من در این محتوا به مفهوم کش و دلایل اهمیت و تاثیرات کش در سئو سایت اشاره میکنم.
سایت هایی که از کش یا کشینگ برای ذخیره سازی یا فشردهسازی اطلاعات استفاده میکنند، سرعت و کاربری بسیار بهتری نسبت به سایر سایتها دارند. از این رو، عملکرد سئو این سایتها هم خیلی بهتر است.
اگر شما هم میخواهید از کشینگ برای بهبود سئوی سایت خود استفاده کنید، تا انتهای این محتوا با من همراه شوید.
کش یا کشینگ چیست؟
کش وبسایت Website Cache یا کشینگ عمل ذخیره سازی داده ها یا فشردهسازی آنها در قالب فایلهای استاتیک مثل HTML، JSC و… است. در کشینگ، دادههای موجود در صفحات سایت توسط ابزارهایی جمع آوری و به صورت فایل استاتیک در مکان موقتی ذخیره میشوند.
این داده ها پس از ذخیره سازی، در زمان لازم و وقتی که کاربران به آنها نیاز پیدا میکنند، در مرورگرهای آنها باز میشوند تا کاربران به آنها دسترسی پیدا کنند. درواقع کش مثل حافظه پنهان عمل میکند.
مثلا تصور کنید که شما از سایتی مثل آپارات برای دهمین بار بازدید میکنید. سایت آپارات هر بار داده های صفحات خود را از نو برای شما بارگذاری نمیکند. بلکه، یک نسخه کپی از دادهها که در اولین بازدید شما از آپارات ذخیره شده را به شما نشان میدهد.
این نسخه کپی و کش ممکن است در مرورگر کاربر یا در سرور باشد. در حالت کلی، 3 روش کش داده ها در وردپرس وجود دارد:
- کش در مرورگر؛ ذخیره داده ها یا فایل های استاتیک روی مرورگر کاربران
- کش در افزونه ها یا پلاگین های کشینگ
- کش در سرور؛ ذخیره داده ها یا فایل های استاتیک روی سرور
شما میتوانید متناسب با شرایط سایت خود، از هر کدام از این روشهای کشینگ برای بهبود عملکرد سئوی سایت خود استفاده کنید.
چرا باید از کش cache سایت استفاده کنیم؟
شما تا بحال چند بار از سایت گوگل بازدید کرده اید یا در آن سرچ کرده اید؛ هزار بار؟ 100 هزار بار؟
سایت های بزرگی مثل گوگل که روزانه میلیونها بازدید دارند، باید هر روز به درخواست هزاران کاربر برای دسترسی به اطلاعات سایتشان پاسخ دهند.
مثلا شما برای هزارمین بار موضوعی را در گوگل سرچ میکنید؛ این سرچ شما توسط درخواستهای HTTPS و از طریق مرورگر به سرور ارسال میشود. سرور آن را پردازش میکند و جواب را برای شما ارسال میکند.
اگر هر بار که شما از گوگل بازدید کنید، سرور تمام داده های صفحه گوگل اعم از هدر، فوتر، ابزارکها، نوار tools و… را از نو دانلود و بارگذاری کند، به زمان و فضای زیادی نیاز پیدا میکند. بنابراین، هم حجم سرور مشغول میشود و هم سرعت بارگذاری سایت افزایش پیدا میکند.
ولی وقتی گوگل از کشینگ برای ذخیره سازی اطلاعات هر صفحه استفاده کند، دیگر نیاز نیست هر بار تمامی دادهها و اطلاعات را مجدد بارگذاری کند و به شما نشان دهد. چراکه کافیست نسخه کپی و با حجم کم دادههای صفحات را به شما نشان دهد.
به این ترتیب، هم ترافیک کمتر و هم پهنای باند کمتری از سرور استفاده میشود و سرعت سایت هم بالا میرود. و تمامی این پارامترها در بهبود سئوی سایت تاثیرگذار خواهند بود.
تاثیرات کشینگ در سئو سایت
کشینگ با ذخیره سازی داده های سایت شما در قالب فایل های استاتیک HTML، JSC و..، در بازدیدهای مجدد کاربران نسخههای کپی را به آنها نشان می دهد. به این ترتیب، تاثیر زیادی در کاهش ترافیک مصرفی سرور و افزایش سرعت بارگذاری سایت دارد.
بهبود سرعت سایت تنها یکی از تاثیرات کشینگ در سئو است. من در ادامه به سایر تاثیرات کشینگ در سئو اشاره میکنم.
۱- افزایش سرعت سایت
سرعت بارگذاری صفحات سایت یکی از اصلیترین شاخصهای کلیدی سئو KPI است. بهترین زمانی که باید صفحات سایت شما برای کاربران بارگذاری شود، حدود 2 ثانیه است. هر ثانیهای که بیشتر طول بکشد، تاثیر منفی در سئوی سایتتان خواهد داشت.
