سئو تکنیکال چیست؟ (Technical SEO)

در این صفحه ابتدا متوجه می‌شوید سئو تکنیکال چیست، سپس با اصول سئو تکنیکال آشنا خواهید شد. در بخش بعد نیز چک‌لیست سئو تکنیکال را می‌توانید دانلود بفرمایید.

در انتهای این صفحه نیز با موارد مربوط به سئو تکنیکال به صورت عمیق‌تر آشنا شوید.

دقیقا سئو تکنیکال چیست؟ Technical SEO

  • سئو تکنیکال یا سئو فنی، عملیات استانداردسازی وبسایت با معیارهای موتورهای جستجو مانند گوگل است.
  • از آنجا که ربات‌های گوگل با کدهای وبسایت‌ ما سروکار دارند، بخش اعظم عملیات سئو تکنیکال به بهبود کدهای سایت (HTML, Javascript, CSS) مربوط می‌شود.
  • معیارهای اصلی سئو تکنیکال عبارتند از افزایش سرعت، امنیت، سازگاری با موبایل و دسترس‌پذیری سایت برای کاربران و خزنده‌های گوگل. این معیارها به بخش‌های کوچک‌تر نیز تقسیم می‌شوند.
  • نتیجه سئو تکنیکال این است که موتورهای جستجو وبسایت ما را به راحتی خزش و ایندکس می‌کنند و در نهایت موجب افزایش رتبه صفحات سایت در موتورهای جستجو می‌شود.

چرا سئو تکنیکال مهم است؟

گوگل و سایر موتورهای جستجو باید بتوانند صفحات وب‌سایت شما را پیدا کنند، خزش کنند و سپس پردازش و ایندکس کنند. اما این فقط بخش کوچک و ابتدایی سئو تکنیکال است.

در مراحل بعدی، صفحات سایت شما باید ایمن، بهینه‌سازی شده برای نمایش در صفحات کوچک موبایل، فاقد محتوای تکراری، با سرعت بارگیری سریع و موارد دیگر باشند که بهینه سازی تکنیکال سایت به بهترین شکل انجام شده باشد.

اما انجام تمام نکات سئو تکنیکال هم بدین معنی نیست که باید رتبه عالی در گوگل کسب کنید. بلکه هر چقدر دسترسی گوگل به محتوای شما آسان‌تر باشد و نکات بیشتری از معیارهای تکنیکال مورد درخواست گوگل را رعایت کرده باشید، شانس بیشتری برای کسب رتبه مناسب در گوگل خواهید داشت.

۸ مورد از اصول سئو تکنیکال

سئو تکنیکال (Technical SEO) یا سئو فنی در سطح اول و ابتدایی شامل شناخت کدهای سایت، کدنویسی سئو و نحوه کارکرد وبسایت است. سئو تکنیکال در سطوح بعدی به افزایش سرعت سایت، بهینه‌سازی کدهای سایت و قابل فهم بودن ساختار سایت و محتوای سایت برای موتورهای جستجو مربوط می‌شود.

درست است که سئو تکنیکال بخشی از سئو داخلی است اما می‌توان گفت تمام فعالیت‌های سئو در داخل و خارج سایت به سئو تکنیکال مرتبط می‌شود.

رعایت اصول سئو تکنیکال باعث می‌شود سایت شما از لحاظ استانداردهای گوگل بهینه باشد. در ادامه با ۸ اصل از اصول سئو تکنیکال آشنا می‌شوید.

۱. افزایش سرعت سایت

یکی از فعالیت‌های مهم در سئو تکنیکال افزایش سرعت سایت است. در سال ۲۰۲۱ و با آمدن Core Web Vitals که یکی از سیگنال‌های بهبود تجربه کاربری سئو سایت است، سرعت سایت یکی از فاکتورهای سئو به حساب می‌آید و صفحات وب باید بسیار سریع بارگیری و به کاربر ارائه شوند.

