من در این محتوا قصد دارم ۱۵ مورد از رایج ترین مشکلات سئو تکنیکال سایت به همراه راهحل آنها را برای شما بازگو کنم.
آگاهی از این مشکلات رایج تکنیکال سئو به شما کمک میکند تا عملکرد بسیار بهتری در سئو تکنیکال داشته باشید. با شناسایی و حل به موقع این مشکلات، خیلی از موانع بر سر راه رتبهگیری، دریافت ترافیک بالا، افزایش نرخ تبدیل و کاهش بانس ریت از بین میرود.
بیایید با هم این مشکلات را بشناسیم و با راه حل های آنها آشنا شویم.
۱- سرعت پایین لودینگ صفحات سایت
اگر لودینگ و بارگذاری سایت شما بیشتر از ۳ ثانیه طول بکشد، کاربران و بازدیدکنندگان سایت شما را فراموش میکنند و به سراغ سایت دیگری میروند.
سرعت سایت یکی از شاخصههای مهم تجربه کاربری UX و همچنین الگوریتم گوگل است.
سرعت پایین لودینگ صفحات سایت نه تنها باعث کاهش نرخ ترافیک میشود بلکه نرخ بانس ریت را هم بالا میبرد.
برای اینکه این مشکل را در سایت خود تشخیص دهید باید از یک ابزار تخصصی سئو برای بهبود سرعت سایت استفاده کنید.
مثلا در تصویر زیر میبینید که هنگام لودینگ سایت، به دلیل کندی سرعت، تصاویر هنوز نمایان نشدهاند:
روش تشخیص مشکل کندی سایت
یکی از رایجترین ابزارهای سئو برای تشخیص و شناسایی این مشکل سئو فنی؛ ابزار Google PageSpeed Insights است. این ابزار تمامی مشکلات مربوط به سرعت لودینگ سایت را به شما نشان میدهد.
شما ابتدا آدرس url سایت خود را در این ابزار وارد میکنید:
و پس از آنالیز این ابزار از سایت، نتیجه و سرعت سایت را مشاهده میکنید:
راه حل مشکل سرعت سایت
شما برای برطرف کردن مشکل سرعت سایت میتوانید از سه روش مختلف استفاده کنید. انتخاب هر کدام از این روشها به میزان پیچیدگی مشکل، سطح تخصص و دانش شما از سئو تکنیکال و وضعیت سایتتان بستگی دارد.
این سه روش عبارتند از:
- راه حل متداول و معمولی به شیوه دستی مثل فشرده سازی حجم محتوای رسانهای، کش کردن مرورگر، بهبود زمان پاسخگویی سرور و مینیفای کردن کدهای جاوا و… .
- استفاده از توصیههای ابزارهای تخصصی مثل GTmetrix، Pingdom، و برای بهینهسازی دیتابیس، فشرده سازی محتوای رسانهای، مینیفای کدها و….
- مشاوره با متخصص سئو برای یافتن بهترین راه حل یا برون سپاری این مشکل.
۲- محتوای تکراری (کپی یا صفحات دابل Duplicate Pages)
یکی دیگر از مشکلات سئو تکنیکال وجود محتوای تکراری به صورت کپی یا دابل در سایت اینترنتی شماست. صفحات دابل یا محتوای کپی برگههایی از سایت با محتوای مشابه هستند که آدرسهای URL متفاوت دارند.
این نوع صفحات معمولا به دلیل مشکلات در کد نویسی به وجود میآیند.
وقتی شما محتوای یکسان در دو یا چند صفحه از سایت خود داشته باشید، خزندههای گوگل را در یافتن و ایندکس محتوای درست گیج و سردرگم میکنید.
از طرفی، با محتوای تکراری، مانع از دسترسی کاربران اینترنتی، مخاطبین یا بازدیدکنندگان به محتوای مدنظرشان در سایتتان میشوید.
روش تشخیص صفحات و محتوای دابل
برای شناسایی این مشکل فنی سئو میتوانید از دو روش استفاده کنید؛ یکی بررسی دستی صفحات و محتوای آنهاست. دیگری استفاده از ابزارهای تخصصی است.