کشینگ، داده های صفحات مثل پستها، تصاویر، هدر و فوتر، نوارهای کناری و غیره را در حافظه پنهان ذخیره می کند. سپس، در هر بازدید، فقط نسخه کپی دادهها را بارگذاری می کند. به این ترتیب، سرعت نمایش اطلاعات سایت را افزایش میدهد.
درنتیجه، کاربر خیلی سریع به اطلاعات سایت شما دسترسی پیدا میکند و خیلی زود آن را ترک نمیکند. بهبود سرعت سایت شما در نهایت منجر به افزایش نرخ بازدید یا ترافیک ارگانیک از سمت گوگل و افزایش رتبه سایت شما در گوگل خواهد بود.
۲- بهبود تجربه کاربری
تجربه کاربری UX یکی دیگر از شاخص های مهم و کلیدی سئو است که در بهبود رنکینگ سایتها و کسب رتبههای برتر سرپ گوگل تاثیرگذار است.
وقتی شما از کشینگ در سایت خود برای مدیریت بازدید کاربران استفاده میکنید، با افزایش سرعت بارگذاری اطلاعات و دسترسی راحتتر و سریعتر کاربران به دادههای با حجم بالا، تجربه کاربران را در استفاده از سایت خود بهبود میبخشید.
به این ترتیب کاربران سریع تر به اطلاعات یا محتوای موردنیاز خود دسترسی خواهند داشت؛ همچنین، پاسخ سریع تری از سمت سرور برای درخواستهای خود دریافت خواهند کرد و اطلاعات را با کیفیت بهتری دانلود میکنند.
۳- کاهش نرخ پرش
یکی دیگر از تاثیرات کشینگ در سئو که باعث جلب رضایت کاربران سایت هم میشود، کاهش نرخ پرش Bounce rate است.
زمانی که کاربر وارد سایت شما شود و سرعت بارگذاری سایت کند باشد یا دادهها به درستی و با کیفیت مناسب بارگذاری نشوند، کاربر فورا سایت شما را میبندد و خارج میشود.
اگر تعداد دفعاتی که کاربران سایت شما را به خاطر کندی سرعت بارگذاری یا کیفیت نامطلوب داده ها ترک میکنند، زیاد شود، نرخ پرش بالا میرود. درنتیجه، نمره منفی سئوی سایت شما هم بیشتر میشود.
البته افزایش نرخ پرش به عوامل دیگری مثل محتوای باکیفیت و مرتبط با نیاز کاربر یا سرچ اینتنت هم مرتبط است. ولی وقتی سایت شما به سرعت بارگذاری شود، کاربر حداقل چند ثانیه یا چند دقیقه ای را را در سایت شما حضور پیدا می کند.
پس کشینگ با بهبود سرعت بارگذاری صفحات سایت تاثیر بیشتری در کاهش نرخ پرش دارد و نسبت به تولید محتوای خوب و مناسب در اولویت است.
۴- کاهش پهنای باند
تاثیر دیگری که کش در سئو به جا میگذارد، کاهش پهنای باند مصرفی سایت شماست؛ چراکه هر با هر بازدید مجدد کاربران از سایت، دیگر نیازی به بارگذاری یا آپلود مجدد تمامی داده های موجود در صفحات و استفاده از پهنای باند وسیع نیست.
با کشینگ، هر بار داده هایی که از قبل ذخیره شده و نسخه های کپی آنها در پایگاه داده موجود است، به کاربر نشان داده میشود.
مثلا وقتی یک کاربر برای چندمین بار به سایت شما مراجعه میکند تا «فیلم آموزش رایگان سئو» را تماشا کند، هر بار نیاز به مصرف حجم زیادی از پهنای باند برای آپلود فیلم نیست. بلکه فقط کافیست نسخه کش آن به کاربر نمایش داده شود.
بنابراین، کشینگ باعث کاهش مصرف پهنای باند و درنتیجه هزینه کمتر برای خرید پهنای باند بیشتر میشود.
۵- مدیریت ترافیک سایت
یکی از معضلاتی که سایت های بزرگ در سئو با آن مواجه هستند، مدیریت ترافیک سایت در ساعات یا روزهای اوج ترافیک است؛ یعنی وقتی که هزاران کاربر به طور همزمان از سایت بازدید میکنند و سرور در پاسخ به کاربران دچار اختلال میشود.
سرورهای جدید با بهره گیری از کشهای پیشرفته و مدرن و با مدیریت ترافیک سایتها، اختلال در بازدیدهای ناگهانی و با حجم بازدید بالا را تا حد ممکن کاهش میدهند.
بنابراین، در روزها یا ساعات شلوغ بازدید، دیگر سایت شما از دسترس خارج نمیشود، بارگذاری صفحات ارور نمیدهد و کاربران پشت در سایت شما متوقف نمیمانند.
بهترین افزونه های کش وردپرس
اگر بخواهید داده های صفحات را در داخل سایت و به کمک برنامه های کشینگ ذخیرهسازی کنید، باید پلاگینها یا افزونههای سرعت سایت را نصب و راهاندازی کنید.
