من در اینجا به ۱۰ مورد از سختترین چالش های سئو یا مشکلات سئو اشاره میکنم و برای هر کدام راه حل مناسب را نیز بیان میکنم.
هر سئوکاری ناخودآگاه در مسیر اجرای استراتژیهای سئوی وبسایت به یک سری چالشها برخورد میکند. شما به عنوان یک سئوکار باید از این چالشها آگاه باشید و خودتان را برای آنها آماده کنید.
آشنایی با راهحلهای این مشکلات، مسیر موفقیت شما را در سئو هموارتر میکند.
- ۱- چالش تغییر الگوریتم ها و حفظ رتبه سایت
- ۲- ایندکس نشدن برخی از صفحات
- ۳- هدفگذاری کیوردهای غلط
- ۴- چالش کنیبالیزیشن Cannibalization یا همنوع خواری کلمات کلیدی
- ۵- صفحات با سرعت لودینگ پایین
- ۶- چالش محتوای باکیفیت و به روز
- ۷- از دست دادن میزان ترافیک از طریق محتوای هوش مصنوعی یا نتایج بدون کلیک
- ۸- چالش حفظ کاربران تلفن همراه
- ۹- چالش هوش مصنوعی
- ۱۰- چالش رقابت شدید سئو
- بهترین راه حل برای چالش های سئو
۱- چالش تغییر الگوریتم ها و حفظ رتبه سایت
سئو یکی از بهترین روشها برای جذب مخاطب و بالا بردن ترافیک یا فروش وبسایت است. این روش، علیرغم تمام مزیتهایش، چالشها و مشکلاتی هم به دنبال دارد که گاهی روند آن را مختل میکند.
یکی از سخت ترین چالشهای همیشگی سئو، تغییر الگوریتمهای گوگل است. سئو در واقع بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو است. از آنجاییکه گوگل بیشترین سهم جستجوی کاربران اینترنتی را در اختیار دارد، الگوریتمهای گوگل جزو معیارهای اصلی سئو هستند.
گوگل برای بهبود دسترسی جستجوگران اینترنتی به نتایج، الگوریتمهای خود را به طور منظم آپدیت و اصلاح میکند.
یکی دیگر از دلایل بهروزرسانی و تغییر الگوریتمها این است که بعضی سایتها و متخصصین سئو با بهکارگیری روشهای غیراصولی مثل سئو سیاه، به دنبال دور زدن الگوریتمهای گوگل هستند.
بنابراین، شما به عنوان یک کارشناس یا متخصص سئو، و حتی به عنوان صاحب و مدیر یک سایت، ناخودآگاه با چالش تغییر الگوریتمهای سئو روبرو هستید. در واقع، شما هیچ چارهای ندارید جز اینکه خودتان را با این تغییرات بهروز و همگام نگه دارید.
۲- ایندکس نشدن برخی از صفحات
اگر صفحات سایت شما توسط گوگل ایندکس نشود، عملا سئوی شما شکست میخورد؛ چراکه هیچ کاربری نمیتواند لینک صفحات سایت شما را در صفحه نتایج ببینید و وارد سایت شما شود.
از طرفی، اگر تمامی صفحات سایت شما ایندکس نشود، زحمات شما در طراحی و اجرای استراتژیهای سئو و دریافت ترافیک ارگانیک هدر میرود.
شما برای ایندکس شدن تمامی صفحات سایت در گوگل و سایر موتورهای جستجو باید سایت مپ یا نقشه سایت دقیق و خوشساختی داشته باشید. برای طراحی نقشه سایت XML میتوانید از ابزارها و افزونههای ساخت نقشه سایت استفاده کنید.
فایل نقشه سایت XML تمامی کدهای ساختاریافته لازم برای دسترسی و خزش دقیق محتوای سایت توسط خزندهها را در اختیار موتورهای جستجو قرار میدهد تا تمامی صفحات ایندکس شوند.