ساده ترین ابزار تشخیص یا شناسایی صفحات و محتوای تکراری، موتور جستجوی گوگل است. شما با انتخاب و کپی بخش کوتاهی از یک محتوا و سرچ آن در باکس جستجوی گوگل میتوانید محتوای مشابه آن در سایت خود را پیدا کنید.
ابزارهای تخصصی دیگر برای شناسایی مشکل صفحات و محتوای تکراری عبارتند از:
- سایت Duplichecker
- ابزار Edubirdie
- ابزار تخصصی Plagscan
- Plagiarismdetector
- ابزار Copyscape
پس از اینکه به کمک این ابزارها صفحات و محتوای کپی سایت خود را شناسایی کردید، باید این مشکل تکنیکال را حل کنید.
حل مشکل تکنیکال صفحات و محتوای تکراری و دابل
اگر راه حل درست و مناسبی برای صفحات و محتوای تکراری سایت خود پیدا نکنید، رتبه و امتیاز صفحه یا محتوای اصلی از بین خواهد رفت.
همچنین، صفحات دابل شما ممکن است از طرف گوگل دیگر ایندکس نشوند. مهمتر از همه این است که کیفیت تجربه کاربران از حضور در سایت شما را پایین میآورد.
راه حل هایی که من برای برطرف کردن این معضل پیشنهاد میکنم، این موارد هستند:
- صفحه یا محتوای اصلی مشخص کنید و آن را با تگ کنونیکال Canonical Tag متمایز کنید.
- آدرس URL این صفحات را تغییر دهید و صفحات یکسان را حذف و ریدایرکت ۳۰۱ کنید.
- صفحات تکراری که ارزش چندانی از نظر سئو ندارند، آنها را حذف یا نوایندکس کنید.
- فایل robots.txt را طوری تنظیم کنید که صفحات تکراری بی کیفیت را برای ایندکس به گوگل معرفی نکند.
۳- لینکهای شکسته
لینک های داخلی مثل شریان های اصلی سایت شما هستند و کاربران را به راحتی به محتوای تکمیلی یا صفحات هدف هدایت میکنند. لینکهای خارجی هم نشانه اعتبار بالای سایت شما برای موتورهای جستجو هستند.
لینکها به مرور زمان و به دلایل مختلف از جمله تغییرات محتوا، urlها، تغییرات طراحی صفحات یا حذف آنها، ممکن است از بین بروند و کارایی خود را از دست بدهند.
وقتی لینکهای شکسته یا خراب میشوند، کاربر با کلیک روی آنها نه تنها به محتوا یا صفحه موردنظرش نمیرسد، بلکه ممکن است با صفحهای خالی یا پیام ارور روبرو شود و تجربه بدی در ذهن او ثبت شود.
لینکهای شکسته با تاثیر منفی در بودجه خزش باعث افت رتبه سئو سایت شما میشوند.
شناسایی لینکهای شکسته
شناسایی لینکهای شکسته از بین هزاران لینک داخلی و خارجی سایتتان کار راحتی نیست و به صور دستی هم امکانپذیر نخواهد بود. شما برای شناسایی این مشکل فنی نیاز به ابزار تخصصی دارید.
یکی از رایجترین ابزارهای تخصصی برای شناسایی لینکهای شکسته یا خراب، سرچ کنسول گوگل GSC است. برای این کار، کافیست در برنامه سرچ کنسول، به بخش Indexing و زیربخش Pages بروید (تصویر زیر).
در این قسمت، این ابزار تمامی لینکهای شکسته سایتتان را به شما نشان میدهد.
البته شما میتوانید از ابزارهای دیگر سئو مثل سمراش، اچرفس، Check My Links، Broken Link Checker و ابزارهایی شبیه به اینها هم برای شناسایی این مشکل استفاده کنید.
حل مشکل لینکهای شکسته
اگر مشکل لینکهای شکسته و خراب را برطرف نکنید، کاربران با صفحات ارور ۴۰۴ مواجه میشوند. این مسئله تجربه ناخوشایندی برای کاربران ایجاد میکند و باعث افزایش بانس ریت هم میشود.
