KPI سئو: ۱۴ شاخص کلیدی عملکرد سئو سایت + ۲ شاخص حیاتی

main-seo-KPIs-for-measuring-site-performance
  • من در این محتوا ۱۴ مورد از مهم‌ترین شاخص های کلیدی عملکرد سئو KPIs را معرفی می‌کنم. سپس ۲ KPI سئو که حیاتی هستند را برای شما مشخص می‌کنم.

    شاخص‌های KPI معیاری برای سنجیدن میزان سلامت سایت شما و موفقیت عملکرد سئوی آن به کار می روند. شما با استفاده از این شاخص‌ها می‌توانید سطح کیفی سایت خودتان یا دیگران را تشخیص دهید.

    با من تا انتهای این محتوا همراه باشید تا این شاخص‌ها و نحوه محاسبه آنها را با هم مرور کنیم.

    KPI سئو چیست؟

    KPI مخفف عبارت Key Performance Indicator و به معنی شاخص کلیدی عملکرد، یک معیار و متر برای تعیین عملکرد سایت ها است. این شاخص نشان می‌دهد که وضعیت سایت شما چگونه است و به چه تغییراتی برای بهبود نیاز دارد.

    از آنجایی که سئوی سایت بسیار پیچیده و گسترده است، بررسی عملکرد آن کار ساده ای نیست. این کار نیازمند بررسی متریک‌هایی مثل شاخص‌های KPI است. این شاخص‌ها به شما نشان می‌دهند که نقاط قدرت و ضعف سایت شما کجاست.

    همانطور که شما برای اطمینان از سلامتی خود، آزمایش‌هایی را هر چند وقت یکبار و به طور منظم انجام می‌دهید، سایت شما هم به چنین آزمایش‌هایی نیاز دارد. بررسی KPIها همان آزمایش‌های ضروری برای اطمینان از سلامت عملکرد سئو سایت شما است.

    بررسی منظم KPIها این مزیت‌ها را به همراه دارد:

    • درک درستی از عملکرد سایتتان به دست می آورید.
    • مشکلات سایت را سریعا متوجه می‌شوید و آنها را رفع می‌کنید.
    • عملکرد سئو سایت خود را ارتقاء می دهید.
    • سلامت سئو سایتتان را حفظ می کنید.

    حالا که با مفهوم KPI و مزیت‌های آن آشنا شدید، بیایید با هم این شاخص‌ها را بررسی کنیم.

    شاخص‌های زیادی برای بررسی عملکرد سئوی سایت شما وجود دارد. من در ادامه به ۱۴ مورد از مهم‌ترین شاخص‌های کلیدی عملکرد KPI اشاره می‌کنم.

    ۱- رتبه در کیورد Keyword ranking

    رتبه در کیورد Keyword ranking یکی از شاخص‌های کلیدی عملکرد KPI سایت در زمینه سئو است. این شاخص نشان می‌دهد که سایت شما برای چه کلمات کلیدی در سرپ گوگل رتبه می‌گیرد.

    شما با یافتن این کیوردها می‌توانید محتوای بیشتری برای آنها تولید کنید؛ یا محتواهای سایت خود با این کیوردها را به طور منظم بروزرسانی کنید.

    گزارشات مربوط به شاخص رتبه‌بندی کیورد به شما نشان می‌دهد که فرصت‌های بالقوه برای کیوردهایی که در صفحه دوم سرپ گوگل رتبه می‌گیرند (رتبه ۱۱ تا ۲۰) را هم شناسایی کنید.

    با کمی تلاش و به‌کارگیری تکنیک‌های سئو می‌توانید رتبه سایت خود را برای این کیوردها به صفحه اول سرپ (رتبه ۱ تا ۱۰) برسانید. با این کار می‌توانید شاخص ترافیک ارگانیک سایتتان را هم بالا ببرید.

    برای برسی این شاخص به داشبورد سرچ کنسول گوگل بروید و آمار و گزارشات بخش Search Results را مشاهده کنید. با کلیک بر روی باکس «Average position» می‌توانید میانگین رتبه‌های کیورد سایتتان را ببینید.

    از ابزارهای اچرفس و سمراش هم می‌توانید برای تعیین شاخص رتبه بندی کیورد استفاده کنید.

    ۲- ترافیک ارگانیک Organic traffic

    شاخص ترافیک ارگانیک Orgainc traffic تعداد بازدیدکننده‌هایی که از طریق موتورهای جستجو مثل گوگل وارد سایت شما می‌شوند را نشان می‌دهد.