بهتر است حداقل هفته ای یک بار نقشه سایت خود را ارزیابی و بهروز رسانی کنید تا از درج تغییرات و محتویات جدید سایت در آن مطمئن شوید.
۳- هدفگذاری کیوردهای غلط
یکی دیگر از چالش های سئو هدفگذاری کیوردهای غلط است. کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی به عنوان یکی از بخشهای اصلی سئو داخلی On-Page، یک تکنیک حیاتی برای تولید محتوای بهینه است.
شما برای بهینهسازی سایت و افزایش رتبه سایت باید ابتدا کیورد ریسرچ را به درستی و با ابزارهای تخصصی کیورد ریسرچ انجام دهید؛ و سپس، روی کیوردهای درست و مرتبط با سایت هدفگذاری کنید.
خیلی از سایتها معمولا روی کیوردهای کوتاه که به شدت رقابتی هستند و بازخورد خوبی نمیدهند، متمرکز هستند؛ درصورتیکه، کیوردهای لانگ تیل هم باعث جذب ترافیک قابل قبولی میشوند.
یا اینکه برخی از سایتها فقط به دنبال کیوردهای با حجم جستجوی بالا هستند؛ حتی اگر این کیوردها با محتوا و موضوع سایت آنها ارتباط چندانی نداشته باشند.
برای اینکه در چالش هدفگذاری غلط کلمات کلیدی گیر نیافتید، باید از ابزارهای تخصصی و دقیق کیورد ریسرچ مثل کیورد پلنر، سرچ کنسول، ابزار سئو کبوتر و اچرفس برای شناسایی کلمات کلیدی درست استفاده کنید.
توجه کنید که صرفا پیدا کردن لیستی از هزاران کلمه کلیدی کافی نیست؛ برای هدفگذاری کلمات کلیدی درست، باید با تفکر و تشخیص خودتان، کیوردهای مرتبط با محتوای سایت و کسبوکارتان را از بین کلمات و عبارات پیشنهادی انتخاب کنید.
۴- چالش کنیبالیزیشن Cannibalization یا همنوع خواری کلمات کلیدی
وقتی دو یا چند صفحه از سایت شما همزمان برای ایندکس شدن و کسب رتبه به ازای یک کلمه کلیدی یا کیورد یکسان با هم رقابت میکنند، کنیبالیزیشن Cannibalization یا همنوع خواری کلمات کلیدی اتفاق میافتد.
کنیبالیزیشن کلمات کلیدی باعث تقسیم نرخ تبدیل، CTR، امتیاز لینکها و… را بین چند صفحه تقسیم و پراکنده میکند. همین مسئله هم باعث میشود تا هر کدام از صفحات با کیورد یکسان شانس کمتری برای کسب رتبه عالی در SERP داشته باشند.
برخی از مشکلاتی که همنوعخواری برای سئو پیش میآورد، عبارتند از:
- نمایش صفحه اشتباه در SERP
- کاهش نرخ تبدیل سایت
- هدر رفتن کرال باجت یا بودجه خزش Crawl Budget
- سردرگمی موتورهای جستجو برای رتبه دهی به صفحات سایت
- هدایت غلط خزنده ها و کاربران توسط لینک ها و انکر تکست ها
- پایین آمدن کیفیت صفحه
- چالش از دست رفتن کیفیت محتوا
برای برطرف کردن این چالش کافیست در پنل سایت خود دنبال صفحات همنوعخوار یا کیوردهای کنیبال بگردید. همچنین، میتوانید از ابزار سئو سرچ کنسول گوگل هم برای تشخیص کیوردهای کنیبال کمک بگیرید.
۵- صفحات با سرعت لودینگ پایین
صفحات با سرعت لودینگ پایین در یک سایت باعث افزایش نرخ پرش میشوند؛ یعنی وقتی بازدیدکننده بیش از ۳ الی ۴ ثانیه برای بارگذاری سایت معطل شود، فورا از آن خارج شده و به صفحه جستجو برمیگردد. گوگل به سرعت به این مسئله پیمیبرد و امتیاز سایت شما را کم میکند.
