ابزار disavow چیست؟ معرفی، نحوه انکار لینک و ۵ نکته مهم آن

disavow-in-seo

من در این محتوا قصد دارم شما را با مفهوم رد یا انکار disavow در سئو و نحوه استفاده از آن آشنا کنم.

انکار disavow روشی برای خلاص شدن از شر لینک‌های مخربی است که به سئوی سایت شما آسیب می‌زنند. شما با رد این نوع لینک‌ها می‌توانید از جایگاه و رتبه سئوی سایت خود در گوگل مراقبت کنید.

با من تا انتهای این محتوا همراه باشید تا با ابزار disavow و نکات مهم استفاده از آن بیشتر آشنا شوید.

ابزار disavow چیست؟

Disavow ابزاری برای رد یا انکار بک لینک‌ ها یا لینک های مضر مثل لینک اسپم، بک‌لینک‌های غیرمرتبط از سایت‌های نامرتبط یا سایت‌های جریمه شده و یا لینک‌های نامعتبر به دست آمده از سئوی کلاه سیاه است.

این لینک‌ها یا بک‌ لینک‌ها معمولا برای سایت شما مضر و مخرب هستند و تاثیر منفی روی سئوی سایتتان دارند. به همین دلیل شما باید آنها را disavow یا رد کنید.

شما با استفاده از این تکنیک می‌توانید لینک های مخربی که امکان حذف آنها را ندارید را به گوگل یا موتورهای جستجوی دیگر معرفی کنید. به این ترتیب، این لینک‌ها برای گوگل بی تاثیر و فاقد اعتبار می‌شوند و دیگر نمی‌توانند به اعتبار دامنه سایت شما آسیب بزنند.

واژه disavow به معنی نادیده گرفتن است. دقت کنید که این تکنیک لینک‌ها را حذف نمی‌کند بلکه آنها را رد یا انکار می‌کند تا دیگر اثر منفی روی سئوی سایت شما نداشته باشند.

برای استفاده از این تکنیک و ابزار google disavow باید ابتدا لینک‌هایی که قصد انکار یا رد آنها را دارید، مشخص کنید.

روند اجرای این تکنیک باید با دقت انجام شود تا لینک‌های اسپم یا مضر حذف شوند، نه لینک‌های مفید سایت. و در نهایت، سئوی سایت بهبود یابد و نتیجه انکار بک‌لینک ها را بتوانید در آمار و گزارشات ابزارهای سئو ببینید.

من در ادامه به ۵ نکته مهم استفاده از تکنیک disavow اشاره می‌کنم.

۱- بهترین زمان استفاده از disavow

طبق توصیه گوگل، زمانی که تعداد بسیار زیادی از لینک‌های اسپم، بی کیفیت و یا مصنوعی (غیرواقعی) و هرزنامه‌ها به سایت شما ارجاع داده می‌شوند، و باعث جریمه دستی manual action می‌شوند، باید آنها را انکار یا رد کنید.

این ترجمه پاسخ جان مولر به کاربری است که این سوال را مطرح کرده بود:

پاسخ جان مولر در خصوص استفاده از disavow tool

بک لینک های اسپم و مخرب در هر زمانی و بدون اطلاع یا آگاهی شما ممکن است ساییتان را هدف قرار دهند. بنابراین، شما باید مدام در مانیتورینگ و بررسی های منظم و دوره‌ای عملکرد سئوی سایت خود، تحلیل بک‌لینک‌ها و شناسایی موارد مضر را در الویت قرار دهید.

گوگل معمولا با الگوریتم‌هایی مثل الگوریتم پنگوئن، بک لینک‌ها و لینک‌های خارجی را مدام رصد می‌کند. و تا جایی که ممکن است، لینک‌های اسپم را حذف یا بی‌تاثیر می‌کند. با این حال، شما هم باید نیم‌نگاهی به این مسئله داشته باشید.