ابزارهای لینک شکسته زیادی وجود دارد ولی دو ابزار Broken Link Checker و Check My Links در کنار شناسایی این نوع لینکها، به شما در برطرف کردن آنها و همچنین جلوگیری از ایجاد لینکهای شکسته در آینده کمک میکنند. یعنی دیگر شما نیازی به دخالت دستی در این مشکل ندارید و آنها به طور خودکار لینکهای شکسته را برطرف میکنند.
اما اگر میخواهید خودتان به صورت دستی اقدام به حل این مشکل تکنیکال سئو کنید، میتوانید از دو روش زیر استفاده کنید:
- ریدایرکت ۳۰۱ برای ریدایرکت لینک شکسته به URL دیگر در سایت
- تغییر تنظیمات ساختار پیوند یکتا Permalinks
۴- سایت مپ ناقص
نقشه سایت یا سایت مپ XML به خزندهها و باتهای سرچ گوگل کمک میکند تا صفحات سایت شما و محتویات آن را بهتر درک و شناسایی کنند، و درنتیجه با دقت بالاتری عمل خزش و کراولینگ را انجام بدهند.
نقشه سایت شما مثل یک نقشه راه برای خزندههای موتورهای جستجو عمل میکند. اگر این نقشه ناقص باشد، ساختار یا طراحی نادرستی داشته باشد و یا دارای خطا باشد، خزندهها را گمراه میکند.
حل مشکل سایت مپ ناقص
اگر پس از تلاش برای شناسایی مشکلات سایت مپ خود متوجه شدید که سایت شما نقشه درستی ندارد، باید با کمک افزونههای وردپرسی یا سایتهای آنلاین sitemap درستی برای سایت خود بسازید.
افزونه یوآست سئو به سادگی و به طور خودکار sitemap را برای وبسایت اینترنتی شما ایجاد میکند. افزونه google xml sitemap هم به شما در ساخت سایت مپ کمک میکند.
اگر هم متوجه شدید که sitemap شما تقریبا کامل است و فقط چند خطا دارد یا بهروزرسانی نشده، میتوانید به صورت دستی یا به کمک ابزارهای سئو این خطاها را برطرف و یا آن را بهروزرسانی کنید.
نکته مهمی که باید به شما یادآوری کنم این است که حتما از ارسال و ثبت sitemap سایت خود در سرچ کنسول گوگل مطمئن شوید.
۵- خطاهای کرال Crawl
خزندهها یا کراولرها crawlers رباتهای هوشمندی هستند که اطلاعات مربوط به محتویات صفحات سایت شما را پردازش و تحلیل میکنند و طبق آنها، این محتویات را در نتایج گوگل SERP به نمایش در میآورند.
وجود خطا در کراولینگ سایت شما باعث میشود این خزندهها دسترسی دقیق به اطلاعات سایت شما نداشته باشند و درنتیجه کاربران هم نتوانند از صفحات سایت شما بازدید کنند.
انواع خطاهای کرال عبارتند از:
- خطای سرور و DNS
- خطای DNS Lookup
- خطای Soft 404
- خطای connection timeout
- خطای Access Denied
- خطای truncated response
شناسایی خطاهای کرال
شناسایی خطاهای کرال به صورت دستی یا مستقیم وقتگیر و دشوار است. شما میتوانید برای تشخیص یا شناسایی این خطاها از ابزارهای تخصصی سئو مثل سرچ کنسول گوگل استفاده کنید.
راه حل برطرف کردن مشکل کرال
اگر خطای کرالینگ سایت شما از جانب سرور باشد، باید با ارائه دهنده سرور هاست خود تماس برقرار کنید و با آنها راجع به این خطا یا مشکل مشورت کنید.
زمانی هم که این خطا کاملا فنی و مربوط به بخش تکنیکال و داخلی سایت است، از سرچ کنسول گوگل برای بررسی عملکرد و خزش کرالرها استفاده کنید.
اگر هم هیچ کدام از روش های بالا در حل مشکل کراولینگ سایت شما تاثیرگذار نبودند، به بخش مشاوره سئو سفینه بروید و درخواست خود را برای دریافت مشاوره تخصصی ثبت کنید. ما در اسرع وقت در خدمت شما برای حل این مشکل خواهیم بود.
