شما در این مقاله با ضروریترین ویژگیهای یک محتوای با کیفیت از نظر گوگل و مخاطبان آشنا میشوید. محتوایی که بتواند رتبه بگیرد و کاربران را راضی کند.
تولید محتوای با کیفیت اصلیترین فاکتور در رشد وبسایتها و قرار گرفتن در صفحه اول گوگل است. سایت شما بدون محتوای با کیفیت، موفقیتی در سئو کسب نخواهد کرد.
با من تا انتهای این محتوا همراه باشید تا مولفههای محتوای با کیفیت را با هم مرور کنیم.
محتوای با کیفیت چیست؟
محتوای با کیفیت، محتوایی است که پاسخ نیاز کاربر را با ساختاری مناسب به کاربر میدهد. به زبان دیگر، کاربر میتواند به سادگی پاسخ سوال یا نیاز خود را در محتوا بیابد.
شما لازم نیست برای نوشتن محتوای با کیفیت هنر نویسندگی در حد داستاننویسهای مشهوری مثل آنتوان چخوف را داشته باشید. همینکه یک سری قواعد را در نوشتار رعایت کنید، به کیفیت مطلوبی در محتوا میتوانید برسید.
۳ فاکتور اصلی محتوای با کیفیت
شما در درجه اول باید برای تعیین کیفیت محتوا سه فاکتور اصلی را درنظر بگیرید تا بتوانید معیارهای دقیقی را برای آن مشخص کنید. این ۳ فاکتور مهم و اساسی عبارتند از:
- مخاطب یا کاربر
- اهداف شما
- الگوریتمها و استانداردهای موتورهای جستجو
شما باید با تمرکز بر روی این سه شاخص، محتوایی بنویسید که کاربران را جذب کنید، مخاطبین سایتتان را حفظ کنید، رتبههای سئو را بهتر کنید و میزان فروش یا اعتبار برندتان را بالا ببرید.
حالا بیایید ۱۲ ویژگی یک محتوای با کیفیت را بررسی کنیم.
۱- مخاطب؛ اولویت اول محتوا
بزرگترین سرمایه شما در بازار اینترنت کاربران یا مخاطبینتان هستند. اگر شما مخاطب یا بازدیدکنندهای نداشته باشید، عملا عمر اینترنتی سایت یا رسانه اجتماعیتان به پایان میرسد. پس، باید مخاطب را در درجه اول اولویت قرار دهید و محتوا را برای او بنویسید یا بسازید.
گوگل هم در خیلی از دستورالعملهای خود، رضایت کاربران اینترنتی را در الویتهای اول امتیاز و رتبهدهی به سایتها قرار میدهد. پس اگر هدفتان صرفا رتبهگیری از گوگل هم باشد، باید رضایت کاربران را جلب کنید.
برای اینکه محتوای با کیفیت شما کاربران را جذب یا مخاطبین سایتتان را حفظ کند، باید به نیازها و سلیقه مخاطب توجه کنید. شما باید بدانید که مخاطب چه نیازی به محتوای شما دارد:
- آیا کاربر به دنبال یادگیری است؟
- آیا نیاز به اطلاعات کوتاه و مختصر دارد؟
- آیا به دنبال جواب برای یک یا چند سوال است؟
وقتی شما شناخت درستی از مخاطب محتوایتان داشته باشید، میدانید که چه مطالبی را در آن بگنجانید تا نیاز آنها را برطرف کنید. به این ترتیب موفق میشوید که امتیاز رضایت مخاطبین را کسب کنید.
سرچ اینتنت یا هدف جستجو
یکی از معیارهایی که به شما در شناخت بهتر مخاطب و هدف او از جستجوی یک کلمه کلیدی خاص یا بازدید از یک محتوا با موضوع خاص کمک میکند، سرچ اینتنت یا هدف (نیت) جستجو است.
سرچ اینتنت به معنی قصد و هدف کاربر از جستجوی یک عبارت کلیدی خاص و بازدید از محتوای سایت شما است. شما اگر هدف جستجوی کاربران به خوبی بدانید، محتوای سایتتان را طوری طراحی میکنید که متناسب با آن هدف باشد.
سرچ اینتنت یا هدف کاربر از جستجوی یک عبارت یا سوال در ۴ چهار دسته تقسیم میشود:
- کسب اطلاعات و یادگیری
- یافتن آدرس یک سایت، برند، و…
- جستجو برای خرید
- خرید کردن
مثلا وقتی کاربری سوال «محتوای با کیفیت چیست؟» را در باکس سرچ گوگل جستجو میکند، هدف جستجوی او کسب اطلاعات و یادگیری راجع به محتوای با کیفیت است.