مردم نمی‌خواهند برای باز شدن صفحه زمان زیادی را منتظر بمانند. بنابراین اگر وب سایت شما کند است، کاربران منتظر باز شدن سایت شما نمی‌مانند بلافاصله به صفحه نتایج جستجو بر می‌گردند (pogo sticking) و وارد وب‌سایت رقبا می‌شوند و تمام این بازدیدها را از دست خواهید داد.

۲. مدیریت خزش و ایندکس

موتورهای جستجو برای پیمایش صفحات سایت شما از ربات‌ها استفاده می کنند. ربات‌های گوگل برای کشف محتوای سایت شما لینک‌ را دنبال می کنند. لینک سازی داخلی و ساختار سازی حرفه‌ای سایت از فعالیت‌های مهم سئو تکنیکال است.

این دو کار به ما اطمینان خواهد داد که صفحاتی که می‌خواهیم خزش و ایندکس می‌شوند و صفحاتی که نمی‌خواهیم ایندکس نمی‌شوند و مهم‌ترین صفحات سایت ما برای گوگل مشخص می‌شوند.

فایل Robots.txt

با استفاده از فایل robots.txt می توانید حرکات ربات‌ها در صفحات سایت خود را هدایت و مدیریت کنید. از آنجا که این فایل بسیار مهم است، یک اشتباه کوچک می‌تواند باعث اختلال شود. هر تغییری که در این فایل داده می‌شود باید زیر نظر کارشناس سئو باشد.

متا تگ های robots

متا تگ robots یکی از مهم‌ترین متا تگ های سئو است که در ظاهر صفحه قابل رویت نیست. با استفاده از این متاتگ به ربات‌ها فرمان می‌دهیم که یک صفحه را خزش کنند یا نکنند و یا دستور دهیم صفحه را خزش کنند اما لینک‌های صفحه را دنبال نکنند.

۳. جلوگیری از ارورهای گوناگون و لینک‌های مرده یا شکسته

برای بازدید کنندگان سایت چیزی آزار دهنده‌تر از این نیست که وارد صفحه‌ای شود که به هیچ وجه وجود ندارد و با پیغام‌‌های صفحه موجود نیست و… مواجه شود. این صفحات در واقع دارای خطای ۴۰۴ هستند.

موتورهای جستجو هم مانند کاربران از این صفحات نفرت دارند و وضع موتورهای جستجو بدتر است. زیرا موتورهای جستجو تقریبا هر لینکی را دنبال می‌کنند و بیشتر با این صفحات روبرو می‌شوند.

در اکثر سایتها لینک‌هایی وجود دارد که مرده یا شکسته هستند و به صفحات خالی (۴۰۴) هدایت می‌کنند. البته این بدیهی است، مدیران سایت‌ها صفحات جدیدی را می سازند و برخی از صفحات قدیمی را هم ممکن است از بین ببرند.

۴. جلوگیری از بروز محتوای تکراری

یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که با سئو تکنیکال برطرف می‌شود محتوای تکراری است. البته محتوای تکراری عامل جریمه شدن از سمت گوگل نیست اما بروز محتوای تکراری باعث می‌شود موتورهای جستجو نتوانند تشخیص دهند به کدام صفحه باید رتبه دهند.

شاید برای کاربران تفاوتی نکند در دو صفحه محتوای یکسان ببینند اما برای گوگل، این بسیار مهم و تعیین کننده است که یک مطلب را در دو یا چند URL مشاهده نکند.

۵. افزایش امنیت سایت برای کاربران

یک وب سایت بهینه شده از نظر تکنیکال سئو، باید کاملا برای استفاده کاربران و حفظ حریم خصوصی آن‌ها امن باشد.

یکی از مهم‌ترین موارد برای امنیت سایت، پیاده سازی HTTPS است. HTTPS اطمینان می‌دهد که هیچ شخصی نمی‌تواند داده‌های کاربران را که بین مرورگر و سایت ارسال می شوند رهگیری و سرقت کند. بنابراین، اگر افراد با نام کاربری و رمزعبور خود وارد سایت شوند و تراکنش بانکی انجام دهند، فعالیت‌های آنها ایمن است.

