شما در این صفحه، چک لیست محتوا نویسی بهینه و مبتنی بر سئو را مشاهده میکنید.
از این چکلیست میتوانید هنگام نوشتن محتوا و همچنین بعد از نوشتن محتوا،برای چک نهایی استفاده کنید.
چک لیست محتوا نویسی سئو به شما کمک میکند تا بهینهترین و بهترین محتوا را برای کاربران و موتورهای جستجو بنویسید تا بالاترین نمره سئو را بگیرید.
با من همراه شوید تا المانهای محتوا نویسی را لیست کنیم.
چرا باید چک لیست محتوا نویسی داشته باشیم؟
محتوا نویسی فعالیت اصلی و محوری سایت است. سایت شما بدون محتوا عملا هیچ چیز نیست! بنابراین، بیشترین تمرکز و الویت روی تولید محتواست. البته نه هر محتوایی! بلکه محتوای بهینه و مبتنی بر سئو.
نوشتن محتوای بهینه برای موتورهای جستجو قواعد خاصی دارد. یعنی شما باید قوانین ریز و درشت زیادی را رعایت کنید تا بالاترین امتیاز محتوا نویسی را بگیرید؛ و همچنین موفق شوید که کاربران را به سایت خود بکشانید.
یک محتوای متنی اجزاء زیادی مثل تایتل یا عنوان سئو، ساختار متن، بدنه متن، تصاویر، متا دیسکریپشن و… دارد که همگی باید برای گوگل و سایر موتورهای جستجو بهینهسازی شوند.
از آنجایی که این المانهای محتوا نویسی زیاد هستند، لازم است که یک چک لیست برای آنها داشته باشد. چک لیست محتوا نویسی به شما کمک میکند تا تمامی این المانها را اجرا و رعایت کنید و چیزی را هم از قلم نیندازید.
در این خصوص همچنین میتوانید چک لیست سئو محتوا و سئو تکنیکال را نیز مطالعه نمایید.
من در ادامه به ۱۲ مورد از اجزاء مهم چک لیست محتوا نویسی سئو اشاره میکنم:
۱- هدر یا عنوان جذاب
عنوان سئو که معمولا در هدر H1 نیز قرار میگیرد، ویترین محتوای شماست؛ چون اولین جملهای از محتوا است که مخاطب آن را میبیند. کاربر با دیدن این متن بولد و شاخص تصمیم میگیرد که از محتوای شما بازدید بکند یا نه.
شما باید عنوانی بنویسید که در عین جذابیت، شفاف و روشن باشد و موضوع اصلی محتوا را به خواننده انتقال دهد. از طرفی، باید کیوردهای اصلی و مهم را هم در تایتل بگنجانید تا خزندههای گوگل و موتورهای جستجو را هم سریعا باخبر کنید.
برای بهینه نویسی محتوا لازم است کیورد اصلی را (حدالمقدور) در ابتدای عنوان اصلی بیاورید. در صورت مطابقت با هدف جستجو از صفتهای تفضیلی مثل برترین، اولین، بهترین و… برای جذابیت بیشتر هدر استفاده کنید.
توجه: به هیچ وجه برای دریافت بازدید بیشتر، مخاطبین را با عنوان جذاب ولی نامرتبط گوگل نزنید.
۲- ساختار محتوا با زیر عنوان ها
سایر تگهای هدینگ مانند H2، H3 و… ساختار بدنه محتوای شما را میسازند. شما با زیرعنوانها میتوانید متن خود را تقسیمبندی کنید.
گوگل از محتوایی که ساختاری مانند قیف داشته باشد، خوشش میآید. اگر زیرعنوانها را به ترتیب و جوری تقسیمبندی کنید که مخاطب از کلیت محتوا به جزئیات برسد، یک قیف محتوایی فوق العاده جذاب خواهید ساخت.
سعی کنید از ترتیب زیرعنوانهای H4، H3، H2 و… برای خلق یک روند و فرایند استفاده کنید. جوری که انگار میخواهید محتوا را در قالب یک روایت یا داستان به مخاطب بگویید. یعنی یک روند داستانی با کمک زیرعنوانها بسازید.
در بررسی زیرعنوان ها در چک لیست محتوا نویسی سئو به این موارد دقت کنید:
- زیر عنوان های شفاف و جذاب بنویسید.
- متن زیر عنوان را کوتاه و مختصر بنویسید.
- از کیوردهای اصلی و فرعی در بخشی از زیرعنوان ها استفاده کنید.
- ارتباط مفهومی و معنایی بین زیرعنوان ها را رعایت کنید.
۳- چک کردن پاراگراف بندی و جمله بندی متن
جمله بندی و پاراگراف بندی شما خوانایی محتوا را تعیین میکند. هرچقدر از جملات کوتاه، شفاف و ساده استفاده کنید، خواننده راحتتر و سریعتر متن شما را میخواند و میفهمد.