۲- انتخاب لینک های درست برای disavow

یکی از کلیدی ترین نکات در استفاده از تکنیک disavow این است که لینک‌های مضر را به درستی انتخاب کنید. این تکنیک مثل یک شمشیر دو لبه است که اگر به درستی از آن استفاده نکنید، نه تنها مشکلات سایت را حل نمی‌کند، بلکه باعث افت رتبه سایت هم می‌شود.

برای انتخاب لینک‌های مخرب باید پروفایل بک لینک خود را زیر نظر داشته باشید. انتخاب لینک‌های درست برای disavow به صورت دستی کار ساده‌ای نیست؛ چراکه ممکن است دچار خطا شوید و به جای لینک‌های به درد نخور و مضر، لینک‌های باارزش و معتبر از نظر سئو را رد کنید.

چند نوع از لینک‌هایی که باید در ابزار رد کنید:

  • سایت‌‌های غیر اخلاقی
  • سایت‌‌های قمار و شرط‌بندی
  • لینک‌های PBN

در واقع تاکید گوگل روی رد بک‌لینک‌ها، لینک‌هایی است که توسط شما خریداری شده‌اند.

۳- ورود به ابزار و ثبت فایل متنی برای disavow

برای رد یا انکار لینک‌های مزاحم یا مضر باید لیستی از آنها را در اختیار سرچ کنسول قرار دهید.

برای این کار باید در سرچ کنسول گوگل حساب داشته باشید و سایت خود را در این ابزار ثبت کرده باشید.

سپس وارد صفحه ابزار disavow شوید.

سپس فایل متنی با فرمت .txt از لینک‌های اسپم سایت را خودتان بسازید و آن را در فیچر disavow آپلود کنید.

دقت کنید که فایل های ورد یا pdf مورد قبول نیست و توسط این ابزار رد می‌شوند.

در تهیه و ساخت این فایل متنی به این نکات دقت کنید:

  • url یا دامنه هر لینک مخرب را در یک سطر فایل بنویسید.
  • طول url در هر سطر را رعایت کنید (حداکثر 2048 کاراکتر)
  • انداز فایل باید حداکثر 10 هزار خط و حجم 2 مگابایت باشد.
  • فایل متنی خود را با کد UTF-8 یا ASCII (7 بیتی) بسازید.
  • برای درج توضیحات اضافی برای لینک از علامت # استفاده کنید.

disavow-backlinks-list-in-text-file

بعد از آماده و نهایی کردن لیست لینک‌ها می‌توانید آن را بارگذاری کنید.

در زمان بارگذاری فایل متنی مربوط به لیست لینک‌ها باید روی گزینه property کلیک کنید و سایتی که مالکیتش را دارید، انتخاب کنید.

how-to-use-search-cosole-for-disavow

۴- به جای url، دامنه لینک را رد کنید

گاهی اوقات بک لینک‌های اسپم از یک سایت یا دامنه آنقدر زیاد است که لیست کردن تک تک آنها در فایل متنی بسیار وقت‌گیر و خسته کننده است. بعضی سایت‌ها مدام در حال انتشار هرزنامه هستند. این سایت‌ها ممکن است جزء رقبای شما یا سایت‌های متفرقه و اسپم باشند.

در این گونه موارد به جای اینکه url تک تک این بک‌لینک‌ها را در لیست قرار دهید، آدرس دامنه آن را وارد کنید. برای این کار کافیست در یکی از سطرهای لیست از فرمت « :domain » استفاده کنید.

مثلا برای رد تمام بک لینک‌های دریافتی از سایت spam.com کافیست آدرس «domain: spam.com» را در لیست درج کنید.

به این ترتیب تمام بک لینک‌هایی که از این سایت به سایت شما ارجاع می‌شوند، توسط گوگل نادیده گرفته شده و رد می‌شوند.

disavow-toxic-links-domains

۵- فریب اعتبار سایت ها را نخورید

گاهی اوقات ممکن است بک لینک‌های مضری که دریافت می‌کنید از سایت‌های معتبر و با امتیاز DA بالا باشند. اعتبار این سایت‌ها نباید شما را فریب دهد و روی امتیاز بک لینک‌های آنها حساب کنید و نسبت به آسیب احتمالی آنها بی تفاوت باشید.