۶. استفاده از schema markup

اسکیما یا داده‌های ساختار یافته به موتورهای جستجو کمک می کند موضوع وب‌سایت، محتوا یا حتی حوزه تجارت شما را بهتر درک کنند. همچنین می‌توانید به موتورهای جستجو بگویید، موضوع صفحه چیست و از چه اجزای مدیایی در صفحه استفاده می‌شود و تقریبا هر جزئیاتی از صفحه را به موتورهای جستجو بدهید.

موتورهای جستجو نیز برای این کار پاداش‌هایی در نظر گرفته‌اند که سایت شما را در serp با ظاهر متفاوت نمایش می‌دهند.

اسکیما مارک‌آپ یکی از مهم‌ترین و جذاب‌ترین بخش‌های سئو تکنیکال است. به همین علت ما یک بخش مجزا برای اسکیما مارک‌اپ درست کرده‌ایم.

۷. استفاده از نقشه سایت XML

نقشه سایت که با فرمت XML است، لیستی از تمام صفحات سایت شما است. در نقشه سایت فقط لینک وجود دارد و با داشتن یک نقشه سایت کامل می‌توانیم مطمئن باشیم که موتورهای جستجو لینک تمام صفحات ما را دارند و می‌توانند آن را خزش کنند.

در نقشه XML سایت آدرس تمام صفحات مقاله، محصول و دسته‌بندی‌ها و هر صفحه‌ای که بخواهیم توسط گوگل ایندکس شود وجود دارد. نقشه سایت می‌تواند شامل تاریخ آخرین بروزرسانی نیز باشد.

۸. انجام نکات مربوط به سایت‌های بین‌المللی

اگر سایت شما برای به بیش از یک کشور و زبان مختلف، محتوا تولید می‌کند باید از تگ hreflang استفاده کنید استفاده از این تگ به گوگل کمک می‌کند سایت شما را در جستجوهای مرتبط با هر زبان نمایش دهد.

چک لیست سئو تکنیکال + دانلود

با استفاده از چک لیستی که در بخش پایین وجود دارد، می‌توانید مطمئن شوید مهم‌ترین نکات سئو تکنیکال در سایتتان پیاده‌سازی شده است. همچنین می‌توانید فایل PDF این چک‌لیست را دانلود نمایید.

دانلود فایل PDF چک لیست سئو تکنیکال

نکات مطرح شده در چک‌لیست سئو تکنیکال

۱. بهبود سرعت بارگذاری وب‌سایت

  • استفاده از یک هاست پر سرعت (تا حدامکان)
  • بهینه سازی و کاهش اندازه تصویر بدون تأثیر بر ظاهر بصری
  • استفاده از Javascript و CSS را به حداقل برسانید
  • تعداد منابع و درخواست های HTTP را محدود کنید
  • از افزونه‌های کش استفاده کنید
  • تعداد ریدایرکت ها را کاهش دهید و حلقه ریدایرکت را حذف کنید

۲. عملکرد وب سایت و قابلیت استفاده

  • مطمئن شوید که وب سایت شما برای موبایل مناسب است
  • URL های مناسب برای موتورهای جستجو بسازید
  • از HTTPS استفاده استفاده کنید
  • ریدایرکت های ۳۰۱ را چک کنید
  • مطمئن شوید که صفحات شما قابل خزیدن هستند و برای ربات‌های گوگل مسدود نیستند.
  • فایل Robots.Txt را چک کنید تا صفحات مهم را مسدود نکرده باشید
  • چک کنید نقشه سایت خالی از صفحات بی ارزش و غیر مرتبط باشد
  • بودجه خزش سایت خود را بهینه کنید
  • از Hreflang برای سایت‌های دوزبانه استفاده کنید

