در این مقاله قصد دارم شما را با مهمترین بایدها و نبایدهای سئو آشنا کنم.
در واقع شما با ۸ باید و ۶ نباید آشنا میشوید که در سئو سایت کمک زیادی به شما میکند.
سئو یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو مجموعهای از دستورالعملها یا اصول مبتنی بر الگوریتمهاست. اگر به این بایدها و نبایدهای سئو پایبند باشید، مطمئنا در کسب رتبههای برتر گوگل موفق خواهید شد.
- قوانین و اصول سئو
- بایدهای سئو
- ۱- باید برای سایت خود ساختارسازی و نقشه داشته باشید
- ۲- باید همگام با الگوریتم های گوگل و موتورهای جستجو پیش بروید
- ۳- باید برای یافتن موضوعات جدید برای تولید محتوا کیورد ریسرچ انجام دهید
- ۴- باید محتوای باکیفیت و بهینه برای سئو تولید کنید
- ۵- باید از ابزارها و پلاگین های تخصصی و تحلیلی برای آنالیز سایت استفاده کنید
- ۶- باید سایت خود را برای دسترسی موبایل ریسپانسیو کنید
- ۷- باید کیفیت لینک بیلدینگ را در اولویت قرار دهید
- ۸- باید به روز بمانید
- نبایدهای سئو
- کلام آخر
قوانین و اصول سئو
گوگل و تمامی موتورهای جستجو برای پایش و خزش در سایتها و رتبهبندی آنها از دستورالعملها و قوانین خاصی پیروی میکنند. هرچقدر سایت شما با این قوانین و اصول سئو تطابق داشته باشد، شانس شما برای کسب رتبههای بالای سئو بیشتر است.
قوانین و اصول سئو مدام در حال تغییر یا به روز رسانی هستند. شرط اصلی موفقیت شما در سئو این است که از منابع معتبر و دقیق آنها را دنبال کنید؛ مثلا بلاگ گوگل، صفحات شخصی جان مولر، یکی از متخصصین برتر سئو در شرکت گوگل و… .
در ادامه به چند مورد از بایدها و نبایدهای سئو که بسیار کمک کننده هستند، اشاره میکنم.
بایدهای سئو
وقتی کار سئو را شروع میکنید، باید برنامهای منطبق بر اصول سئو طراحی کنید و مطابق آن پیش بروید؛ درغیر این صورت، وقت، انرژی و هزینه خود را هدر میدهید.
در طراحی برنامه و پلن سئو خود باید به نکات مهم توجه کنید که در ادامه به این نکات و بایدها اشاره میکنم:
۱- باید برای سایت خود ساختارسازی و نقشه داشته باشید
اگر سایت شما مثل یک خانه باشد، سئو آن همانند معماری و نوع طراحی آن برای موتورهای جستجو است. پس، شما قبل از هر کاری باید معماری سایت خود را به درستی طراحی کنید؛ بهخصوص اگر سایتتان را تازه راهاندازی کردهاید.
ساختار سازی سایت به موتورهای جستجو و خزندهها و رباتهای آنها کمک میکند تا دسترسی روان، سریع و دقیق به تمامی محتوای صفحات در سراسر سایت داشته باشند.
همچنین به خزنده های گوگل و موتورهای جستجو کمک میکند تا عمل خزش را دقیقتر انجام دهند تا صفحات شما سریعتر در نتایج SERP ایندکس شوند.
۲- باید همگام با الگوریتم های گوگل و موتورهای جستجو پیش بروید
گوگل و موتورهای جستجو برای تشخیص درست عملکرد سایتها الگوریتمهایی طراحی کردهاند. الگوریتمهای گوگل برای تحلیل عملکرد سئو سایتها، تشخیص سئو سفید از سئو سیاه و درنهایت رتبه بندی سایتهاست.
از آنجایی که خیلی از سایتها به دنبال دور زدن این الگوریتم ها هستند، گوگل و سایر موتورهای جستجو مدام این الگوریتمها را تغییر میدهند و بهروزرسانی میکنند.
اگر شما با تغییر و به روز رسانی الگوریتمها همگام نباشید و همچنان براساس الگوریتمهای قدیمی پیش بروید، نه تنها امتیازات قبلی خود در سئو را از دست میدهید بلکه حتی ممکن است جریمه شوید.
۳- باید برای یافتن موضوعات جدید برای تولید محتوا کیورد ریسرچ انجام دهید
سلیقه و خواستههای مخاطبین شما و کاربران اینترنتی مدام در حال تغییر است. هرچقدر شما بتوانید خودتان را با سلایق و نیازهای روز کاربران نزدیک نگه دارید، ترافیک و نرخ کلیک بیشتری خواهید داشت.