وقتی کاربری عبارت «آکادمی سئو سفینه» را سرچ میکند، هدفش پیدا کردن سایت سفینه است.
یا زمانی که یک کاربر عبارت «خرید بهترین کفش» را سرچ میکند، هدف جستجوی او مشاهده انواع کفشها با برندها و قیمتهای مختلف برای انتخاب و درنهایت خرید است.
اما، وقتی کاربری عبارت «گوشی سامسونگ مدل A05» را سرچ میکند، هدف جستجوی او قطعا خرید است.
شما وقتی از سرچ اینتنت کاربر آگاه باشید، دقیقا میدانید چه نوع محتوایی تولید کنید؛ محتوای آموزشی، تبلیغاتی و یا محتوای توضیحات محصول.
چگونه هدف جستجو را پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن هدف جستجو باید نتایج گوگل را در آن کیورد بررسی کنید تا ببینید چه نوع صفحاتی رتبه گرفتهاند.
من این کار را با ابزار سئو کبوتر انجام میدهم.
فقط کافی است کلمات کلیدی را وارد ابزار کنید و سپس به راحتی نتایج را فقط با یک کلیک بررسی کنید.
۲- اعتبار محتوا
یک معیار دیگر برای تولید محتوای با کیفیت، اعتبار یا درستی محتوا است. محتوایی که شما برای مخاطب تولید میکنید باید دقیق و درست باشد و اطلاعات غلط یا نادرستی را به مخاطب انتقال ندهد.
بهخصوص اگر میخواهید محتوای آماری یا مستند تولید کنید، حتما باید در ذکر ارقام و دادهها دقت بالایی داشته باشید. ارائه اطلاعات اشتباه یا غلط نه تنها مخاطبتان را مایوس میکند و فراری میدهد، بلکه اعتبار سایتتان را در نزد گوگل و سایتهای رقیب هم کم میکند.
اما در نقطه مقابل، وقتی محتوایی معتبر و قابل استناد تولید کنید، به عنوان یک محتوای مرجع از سایتهای دیگر بک لینک دریافت خواهید کرد. این اعتبار از نظر گوگل امتیاز بسیار بالایی دارد.
پس، برای اینکه اعتبار محتوای با کیفیت خود را بالا ببرید، در صورت لزوم، به منابع معتبر محتوای خود دقیقا اشاره کنید و از آنها در خلال محتوا نام ببرید.
۳- منحصربفرد و بکر بنویسید
محتوای شما نمایندهای از برند یا سایت شماست. وقتی محتوای کپی یا تکراری از سایت دیگری را در سایتتان منتشر میکنید، اصالت برندتان یا سایتتان را زیر سوال میبرید.
از طرفی، وقتی این محتوای تکراری در سایت دیگری هم موجود است، دیگر چه دلیلی دارد که کاربر آن را در سایت شما ببیند؟!
ولی، وقتی محتوای یونیک و منحصربفرد مینویسید، برای کاربر فرق میکند که از سایت شما این محتوا را ببیند یا از سایت دیگر؛ چراکه مشابه محتوای شما را در هیچ سایت دیگری پیدا نمیکند.
این یک امتیاز اختصاری برای محتوای شماست. به عبارتی، محتوای یونیک امضای سایت شماست.
از طرفی، محتوای تکراری از نظر گوگل یک نوع محتوای بیکیفیت و بیارزش است. گوگل به محتوای تکراری شما امتیاز مثبتی نمیدهد.
۴- خوانایی مناسب
یکی از مهمترین معیارهای محتوای باکیفیت که هم برای مخاطب و کاربر اینترنتی و هم موتورهای جستجو اهمیت بالایی دارد، خوانایی محتوا است. اگر متن محتوای شما خوانا، روان، شفاف و قابل فهم نباشد، مخاطب وقتش را برای بازدید از آن هدر نمیدهد.
چند نمونه از فاکتورهای مهم در خوانایی محتوا عبارتند از:
- رعایت طول محتوا؛ متناسب با نیاز مخاطب و هدف محتوا
- پاراگراف بندی؛ برای خوانایی بهتر و سریعتر محتوا از پاراگرافبندی با طول مناسب استفاده کنید تا مخاطب از خواندن پاراگرافهای طولانی خسته نشود.
