من در این محتوا تکنیک پنهان سازی یا Cloaking را به شما معرفی میکنم تا با انواع آن و تاثیرات منفی آن در سئو آشنا شوید.
کلاکینگ تکنیکی است که باعث بهبود رتبه بندی سایت شما در صفحه نتایج سرپ گوگل SERP میشود؛ اما این تکنیک یک ترفند کلاه سیاه است و میتواند جریمه به همراه داشته باشد.
با من تا ادامه این محتوا همراه باشد تا بدانید که این تکنیک به نفع سایت شماست یا به ضرر آن!
پنهان سازی یا Cloaking چیست؟
پنهان سازی یا Cloaking در اصطلاح به معنی پنهان یا استتار کردن چیزی است تا دیگران به واقعیت آن پی نبرند. این تکنیک برای پنهان سازی محتوای صفحات سایتها از موتورهای جستجو استفاده میشود.
به این شکل که بعضی از سایتهای اینترنتی برای افزایش رتبه خود در گوگل از ترفند فریب و پنهان سازی اطلاعات یا محتوای سایت خود استفاده میکنند.
مثلا یک صفحه با دو طراحی و محتوای متفاوت را با یک آدرس URL یکسان در سایت خود منتشر میکنند؛ جوریکه، محتوایی که خزنده های موتورهای جستو در این صفحه مشاهده میکنند، با محتوایی که کاربران مشاهده میکنند، متفاوت است.
بنابراین، کلاکینگ تکنیکی برای پنهان سازی محتوای واقعی صفحات سایت از خزندههای گوگل و سایر موتورهای جستجو است. این روش یکی از تکنیکهای کلاه سیاه است که برای دور زدن قوانین و اصول سئو استفاده میشود.
انواع پنهان سازی یا کلاکینگ
پنهان سازی یا کلاکینگ در سایتهای اینترنتی در انواع مختلفی اجرا میشوند. این تکنیکهای مخفی سازی محتوا معمولا از طریق مرورگرهای کاربران، آدرسهای آی پی یا ریدایرکت و انواع دیگر روشها اعمال میشوند.
چهار نوع اصلی این تکنیکهای Cloaking عبارتند از:
- پنهان سازی عامل کاربر user-agent cloaking
- پنهان سازی یا کلاکینگ مبتنی بر آیپی IP-based cloaking
- پنهان سازی جاوا اسکریپت JavaScript cloaking
- پنهان سازی بر اساس هدر HTTP_REFERER و HTTP Accept-language header
۱- پنهان سازی عامل کاربر user-agent cloaking
پنهان سازی عامل کاربر یا user-agent cloaking روشی برای کلاکینگ از طریق تشخیص کاربر و بر اساس مرورگر یا دستگاهی است که کاربر استفاده میکند.
در این روش، از نرم افزار یا برنامهای برای تشخیص کاربر یا بازدید از سایت توسط یک دستگاه خاص مثل موبایل، تبلت و… استفاده میشود. به این شکل که وقتی یک کاربر با مرورگر یا دستگاه (دسکتاپ، موبایل، تبلت و.. ) خود یک کلمه کلیدی را جستجو میکند، کدی به سرور ارسال میشود.
این کد توسط برنامه عامل کاربر شناسایی میشود و محتوایی متناسب با مرورگر و کاربر آن نمایش داده میشود. ولی وقتی این نرمافزار تشخیص دهد که کاربر یک خزنده یا بات گوگل است، محتوای پنهان یا مخفی سایت را نمایش میدهد.
۲- پنهان سازی یا کلاکینگ مبتنی بر آیپی IP-based cloaking
یکی از حرفهایترین و فنیترین روش های پنهانسازی، کلاکینگ بر اساس آیپی یا IP-based cloaking است.
این روش که به شیوه redirect هم معروف است، ورودیهای دامنه سایت را به سایت دیگری ریدایرکت میکند؛ یعنی معمولا کاربران از مسیر یک صفحه پربازدید و با ترافیک بالا به صفحه مقصد هدایت (ریدایرکت) میشوند.
هر کاربری که از سایت شما بازدید میکند، با یک آدرس IP مشخصی وارد سایتتان میشود. این آدرس آی پی نشان دهنده موقعیت مکانی مثل کشور یا استان و یا امکانات اینترنتی کاربر است.
در این نوع پنهان سازی، شما میتوانید محتوایی متناسب با IP کاربر در سایت خود ارائه دهید؛ یعنی مثلا محتوایی که کاربر ایرانی میبیند با محتوایی که کاربر اروپایی مشاهده میکند، متفاوت باشد؛ دقیقا شبیه کاری که در فیلترینگ انجام میشود.