    شما با بررسی این شاخص می‌توانید حجم بازدید فعلی سایتتان را با حجم آن در هفته‌ها یا ماه‌های قبل مقایسه کنید. این مقایسه به شما نشان می‌دهد که آیا در مسیر جذب ترافیک خوب پیش می‌روید یا نه.

    افزایش ترافیک ارگانیک سایت به معنی این است که تلاش‌های شما در اجرای استراتژی‌های سئو نتیجه داده و عملکرد سئوی شما درست پیش می‌رود.

    برای بررسی این شاخص می‌توانید از ابزارهای تحلیلی سئو مثل گوگل آنالیتیکس استفاده کنید. برای یافتن عدد این شاخص کافیست به گزینه Traffic acquisition رجوع کنید تا میزان جستجوی ارگانیک را ببینید:

    organic-traffic

    این عدد نشان می‌دهد که چه تعدادی از کاربران سایت شما را در یک بازه زمانی خاص از طریق سرچ در گوگل یا سایر موتورهای جستجو پیدا کرده و از آن بازدید کرده‌اند.

    شما با بررسی مداوم و منظم شاخص ترافیک ارگانیک، دید روشنی نسبت به روند رو به رشد یا نزولی ترافیک سایت خود پیدا می‌کنید. به این ترتیب، در صورت بروز مشکل، می‌توانید سریعا وارد عمل شوید.

    ۳- نرخ تبدیل Conversion rate

    شاخص نرخ تبدیل Conversion rate معیاری برای تعیین رفتار موثر بازدیدکنندگان سایت است. این شاخص نشان می‌دهد که چه تعداد از بازدیدکنندگان یک سایت تبدیل به مشتری یا عضو سایت می‌شوند.

    مثلا فرم عضویت یا خبرنامه ایمیلی را پر می‌کنند، خرید یا دانلود می‌کنند یا هر عمل دیگری که نشانه رسیدن به هدف شما باشد.

    تصمیم کاربر به انجام یک عمل خاص در سایت شما به معنی کیفیت ترافیک آن است؛ یعنی کاربران فقط برای بازدید یا تماشای سایت شما نمی‌آیند بلکه برای استفاده از محتوا یا مطالب مفید آن می‌آیند. این نشانه محتوای با کیفیت و ارزشمندی آن است.

    شاخص دیگری که درجه بهتری از نرخ تبدیل را نشان می‌دهد، Organic conversions یا همان نرخ تبدیل ارگانیک است. این شاخص نشان می‌دهد که چه نرخی از تبدیل مربوط به ترافیک ارگانیک سایت است.

    برای اندازه‌گیری شاخص نرخ تبدیل (ارگانیک) می‌توانید از ابزارهای تحلیلی سئو مثل گوگل آنالیتیکس، مانستر MonsterInsight و… استفاده کنید. در تصویر زیر، گزارشات آماری سئو از جمله نرخ تبدیل را در ابزار مانستر می‌بینید:

    organic-conversion-rate

    شاخص نرخ تبدیل (ارگانیک) به شما نشان می‌دهد که چه کیوردها یا محتواهایی از سایت شما در تعامل با مخاطب و تشویق آنها به خرید محصولات یا خدمات، دانلود محتوا، عضویت در خبرنامه و… موفق‌تر عمل‌ کرده‌اند.

    شما با نمره این شاخص می‌توانید تصمیم بگیرید که چه استراتژی‌هایی برای افزایش نرخ تبدیل به کار بگیرید.

    ۴- نرخ پرش Bounce rate

    این KPI ارزشمند سئو نشان می‌دهد که چه درصدی از بازدیدکنندگان به محض بازدید از یک صفحه، سایت را ترک می‌کنند؛ بدون اینکه عمل یا اکشن دلخواه شما را انجام دهند.

    نحوه محاسبه بانس ریت یا نرخ پرش Bounce rate از طریق تقسیم تعداد بازدیدکنندگان یک صفحه به تعداد کل بازدیدکنندگان سایت است. مثلا اگر سایت شما تعداد ۲۰۰ بازدید از صفحه x و ۱۰۰۰ بازدید کلی داشته باشد، بانس ریت صفحه ۲۰ درصد است.