۶- مشکل امنیت سایت
یکی از حیاتی ترین مشکلات سئو تکنیکال، مشکل امنیت سایت اینترنتی شماست. اگر سایت شما امن نباشد، کاربر با وارد کردن نام دامنه شما در مرورگر کروم، صفحهای با بکگراند خاکستری با پیام ارور «Not secure» به جای سایت شما میبیند.
شناسایی مشکلات امنیتی سایت
یکی از دلایل اصلی مشکل امنیت سایت شما آدرس اینترنتی یا دامنه آن است. یعنی اگر در ابتدای نام دامنه سایت شما به جای عبارت «https»، عبارت «http» بدون حرف s را ببینید، به معنی این است که دامنه سایت شما امنیت کافی ندارد.
راه حل برطرف کردن مشکل فنی امنیت سایت
برای برطرف کردن این مشکل سئو تکنیکال، باید سایت خود را تبدیل به HTTPS کنید. برای این کار شما نیاز به یک مدرک یا کد SSL دارید.
خیلی از سرورهای اینترنتی فایل مربوط به مدرک SSL را به طور رایگان در هاست شما قرار میدهند.
اما اگر به این فایل به طور رایگان دسترسی ندارید باید آن را خریداری و نصب کنید و سپس آن را در بخش دایرکت ادمین سایت خود فعال کنید.
برای مشکلات ssl و https باید شرکت هاستینگ خود تماس بگیرید.
۷- ساختار ضعیف url
URLها یا نشانیهای اینترنتی، آدرس هر کدام از صفحات سایت شما هستند. این نشانیها مثل آدرس هر خانه باید منحصربفرد باشند تا کاربران اینترنتی را به آدرس درست هدایت کنند.
وقتی urlهای صفحات سایت شما به درستی طراحی نشوند، روی تجربه کاربری UX، خزش موتورهای جستجو و درنهایت روی رتبه بندی صفحات شما در گوگل تاثیر منفی خواهند داشت.
ساختار قوی و درست url به این معنی است که متناسب با موضوع و محتوای سایت و مطابق با استاندارهای سئو تکنیکال باشند.
مثلا اگر یک عبارت یا کلمه بی ربط یا بیمعنی مثل «چالشهای سایت» یا «index.php?p=367594… » در انتهای آدرس url بیاید، نه تنها خزندههای موتورهای جستجو را گمراه میکند، بلکه کاربران اینترنتی را هم به مقصد درست نمیرساند.
شناسایی مشکلات رایج در urlها
برای شناسایی مشکلات و نقصهای urlها باید آنها را با یک سری استانداردهای سئو تکنیکال مطابقت دهید. اگر هر کدام از urlها فاقد این استانداردها بودند، باید آنها را اصلاح کنید.
برای تشخیص و شناسایی urlهای غیراستاندارد به این نکات دقت کنید:
- urlهای طولانی با کاراکترهای بی معنی یا بی ربط
- استفاده همزمان از حروف بزرگ و کوچک انگلیسی
- چندین url برای یک صفحه
- استفاده بیش از حد کلمات کلیدی در ساختار url
رفع مشکل خطای urlها
خیلی از مشکلات مربوط به urlها به طور دستی قابل حل هستند و نیاز به ابزار خاصی ندارند. شما پس از شناسایی urlهای غیربهینه باید آنها را اصلاح کنید.
راهحلهایی که شما برای رفع این مشکلات و خطاها میتوانید به کار ببرید عبارتند از:
- کوتاه کردن و ساده سازی آدرس urlها
- حذف کاراکترهای نامناسب مثل نقطه، کاما، علامت سوال، فاصله و…
- به کارگیری تگ کنونیکال canonical برای تعیین urlهای اصلی و تمایز آنها از urlهای مشابه و تکراری
- به کارگیری کیوردها و کلمات کلیدی مهم در urlها
بهتر است برای بروز این خطاها و هنگام تولید صفحات یا محتوای جدید تمامی این نکات را رعایت کنید. همچنین بهتر است از حروف کوچک انگلیسی برای نوشتن آدرس urlها استفاده کنید.
۸- مشکلات لینک های داخلی
لینک های داخلی ساختار مناسبی برای تمام محتواهای صفحات سایت شما میسازند. این ساختار مانند شریانهای اصلی عمل میکنند و خزندهها و کاربران اینترنتی را به راحتی و به درستی به سمت محتوای مرتبط یا مشابه در صفحات دیگر سایت هدایت میکند.