- زیر عنوانها؛ با بکارگیری تعداد مناسبی از زیرعنوانها، محتوای خود را به قسمتهای مختلف تقسیم کنید.
- جملات شفاف و معلوم؛ تا جایی که میتوانید از جملات مجهول و مبهم استفاده نکنید.
- جملات کوتاه به کار ببرید.
- کلمات مترادف و هم معنی؛ به کارگیری عبارات هم معنی بهخصوص برای کلمات پیچیده یا تخصصی
- لیست بندی؛ لیستی از تمامی زیرعنوانها به مخاطب ارائه دهید تا به راحتی به مطلب موردنظرش دسترسی پیدا کنید.
اینها فقط چند نمونه از فاکتورهای مهمی هستند که برای افزایش کیفیت خوانایی محتوا باید رعایت کنید.
مثال بزنید
تا جایی که میتوانید از مثالها برای شرح مطالب پیچیده، جدید یا مبهم استفاده کنید. بهخصوص اگر محتوای آموزشی مینویسید یا نحوه استفاده از محصولتان را به کاربر یاد میدهید، حتما مثال بزنید.
مثالها نه تنها مطالب را برای فهم مخاطب سادهتر میکنند، بلکه زمان انتقال دانش یا اطلاعات را هم کاهش میدهند. چون خیلی از کاربران با خواندن یا دیدن مثالها، سریعتر به منظور شما پی میبرند.
مثلا وقتی من در مورد کاربرد ابزار سئو کبوتر در خوشهبندی کلمات کلیدی صحبت میکنم، مخاطب هیچ ذهنیتی از صحبتهای من ندارد؛ چون احتمالا با این ابزار کار نکرده یا با فضای آن آشنا نیست.
ولی وقتی من مثال میزنم و خوشهبندی کیوردها توسط این ابزار را در قالب عکس به کاربر نشان میدهم، به او کمک میکنم که منظور من را شفافتر و سریعتر درک کند.
۵- خلاقیت؛ چیز جدیدی به مخاطب بیاموزید
معیار دیگر در سنجش کیفیت محتوای شما خلاقیت است؛ اینکه شما ایده جدید یا حرف تازهای برای گفتن داشته باشید و به مخاطبتان مطلب جدیدی یاد بدهید.
خیلی از کاربران اینترنتی برای جستجوی یک موضوع معمولا از چند محتوا یا سایت مختلف بازدید میکنند. پس طبیعی است که محتوای سایت شما را با محتوای سایتهای دیگر مقایسه کنند.
اگر شما حرف تازهای برای گفتن نداشته باشید، چه دلیلی دارد کاربر محتوای شما را به بقیه ترجیح دهد؟
اگر میخواهید محتوای خلاقانهای بنویسید، سعی کنید ایده جدیدی ارائه دهید، یا از زاویه جدیدی به موضوع بپردازید. و یا از جنبهای به دغدغه مخاطب بپردازید که تا بحال کسی از آن در به موضوع وارد نشده باشد.
۶- از تصاویر استفاده کنید
این روزها، کاربران اینترنتی علاقه زیادی به محتوای تصویری و مشاهده تصاویر در محتوا دارند. یکی از نشانههای این علاقمندی را در محبوبیت شبکههای اجتماعی تصویری مثل اینستاگرام یا پینترست می توانید ببینید.
صاحبان سایتهای اینترنتی هم به این مسئله پیبردهاند. چراکه طبق آمار منتشر شده در سایت venngage، بیش از ۳۴ درصد محتوایی که در سایتهای اینترنتی منتشر شده، حاوی عکس یا جلوه بصری بوده است.
طبق این آمار، بیش از ۴۶ درصد از این محتواهای تصویری را عکسها تشکیل دادهاند. این آمار قابل توجه، نشان دهنده اهمیت استفاده از عکس و تصویر در تولید محتواست.
شما اهمیت محتوای تصویری برای موتور جستجوی گوگل را هم میتوانید از تب (زبانه) Images در صفحه نتایج آن درک کنید:
یا آپشن گوگل لنز برای جستجوی محتوا با استفاده از تصاویر که نشان دهنده اهمیت عکسها در فضای اینترنت است:
۷- پاسخ به سوالات رایج FAQ
یکی از فاکتورهایی که شما در افزایش کیفیت محتوای تولیدی سایتتان کمک میکند، پاسخ به سوالات رایج کاربران FAQ است. اکثر کاربران وقتی موضوعی را جستجو میکنند، سوالاتی راجع به آن دارند که به دنبال جواب آنها هستند.