    برای بررسی شاخص بانس ریت یا نرخ پرش با استفاده از گوگل آنالیتیکس ۴، بخش Engagement و سپس Pages and Screens را انتخاب کنید تا درصدهای بانس ریت را برای صفحات مختلف مشاهده کنید.

    bounce-rate-kpi

    اگر نرخ پرش یا بانس ریت صفحه‌ای از سایت شما بالا باشد، به معنی این است که محتوای آن صفحه نیاز به بهبود دارد. یا اینکه بخشی از بازدیدکنندگان جزء مخاطبین هدفتان نیستند و از طریق کیوردهای نامرتبط وارد سایتتان می‌شوند.

    ۵- لینک ها

    لینک‌ها رگ‌های خونی سایت شما هستند. آنها باعث ارتباط صفحات داخلی سایت با همدیگر و همچنین با صفحات سایت‌های دیگر می‌شوند.

    لینک‌های خارجی External links یا بک لینک ها به افزایش اعتبار دامنه سایت DA و لینک سازی داخلی Internal links هم به توزیع اعتبار صفحات سایت در سایر صفحات کمک می‌کنند.

    اشتراک‌گذاری لینک محتوای سایت در شبکه های اجتماعی، نه تنها باعث برندسازی می‌شوند، بلکه به افزایش نرخ ترافیک، اعتبار سایت، رتبه‌بندی سایت در صفحه نتایج و… هم کمک می‌کنند.

    برای اندازه گیری شاخص مربوط به لینک سازی سایت خود با ابزار سرچ کنسول گوگل به بخش‌ Links مراجعه کنید.

    link-kpi

    برخورداری از یک بک لینک پروفایل قوی با ترکیب درستی از لینک‌های خارجی و داخلی تاثیر بسیار زیادی در بهبود عملکرد سئو سایت شما دارد.

    ۶- شاخص CTR ارگانیک

    وقتی کاربران از طریق سرچ در گوگل یا سایر موتورهای جستجو وارد سایت شما می‌شوند، ابتدا روی لینک یکی از صفحات سایتتان در سرپ کلیک می‌کنند.

    به تعداد دفعاتی که کاربران با کلیک بر روی لینک‌های سایت شما در صفحه نتایج گوگل SERP وارد سایتتان می‌شوند، شاخص CTR (ارگانیک) می‌گویند.

    این شاخص نسبت کلیک‌های ارگانیک به impressions را اندازه‌گیری می‌کند. و نشان می‌دهد که سایت شما تا چه اندازه در جلب توجه کاربران در SERP موفق است.

    برای اندازه‌گیری شاخص CTR ارگانیک با استفاده از سرچ کنسول گوگل، به بخش QUERIES در قسمت Performance بروید تا میزان کلیک‌ها را ببینید.

    بررسی منظم این شاخص به شما در بهبود جذابیت لینک‌های سایتتان در صفحات نتایج گوگل کمک می‌کند؛ مثلا می‌توانید المان‌های مختلف مثل تایتل‌تگ، متا دیسکریپشن و سایر ریچ اسنیپت‌ها که در لینک نتایج به نمایش درمی‌آیند را بهتر کنید.

    ۷- سرعت لودینگ سایت Page load speed

    سرعت لودینگ یا بارگذاری سایت Page speed یکی از شاخص‌های کلیدی برای بررسی عملکرد سئو سایت شماست. اهمیت این شاخص از سال ۲۰۲۱، وقتی که گوگل Core Web Vitals را به عنوان یکی از فاکتورهای سئو معرفی کرد، چند برابر شد.

    سرعت سایت نه تنها به بهبود تجربه کاربری UX کمک می‌کند، بلکه نقش مهمی در افزایش رتبه سایت در سرپ دارد. وقتی سرعت لود سایتتان کند و کمتر از ۳ تا ۴ ثانیه باشد، نرخ ترافیک آن به شدت افت می‌کند.

    ابزارهای مختلفی برای بررسی شاخص سرعت سایت وجود دارد. یکی از معروف‌ترین ابزارها، GTmetrix است که گزارش مفصلی از سرعت سایت شما می‌دهد.

    page-speed

    در پنل این ابزار می‌توانید تحلیل کاملی از نمایش صفحات سایت برای کاربران در زمان‌های مختلف را هم ببینید:

    page-speed-kpi

    یکی از مزیت‌های این ابزار این است که شاخص Core Web Vitals را هم بررسی می‌کند:

    core-web-vitals

    بالا بودن سرعت لودینگ سایت برای جذب تمامی بازدیدکنندگان اینترنتی به‌خصوص کاربران موبایلی که از سیستم عامل بسیار سریع و پیشرفته اندروید یا IOS استفاده می‌کنند، اهمیت ویژه‌ای دارد.