جملات طولانی بیشتر از ۲۰ کلمه ننویسید. پاراگرافها را هم حداکثر در ۳ الی ۴ خط یا به عبارتی، حداکثر ۱۵۰ کلمه بنویسید.
اولین جمله هر پاراگراف اهمیت زیادی دارد. مخاطبان شما معمولا به جملات اول پاراگرافها بیشتر توجه میکنند. پس سعی کنید اطلاعات مفیدی را در جملات اول هر پاراگراف بنویسید.
۴- به کارگیری کیورد در نقاط بهینه محتوا
کیوردها کلمات کلیدی و مهمی هستند که مثل سرنخ عمل میکنند. مخاطبین باید با دیدن این سرنخها و دنبال کردن آنها به محتوای دلخواهشان برسند.
برای محتوا نویسی بهینه باید حجم مناسبی از کیوردها را در جاهای مختلف محتوا به کار ببرید. شما میتوانید از کیورد اصلی، کیوردهای فرعی و مرتبط، کلمات کلیدی LSI و لانگ تیل در طول متن استفاده کنید.
کیوردها را بیش از حد در متن تکرار نکنید. برای استفاده صحیح از کیوردها در محتوا فقط کافی است از تکنیک ۸ نقطه استفاده کنید که به این صورت است:
- تگ تاتیل
- تگ h1 و چند تگ h2 یا h3
- ۱۰۰ کلمه اول محتوا
- ۱۰۰ کلمه آخر
- متا دسکریپشن یا توضیحات متا
- متن جایگزین تعدادی از تصاویر
- URL
- چند نقطه از محتوا
۵- انسجام متن بدنه محتوا
متنی که شما مینویسید، از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. این بخشها باید به طور منسجم و مرتبط به هم نوشته و چیده شوند و نباید از هم جدا و دورافتاده باشند. بنابراین، انسجام متن را باید در چک لیست محتوا نویسی سئو جدی بگیرید.
برای ایجاد انسجام بین جملات متن یا پاراگرافها از کلمات ربط استفاده کنید. کلمات ربط مثل بنابراین، درنتیجه، که، چون، و، یا، و غیره به شما در یکپارچه کردن بدنه محتوا کمک زیادی میکنند.
۶- اضافه کردن لینک های داخلی و خارجی
لینک ها تاثیر زیادی در امتیازگیری از سئو دارند. لینک سازی داخلی باعث تقسیم حجم ترافیک بین صفحات سایت میشوند و به سئو داخلی کمک میکنند. لینکهای خروجی هم ارتباط بین سایت شما و سایتهای دیگر را تقویت میکنند.
استفاده از لینک ها نه تنها از نظر سئو اهمیت دارد بلکه به تجربه کاربری بهتر و تامین نیازهای کاربران هم کمک میکند. کاربر شما وقتی در حال مطالعه یک محتوا با موضوع خاصی هست، ممکن است سوالات دیگری درباره موضوعات مرتبط داشته باشد.
شما با لینک دهی کیوردهای مشابه با موضوع محتوا، کاربر را به سمت موضوعات مشابه در صفحات دیگر سایت هدایت میکنید تا جواب سوالاتش را در جای دیگری از سایت پیدا کند.
در چک لیست محتوا نویسی سئو برای لینک سازی این موارد را از یاد نبرید:
- به محتوای غیرمرتبط لینک ندهید.
- انکرتکست دقیق و درست انتخاب کنید.
- در لینک دهی زیاده روی نکنید.
۷- بهینه سازی تصاویر
محتوای بدون تصویر جذابیت خاصی برای مخاطب ندارد. شما برای سئوی محتوای متنی خود باید علاوه بر استفاده از چند تصویر مرتبط، سئو تصاویر را نیز رعایت کنید.
منتهی نباید تصاویر را تگ alt بهینه و درست به کار ببرید. برای هر تصویر یا فایل رسانهای که در متن محتوای خود به کار میبرید، متن کوتاه چند کلمهای برای توضیح تصویر بنویسید.
برای بهینه سازی متن تصاویر حتما از کیوردها استفاده کنید. البته لزومی ندارد که برای تمام تصاویر محتوا از کیوردها در متن جایگزینشان استفاده کنید.
۸- چک کردن جملات معلوم یا مجهول
جملاتی که شما در محتوا نویسی به کار میبرید باید معلوم و واضح باشند. به عبارتی، نباید از فعلهای مجهول و نامعلوم استفاده کنید. چون کاربر گیج میشود و نمیتواند منظور جمله شما را سریعا متوجه شود.
تا حد امکان از به کارگیری کلمات سخت و پیچیده و همچنین جملهبندیهای مبهم خودداری کنید. در چک لیست محتوا نویسی سئو حتما جملات را قبل از انتشار چک کنید و جملات Passive voice را حذف کنید.