برای همگام بودن با موضوعات روز دنیا و دغدغه های متغیر کاربران باید از کیورد ریسرچ یا همان تحقیق کلمات کلیدی کمک بگیرید.
برای کیورد ریسرچ میتوانید از ابزارهایی مثل کیورد پلنر Keyword Planner، سرچ کنسول، و حتی از پلاگین های وردپرس استفاده کنید.
۴- باید محتوای باکیفیت و بهینه برای سئو تولید کنید
صرفا پیدا کردن کلمات کلیدی یا عبارت های رایج در باکس سرچ موتورهای جستجو برای یافتن موضوع های جذاب کافی نیست. شما باید بتوانید برای این کلمات کلیدی و موضوعات جذاب، محتوای باکیفیت تولید کنید.
تولید محتوای باکیفیت یکی از اجزاء اساسی سئو داخلی یا On-Page است. برای تولید محتوای بهینه برای سئو باید به المانها و فاکتورهای مهمی دقت کنید؛برخی از این فاکتورهای عبارتند از:
- رعایت طول محتوا
- استفاده از کلمات کلیدی در عنوان محتوا
- نوشتن متا دیسکریپشن درست
- رعایت نسبت درست چگالی عبارت کلیدی
- به کارگیری کلمات کلیدی در url
- استفاده از تصاویر و رسانه های تصویری در کنار محتوای متنی
- لینک دادن محتواهای مرتبط به همدیگر
نکته دیگری که باید در کنار این اصول مدنظر داشته باشید، تمرکز روی عبارت های طولانی یا long tail است که خیلی مورد توجه قرار نمیگیرند؛ چون حدود ۴۸% سئوکاران فقط روی کلمات کلیدی رقابتی مانور میدهند.
برای رعایت بهتر اصول سئو در تولید محتوای بهینه از پلاگینهای یوآست Yoast یا رنک مث Rank Math کمک بگیرید.
۵- باید از ابزارها و پلاگین های تخصصی و تحلیلی برای آنالیز سایت استفاده کنید
اینکه شما از بادها و نبایدهای سئو آگاه باشید و اصول را اجرا کنید، فوق العاده خوب است. اما نحوه اجرای این اصول هم بسیار اهمیت دارد.
شما برای اجرای تکنیکها یا اصول سئو باید از ابزارهای حرفه ای و تخصصی کمک بگیرید. این ابزارها به طور تخصصی برای سئو طراحی شدهاند و کار شما را بسیار آسان تر میکنند.
برخی از این ابزارها و پلاگینهای تخصصی و تحلیلی برای آنالیز سایت و عملکرد سئو به طور رایگان هم در دسترس شما هستند. با این حال، نسخه پرمیوم و غیررایگان برخی از آنها امکانات پیشرفتهتری دارند.
بعضی از ابزارها و پلاگین های تخصصی سئو عبارتند از:
۶- باید سایت خود را برای دسترسی موبایل ریسپانسیو کنید
امروزه بیش از ۴ میلیارد نفر کاربر موبایل و تبلیت در دنیا داریم. طبق آمار اعلام شده در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ بیش از ۵۰ درصد جستجوها در گوگل توسط کاربران موبایل و حدود دو برابر جستجو با کامپیوتر و لپتاپ بوده است.
به همین دلیل، دسترسی کاربران موبایل به سایتهای اینترنتی برای گوگل اهمیت خاصی دارد؛ تا حدی که گوگل برای کمک به این مسئله پروژه AMP (Accelerated Mobile Pages) را برای تطابق سرعت بارگذاری و محتوا با موبایل راهاندازی کرده است.
دستگاههای موبایل و تبلت که با سیستم عاملهای اندروید و IOS کار میکنند، سرعت بسیار بالایی دارند. به همین دلیل، کاربران موبایل معمولا بیشتر از ۳ ثانیه برای لودینگ یک سایت صبر نمیکنند.
بنابراین اگر سرعت سایت شما بیش از ۳ الی ۴ ثانیه طول بکشد، تعداد زیادی از کاربران موبایل را از دست خواهید داد و نرخ پرش سایت افزایش پیدا خواهد کرد.
ریسپانسیو یا واکنش گرا بودن سایت شما برای دستگاه موبایل تنها بخشی از سئو موبایل است. تطابق ابعاد سایت، اندازه عکس ها، قاب بندی صفحات و محتوای آنها و مشاهده کامل آنها در گوشیهای موبایل نشانه ریسپانسیو بودن آن است.
۷- باید کیفیت لینک بیلدینگ را در اولویت قرار دهید
تعداد زیاد لینکها یا بکلینکها به تنهایی در بهبود سئو سایت شما تاثیرگذار نخواهند بود. شما باید در لینک سازی و به خصوص بک لینک سازی کیفیت را در اولویت قرار دهید.