    ۸- موبایل فرندلی Mobile friendly

    کاربران موبایلی درصد بالایی از بازدیدکنندگان سایت‌های اینترنتی را تشکیل می‌دهند. گوگل هم اهمیت بالایی به کاربران موبایل و تجربه کاربری راحت آنها در بازدیدها می‌دهد.

    موبایل فرندلی شاخصی کلیدی است که میزان رضایت کاربران موبایلی از بازدید سایت را نشان می‌دهد. این شاخص آنقدر در فضای دیجیتال امروز مهم است که این شعار سر زبان‌ها افتاده است: «وبسایتی که موبایل فرندلی نیست، سئو فرندلی نیست!»

    برای اینکه سایت شما موبایل فرندلی باشد، باید ریسپانسیو و واکنش‌گرا طراحی شود؛ یعنی در دستگاه‌های مختلف مثل موبایل یا تبلت، به طور کامل و با تمام امکانات رویت شود و در دسترس باشد.

    برای بررسی این شاخص در ابزار گوگل آنالیتیکس GA4 در قسمت User، گزینه Tech و سپس Overview را انتخاب کنید.

    mobile-friendly

    وقتی سایت شما موبایل فرندلی باشد، ترافیک ارگانیک مربوط به کاربران موبایلی را هم در کنار کاربران دسکتاپ، به خوبی جذب می‌کند. این مسئله باعث بهبود نرخ ترافیک ارگانیک، رتبه‌بندی سایت و سایر شاخص‌های کلیدی می‌شود.

    ۹- ترافیک برند Branded traffic

    شاخص ترافیک برند Branded traffic معیاری برای اندازه‌گیری بازدیدهایی است که با جستجوی نام برندتان رقم خورده است. یعنی کاربر نام برند شما را در باکس سرچ موتورهای جستجو وارد کرده و از این طریق به سایت شما رسیده است.

    این شاخص تا حد زیادی به بازایابی دیجیتالی و برندسازی نمره می‌دهد و میزان موفقیت شما در این زمینه ها را می‌سنجد.

    ۱۰- اعتبار دامنه DA

    شاخص کلیدی عملکرد DA یا اعتبار دامنه به میزان اعتبار سایت شما در نزد سایت‌های دیگر و کاربران اشاره دارد. مهم‌ترین معیار در تعیین اعتبار دامنه، بک‌لینک‌ها و سایت‌های معتبر رفرال یا ارجاع است.

    هر چقدر شما از سایت‌های معتبر با DA و رتبه بالا بک‌لینک دریافت کنید، اعتبار دامنه‌ سایتتان را هم بالا می‌رود. تعداد بک‌لینک‌ها، محتواهای باکیفیت و ساختار کلی سایت شما در اعتبار دامنه‌ دخیل هستند. در این خصوص می‌توانید مقاله روش‌های افزایش اتوریتی دامنه را نیز بخوانید.

    برای تعیین شاخص DA می‌توانید از ابزار ماز MOZ که ابداع کننده این شاخص کلیدی بوده، استفاده کنید. از طریق سایت ماز هم می‌توانید به طور مستقیم و با وارد کردن نام دامنه، عدد DA آن را مشاهده کنید.

    domain-authority-indicator

    ۱۱- قابلیت مشاهده در نتایج جستجو Search visibility

    تمام استراتژی‌هایی که شما در سئوی سایت خود پیاده می‌کنید برای این است که در صفحه نتایج موتورهای جستجو SERP دیده شوید. یعنی، لینک صفحات سایت شما در صفحه اول سرپ یا در تب تصاویر، ویدیوها، پنل دانش و فیچرهای دیگر به نمایش دربیاید.

    شاخصی که تعیین کننده این قابلیت یعنی امکان مشاهده سایت شما در صفحه نتایج موتورهای جستجو است، Search visibility یا Organic visibility نام دارد. این KPI میزان اثرگذاری و نتیجه‌بخش‌بودن فعالیت‌های سئو شما را معلوم می‌کند.

    مثلا در تصویر زیر، این قابلیت نمایش در صفحه نتایج گوگل برای یکی از صفحات سایت سفینه برای سرچ کیورد «آکادمی سئو» را می‌بینید:

    search-visibility-kpi

    برای تعیین این شاخص می‌توانید از ابزار سرچ کنسول استفاده کنید. گزینه Search results در سرچ کنسول، تعداد دفعاتی که سایت شما در نتایج جستجو (impresseions) در یک دوره زمانی خاص ظاهر شده را نشان می‌دهد.

    search-visibility

    برای تعیین این شاخص می‌توانید از ابزارهای دیگر مثل سمراش هم استفاده کنید.