۹- بهینه نویسی تایتل تگ
تایتل تگ متن کوتاهی است که به عنوان موضوع محتوا به مخاطب در صفحه نتایج SERP نشان میدهید. این عنوان کوتاه باید آنقدر جذاب و گیرا باشد که کاربر با دیدن آن در صفحه نتایج گوگل فورا روی آن کلیک کند و وارد سایت شما شود.
در این خصوص میتوانید مقاله عنوان جذاب و کلیک خور را نیز مطالعه نمایید.
کلمات کلیدی و مهم را در تایتل تگ به کار ببرید تا کاربر متوجه موضوع اصلی محتوای شما شود. از به کارگیری کلمات اضافی و بیمعنی و طولانی کردن آن خودداری کنید.
۱۰- استفاده از کلمات کلیدی مرتبط
کیورد اصلی محتوای شما نماینده گروهی از کلمات مرتبط به هم است. کاربران از این کلمات مرتبط یا به عبارتی کیوردهای فرعی هم ممکن است برای جستجوی محتوای شما استفاده کنند. پس باید این کلمات را هم در متن محتوای خود به کار ببرید.
از طرفی، استفاده از کیوردهای مرتبط یا فرعی، کلمات هم معنی یا کیوردهای لانگ تیل و دم بلند به خزندهها و باتها کمک میکند تا محتوای شما را برای جستجوهای مرتبط در صفحه سرپ نمایش دهند.
پس کلمات هم معنی یا LSI و کلمات کلیدی طولانی و دم بلند یا لانگ تیل را از قلم نیندازید. حتی اگر در ابتدای تولید محتوا از قلم انداختید، در انتها و قبل از انتشار محتوا، در چک لیست محتوا نویسی سئو خود آنها را بررسی کنید.
۱۱- بهینه نویسی توضیحات متا
متا دیسکریپشن یا توضیحات متا، توضیح مختصری از مطالب محتوای شماست؛ اینکه شما محتوای خود را به چه هدفی تولید کردهاید و چه چیزهایی در آن به مخاطب عرضه میکنید.
کاربران با دیدن متا دیسکریپشن محتوای شما در صفحه نتایج گوگل تصمیم میگیرند که روی لینک آن کلیک کنند یا نه.
پس برای نوشتن توضیح متا وقت بگذارید و آن را جذاب و سئو بنویسید. نکات زیر را برای نوشتن متا دیسکریپشن در چک لیست سئوی خود قرار دهید:
- جذاب و مخاطب پسند بنویسید؛ به نیاز کاربر و هدف او از جستجو اشاره کنید.
- کوتاه و مختصر بنویسید؛ حداکثر ۲ جمله کوتاه.
- از کیوردها در متن متا استفاده کنید.
- اشاره ظریفی به اطلاعات کلیدی و مهم متن بکنید.
۱۲- کال تو اکشن جذاب
یکی از مهم ترین هدف های محتوا نویسی تبدیل بازدیدکننده است. اینکه مخاطب را متقاعد کنیم که دست به کار یا عملی مثل ثبتنام در خبرنامه، عضویت در باشگاه اعضا، دانلود محتوا، خرید و هر اکشن مدنظر ما بزند.
کال تو اکشن معمولا در بخش انتهایی محتوا قرار میگیرد. برای نوشتن یا طراحی کال تو اکشن باید از تمام پتانسیل متن محتوا کمک بگیریم تا مخاطب را متقاعد به انجام کاری که میخواهیم، بکنیم.
کال تو اکشن باید ظریف و هوشمندانه باشد، جوریکه به مخاطب احساس منفی منتقل نشود. اشاره به مزیتهای اکشن یا امتیازات و جوایزی که ممکن است کاربر به دست بیاورد، تکنیکهای جذابی برای کال تو اکشن است.
مثلا در تصویر زیر میبینید که به دو محصول مختلف آکادمی سئو سفینه یعنی ابزار فول اسکیما و همچنین دوره آموزش سئو لینک و کال تو اکشن دادهام:
۱۳- بهینه سازی URL
آخرین مورد از چک لیست محتوا نویسی سئو که میخواهم به شما معرفی کنم، بهینه سازی URL است. URLها خزندهها و باتهای گوگل و سایر موتورهای جستجو را به سمت محتوای هدف هدایت میکنند.
یادتان نرود که محتوای شما اول باید توسط گوگل یا موتورهای جستجوی دیگر ایندکس شود و بعد در صفحه سرپ به نمایش دربیاید. بهینه سازی URL به خزش دقیق خزندهها و ایندکس شدن محتوای شما برای کیوردهای درست کمک میکند.
برای بهینه سازی URLها از عبارتهای کوتاه به همراه کیوردهای اصلی محتوا استفاده کنید.
اول بنویس بعد چک کن!
چکلیستها یکی از مهمترین ارکان آموزش سئو هستند. از آنجایی که نوشتن محتوای متنی سئو ریزهکاریهای زیادی دارد، بهتر است همواره از یک چک لیست محتوا نویسی دقیق و کامل در کنار کار خود استفاده کنید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.