۳. بهینه سازی محتوا

  • مطمئن شوید لینک شکسته‌ای در سایتتان وجود نداشته باشد
  • لینک‌های داخلی را بررسی کنید تا شانس خود را برای رتبه بالاتر بهبود بخشید
  • از شر محتوای تکراری خلاص شوید
  • از داده های ساختاریافته برای برجسته کردن محتوای خود استفاده کنید

۴. وب سایت کاربر پسند

  • از بردکرامب Breadcrumbs استفاده کنید
  • وب‌سایتتان را روی دستگاه‌های مختلف و مرورگرهای مختلف تست کنید

دانلود رایگان چک لیست سئو تکنیکال

موارد سئو تکنیکال

با استفاده از صفحات زیر؛ با موارد سئو تکنیکال به صورت کامل آشنا شوید.

کد نویسی سئو

آشنایی با کد نویسی سئو و برنامه نویسی برای سئو یک از مباحث بسیار مهم در سئو تکنیکال است. البته در وردپرس، جوملا و سایر سیستم‌های مدیریت محتوا، اکثر کارها توسط پلاگین‌ها انجام می‌شود و کد نویسی سئو خیلی موضوعیت ندارد. در این شرایط فقط باید با نحوه کارکرد یک [...]

ادامه
خزش چیست؟

خزش یا کراول (Crawl) زمانی اتفاق می‌افتد که گوگل یا دیگر موتورهای جستجو، ربات‌هایی را به یک صفحه وب می‌فرستند که محتوای صفحه را بخواند. به واسطه خزش، ربات‌های گوگل یا دیگر موتورهای جستجو متوجه می‌شوند چه چیزی در صفحه وجود دارد. دقیقا خزش یا کراول چیست؟ Crawl خزش Crawl [...]

ادامه
ایندکس گوگل چیست؟

ایندکس شدن سایت در گوگل، از مهمترین دغدغه‌های مدیران سایت است. در اهیمت ایندکس همین بس که اگر صفحه‌ سایت شما ایندکس نشود، در نتایج جستجو نمایش داده نمی‌شود و موفقیتی در سئو سایت کسب نمی‌کنید. در ادامه همراه من باشید تا متوجه شوید دقیقا ایندکس چیست و سپس راهکارهای [...]

ادامه
بودجه خزش یا کرال باجت (Crawl budget) چیست

بودجه خزش یا کراول باجت (Crawl Budget) برای همه مدیران سایت‌ها مهم است. چرا که مدیران سایت‌ها به دنبال بهبود سئو سایت و قرار گرفتن در رتبه اول گوگل هستند. اما گاهی اوقات علیرغم تلاش زیادی که سئوکارها انجام می‌دهند، محتواهای سایت در گوگل خزش و ایندکس نمی‌شود. اگر شما [...]

ادامه
متا تگ های سئو چیست

متا تگ ها (Meta Tags) در سئو بسیار مهم و تاثیرگذار هستند. گوگل معنای اکثر متا تگ ها را می‌فهمد. متا تگ ها زبان سخنگوی صفحه با ربات‌ها هستند. از آنجا که متا تگ ها روی خرش و ایندکس سایت تاثیر مستقیم دارند یکی از اجزای مهم سئو تکنیکال محسوب [...]

ادامه
url چیست

تاثیر url در سئو وقتی مشخص می‌شود که بدانیم حداقل ۳ آیتم رتبه‌بندی، مستقیما با url در ارتباط است. در سال ۱۹۹۰ توسط تیم برنرز لی به عنوان بخشی از URI ساخته شد. url مخفف کلمات Uniform Resource Locator و به معنای شناسانه منبع یکسان است که در زبان عامیانه [...]

ادامه
تاثیر دامنه در سئو و نکات کلیدی انتخاب نام دامنه

در این صفحه با تاثیر دامنه در سئو آشنا می‌شوید و سپس نکات مهمی در مورد انتخاب نام دامنه در سئو را می‌آموزید. با من همراه باشید. دامنه چیست؟ تاثیر دامنه در سئو ۴ اصل اساسی که در انتخاب نام دامنه باید مدنظر قرار دهید نکات مهم وجود کلمه کلیدی [...]