برای این نوع مخفی سازی باید از طریق امکانات cPanel هاست خود اقدام به شناسایی آدرسهای IP کاربران کنید و آنها را با راهاندازی htaccess ریدایرکت کنید.
۳- پنهان سازی جاوا اسکریپت JavaScript cloaking
روش کلاکینک یا پنهان سازی جاوا اسکریپت JavaScript cloaking همانند روش عامل کاربر، بر اساس مرورگری که کاربر سایت شما استفاده میکند، اجرا میشود.
به این شکل که اگر کاربران یا بازدیدکنندگان سایت شما از مرورگرهایی استفاده کنند که دارای جاوا اسکریپت فعال هستند، نسخه متفاوتی از صفحات سایت شما مشاهده میکنند.
به عبارتی، صفحه دارای کلاکینگ جاوا برای مرورگرهای با جاوا اسکریپت فعال و غیرفعال به دو شکل متفاوت نمایش داده میشود.
۴- پنهان سازی بر اساس هدر HTTP_REFERER و HTTP Accept-language header
نوع دیگری از پنهان سازی یا مخفی سازی محتوای سایتها بر اساس نوع سرصفحه یا هدر HTTP_REFERER وHTTP Accept-language header است.
در این روش، ابتدا هدر درخواست کننده بررسی میشود، و سپس بر اساس آن نسخه متناسب سایت ارائه میشود.
یعنی اگر هدر درخواست کننده از نوع HTTP Accept-language header باشد، محتوایی متفاوت از صفحه سایت به نمایش درمیآید.
روش های اجرای تکنیک پنهان سازی یا کلاکینگ
هر کدام از انواع تکنیک های پنهان سازی یا کلاکینگ را میتوانید به روش مناسبی انجام دهید تا نسخه مناسبی از صفحات سایت خود را به کاربران و خزندههای موتورهای جستجو نمایش دهید.
مثلا می توانید محتوای مخفی یا کدهای HTML غیر قابل رویت توسط کاربران را در صفحات خود به کار بگیرید. به این ترتیب، بدون نمایش محتواهای خاص به کاربران، میتوانید از خزندهها برای خزش محتواهای غنی و سئوی خود امتیاز بگیرید.
۱. افزودن متن نامرئی یا مخفی Invisible or hidden text
یکی از روش های قدیمی پنهان سازی یا کلوکینگ افزودن متن نامرئی یا مخفی Invisible or hidden text به محتوای سایت است.
این کار معمولا با اضافه کردن متنهای مخفی و همرنگ با پس زمینه صفحه انجام میشود. به این ترتیب کاربر متن را نمیتواند ببیند ولی خزندههای گوگل و سایر موتورهای جستجو قادر به خوانش و خزش این نوع متنها هستند.
از آنجایی که این تکنیک بسیار قدیمی و نخ نما است، گوگل به راحتی آن را تشخیص میدهد و فریب این تکنیک را نمیخورد. پس بهتر است دور آن را خط بکشید.
۲. پنهان سازی یا کلوکینگ با ایمیل
این موضوع ربطی به سئو ندارد اما دانستنش خالی از لطف نیست.
روش دیگر اجرای کلوکینگ یا پنهان سازی محتوا این است که ایمیلهای مخفی ارسال کنید؛ یعنی ایمیلهایی که فاقد عنوان و نام گیرنده هستند. هدف از ارسال این نوع ایمیلها به هیچ وجه جلب توجه کاربر یا گیرنده نیست بلکه فقط برای ثبت شمارش ارسال ایمیل یا هدفهای ضمنی است.
۳. ایجاد صفحات فلش Flash-based Websites
تولید محتوای باکیفیت و همچنین محتوای سئو شده یکی از بهترین روشهای سئوی داخلی برای ارتقاء رنکینگ سایت است. اما تولید منظم محتوای باکیفیت کمی هزینهبر است. از این رو برخی به جای صرف هزینه به سراغ ساخت صفحات فلش میروند.
ایجاد صفحات فلش Flash-based Websites به عنوان یکی از روشهای پنهان سازی یا کلاکینگ، برای نوشتن محتوای صفحات در html است. از آنجایی که زبان خزندهها همان زبان کدنویسی است، صفحات فلش برای آنها مملو از محتوا تلقی میشود.
و درحالی که خزندهها صفحات مملو از محتوای خوب و سئو شده را میبینند، کاربران فقط صفحات فلش را مشاهده میکنند. یعنی در نسخههای نمایشی برای کاربران خبری از کدهای HTML زیاد نیست.