الگوریتم های گوگل به شدت روی لینکهای جعلی، ساختگی یا بی محتوا حساس هستند. پس مراقب تعداد زیاد بک لینکهای خریداری شده یا نامعتبر باشید.
ما در لینک سازی باید به همخوانی محتوای صفحات و ارتباط آنها، تطابق انکرتکست با لینک و همچنین محتوای بهینه لینک باشید. در بکلینکها هم باید به اعتبار سایتی که به شما بکلینک میدهید دقت کنید.
برای اطمینان از کیفیت لینک بیلدینگ سایت خود میتوانید از ابزارهای تخصصی لینک سازی مثل اسکریمینگ فراگ Screaming Frog، مجستیک Majestic، ماز و … استفاده کنید.
۸- باید به روز بمانید
یکی دیگر از باید و نبایدهای سئو بهروز ماندن سایت شماست که شاید بهترین راه آن شرکت در دوره سئو است.
از آنجایی که سلیقه و نیازهای کاربران اینترنتی، بخصوص مخاطبین شما در حال تغییر است، شما هم باید متناسب با تغییر خواستههای آنها بهروز شوید.
از طرفی هم، الگوریتم ها و قوانین سئو دائم در حال تغییر و بهروزرسانی هستند؛ پس برای حفظ جایگاه سایت خود در سئو چارهای جز همگام بودن با تغییرات روز ندارید.
برخی از مواردی که باید سایت خود را به طور مداوم به روز کنید، عبارتند از:
- به روز کردن محتواهای قدیمی
- تعمیر لینک های خراب یا شکسته قدیمی
- به روز بودن در کیورد ریسرچ و استفاده از کلمات کلیدی به روز و جدید
- آگاهی از تغییر الگوریتم ها و تطبیق سایت با آنها
- به روز کردن بک لینک ها همگام با تغییر سایت های میزبان و ارائه دهنده بک لینک
- کنار گذاشتن افزونه های قدیمی از کار افتاده
- استفاده از ابزارها و پلاگین های به روز و جدید
- شما علاوه بر این نکات و بایدهای سئو، باید از انجام کارهایی که به ضرر سئو سایت شماست، یعنی نبایدهای سئو هم دوری کنید.
نبایدهای سئو
در کنار تمام دستورالعملها و اصولی که برای سئو سایت خود باید انجام بدهید، یک سری کارها هم هست که اصلا نباید آنها را انجام دهید تا رتبه سایت خود را کاهش ندهید یا جریمه نشوید.
در ادامه به برخی از این نبایدهای سئو اشاره میکنم تا از انجام آنها اجتناب کنید تا مبادا با عواقب بدی مواجه شوید.
۱- نباید بیش از اندازه از سئو خاکستری یا سیاه استفاده کنید
سئو از جنبه اجرای تکنیک ها یا رویکرد آن به سه دسته سئو سفید، سئو خاکستری و سیاه تقسیم میشود. سئو سفید کاملا اصولی و مطابق با قواعد سئو و الگوریتمهای گوگل است. اما سئو خاکستری و به خصوص سئو سیاه در تعارض با این اصول است.
استفاده مناسب و به اندازه از رویکرد سئو خاکستری برای اجرای تکنیکهای بهینه سازی سایت عواقب منفی به دنبال ندارد. اما اگر در سئو خاکستری زیادهروی کنید، ممکن است باعث کاهش رتبه سایت خود و حتی مشمول جریمه گوگل شوید.
سئو خاکستری هم که رویکرد کاملا منفی و متضاد با اصول سئو دارد، سایت شما را در معرض خطر جریمه شدن و حتی بسته شدن توسط گوگل قرار میدهد.
بنابراین، نباید بیش از اندازه از سئو خاکستری یا سیاه برای بهینه سازی سریع سایت خود و دور زدن اصول سئو سفید استفاده کنید.
۲- نباید نیازها و خواسته های مخاطبین هدف را فدای تکنیک های جعلی سئو کنید
گاهی برخی از سئوکارهای ناآگاه برای سریعتر رسیدن به هدف خود در بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو، به شکل بیرویه و بیتوجه به مخاطبین از تکنیکهای سئو استفاده میکنند.
مثلا در تولید محتوای متنی صرفا به استفاده از کلمات کلیدی، لینک های زیاد، متن تبلیغاتی و… توجه میکنند و اهمیت زیادی به خوانایی محتوا یا ارائه اطلاعات سودمند و یا نیازهای کاربر نمیدهند.
یا مثلا برای بالا بردن نرخ کلیک و افزایش رتبه سئو از لینک های نوفالو زیاد و تبلیغات فراوان که برای کاربر یا بازدید کننده آزاردهنده هستند، در صفحات سایت استفاده کنید.