ادامه
https چیست

HTTPS مخفف HyperText Transfer Protocol Secure است. این عبارت به معنای پروتکل امن انتقال ابر متن‌ها می‌باشد. HTTPS یک نسخه رمزگذاری شده از HTTP است. HTTP پروتکل اصلی انتقال داده‌ها در شبکه جهانی وب است. آشنایی با https و نحوه کار با https یکی از ملزومات سئو تکنیکال است. HTTPS [...]

ادامه
نقشه سایت چیست

نقشه سایت (sitemap یا xml sitemap) طرح کلی از وب‌سایت شما است که به موتورهای جستجو در خزش و ایندکس تمام محتوای سایت شما کمک می‌کند. همچنین نقشه سایت موتورهای جستجو را متوجه می‌سازد که کدام صفحات در سایت شما صفحات مهم‌تری هستند. ساخت و مدیریت نقشه سایت یکی از [...]

ادامه
فایل robots.txt در سئو چیست؟

فایل robots.txt به شما کمک می‌کند، برای ربات‌های گوگل و سایر موتورهای جستجو بزرگ محدودیت‌هایی ایجاد کنید. در ادامه متوجه می‌شوید فایل robots.txt چیست و سپس با همه چیز در مورد فایل robots.txt در سئو آشنا می‌شوید. robots.txt چیست؟ چرا فایل robots.txt مهم است؟ چگونه فایل robots.txt بسازید؟ معرفی فایل [...]

ادامه
سرعت سایت و سئو

سرعت سایت یکی از مهم‌ترین فاکتورهای سئو تکنیکال است. تاثیر سرعت سایت بر افزایش رتبه‌های سایت بر کسی پوشیده نیست. سرعت سایت علاوه بر اینکه یکی از فاکتورهای مستقیم رتبه‌بندی گوگل است، می‌تواند در افزایش نرخ تبدیل سایت نیز موثر باشد. دقیقا سرعت سایت چیست؟ سرعت سایت عبارت است از [...]

ادامه
محتوای تکراری چیست

بوجود آمدن محتوای تکراری یا داپلیکیت کانتنت (Duplicate Content) باعث نگرانی بسیاری از دارندگان سایت است. محتوای تکراری یکی از عوامل اصلی افت رتبه‌ها است و کاهش رتبه‌ها همیشه ترسناک است. اوضاع وقتی بدتر می‌شود که محتوای تکراری به صورت گسترده در سایت وجود داشته باشد. در این مطلب، ابتدا [...]

ادامه
کدهای وضعیت HTTP چیست؟

در این مقاله قصد دارم به شما توضیح دهم که کدهای وضعیت HTTP یا HTTP Status Codes دقیقا چه هستند؟ هدف آن‌ها چیست؟ تأثیر واقعی آن‌ها در سئو سایت چیست و چگونه می‌توان وضعیت HTTP یک صفحه در یک وبسایت را تشخیص داد؟ کدهای وضعیت HTTP چیست؟ HTTP Status Codes [...]

ادامه

سوالات مهم در مورد سئو تکنیکال

سئو تکنیکال یا سئو فنی یکسری عملیات است. این عملیات، با هدف استانداردسازی وب‌سایت با معیارهای موتورهای جستجو مانند گوگل انجام می‌شود.

موارد اصلی سئو تکنیکال عبارتند از افزایش سرعت، امنیت، سازگاری با موبایل و دسترس‌پذیری سایت برای کاربران و خزنده‌های گوگل. این معیارها به بخش‌های کوچک‌تر نیز تقسیم می‌شوند.

ادامه یادگیری

چنانچه به موضوع سئو تکنیکال یا سئو فنی علاقه‌مند هستید؛ علاوه بر مطالب موجود در این بخش، می‌توانید از منابع زیر هم استفاده کنید:

نظر شما در مورد این محتوا؟