از این رو، صفحات با سرعت بارگذاری پایین یکی از معضلات و چالشهای سئو برای صاحبان سایتها و کسبوکارهای اینترنتی است.
شما برای بالا بردن سرعت لودینگ صفحات سایت خود میتوانید از به کار بردن محتواهای با حجم بالا مثل تصاویر یا ویدیوهای زیاد و سنگین خودداری کنید.
افزونه ها و ابزارهای افزایش سرعت سایت هم به شما کمک میکنند تا با فشردهسازی تصاویر، کوتاه کردن کدهای CSS و html، و بهینه کردن دیتا بیس، سرعت لودینگ را بالا ببرید.
برخی ز افزونه های مهم افزایش سرعت سایت عبارتند از: WP Rocket، WP Smush، Litespeed Cache و… .
۶- چالش محتوای باکیفیت و به روز
موتورهای جستجو محتوای تازه و بهروزی که با آخرین موضوعات ترند مرتبط باشد را ترجیح میدهند. از این رو، تولید محتوای به روز و با کیفیت، یکی دیگر از چالش های سئو است.
برای تولید محتوای با کیفیت و به روز حتما از کیوردهای درست و مرتبط به عنوان موضوع استفاده کنید؛ از پلاگینهای رایج سئو مثل یوآست Yoast یا رنکمث Rank Math برای بهینه کردن محتوا کمک بگیرید.
شما در کنار تولید محتوای جدید و باکیفیت، باید محتوای قدیمی را هم به روز کنید؛ چراکه با گذشت زمان، محتواهای قدیمی ارتباط خود را با مخاطب، محتواهای جدید و حتی سایتهای دیگر (لینکهای خارجی)، از دست میدهند و باعث کاهش ترافیک ارگانیک سایت و رتبهبندی میشوند.
برای حل این معضل و چالش باید از ابزارهای سئو مثل اچرفس برای بازدید و بازبینی مداوم محتوای سایت خود استفاده کنید. به نکاتی مثل تاریخ، آمار، معرفی ابزارها یا موضوعات ترند و… توجه کنید.
در به روز کردن محتواهای قدیمی، به بکلینک ها و لینکهای داخلی و خارجی هم دقت کنید؛ چون ممکن است برخی از سایتها یا صفحاتی که به آنها لینک داده یا گرفتهاید، دیگر موجود نباشند.
۷- از دست دادن میزان ترافیک از طریق محتوای هوش مصنوعی یا نتایج بدون کلیک
گوگل اخیرا از طریق دو مکانیسم مرورهای هوش مصنوعی AI overviews (که فعلا در نتایج فارسی نیست اما احتمالا به زودی فعال خواهد شد) و جستجوهای بدون کلیک Zero-click searches، محتوایی فشرده و کوتاه را به جستجوگران نشان میدهد که میزان ترافیک سایتهای برتر را کم میکند.
در مرورهای هوش مصنوعی، گوگل جواب نسبتا کوتاهی را بر مبنای منابع موجود در اینترنت جمعآوری کرده و به کاربر نشان میدهد. در بخش جستجوهای بدون نیاز به کلیک هم، گوگل جواب موردنیاز کاربر را به طور مستقیم در صفحه نتایج به نمایش درمیآورد.
به این ترتیب، کاربران دیگر نیاز چندانی به کلیک روی لینک و بازدید از سایت مدنظر ندارند. درنتیجه، میزان ترافیک سایتهای برتر SERP گوگل کم میشود.
برای حل این چالش ۲ روش وجود دارد:
- بهینه سازی سایت برای قرار گرفتن در نتایج هوش مصنوعی: به گفته گوگل؛ برای قرار گرفتن در این نتایج کار خاصی نیست که انجام دهید و همان روشهای معمول سئو را دنبال کنید.