    ۱۲- صفحات ایندکس Indexed pages

    شاخص کلیدی Indexed pages نشان می‌دهد که چه تعدادی از صفحات سایت شما در گوگل ایندکس شده است. مثل در تصویر زیر می‌بینید که تعداد صفحات ایندکس سایت بک لینکو ۳۶۳ صفحه است.

    indexed-pages-kpi

    این شاخص معیاری برای سنجش عملکرد سئوی داخلی شما برای تولید محتوای بهینه و اجرای درست استراتژی‌های سئو تکنیکال است.

    عدد دقیق صفحات ایندکس شده سایت را می‌توانید در سرچ کنسول گوگل پیدا کنید. برای بررسی مشکلات ایندکس یا کرالینک، شاخص Coverage Errors را بررسی کنید.

    ۱۳- نرخ تعامل با مخاطب Engagement rate

    یکی دیگر از شاخص‌های کلیدی عملکرد سئوی سایت، نرخ تعامل با مخاطب Engagement rate است. این شاخص برای بررسی زمانی است که بازدیدکنندگان در صفحات سایت شما حضور دارند و با محتوای آن تعامل برقرار می‌کنند.

    اگر کاربران به محض ورود به سایت، سریعا آن را ترک کنند، نرخ تعامل پایین می آید. این مسئله ممکن است دلایل مختلفی مثل سرعت لودینگ پایین، محتوای غیرمرتبط، محتوای بی‌کیفیت، طراحی نامناسب و غیره داشته باشد.

    شما با بررسی دوره‌ای این شاخص متوجه می‌شوید که چه نوع تغییراتی در تولید محتوای سئو شده، طراحی صفحات، سئو تکنیکال و… ایجاد کنید.

    برای بررسی نرخ تعامل در گوگل آنالیتیکس به بخش Engagement مراجعه کنید و قسمت Overview را مشاهده کنید.

    engagement-rate

    ۱۴- میانگین زمان سشن Session Duration Average

    میانگین زمانی که کاربران در سایت شما حضور دارند و از صفحات آن بازدید می‌کنند را Average Session Duration می‌گویند. این شاخص نشان دهنده میزان رضایت بازدیدکنندگان از کیفیت محتوای سایت یا طراحی آن است.

    شما برای اینکه بازدیدکنندگان را برای مدت طولانی‌تری در سایت خود نگه دارید، باید برایشان محتوای ارزشمند تولید کنید، تجربه کاربری رضایت بخشی ایجاد کنید و نیازها و سوالات آنها را پاسخ دهید.

    ۲ KPI حیاتی در سئو

    از بین KPI های ارائه شده، رتبه در کیورد و افزایش ترافیک سایت، مهم‌ترین KPI های سئو هستند و سایر موارد در ذیل این ۲ مورد تعریف می‌شوند.

    بنابراین وقتی می‌خواهید KPI سئو سایت خود را بررسی کنید، این ۲ مورد را در اولویت اول قرار دهید.

    در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید

    خرید دوره جامع سئو

    دوره جامع آموزش سئو

    نظر شما در مورد این محتوا؟

    مهدی محمدی با کتاب سئو جدید

    مهدی محمدی
    مدرس و مشاور سئو

    مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.

    دوره جامع سئو

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    به بیش از ۲۶۰۰ عضو خبرنامه ما بپیوندید

    خبرنامه سئو سفینه

    جدیدترین محتواهای تولیدی، اخبار مهم سئو و تخفیف‌های ما را سریع دریافت کنید
    امتحان کنید
    به محض ثبت نام، یک هدیه ارزشمند دریافت کنید
    close-link

    دوره جامع و پیشرفته سئو سفینه

    توانایی رسیدن به نتایج اول گوگل را به دست آورید!
    ۱. دسترسی بلافاصله به دروس ۲. همراه با آپدیت و پشتیبانی همیشگی ۳. مشاوه و کوچینگ رایگان به مدت ۱ ساعت
    اطلاعات کامل را ببینید
    مهدی
    close-link
    مهدی

    خدمات تخصصی سئو

    درخواست خود را به شماره ۰۹۰۳۰۸۴۳۰۹۴ در تلگرام یا واتسپ ارسال بفرمایید.
    ارسال پیام در تلگرام
    close-link