چند نمونه از بهترین افزونه های کش وردپرس عبارتند از:
W3 Total Cache
افزونه W3 Total Cache یکی از بهترین پلاگینهای کش وردپرس است. این افزونه حرفهای با فشرده سازی دادهها به کاهش زمان بارگذاری سایت و همچنین کاهش فشار روی سرور کمک میکند.
این افزونه کاملا ریسپانسیو و موبایل فرندلی است و باعث بهبود تجربه کاربری سایت، کاهش مصرف CPU و مصرف پهنای باند میشود. برخی از ویژگیهای اصلی این ابزار کش عبارتند از:
- سازگاری با انواع مرورگرهای کروم، فایرفاکس و…
- صرفه جویی 80 درصدی در پهنای باند
- قابلیت فشرده سازی کدهای html و فایل های مختلف
- سازگار با انواع افزونه های مهم وردپرسی
نسخه رایگان این افزونه در سایت های مختلف موجود است ولی نسخه پولی آن از کاملترین امکانات کشینگ برخوردار است. شما میتوانید این ابزار را از وردپرس و سایر وبسایتهای فروش افزونه خریداری کنید.
افزونه WP Rocket
WP Rocket یکی دیگر از بهترین افزونه های کش موجود در بازار است که کاربری بسیار ساده و راحتی دارد. شما به راحتی با نصب این افزونه در سایت خود میتوانید کارهای مربوط به کشینگ مثل فشردهسازی، ایجاد حافظه ایستا و… را به طور خودکار و با یک دکمه انجام دهید.
این افزونه سرعت سایت شما را به شکل بهینهای افزایش میدهد و باعث بهبود عملکرد سئوی سایت شما میشود.
افزونه WP Super Cache
WP Super Cache یکی دیگر از پلاگین های برتر کشینگ است که میتوانید به طور رایگان از آن استفاده کنید. این پلاگین توسط تیم سازنده پلتفرم وردپرس ساخته شده و سرعت سایت شما را تا حد استاندارد و بهینه افزایش میدهد.
این افزونه با ساخت فایل های استاتیک html، بارگذاری فایلها و اسکریپتهای سنگین PHP را خیلی ساده و سریع میکند.
شبکه توزیع محتوای CDN
یکی دیگر از روشهای کش سایت استفاده از شبکه توزیع محتوای CDN است. این روش کشینگ که از طرف سرور انجام میشود دیگر نیازی به نصب افزونههای مختلف برای کش سایت ندارد.
در این روش، دادهها و اطلاعات مربوط به سایت شما در سرورهای مربوط به شبکه توزیع محتوا CDN ذخیره و در صورت نیاز کاربران به آنها نمایش داده میشوند.
چند نمونه از CDN هایی که میتوانید برای کشینگ سایت از آنها بهره ببرید، عبارتند از Cloudflare، KeyCDN، BunnyCDN و… . برای استفاده از این شبکهها باید حساب کاربری بسازید و سرویس آنها را خریداری کند و سپس تنظیمات آنها را روی دامنه خود فعال کنید.
پس از فعال کردن تنظیمات این شبکه روی دامنه خود یا نصب و راه اندازی افزونههای کش، حتما سرعت سایت را با برنامههای سنجش دقیق بسنجید تا از کارکرد درست ابزارهای کش مطمئن شوید.
جی تی متریکس GT metrix یکی از بهترین ابزارهای تست سرعت سایت است که میتوانید از آن با اطمینان برای آگاهی از افزایش سرعت بارگذاری صفحات استفاده کنید.
سخن آخر
در تقسیمبندی آموزش سئو، کشینگ مربوط به سئو تکنیکال میشود.
کشینگ یکی از بهترین روشهای افزایش سرعت بارگذاری صفحات وبسایت است. افزایش سرعت سایت تنها یکی از تاثیرات کشینگ در سئوی سایت شماست.
شما با استفاده از روشها یا ابزارهای کش میتوانید شاخصهای کلیدی دیگر سئو مثل نرخ ترافیک ارگانیک، نرخ پرش، نرخ تبدیل و… را هم بهبود ببخشید. به این ترتیب، استفاده از کش به ارتقای رتبه یا رنکینگ سئوی سایت شما در گوگل کمک زیادی میکند.
روش های مختلفی برای کش سایت های وردپرسی وجود دارد. استفاده از افزونهها یا پلاگینهای کشینگ یا کش توسط سرورهای پیشرفته مثل سرورهای شبکه توزیع محتوا CDN دو مورد از اصلیترین روشهای کش سایت است.
شما با نصب و راه اندازی افزونه کش یا ساخت حساب کاربری در CDN و خرید سرویس می توانید تنظیمات کشینگ را روی سایت خود فعال کنید. پس از فعالسازی کش سایت، حتما سرعت و وضعیت مدیریت دادهها را توسط ابزارهای مانیتورینگ و تست سرعت بسنجید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.