- جلوگیری از قرار گرفتن در نتایج هوش مصنوعی: این کار را من توصیه نمیکنم مگر اینکه دلیل خاصی داشته باشید. با اضافه کردن تگ no snippet میتوانید سایت خود را از بخش مرورهای AI گوگل خارج کنید؛ اما این کار باعث میشود گوگل بخشهایی از متن شما را در نتایج استاندارد خود نیز نشان ندهد.
۸- چالش حفظ کاربران تلفن همراه
بخش زیادی از کاربران سایت های اینترنتی دارندگان گوشی های گوشمند هستند. کاربران تلفن همراه از سیستم عامل پیشرفتهتر و سریعتری برای باز کردن سایتهای اینترنتی استفاده میکنند؛ از طرفی، صفحه دستگاه آنها برای بازدید سایت بسیار کوچکتر از صفحه دسکتاپ است.
از این رو، طراحی مناسب سایت برای حفظ کاربران تلفن همراه یکی از چالش های سخت سئو است؛ چون تعداد زیاد این کاربران در افزایش ترافیک سایت تاثیرگذار است.
شما با طراحی ریسپانسیو و واکنشگرای سایت و افزایش سرعت سایت میتوانید در حفظ کاربران گوشیهای هوشمند موفق شوید.
تولید محتوای جذاب و متناسب با موضوعات ترند شبکههای اجتماعی هم به شما در حفظ این کاربران کمک میکند.
۹- چالش هوش مصنوعی
در حال حاضر، بیش از ۷۵ درصد از بازاریابهای اینترنتی از ابزارهای هوش مصنوعی برای پیشبرد کار خود استفاده میکنند. همچنین، خیلی از سئوکارها از هوش مصنوعی برای تولید محتوا هم بهره میگیرند.
استفاده صحیح از کاربردهای هوش مصنوعی در سئو در دنیای امروز سئو یک چالش است؛ چراکه باید کار با آن را یاد بگیرید و از تغییرات و اثرات آن بر سئو سایت خود باخبر باشد.
۱۰- چالش رقابت شدید سئو
یکی از سختترین چالش های سئو حضور سایتهای رقیب است. تمامی سایتهای با موضوع مشابه سایت شما به نوعی جزو رقبا هستند. همگی آنها برای کسب رتبههای برتر SERP در حال تلاش و اجرای استراتژیهای مختلف سئو هستند.
شما نباید رقبای خود را فراموش کنید یا آنها را نادیده بگیرید. با زیر نظر گرفتن آنها و استراتژیهایی که برای بهبود سایت خود به کار میگیرند، میتوانید در رقابت با آنها همگام شوید و جا نمانید.
انتخاب سایتهای برتر به عنوان سایتهای رقیب به شما کمک میکند تا ایدههای خوبی برای طراحی استراتژیهای کلیدی، تولید محتوای منحصربفرد و متفاوت، استفاده از افزونهها و ابزارهای جدید و پیشرفته، و… بگیرید.
با کمک ابزارهایی مثل اچرفس Ahrefs، ماز MOZ، سمراش و… میتوانید عملکرد سایتهای رقیب را مدام زیرنظر داشته باشید.
بهترین راه حل برای چالش های سئو
بروز چالش های سئو در فرایند بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو امری اجتناب ناپذیر است. شما هرچقدر بر دانش سئو مسلط باشید، باز هم ممکن است با چالش جدیدی در سئو روبرو شود.
بهترین راه حل برای چالش های سئو این است که آموزش سئو را متوقف نکنید، تجربه کافی در زمینه سئو کسب کنید؛ دانش و مهارت خود را مدام بهروز نگه دارید، بازدید و بررسیهای دورهای و منظم از عملکرد سایت داشته باشید. پیگیر مقالات جدید سئو و همچنین عملکرد سایتهای رقیب باشید.
شما با انجام این کارها میتوانید چالشهای سئو را به حداقل برسانید و مسیر هموارتری در فرایند سئو سایت داشته باشید. مشاوره با متخصص سئو را هم در زمان رویارویی با چالشهای پیچیده فراموش نکنید.
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.