لینکهای داخلی تاثیر زیادی در افزایش امتیاز سئو تکنیکال سایت شما دارند. آنها در افزایش زمان حضور کاربران در سایت، افزایش نرخ تبدیل، بهبود تجربه کاربری و… تاثیر مستقیم دارند.
اگر شما لینک سازی داخلی را به درستی انجام ندهید یا مشکلات آن را برطرف نکنید، خیلی از امتیازات سئو را از دست میدهید.
مثلا من اینجا در این صفحه از سایت و محتوای مربوط به «آموزش سئو تکنیکال»، دو لینک داخلی مختلف با انکرتکست های «ساختار صحیح سایت در سئو» و «لینک سازی داخلی» به کار بردم.
من با این دو لینک داخلی به کاربر کمک میکنم تا خیلی سریع و با رجوع به محتوای این لینکها بتواند به درک درستی از این موضوعات برسد. بهخصوص اگر این مفاهیم را به درستی درک نکرده باشد یا با آنها آشنا نباشد.
شناسایی مشکلات فنی در لینک سازی داخلی
یکی از خصوصیات معمول لینکها این است که بعد از مدتی ممکن است شکسته یا مخدوش شوند؛ به این معنی که دیگر وجود نداشته باشند و هیچ صفحه درستی را به کاربر نشان ندهند.
بنابراین، بروز مشکل برای لینکها امری طبیعی است. از این رو، شما باید مدام این مسئله را با ابزارهای دقیق و تخصصی بررسی کنید. بعضی از مشکلات رایج لینکهای داخلی عبارتند از:
- لینکهای شکسته Broken Links
- عدم ارتباط معنایی یا کلماتی لینک ها با صفحات
- انکر تکست نادرست یا نامرتبط
- لینک سازی زیاد برای صفحات کم ارزش
- صفحات زامبی
- صفحات یتیم Orphan Pages
- عمق کم یا زیاد لینک ها
برای پی بردن به مشکلات لینکسازی داخلی نیاز به ابزارهای تخصصی لینک سازی یا افزونههای تحلیلی و آنالیز لینک دارید. چراکه شناسایی مشکلات لینکهای داخلی به راحتی امکانپذیر نیست، چون هم تعداد لینکها زیاد است و هم ساختار آنها کمی پیچیدگی دارد.
شما با کمک ابزارهایی مثل اچرفس میتوانید به این مشکلات فنی لینکسازی پی ببرید.
راه حل رفع مشکلات لینک سازی
شما برای حل هر کدام از مشکلات لینکسازی باید به طور جداگانه و به کمک ابزارهای سئو اقدام کنید. مثلا صفحات یتیم را شناسایی کنید و آنها را حذف یا با صفحات دیگر ادغام کنید.
شما با بهینه سازی ساختار سایت خود، توزیع یکسان و یکنواخت لینکها در صفحات سایت، استفاده درست از تگ نوفالو nofollow و… میتوانید بخش زیادی از مشکلات لینکبیلدینگ داخلی را حل کنید.
برای حل این مشکلات از ابزارهای تخصصی مثل اچرفس Ahrefs، سمراش SEMrush، و اسکریمینگ فراگ Screaming frog استفاده کنید.
۹- خطای داده های ساختاریافته Structured Data
استفاده صحیح از اسکیما مارک آپ نمایش لینکهای صفحات سایت شما در نتایج گوگل SERP و سایر موتورهای جستجو را غنیتر میکند. این دادهها با نمایش اطلاعات تکمیلی از محتوای سایت شما، کاربر را به بازدید از آنها تشویق میکند.
اگر شما به اندازه کافی از دادههای ساختاریافته در سایت خود استفاده نکنید یا آن را برای گوگل خوانا و شفاف ننویسید، سهم قابل توجهی از نرخ بازدید خود را از دست میدهید.
شناسایی مشکلات مربوط به داده های ساختار یافته
شما ممکن است از دادههای ساختاریافته برای اضافه کردن اطلاعاتی مثل تصاویر، ستارههای ریتینگ، نظرات و… به انتهای لینکهای سایت خود در نتایج گوگل استفاده کنید.
