. بنابراین کاربران شما همیشه به سایتتان دسترسی سریع دارند.
از طرفی، تمامی فایلهای تصویری، صوتی یا متنی به راحتی و به بهترین شکل توسط خزندهها در اختیار گوگل و درنتیجه در دسترس کاربران قرار میگیرند.
افزایش امتیاز Core web vitals
خیلی از شاخص های کلیدی KPI و مولفه های سئو برای بهینه سازی عملکرد سایت ارتباط مستقیم و هموابسته با هم دارند. یکی از یا مولفههای وابسته سئو Core web vitals است که با سرعت لودینگ سایت و کاربری آن ارتباط مستقیم دارد.
شبکه توزیع محتوای CDN با افزایش سرعت سایت و همچنین بهبود کاربری آن باعث افزایش امتیاز Core web vitals سایت میشود. برای اینکه شما این متریک یا معیار سئو را بهبود ببخشید باید LCP کمتر از 2.5 ثانیه، FID کمتر از 100 میلی ثانیه و CLS کمتر از 0.1 ثانیه باشد.
بهبود امنیت سایت
اضافه کردن شبکه CDN به سایت شما یکی از راههای مهم بهبود امنیت آن است. سرور ارائه دهنده این شبکهها از امکانات و ابزارهای کاملی برای تامین امنیت سرورهای خود برخوردار است.
این شبکه همانند یک فایروال یا دیوار آتش عمل میکند و سایت شما از down شدن در برابر تهدیدهای امنیتی مثل هکرهای یا حملات DDOS مراقبت میکند. و حتی از تنظیمات خاص و پیشرفته برای دور نگه داشتن هکرها از سایت وردپرسی شما برخوردار است.
کاهش هزینه پهنای باند
یکی دیگر از مزیتهای استفاده از شبکه توزیع محتوا کاهش هزینهای است که شما برای پهنای باند بیشتر میپردازید. این شبکه گسترده سیدیان محتوای استاتیک را از طریق سرورهای متعلق به منطقه جغرافیایی کاربران در اختیار آنها قرار میدهد.
در این صورت، دیگر نیازی نیست که شما برای افزایش پهنای باند اینترنت خود هزینه زیادی بپردازید. در عوض، این هزینه را برای بهبود عملکرد سئوی سایت و بهینه سازی آن برای موتورهای جستجو میتوانید بپردازید.
بهترین CDN ها برای توزیع محتوا
بیشتر سایتهای اینترنتی در سراسر دنیا از شبکه توزیع محتوای CDN برای بهبود عملکرد سایت خود استفاده میکنند. این شبکهها سرعت و امنیت سایت و شاخصهای مهم سئو را تا چند برابر بهبود میبخشند.
اتصال به این شبکهها به خصوص برای سایتهایی که کاربران و مخاطبین بینالمللی دارند به شدت توصیه میشود؛ چون نه تنها دسترسی کاربران را به این سایتها بهتر میکند بلکه باعث کاهش هزینههای مربوط به پهنای باند هم میشود.
شرکت های مختلفی در دنیا هستند که شبکههای CDN را به سایتهای اینترنتی ارائه میدهند. در ادامه به چند نمونه از بهترین شرکتهای ارائه دهنده شبکه توزیع محتوا در ایران و خارج از کشور اشاره میکنم.
CloudFlare
یکی از محبوب ترین و بهترین پروایدرهای شبکه CDN در دنیاست که با بیش از 180 دیتا سنتر در کشورهای مختلف به توزیع محتوای سایتهای اینترنتی میپردازد.
این برند ارائه دهنده شبکه های توزیع محتوا برای سایتها یا بیزنس های کوچک خدمات رایگان هم بدون محدودیت باند ارائه میدهد.
Akami
شرکت Akami یکی از بزرگترین برندهای ارائه دهنده شبکه توزیع محتوا در سراسر دنیاست. این برند با بیش از 300 هزار سرور در 130 کشور دنیا، جزء فراگیرترین شبکههای خدمات اینترنتی است.
این پروایدر سایت اینترنتی شما را به یک شبکه امن، سریع و با پهنای باند گسترده وصل میکند. البته این برند برعکس کلادفلر رایگان نیست و باید برای خدمات آن هزینه کنید.
Google Cloud CDN
Google Cloud یکی دیگر از سرویس های ارائه دهنده شبکه توزیع محتوا در دنیاست که از شبکه جهانی Google استفاده میکند. این سرویس با برخورداری از 90 مرکز داده در دنیا یکی از بهترین و کمهزینهترین شبکههای CDN را ارائه میدهد.