یادتان باشد لینک‌های مربوط به محتواهای باموضوعات بی ربط یا فاقد ارتباط مفهومی و معنایی با سایت شما هم می‌توانند به امتیاز سئوی شما آسیب بزنند. پس در رد یا انکار این نوع لینک‌ها تردید نکنید و آنها را هم در لیست disavow قرار دهید.

بعد از اینکه ابزار Google disavow tool لیست درخواستی شما را دریافت کرد، کمی زمان برای پردازش آنها نیاز دارد. این ابزار در طی چند هفته و در حین ارزیابی سایت شما، اقدام به نادیده گرفتن لینک‌ها می‌کند.

در ماه‌های بعدی، وقتی گوگل داد‌ه های خود را آپدیت و به‌روزرسانی می‌کند، سایت شما را بدون این لینک‌های بد مجددا ارزیابی می‌کند. و درنتیجه می توانید تاثیرات مثبت ناشی از این تغییرات را در عملکرد سئوی سایت خود مشاهده کنید.

آیا استفاده از disavow ضرورت دارد؟

خیر. ضرورتی ندارد.

درست است که بک لینک سازی یکی از ضروری ترین استراتژی‌های سئو برای بهبود ارتباط سایت شما با سایت‌های دیگر، افزایش اعتبار و برندسازی است، اما بک لینک‌های سمی یا اسپم همیشه وجود دارند. به‌خصوص اگر سایت شما بسیار پربازدید باشد و در رتبه‌های برتر گوگل قرار داشته باشد. به این ترتیب، سایت‌های دیگر ممکن است چندین بک لینک بی‌کیفیت به سایت شما بدهند. یا ربات‌های لینک‌ساز اقدام به درج لینک‌های اسپم در قسمت نظرات یا کامنت‌ها می‌کنند.

در چنین شرایطی، بسیاری از وبمسترها تصور می‌کنند که باید حتماً از ابزار Disavow Links در سرچ کنسول استفاده کنند تا این لینک‌های مخرب را از دید گوگل پنهان کنند.

اما گوگل بارها اعلام کرده است که الگوریتم‌های آن در بیشتر مواقع می‌توانند به‌خوبی لینک‌های بی‌ارزش یا اسپم را نادیده بگیرند و نیازی به اقدام شما نیست.

استفاده از ابزار disavow بیشتر در مواردی توصیه می‌شود که:

  • شما سابقه خرید بک لینک یا لینک‌سازی انبوه غیراصولی دارید
  • یا از سئوی کلاه سیاه استفاده کرده‌اید و اکنون با جریمه گوگل مواجه هستید
  • یا در سرچ کنسول پیامی مبنی بر وجود لینک‌های غیرطبیعی دریافت کرده‌اید

در غیر این صورت، استفاده مداوم یا بی‌دلیل از disavow نه تنها سودی ندارد، بلکه ممکن است به اشتباه لینک‌های مفید را هم از دید گوگل حذف کرده و به سئوی سایت آسیب بزند. بنابراین پیشنهاد می‌شود قبل از استفاده از این ابزار، وضعیت بک‌لینک‌ها را به‌دقت بررسی کرده و فقط در شرایط خاص و با آگاهی کامل از آن استفاده کنید.

معایب و مزایای استفاده از تکنیک انکار disavow

این فیچر یا قابلیت سرچ کنسول تاثیر مثبتی در تنظیم پروفایل بک لینک شما دارد و با رد بک‌لینک‌های مخرب، مانند سپری در برابر حملات منفی سایت‌های دیگر عمل می‌کند.

شما با کمک disavow می‌توانید لینک‌های نامعتبر یا اسپم را بی‌اثر کنید و به این ترتیب به افزایش اعتبار دامنه سایت خود در نزد گوگل کمک کنید.

با این حال، این روش ممکن است معایبی هم داشته باشد. مثلا اگر در شناسایی و تشخیص لینک‌ها یا سایت‌های ارجاع دهنده درست عمل نکنید، ممکن است لینک‌های مفید و امتیاز آنها را از دست بدهید.