در این فرایند ممکن است مشکلات مختلفی در نوشتن یا درج داده های ساختاریافته پیش بیاید. درنتیجه شما این اطلاعات اضافی را در SERP گوگل نمیبینید یا با ارورهایی روبرو میشوید.
بعضی از این ارورها عبارتند از:
- Unparasable structured date
- Product snippet rich report
- Merchant listing experience
برای شناسایی و تشخیص خطاهای مربوط به دادههای ساختاریافته از ابزار سرچ کنسول گوگل یا ابزار تست گوگل Structured Data Testing Tool میتوانید استفاده کنید.
راه حل برطرف کردن خطای داده های ساختاریافته
برای حل مشکل مربوط به داده های ساختاریافته باید دادههای درست را در کدهای نشانهگذاری اسکیما درج کنید تا خزندهها و کرالرها آنها را به درستی بخوانند. در انجام این کار حتما از ابزارهای تخصصی اسکیما یا سرچ کنسول گوگل کمک بگیرید.
برای جلوگیری از بروز چنین خطاهایی از ابزارهای تخصصی اسکیما مثل فول اسکیما ریچ اسنیپت Full Schema Rich Sippet برای ریتینگ و FAQ استفاده کنید.
۱۰- عدم وجود توضیحات متا یا متا دیسکریپشن غیربهینه
متا دیسکریپشن یا توضیحات متا، توضیحات کوتاه و چند خطی (نهایت ۱۶۰ کاراکتر) است که برای ارائه چکیدهای از موضوع و مطالب محتوا مینویسیم. این توضیحات به شکل اسنیپت کوتاه در صفحه نتایج SERP و زیر لینک سایت شما به نمایش درمیآیند.
کاربر با جستجوی یک کلمه کلیدی و مشاهده لینک محتوای سایت شما درباره آن، متا دیسکریپشن را میبینید و با خواندن آن متوجه میشود که محتوای شما درباره چیست.
راه حل برطرف کردن مشکل متا دیسکریپشن
بعد از اینکه صفحات دارای توضیحات متای ناقص یا غیربهینه یا فاقد آنها را پیدا کردید، باید برای تک تک آنها توضیحات متا را بازنویسی و بهینه کنید.
در نوشتن توضیحات متا به این نکات دقت کنید:
- کوتاه و مختصر بنویسید. (نهایتا ۱۶۰ کارکتر)
- از کیوردها و کلمات کلیدی اصلی در آن استفاده کنید.
- جذاب و شیوا بنویسید تا کاربر با دیدن آن در عرض چند ثانیه کوتاه هم مجذوب آن شود و هم به محتویات آن پی ببرد.
- اطلاعات مفیدی را در آن به کاربر ارائه دهید.
یک مثال از متادسکریپشن بهینه را میتوانید در تصویر زیر ببینید:
۱۱- مشکل نوایندکس
اگر محتوا یا صفحه ای از سایت شما دارای مشکل نوایندکس باشد یا این قسمت غیرفعال شده باشد، این محتوا یا صفحه در هیچ کدام از صفحات نتایج SERP به نمایش درنمیآید. به عبارتی، هیچ کاربری این صفحه یا محتوا را نمیبیند. درنتیجه، هیچ بازدیدی هم نخواهند داشت.
شناسایی مشکل نوایندکس
برای تشخیص یا شناسایی صفحات نوایندکس میتوانید از ابزارهای آنلاین تحلیل سئو سایت مثل سرچ کنسول و Screaming Frog استفاده کنید.
برای رفع این مشکل به شکلی دستی و موردی کافیست url صفحه موردنظر یا کیورد مدنظرتان را بعد از عبارت «site:» در نوار سرچ گوگل وارد کنید.
راه حل رفع مشکل نوایندکس
برای برطرف کردن مشکل نوایندکس صفحات یا محتوای سایت باید کد مربوط به آن را اصلاح کنید و به جای آن از کد Index استفاده کنید یا جای آن را خالی بگذارید.
۱۲- مشکل ریدایرکتها
یکی دیگر از مشکلات دردسرساز سئو تکنیکال ریدایرکت صفحات است. این مشکل هم ممکن است برای صفحات با خطای ۴۰۴ رخ بدهد و هم برای صفحاتی مثل صفحه ورود یا لاگین که به طور ناخواسته ریدایرکت میشوند.