همین بیتوجهیها میتوانند کاربر را سریع از صفحه سایت خارج کند و از مراجعات بعدی در آینده نیز منصرف کند. همین نکته کوچک میتواند باعث افزایش نرخ پرش سایت شود و رتبه سئو سایت را پایین بیاورد.
۳- نباید سئو را رها کنید
یکی دیگر از نبایدهای سئو این است که بعد از بهینه سازی یا سئو سایت و رسیدن به هدف و رتبه دلخواه، سئو را رها نکنید.
واقعیتی که باید مدنظر داشته باشد این است که رتبهای که در سئو به دست میآورید همیشگی نیست؛ و اگر از آن حفاظت نکنید، به زودی جایگاه سئو سایت خود را از دست خواهید داد.
شما مدام باید محتوا و برگه های جدیدی که در سایت خود منتشر میکنید را با آخرین قواعد و الگوریتمهای سئو مطابقت دهید. همچنین باید تغییرات الگوریتمهای گوگل را زیرنظر داشته باشید و سایت خود را مطابق با آنها بهروز کنید.
یکی دیگر از کارهای مهمی که باید در زمینه سئو انجام دهید، مانیتورینگ و آنالیز دورهای عملکرد سایت است. وقتی سئو را رها کنید، آنوقت سایت شما عقب خواهد افتاد.
۴- نباید محتوای تکراری تولید کنید
مبحث محتوای تکراری یا Duplicate Content بسیار گسترده است اما متداولترین موضوع آن محتوایی است که مشابه آن در صفحات دیگر سایت یا سایتهای دیگر وجود داشته باشد.
اگر برای یک عبارت یا کلمه کلیدی مشخص چندین محتوا در برگه ها یا بخشهای مختلف سایت تولید کنید، خزندههای گوگل را در تشخیص نسخه اصلی محتوا برای آن کلمه کلیدی گیج میکنید.
به این ترتیب، گوگل نمیداند کدام یک از محتواهای تکراری را برای آن موضوع یا عبارت کلیدی ایندکس و رتبهبندی کند.
از طرفی، وجود محتوای تکراری در فرایند بک لینک سازی هم مشکل ایجاد میکند؛ چون سایتهای دیگر در یافتن محتوا یا صفحه اصلی برای لینک دادن سردرگم میشوند.
۵- نباید از رقبای خود غافل شوید
یکی از رازهای باقی ماندن در رقابت شدید برای کسب رتبههای بالای سئو و SERP در دنیای اینترنت، همگام بودن با سایتهای رقیب است. به عبارتی، شما نباید از رقبای خود غافل شوید.
بیشتر صاحبان سایتها و کسبوکارهای موفق در اینترنت به طور مداوم در زمینه سئو فعال هستند. اگر شما کمی در فرایند بهینهسازی سایت خود کوتاهی یا غفلت کنید و زمان را از دست بدهید، از رقبا جا میمانید.
بنابراین یکی از باید و نبایدهای سئو این است که همیشه یک چشمتان به رقبا باشد. با تحلیل سایتهای رقیب و آنالیز استراتژی آنها سعی کنید گامبهگام با آنها پیش بروید و میدان رقابت با آنها را خالی نگذارید.
۶- نباید به شایعات و افسانه های رایج سئو تکیه کنید
یکی دیگر از باید و نبایدهای سئو این است که از منابع معتبر برای یادگیری دانش سئو، بهروزرسانی مهارت خود و دریافت آخرین اخبار و اطلاعات استفاده کنید.
هرگز شایعات و افسانه های رایج سئو که بین سایتهای نامعتبر و زرد منتشر میشوند را مبنای کار سئو سایت خود قرار ندهید.
گاهی ممکن است یک تکنیک اشتباه عواقب بدی برای سایت شما به همراه داشته باشد و زحمات چندین ماهه یا حتی چندین ساله شما را هدر بدهد.
کلام آخر
موفقیت در سئو و بهینه سازی سایت اینترنتی برای موتورهای جستجو به دانش، مهارت و تخصص نیاز دارد که در مقاله آموزش سئو آن را به صورت کامل بیان کردهام. همچنین باید دانش و مهارت خود را با آخرین تغییرات دنیای جستجو بهروز کنید تا در این عرصه موفق بمانید.
توجه به این بایدها و نبایدهای سئو تنها بخشی از وظیفه شما به عنوان سئوکار یا مدیر یک سایت است. بسیاری از قوانین و اصول نانوشته را باید خودتان از طریق تجربه، تحلیل و آنالیز سایتها با ابزارهای تکنیکال به دست بیاورید.
پس، باید مدام خود را به روز نگه دارید و مهارت سئو خود را رشد دهید. اگر تصور میکنید زمان کافی برای ارتقاء دانش سئو خود یا به روز نگه داشتن سایت خود ندارید، حتما از یک متخصص سئو کمک و مشورت بگیرید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.