من در این محتوا ۱۰ نکته مهم برای نوشتن یک نتیجهگیری (Conculsion) درست و قوی برای مقاله را با شما به اشتراک میگذارم.
مقاله بدون نتیجهگیری مثل جملهی بدون فعل است. اگر شما برای محتوای متنی نتیجهگیری یا سخن آخر را ننویسید، مقاله شما ناقص میماند. و همچنین فرصت کالتواکشن یا لینکسازی داخلی از دست میرود.
در ادامه با من همراه شوید تا شما را با نوشتن درست یک متن قوی برای پایان مقاله آشنا کنم.
نتیجه گیری محتوا چیست؟
نتیجه گیری یا جمعبندی محتوا، چند خط پایانی یا پاراگراف انتهای متن است که چکیدهای از کل محتوا را در اختیار مخاطب قرار میدهد.
نتیجهگیری، جمعبندی، سحن پایانی، حرف آخر و کلماتی از این دست، همان نتیجهگیری محتوا هستند.
در متن نتیجهگیری به چند موضوع مهم از جمله موضوع محتوا، کیوردها، مقالات موردنیاز بعدی، اطلاعات تکمیلی و غیره اشاره میشود.
در محتوا نویسی، وقتی شما برای محتوای سایتتان یک نتیجهگیری درست و قوی مینویسید، هم خودتان به اهدافی که از نوشتن دارید میرسید؛ و هم تکلیف مخاطب را در پایان کار مشخص میکنید.
اهمیت نوشتن نتیجه گیری برای سئو و کاربران
جمعبندی یا نتیجهگیری محتوای شما فقط برای مخاطب اهمیت ندارد بلکه برای سئو سایت هم مهم است. گوگل و سایر موتورهای جستجو هم مثل کاربران؛ متن شما را میخوانند و به سرعت به سراغ بخش پایانی آن میروند.
از این جهت که بخش پایانی صفحه بخش بسیار مهمی است.
بیشتر کاربران اینترنتی کل محتوای متنی شما را نمیخوانند؛ بلکه آن را خلاصهوار و تنها بخشهای مهم را میخوانند. بخش پایانی محتوای متنی یا نتیجهگیری در کنار زیرعنوانها، مقدمه و دادههای دقیق آماری جزء قسمتهای مهم و کلیدی آن است.
از نظر سئو:
به نظر من بخش پایانی صفحه تقریبا (مقداری کمتر) اهمیت بخش مقدمه محتوا را دارد. در واقع این دو بخش آغاز و پایان محتوا منعکسکننده هسته اصلی محتوا هستند.
در تکنیک ۸ نقطه توضیح دادهام که یکی از فضاهایی که باید کلمه کلیدی استفاده شود، نتیجهگیری محتوا است.
از نظر کاربران:
کاربرانی که وقت یا حوصله خواندن کل محتوا را ندارند، خیلی سریع به سراغ انتهای آن یعنی نتیجهگیری میروند. به همین دلیل، این بخش آخرین شانس شما برای Engagement یا درگیر کردن مخاطب است.
شما در پاراگرافهای آخر فرصت کوتاهی دارید تا مخاطب را متقاعد کنید که با شما همراه شود؛ لینکهای محتوا را دنبال کند، اقدام به کاری کند، از خدمات یا محصولات شما استفاده کند و یا هر هدف دیگری که مدنظر دارید را انجام دهد.
شما در پاراگراف آخر باید نیاز مخاطبتان را تا حدی برطرف کنید. به او راهحل بدهید، او را به سمت مرحله بعدی راهنمایی کنید، محصول یا خدمات موردنیازش را معرفی کنید و الی آخر.
اگر بخواهید متن جذاب، دقیق و منطبق بر سئو برای بخش پایانی بنویسید، باید یک سری نکات و تکنیکهای مهم را به کار بگیرید. من در ادامه به 10 مورد از این نکات اشاره میکنم.
۱- پیام اصلی مقاله را بگو
وقتی خیلی از کاربران بدون خواندن کل متن به سراغ قسمت آخر و نتیجهگیری میروند، متوجه پیام اصلی محتوای شما نمیشوند.
بنابراین، شما باید پیام اصلی مقاله را به مخاطب در پاراگراف پایانی بگویید. به کاربر بگویید که موضوع اصلی مقاله چه بوده و چه مطلبی را میخواستید به او انتقال دهید.