این ریدایرکتها در وهله اول تاثیر بسیار منفی روی تجربه کاربری سایت میگذارند و ممکن است نرخ پرش یا بانس ریت را افزایش دهند.
شناسایی مشکل ریدایرکت صفحات
ریدایرکت ناخواسته به این شکل است که کاربران را از یک URL که به دنبالش هستند، خارج و به یک URLدیگر که اصلا دنبال آن نیستند، وارد میکند. یعنی کاربر را به جایی که اصلا انتظارش را ندارد هدایت میکند.
اگر شما خودتان با تجربه شخصی صفحات همراه با خطا و ارورهای ریدایرکت مثل ۴۰۴، ۳۰۱، ۳۰۳ و… را ببینید، این صفحات را شناسایی خواهید کرد. ولی اگر بخواهید بدون تجربه موردی، این صفحات مشکل دار را شناسایی کنید، باید از ابزارهای تحلیل یا رصد سایت مثل سرچ کنسول کمک بگیرید.
راه حل مشکل ریدایرکت ها
برای حل مشکلات مربوط به ریدایرکتهای ناخواسته یا ناقص صفحات سایت باید از انتقال درست URLها به صفحات متناظر یا مرتبط استفاده کنید.
۱۳- مشکلات ریسپانسیو بودن سایت برای موبایل
گوگل در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که بیش از نصف سایتهای ایندکس شده در صفحات نتایج SERP ابتدا برای گوشیهای موبایل ایندکس میشوند و برای این دستگاههای هوشمند ریسپانسیو و واکنشگرا هستند.
از آنجایی که گوگل سایتهای موبایل پسند را در رتبه بالاتری در صفحات نتایج قرار میدهد، واکنشگرایی یا موبایل فرندلی بودن سایت اهمیت بالایی در سئو تکنیکال دارد.
شناسایی مشکل واکنش گرایی
اگر صفحات سایت شما در گوشیهای موبایل یا دستگاههای با صفحه کوچکتر از دسکتاپ کامپیوتر، نامرتب و ناخوانا با تصاویر بههم ریخته هستند، سایتتان از نظر واکنشگرایی دچار مشکل است.
نشانههای دیگر برای تشخیص این مشکل، لودینگ طولانی و کند سایت، ناپیدا بودن دکمهها یا لینک ها و ناپدید شدن بخشی از صفحات سایت هستند.
شما برای شناسایی این مشکلات میتوانید از ابزارهای زیر استفاده کنید:
- smallseotools
- Am I Responsive
- Responsive Design Checker
مثلا من سایت varzesh3.com را در ابزار انلاین smalseotools را تست کردم. ابتدا آدرس دامنه را در تصویر زیر وارد کردم:
نتیجه ای که این سایت از تست به من نشان داد را در تصویر زیر میبینید:
تصویر بالا تست سرعت سایت برای دستگاه های موبایلی است. در تصویر زیر هم ابعاد و طراحی صفحه اصلی این سایت در قالب گوشی موبایل را میبینید:
راه حل رفع مشکل واکنش گرایی سایت برای موبایل
برای حل مشکلات مربوط به واکنشگرایی سایت خود باید صفحات را بازطراحی و بهینه کنید.
- برای بهینهسازی طراحی سایت و موبایل فرندلی کردن آن از فریمورکهای CSS مثل Foundation یا Bootstrap استفاده کنید تا صفحات با اندازههای مختلف سازگار و منعطف شوند.
- اندازههای تصاویر را متناسب با دستگاههای مختلف بهینه کنید.
- برای اندازه درست فونتها از واحدهای نسبی مثل em استفاده کنید.
در پایان کار هم از ابزارهای شبیهساز موبایل که در بالا معرفی کردم برای تست واکنشگرایی سایتتان استفاده کنید.
۱۴- فایل robots.txt نادرست
فایل نادرست یا مخدوش roboots.txt خط قرمز سایت شماست. این فایل اگر به مشکل جدی بربخورد، نرخ ترافیک ارگانیک سایت شما را نابود میکند. این فایل درواقع به گوگل میگوید که کدام صفحات را ایندکس کند و کدام یکی را دنبال نکند. یا دستور میدهد که کدام دایرکتوریها را نادیده بگیرد.