وقتی کاربر با مشاهده محتوای شما جواب سوالاتش را بگیرد، دیگر لازم نیست به سایت دیگری برای یافتن جوابش برود. از طرفی، زمان بیشتری را در هم سایتتان سپری میکند.
شما با پاسخ دادن به سوالات کاربران نه تنها نیاز آنها را تامین میکنید، بلکه به غنای محتوایتان هم میافزایید.
برای اینکه بدانید سوالات رایج و متداول کاربران در یک موضوع خاص چه چیزهایی است، به سراغ گوگل بروید. در بخش People also asked صفحه نتایج گوگل میتوانید با سوالات کاربران آشنا شوید. (البته پس از جستجوی انگلیسی عبارت)
به این ترتیب، حتی اگر کاربری به دنبال بازدید از یک محتوای کامل یا مطالعه آن نباشد و صرفا دنبال یافتن جواب کوتاهی برای سوالش باشد، به سایت شما میآید تا جوابش را سریع بگیرد. همین مسئله نرخ ترافیک شما را مثبت میکند.
۸- تناسب با استانداردهای گوگل برای رتبه گیری
مخاطب محتوای شما فقط کاربران اینترنتی نیستند؛ بلکه خزندهها و باتهای گوگل و موتورهای جستجو هم هستند. قواعد و دستورالعملهای گوگل و موتورهای جستجوی دیگر در تعیین کیفیت محتوای شما نقش مهمی دارند.
گوگل برای سنجش کیفیت محتوای شما ۴ معیار مشخص دارد که آنها را به اختصار با E-E-A-T نشان میدهد:
- تجربه Experience
- تخصص Expertise
- آتوریتی یا اعتبار Authoritativeness
- اعتمادپذیری Trustworthiness
این ۴ فاکتور بخشی از قواعد رتبهدهی گوگل به کیفیت محتوای سایتهای اینترنتی است. گوگل بر اساس این معیارها و میزان اعتبار سایت شما، صفحه محتوا و نویسنده محتوا، به کیفیت محتوایتان امتیاز میدهد.
اگر محتوای سایت شما بکلینکهای موفقی از سایتهای معتبر دریافت کند، نشانهای از آتوریتی یا اعتبار آن در نزد گوگل خواهد بود. شما با ذکر منابع دقیق برای محتوای خود، به خزندههای گوگل اطمینان میدهید که محتوای شما صحت دارد.
۹- محتوای به روز و جدید
یکی دیگر از معیارهای تعیین محتوای با کیفیت، بهروز بودن آن است. محتوای شما باید با آخرین دادهها و اطلاعات موجود منطبق باشد و کهنه و قدیمی نباشد.
مثلا اگر میخواهید محتوایی درباره داروهای دیابت بنویسید، باید طبق آخرین یافتهها و جدیدترین داروهای بازار که پزشکان توصیه میکنند، محتوا بنویسید.
نکته دیگر اینکه محتوای سایت خود را به طور منظم بهروزرسانی کنید؛ به خصوص محتوایی که متناسب با زمان یا تاریخ خاصی نوشته می شود.
مثلا اگر سه سال پیش، محتوایی درمورد «سئو سایت» نوشتهاید، باید آن را با آخرین دادههای سئو ۲۰۲۴ مطابقت دهید و بهروز کنید. چون الگوریتمهای سئو در طی این چند سال تغییر کرده و بالطبع، محتوای شما دیگر دقیق نیست.
شما باید به مخاطبینتان این اطمینان را بدهید که همیشه محتوای دقیق و درست به آنها ارائه میدهید. بهروزرسانی منظم محتوا این پیام را به مخاطب میدهد که شما قابل اعتماد هستید و او میتواند با اطمینان به محتویات سایت شما استناد کند.
بهروزرسانی محتوا برای سئو هم ارزشمند است؛ چون به خزندههای جستجو این پیام را میدهد که سایت شما زنده و پویا است. در بهروزرسانی محتوا به اعداد و ارقام بهخصوص تاریخها خیلی دقت کنید.
۱۰- جذاب و گیرا
محتوایی که شما تولید میکنید باید کاربران اینترنتی را به سایت شما جذب کند تا نرخ بازدید و نرخ تبدیل را بالا ببرد. محتوای شما باید به اندازه کافی جذاب و گیرا باشد تا کاربر را متقاعد کند که روی لینک آن کلیک کند.