البته نیازی نیست که توضیح مفصلی بدهید. فقط کافیست اشاره کوتاهی به پیام اصلی محتوا بکنید؛ بهخصوص اگر در مقدمه متن و به اندازه کافی به موضوع مقاله پرداخته باشید.
۲- کوتاه و مختصر بنویس
یکی از ویژگیهای اصلی بخش جمعبندی مقاله کوتاه و مختصر بودن آن است. شما باید اینجا هنر نویسندگی خود را به کار بگیرید و چکیدهای از کل محتوا به همراه پیام اصلی خود را به زبان ساده و شفاف منتقل کنید.
وقتی کاربری وقت یا حوصله خواندن کل متن را نداشته، احتمالا از خواندن متن طولانی جمعبندی هم طفره میرود. بهتر است مقاله را در انتها در یک یا چند خط یا پاراگراف کوتاه جمعبندی کنید و طولانیتر ننویسید.
از به کار بردن توضیحات اضافه یا تکرار مقدمه یا بخشهای دیگر مقاله خودداری کنید.
۳- به اهمیت و دلیل نوشتن مقاله اشاره کن
نکته دیگری که باید در هنگام جمعبندی به آن دقت کنید، اشاره به ضرورت و اهمیت محتوا است؛ اینکه چرا این مقاله را برای مخاطب نوشتهاید و چرا باید برای او مهم باشد.
قطعا شما برای نوشتن یک مقاله و انتخاب موضوع آن هدف یا اهدافی دارید. مثلا بعد از کیورد ریسرچ و تحقیق کلمات کلیدی تصمیم به انتخاب یک موضوع خاص و تولید محتوا برای آن گرفتید.
بخشی از اهداف تولید محتوای سئو شده به کسبوکار شما و منافع سایتتان مربوط میشود و بخشی هم به نیازها و خواستههای مخاطب. چیزی که شما باید در پاراگراف نتیجهگیری به مخاطب بگویید، این است که خواندن مقاله چه هدف یا نیاز او را تامین می کند.
به این ترتیب میتوانید خواننده یا کاربر را به انجام اکشن یا عملی که مدنظر دارید، تشویق کنید. این اکشن یا عمل میتواند خرید محصول، دریافت خدمات، دانلود فایل یا نرمافزار، ثبتنام در سایت، کلیک روی لینک داخلی و تعامل بیشتر باشد.
این کار شما باعث درگیری بیشتر کاربر و بهبود KPIهای سئو مثل افزایش نرخ تبدیل، زمان بازدید، Engagement و کاهش نرخ پرش میشود.
۴- خواننده را خطاب قرار بدهید
هیچ وقت قدرت تاثیر کلمه «شما» در جذب مخاطب را دستکم نگیرید. وقتی جملات را خود را به طور مستقیم و خطاب به مخاطب مینویسید، نه تنها توجه و تمرکز او را بیشتر میکنید، بلکه صمیمت و رابطهای محترمانه هم ایجاد میکنید.
به این ترتیب، مخاطب هر بار با خواندن جملات شما احساس میکند که شخصیت او و نیازها و خواستههایش برای شما اهمیت دارد. و اینکه شما او را به خوبی میشناسید.
۵- از کلمه کلیدی استفاده کن
در هنگام نوشتن بخش پایانی مقاله، گوگل را فراموش نکنید. وقتی محتوایی سئو و بهینه برای موتورهای جستجو مینویسید، باید زبان آنها را بلد باشید.
گوگل و موتورهای جستجو از طریق نکات سئو به ارزش محتوای شما، و بهخصوص بخش جمعبندی پیمیبرند. یکی از این نکات سئو استفاده از کیوردها یا کلمات کلیدی مرتبط است.
پس، سعی کنید حداقل یک بار از کلمه کلیدی اصلی محتوای خود یا کیوردهای فرعی و مرتبط در پاراگراف پایانی استفاده کنید تا خزندههای گوگل ارتباط کلمه کلیدی با صفحه شما را بیشتر مطمئن شوند.
۶- از زبان شخص اول بنویس
یکی از بهترین ترفندهای نویسندگی در نوشتن یک محتوای ارزشمند و بهخصوص یک نتیجهگیری قوی و تاثیرگذار، زبان صمیمی و دوستانه است.
وقتی شما با ضمیر اول شخص «من» با کاربر صحبت میکنید، ارتباط قویتر و صمیمیتری با او برقرار میکنید. به این ترتیب، تاثیرگذاری کلام شما در ذهن مخاطب بیشتر میشود.