حواستان باشد که فرایند معرفی لینک‌ها و انکار آنها توسط سرچ کنسول کمی وقت گیر است و زمان طولانی برای اثرگذاری نیاز دارد.

ابزار disavow و ابزارهای مرتبط

ابزاری که برای Disavow می توانید استفاده کنید، Google Disavow Tool است. این ابزار یکی از امکانات ارائه شده توسط سرچ کنسول گوگل Google search console برای رد یا انکار بک لینک‌های اسپم و مخرب است.

با اینکه این ویژگی‌ کی از فیچرهای سرچ کنسول است ولی در داخل این ابزار در دسترس نیست. برای دسترسی به فیچر disavow باید با لینک مستقل و به طور مستقیم از آن استفاده کنید.

google-disavow-tool

قبل از اجرای این تکنیک، ابتدا باید لینک های مخرب را شناسایی و پیدا کنید. یافتن لینک‌های اسپم یا مضر را می‌توانید با ابزارهای تخصصی سئو انجام دهید. ساده‌ترین و در دسترس ترین ابزار برای تشخیص این نوع بک لینک‌ها، سرچ کنسول گوگل است.

سایر ابزارهای سئو که می‌توانید برای مانیتورینگ و تحلیل لینک‌ها و همچنین اعتبار دامنه سایت‌هایی که به شما لینک می‌دهند، استفاده کنید عبارتند از:

  • ابزار اچرفس Ahrefs؛ ابزاری رایگان که اطلاعات دقیق و جزئی از بک‌لینک‌ها ارائه می‌دهد.
  • ابزار سمراش SEMrush؛ نمره یا امتیاز سمی بودن لینک‌ها toxic score را نشان می‌دهد.
  • ابزار ماز MOZ Link Explorer؛ نمره یا امتیاز مربوط به DA و PA سایت‌های لینک دهنده را نشان می‌دهد.

سخن آخر

تکنیک disavow در کنار تمام مزایایی که برای رد بک‌لینک‌های اسپم، نامعتبر و هرزنامه‌ها دارد، ولی مثل شمشیر دو لبه عمل می‌کند. این تکنیک اگر به درستی اجرا شود، به حفظ رتبه سایت شما در صفحه نتایج گوگل و جذب ترافیک کمک زیادی می‌کند.

این روش همچنین باعث نظارت بر کیفیت پروفایل بک لینک سایت شما می‌شوند و کنترل لینک‌های ورودی را بهتر می‌کند.

با این حال، اگر بک لینک‌های دریافتی و یا دامنه سایت‌های ارجاعی را به درستی شناسایی نکنید و آنها را به اشتباه گزارش دهید، نه تنها انکار disavow تاثیر مثبتی بر سئوی سایتتان نخواهد داشت، بلکه ممکن است باعث افت رتبه و از دست دادن نرخ ترافیک سایتتان شود.

نظر شما در مورد این محتوا؟

مهدی محمدی با کتاب سئو جدید

مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو

مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.

دوره جامع سئو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بیش از ۳۶۰۰ عضو خبرنامه ما بپیوندید

خبرنامه سئو سفینه

جدیدترین محتواهای تولیدی، اخبار مهم سئو و تخفیف‌های ما را سریع دریافت کنید
امتحان کنید
به محض ثبت نام، یک هدیه ارزشمند دریافت کنید
close-link

دوره جامع و تخصصی سئو سفینه با ۵۰٪ تخفیف (۷۲ ساعت)

صفر تا صد سئو را بیاموزید
۱. دسترسی بلافاصله به دروس ۲. همراه با آپدیت و پشتیبانی همیشگی ۳. مشاوه و کوچینگ رایگان به مدت ۱ ساعت
اطلاعات کامل را ببینید
مهدی
close-link
مهدی

خدمات تخصصی سئو

درخواست خود را به شماره ۰۹۰۳۰۸۴۳۰۹۴ در تلگرام یا واتسپ ارسال بفرمایید.
ارسال پیام در تلگرام
close-link