با این سرویس میتوانید 300 دلار اعتبار آزمایشی رایگان در ابتدای استفاده از شبکههای توزیع آن دریافت کنید. همچنین، گواهی SSL رایگان هم بگیرید.
Amazon CloudFront
سرویس ارائه دهنده شبکه توزیع محتوای آمازون با صدها مرکز داده در جهان، یکی از پرسرعت ترین و پیشرفتهترین پروایدرهای CDN در دنیاست. این سرویس به خصوص برای سایتهای ارائه شده توسط خدمات وب آمازون، برنامه نویسها یا توسعه دهندگان وب بسیار مناسب است.
ArvanCloud
آروان کلاد یکی از محبوب ترین برندهای ارائه دهنده یا پروایدر شبکه CDN در ایران است که سهم 59 درصدی بازار داخل را در اختیار دارد. این درصد سهم آروان کلاد از بررسی 137 هزار دامنه دارای اینماد به دست آمده است.
این پروایدر دارای 40 پاپ سایت در نقاط پرترافیک در بیش از 30 کشور دنیا و 4 دیتاسنتر در نقاط مختلف ایران ست و چشماندازی جهانی برای رقابت با غول های ارائه دهنده شبکههای CDN در دنیا دارد.
هزینه استفاده از شبکه CDN
استفاده از شبکه های توزیع محتوای امن، پرسرعت و پشتیبان در دنیا تا حدودی هزینهبر است. هزینه استفاده از شبکه CDN به فاکتورهای مختلفی مثل ترافیک مصرفی، حجم داده، موقعیت مکانی سرورها و… بستگی دارد.
مثلا هزینه استفاده ماهانه از ارائه دهنده Cloudflare با بیش از 200 پاپ سایت در دنیا، حدود 20 دلار است. این هزینه ماهانه برای سایر پروایدرها به این صورت است:
- ارائه دهنده Akamai: 3500 دلار (پلن حرفه ای)
- ارائه دهنده آمازون: 0.085 دلار برای هر گیگ
- ارائه دهنده گوگل کلاد: 0.08 دلار برای هر گیگ
- ارائه دهنده ابر آروان: 790 هزار تومان ماهانه
استفاده از CDN برای چه سایت هایی مناسب است؟
اگر به تازگی سایتی را راهاندازی کردهاید و در حال سئوی سایت جدید هستید، نیاز چندانی به استفاده از شبکه سیدیان ندارید. چون هنوز کاربران زیادی ندارید و تا رسیدن به بازدید و ترافیک بالا چند ماه یا چند سالی فاصله دارید. لزومی ندارید در این مدت زمانی برای اتصال به شبکه CDN هزینه کنید.
اگر هم فعالیت عمده شما در یک منطقه جغرافیایی خاص است و بیشتر کاربران و مخاطبین شما در داخل ایران هستند و از سرورهای داخلی استفاده میکنید، خیلی نیازی به استفاده از شبکه توزیع محتوا ندارید.
این شبکه توزیع بیشتر برای سایتهایی مفید است که کاربرانی از سراسر دنیا دارند و در تلاش هستند که دسترسی بهتری به تمام کاربران خود بدهند.
سخن آخر
دنیای امروز ما هر روز بیشتر از قبل در حال جهانی شدن است و کاربران اینترنتی در سراسر دنیا خواهان دسترسی سریعتر و بهتر به سایتهای اینترنتی در کشورهای مختلف بهخصوص کشورهای پیشرفته هستند.
پیشگامان فناوری های دیجیتالی، صاحبان کسبوکارهای اینترنتی و اهالی سئو هم در تلاش هستند تا به این نیاز کاربران جهانی پاسخ مناسب دهند.
فناوری CDN یا شبکه توزیع محتوا یکی از پیشرفتهای اخیر در خدمات اینترنتی است که با افزایش سرعت و امنیت سایتهای اینترنتی، باعث رشد و فراگیر شدن کسبوکارها و همچنین دسترسی راحتتر کاربران شده است.
اتصال به این شبکه توزیع محتوا مزیتهای فراوانی برای سایتهای اینترنتی بهخصوص سایتهای فروشگاهی دارد. برخی مزیتها و تاثیرات CDN در سئو شامل افزایش سرعت لودینگ، امنیت، نرخ تبدیل سایت و کاهش نرخ پرش و همچنین هزینه برای افزایش پهنای باند است.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.