برای بهبود کیفیت محتوایتان و افزایش جذابیت و گیرایی آن باید این نکات را مدنظر داشته باشید:
- عنوان یا تایتل جذاب بنویسید؛ از صفتهای تفضیلی مثل بهترین، برترین، اولین و… استفاده کنید.
- در عنوان محتوا به نیاز اصلی کاربر اشاره کنید؛ مثلا بهترین روش برای …
- از کلمات کلیدی در عنوان سئو و متا دیسکریپشن استفاده کنید؛ کلمات کلیدی بخشی از عبارت جستجوی کاربر هستند.
- متا دیسکریپشن مختصر و شیوا بنویسید؛ به مخاطب نشان دهید که محتوای شما درباره چیست.
- ساختار منظمی برای محتوای خود طراحی کنید.
محتوای جذاب و گیرای شما نه تنها کاربر را به سایت شما میکشاند بلکه باعث میشود زمان حضور کاربر هم افزایش پیدا کند. و هر دوی اینها در افزایش رتبه سئو سایتتان تاثیرگذار هستند.
۱۱- لینک بدهید
محتوایی که شما درباره یک موضوع مشخص مینویسید، به موضوعات جانبی دیگری هم مرتبط است. احتمالا شما هم به این موضوعات جانبی در متن محتوا اشاره میکنید. منتهی، کاربر ممکن است با این موضوعات آشنا نباشد.
برای راهنمایی بیشتر کاربران و آشنایی آنها با موضوعات مرتبط میتوانید لینک سازی داخلی کنید و به محتوای موجود در صفحات دیگرتان لینک بدهید. به این ترتیب، کاربر با دنبال کردن این لینکهای داخلی با موضوعات مرتبط هم آشنا میشود.
مثلا در محتوای زیر با موضوع «مشکلات سئو تکنیکال» من به یک موضوع جانبی با عنوان «اسکیما مارک آپ» در متن اشاره کردم. چون حدس میزدم که مخاطب درباره این مفهوم دانش چندانی ندارد، لینکی (رنگ متمایز نارنجی) برای آن درنظر گرفتم.
مخاطب با کلیک روی این مفهوم وارد صفحه جدیدی از سایت من میشود و محتوای دیگری درباره اسکیما مارک آپ می خواند تا دانش بیشتری درباره آن به دست بیاورد.
۱۲- متناسب با اهداف شما
شما برای محتوایی که مینویسید قطعا هدفی دارید؛ مثلا هدف فروش یک محصول، ارائه خدمات، معرفی یک ابزار، دریافت بکلینک، دریافت ترافیک و غیره.
محتوایی که تولید میکنید باید شما را در درجه اول به هدفتان برساند. وگرنه به چه دردتان میخورد! وقتی هدف شما از تولید محتوا فروش یک محصول است، نمیتوانید یک محتوای آموزشی تولید کنید؛ چون این نوع محتوا هدف شما را برآورده نمیکند.
چیزی که شما نیاز دارید، یک محتوای تبلیغاتی یا معرفی محصول است. اگرچه شما با محتوای آموزشی هم میتوانید به طور غیرمستقیم به فروش یک محصول کمک کنید. ولی نمیتوانید به تنهایی به محتوای آموزشی برای فروش محصول بسنده کنید.
پس، در تولید محتوای با کیفیت به این نکته دقت کنید که محتوا با اهداف شما تناسب داشته باشد و به کسبوکارتان کمک کند.
جمع بندی
شما برای تولید یک محتوای با کیفیت باید یک پروسه منطقی را طی کنید. ابتدا تحقیق کلمات کلیدی انجام دهید و بهترین کلمات کلیدی را برای موضوع محتوای خود پیدا کنید. سپس، محتوایی جذاب و خوانا برای کاربر و محتوای سئو شده برای گوگل بنویسید.
هدف خودتان و سایتتان از تولید محتوا را از یاد نبرید. محتوای شما باید باعث رشد برند، کسبوکار و سایتتان شود.
آشنایی با اصول سئو در تولید محتوا، بازاریابی و اصول نگارش برای تولید محتوای با کیفیت اهمیت بالایی دارد. شما باید از تجربه و دانش کافی برخوردار باشید تا بتوانید محتوایی با کیفیت تولید کنید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.