تاثیر منفی کلاکینگ در سئو
تمامی انواع تکنیکهای پنهان سازی یا کلاکینگ که در این محتوا نام بردم، همگی جزء ترفندهای سئوی کلاه سیاه هستند. یعنی جزء تکنیکهایی هستند که اصول و قوانین سئو را دور میزنند.
این تکنیکها علیرغم تمام جذابیتها و تاثیراتی که در سئوی سایت و کسب رتبههای برتر سرپ گوگل در عرض یک مدت زمان کوتاه دارند، خلاف قوانین گوگل هستند.
سئوی منفی یا کلاه سیاه
سئوی سایت اینترنتی معمولا باید مطابق با یک سری اصول و الگوریتمهای گوگل و سایر موتورهای جستجو انجام میشود. اگر بخواهید اصول سئو را پیاده کنید باید تکنیکها و استراتژیهای سئوی داخلی، تکنیکال، خارجی و سئوی محلی را روی سایت خود پیادهسازی کنید.
اجرای تمام این استراتژیهای سئو وقت گیر و هزینه بر است. به همین دلیل، عدهای از سئوکارها و متخصصین سئو برای میان بر زدن و کسب نتیجه فوری از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه Black hat SEO استفاده میکنند.
سئوی کلاه سیاه برای دور زدن قوانین و اصول سئو و الگوریتمهای گوگل استفاده میشود. اگر گوگل متوجه شود که شما از این نوع تکنیکها در سایت خود استفاده میکنید، سایتتان را جریمه میکند.
جریمه گوگل شامل کاهش رتبه سایت، کاهش اعتبار دامنه، پنالتی و… خواهد بود. کلاکینگ هم که برای پنهان سازی محتوای اصلی سایتها استفاده میشود، یکی از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه است که میتواند منجر به جریمه سایت شود.
چرا از پنهان سازی یا Cloaking استفاده نکنیم؟
کلاکینگ یکی از تکنیکهای قدیمی کلاه سیاه است که از سالها پیش برای فریب خزندهها و باتهای گوگل و سایر موتورهای جستجو استفاده میشود.
وقتی گوگل با این تکنیک مواجه شد و به وجود سایتهایی پی برد که با نمایش صفحات ساختگی و نمایشی برای خزندهها، صفحات مخفی با محتواهای غیراخلاقی منتشر میکنند، جریمههای سنگین برای این تکنیک در نظر گرفت.
گوگل آنقدر در این مسئله جدی و قاطع است که در سال 2006 سایت یکی از بزرگترین خودروسازهای دنیا یعنی BMW را به دلیل استفاده از سئوی کلاه سیاه جریمه سنگینی کرد و آن را مدتی در لیست سیاه قرار داد.
گوگل برای تشخیص تکنیکهایی مثل cloaking مدام به روزرسانی میشود و الگوریتمهای جدیدی ارائه میدهد تا با این نوع دورزدنها مقابله کند. و با درنظر گرفتن جریمههای سنگین، سایتها را از این استراتژیها منع میکند.
پس بهتر است به جای استفاده از پنهان سازی یا cloaking در سئو از اصول و قواعد متعارف و اخلاقی سئو برای ارتقاء رتبه سایت خود در سرپ گوگل استفاده کنید تا مشمول جریمه نشوید.
سخن پایانی
پنهان سازی یا کلاکینگ cloaking یکی از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه است که از سالها پیش برای ارتقای رتبه سایتها استفاده میشود. این تکنیک برای مخفی سازی محتوای اصلی صفحات سایت و نمایش محتوای فیک و جعلی کاربرد دارد.
بعضی از سئوکارها برای اینکه بتوانند خیلی سریع و در مدت زمان بسیار کوتاه به رتبههای بالای سرپ گوگل دست پیدا کنند، از این تکنیک و سایر تکنیکهای سئوی منفی استفاده میکنند.
اما این کار به قیمت گزافی تمام میشود چون ممکن است این سایتها مشمول جریمههای بسیار سنگین گوگل مثل قرارگیری در لیست سیاه یا مسدود شدن شوند.
پس توصیه من این است که به جای استفاده از تکنیک کلاکینگ از روشهای اصولی برای بهینه سازی سایت خود استفاده کنید. سعی کنید سئو را به درستی و به صورت تخصصی بیاموزید.
برای یادگیری سئو و همچنین به روز رسانی دانش خود در دورههای سئو مثل دوره آموزش جامع سئو شرکت کنید.
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.