شناسایی مشکل فایل robots.txt
برای شناسایی و پی بردن به این مشکل در سایت خود کافیست آدرس url سایتتان را به همراه عبارت «example.com/robots.txt» وارد کنید.
استفاده از فایل robots.txt کاملا بستگی به سایت شما دارد. مثلا ممکن است یک وبسایت بخواهد موتورهای جستجو بخش help آن سایت را ایندکس نکنند و سایت دیگر بخواهد بخش help را ایندکس کنند.
بنابراین در فایل robots.txt باید دقت کنید با توجه به صفحات سایتتان، صفحات یا دایرکتوریهای مهم سایتتان را مسدود نکرده باشید.
اما بعضی از کدها هستند که چنانچه در فایل robots.txt وجود داشته باشند فارغ از نوع سایت، باعث مشکلات بزرگ میشوند.
مانند تصویر زیر که کل آدرسهای سایت را مسدود میکند.
مثلا من آدرس url سایت آپارات را به همراه متن بالا در نوار سرچ گوگل وارد کردم و این صفحه برای من به نمایش درآمد:
همانطور که میبینید سایت آپارات بعضی از صفحات و دایرکتوریهای سایت خود را برای موتورهای جستجو مسدود کرده است.
راه حل برطرف کردن مشکل فایل robots.txt
برای حل تمامی مشکلات مربوط به فایل robots.txt سایت خود باید از یک کدنویس یا برنامه نویس و یا متخصص سئو کمک بگیرید، چون کاری کاملا تخصصی است.
با این حال، اگر میخواهید تنها صفحات خاصی مثل ادمین وردپرس را از گوگل پنهان کنید، میتوانید این دستور را در فایل robots.txt قرار دهید:
User-agent: *
Disallow: wp-admin/
هر صفحه دیگری را هم که میخواهید برای گوگل مسدود کنید، در ادامه این کد دستوری قرار دهید.
۱۵- مشکل ساختاری دایرکتوریها
آخرین مشکل سئو تکنیکال که میخواهم به آن بپردازم، مشکل ساختار سازی سایت و به صورت مشخص؛ ساختار دایرکتوریها است. این مشکل زمانی پیش میآید که دایرکتوریها تکراری، دارای اسامی نامناسب و یا بیش از حد عمیق هستند.
دایرکتوری ها در واقع مسیر طولانی url برای دسترسی به یک بخش جزئی از سایت شما هستند. مثلا در تصویر زیر یک دایرکتوری طولانی و بسیار عمیق را مشاهده میکنید:
شناسایی مشکل دایرکتوری ها
برای شناسایی مشکل ساختاری دایرکتورهای میتوانید از نشانههای آن در کاهش سرعت خزش کراولرها، افت تجربه کاربری و افت رتبه سایت خود متوجه شوید. ابزارهای تحلیلی سئو به شما در شناسایی این مشکل کمک میکنند.
راه حل برطرف کردن مشکل ساختاری دایرکتوری ها
برای حل این مشکل باید در ساختار دایرکتوری های سایت خود تغییرات مثبت مطابق با استانداردهای سئو تکنیکال ایجاد کنید. ساختار دایرکتوریها را تا حد امکان ساده کنید.
دایرکتوریهای تکراری و فاقد ارزش را حذف یا با دایرکتوریهای مشابه ادغام کنید.
پس از تغییر ساختار دایرکتوری ها حتما از ریدایرکت ۳۰۱ برای انتقال صفحات قدیمی به صفحات جدید استفاده کنید.
جمع بندی
مشکلاتی که در این محتوا به آنها اشاره کردم، تنها بخشی از مشکلات سئو تکنیکال سایت شما هستند. مشکلات یا خطاهای پیچیدهتری هم ممکن است سئو سایت شما را درگیر کند که توضیح آنها در اینجا ممکن نیست.
پیشنهاد من به عنوان یک متخصص سئو این است که یا سئو را به صورت حرفهای بیاموزید و یا از یک متخصص سئو، مشاوره سئو دریافت کنید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.