از طرفی، شما میتوانید جملاتی را هم از زبان خودتان به کاربر بگویید. چون مقاله را قبل از مخاطب خواندهاید، درباره آن جستجو و تحقیق کردهاید، دانشی به دست آوردهاید و یا اینکه دانش بالایی دارید و صاحب نظر هستید.
پس، نظرات و پیشنهادات شخصی خود را در بخش جمعبندی و پایانی مقاله بیاورید تا مخاطب از تجربه شخصی شما هم بهرهمند شود.
۷- از تصویر استفاده نکن
نکته دیگری که باید در نوشتن نتیجه گیری دقت کنید، این است که تصویری به آن اضافه نکنید. بهخصوص اگر تصویری باشد که نیاز به توضیح داشته باشد چون جمعبندی مقاله را طولانی میکند.
بهتر است از تصاویر در ابتدا یا میانه محتوا استفاده کنید و برای بخش نتیجهگیری فقط یک متن خلاصه بنویسید.
۸- مبحث جدیدی را باز نکن
نتیجهگیری مقاله در سئو باید دربرگیرنده محتویات همان مقاله باشد و مطالب مرتبط به آن را ارائه کند. شما اصلا فرصت اشاره به بحث یا موضوع جدید در بخش جمعبندی را ندارید.
همینقدر که بتوانید به طور خلاصه به محتوای مقاله اشاره کنید، به مقالههای دیگر لینک بدهید، و به ضرورت مقاله اشاره کنید، کافیست.
هر توضیح اضافی یا باز کردن یک مبحث جدید، جمعبندی را طولانی میکند. از طرف دیگر، کاربر را گیج و سردرگم میکنید و نمیتوانید او را به سمت هدفی که مدنظرتان هست، سوق دهید.
۹- کال تو اکشن بدهید
بهترین جای مقاله برای کال تو اکشن و دعوت کاربر به اقدام، آخر مقاله است. چون در این نقطه مخاطب با موضوع آشنا شده، ضرورت آن را درک کرده و آماده پذیرش است.
حالا میتوانید با کال تو اکشن او را به مطالعه مقاله بعدی در صفحه دیگر سایت، خرید محصول، استفاده از خدمات یا دانلود نرمافزارتان دعوت کنید؛ بهخصوص اگر خواننده راهحل پیشنهادی شما را پذیرفته و مشتاق دریافت آن است.
از طرفی، لینکهایی که در بخش نتیجهگیری برای معرفی مقالات، محصولات یا خدمات سایت قرار میدهید باعث بهبود سئوی داخلی هم میشود.
۱۰- کاربر را به سمت مقالات مرتبط راهنمایی کن
وقتی کاربر برای خواندن محتوای شما وارد سایتتان میشود، سوالات و دغدغههایی دارد و دنبال جواب آنهاست. او ممکن است پاسخ تمام سوالات خود را در همین مقاله پیدا نکند و نیاز به مطالعه بیشتر داشته باشد.
از طرفی، ممکن است با مطالعه محتوای شما سوالات جدیدی به ذهنش برسد. برای پاسخ دادن به این سوالات و همچنین سوالات متداول کاربران FAQ، آنها را به سمت مقالات مرتبط در صفحات دیگر سایت هدایت کنید.
برای این کار از لینکدهی به کیوردهای مرتبط و یا عبارات ناآشنا استفاده کنید و کاربر را به سمت مرحله بعدی هدایت کنید.
نتیجه گیری
من در این مقاله سعی کردم به مهمترین نکات در نوشتن بخش پایانی یک مقاله یا همان نتیجهگیری محتوا اشاره کنم تا بتوانید متنهای قوی و درستی از نظر سئو برای پایان کار بنویسید.
بخش پایانی یک مقاله تاثیر زیادی در تولید محتوای ارزشمند از نظر سئو دارد؛ چراکه در این بخش، چکیدهای از محتوا را ارائه میدهید، کال تو اکشن میکنید، به لینکسازی داخلی کمک میکنید و تکلیف کاربر را هم مشخص میکنید.
پس، در جمعبندی حتما از جملات کوتاه و شفاف استفاده کنید. کلمات کلیدی را به کار ببرید. به مقالات مشابه و مرتبط لینک بدهید. سوالات مرتبط مطرح کنید و سرآخر، مخاطب را به سمت مسیر درست هدایت کنید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.