من در این مقاله ۱۳ مورد از افسانه های سئو را برایتان بازگو میکنم.
الگوریتمهای گوگل و موتورهای جستجو برای رتبهبندی عملکرد سئو سایتها مدام در حال تغییر و بهروزرسانی هستند. گاهی این الگوریتمها کاملا پنهان هستند و افراد عادی از آنها بیخبرند.
به همین دلیل، عدهای سودجو در مورد سئو شایعه و افسانه میسازند. این افراد سودجو یا ناآگاه با شایعهسازی یا رواج افسانههای سئو به دنبال جلب توجه کاربران عادی یا مدیران سایت غیر متخصص هستند تا از آنها سوءاستفاده کنند.
با من همراه باشید تا با این افسانههای رایج سئو آشنا شوید.
- ۱- چراغ سبز سئو یعنی نمره کامل
- ۲- رقابت با سایتهای بزرگ غیرممکن است
- ۳- تمام کارهای سایتهای بزرگ در سئو درست است
- ۴- افسانه مرگ PageRank
- ۵- بک لینک های نوفالو Nofollow روی سئو تاثیر ندارند
- ۶- محتوای طولانی امتیاز بالاتری دارد
- ۷- فعالیت در شبکه های اجتماعی در سئو بی تاثیر است
- ۸- هوش مصنوعی AI سئو را از بین خواهد برد
- ۹- ملاک رتبه بندی گوگل ترافیک یا فروش سایت شماست
- ۱۰- هر چقدر دامنه قدیمیتر باشد، گوگل بهای بیشتری به آن میدهد
- ۱۱- لینک سازی تاثیری بر سئو ندارد
- ۱۲- یک بار سئو برای سایت کافیست
- ۱۳- رتبه اول SERP تمام ماجراست
- راه های درست تشخیص افسانه ها و باورهای غلط سئو
۱- چراغ سبز سئو یعنی نمره کامل
تولید محتوای بهینه و سئو محتوا به عنوان یکی از مهمترین بخشهای سئو داخلی بر عملکرد سایت در زمینه سئو بسیار تاثیرگذار است.
بیشتر سایتها از دو افزونه بسیار معروف و محبوب یوآست Yoast یا رنک مث Rank Math برای سئو محتوای خود استفاده میکنند. این دو افزونه داری سه چراغ سبز، نارنجی و قرمز هستند که به ترتیب، به معنی امتیاز خوب، نیاز به ارتقاء و بد هستند.
برخی بر این باور هستند که اگر محتوای آنها چراغ سبز دریافت کند، یعنی اینکه بالاترین نمره سئو را دریافت کرده است. اما این یک باور کاملا غلط و یک افسانه سئو است.
پلاگینهای یواست و رنک مث مثل خیلی از افزونه های دیگر دارای باگهایی هستند که از الگوریتمهای بهروز شده گوگل و موتورهای جستجوی دیگر باز میمانند. مخصوصا برای سایتهای فارسی زبان!
شما برای گرفتن بهترین امتیاز برای عملکرد سئو سایت خود نمیتوانید فقط به چراغ سبز یوآست یا نمره بالای ۸۰ رنک مث اکتفا کنید؛ بلکه باید با کمک برنامهها، نرمافزارها و افزونههای تحلیلی و فنی دیگر، اصول سئو را کاملا اجرا کنید.
۲- رقابت با سایتهای بزرگ غیرممکن است
یکی دیگر از افسانه های رایج سئو این است که رقابت با سایتهای بزرگ غیرممکن است. این افسانه یا شایعه را احتمالا آنهایی درآوردهاند که نتوانستهاند در رقابت با سایتهای بزرگ به جایی برسند!
این باور کاملا اشتباه است و شما میتوانید با سایتهای بزرگ در زمینه سئو رقابت کنید؛ البته، رقابت بسیار سختی خواهید داشت و ممکن است در برخی از کلمات کلیدی موفق به کسب رتبههای بالاتر از این سایتها در SERP نشوید.
با این حال، کسب رتبههای بالاتر از سایتهای بزرگ غیرممکن نیست؛ مثلا در تصویر زیر میبینید که سایت ایسوس ایران برای جستجوی عبارت «فروش لپتاپ ایسوس» بالاتر از سایت بزرگ دیجیکالا و در رتبه ۱ صفحه نتایج قرار دارد:
یا مثلا، برای همین عبارت جستجو، سایت پلازا دیجیتال بالاتر از دو سایت بزرگ ترب و زومیت قرار گرفته است، که در تصویر زیر مشاهده میکنید:
۳- تمام کارهای سایتهای بزرگ در سئو درست است
افسانه رایج دیگر در زمینه سئو این است که تمام کارها و تکنیکهای سایتهای بزرگ در سئو درست و قابل اجرا برای سایتهای دیگر است. درصورتیکه این باور کاملا اشتباه است چون سایتهای بزرگ هم خطا دارند.
یکی از دلایل مهمی که خطاهای سئو برای سایتهای بزرگ چندان مهم نیست، حجم بالای محتوا و معتبر شناخته شدن توسط گوگل و سایر موتورهای جستجو است.
این سایتها از یک تیم قوی متشکل از چندین متخصص سئو برخوردار هستند که استراتژیهای بخصوصی برای بهبود عملکرد آن در پی میگیرند و مدام در حال تغییر و بهروزرسانی استراتژیهای خود هستند.
مثلا در تصویر زیر، من سعی کردم عکس یکی از محصولات فروشگاهی مربوط به یکی از سایتهای بزرگ داخلی را ذخیره کنم؛ همانطور که میبینید، نام درج شده برای تصویر کاملا بیمعنا و نامرتبط به محتواست:
این درحالی است که طبق اصول سئوی محتوا بهتر است به جای نام تصاویر، از alt text یا متن جایگزین مناسب و مرتبط با آن محتوا یا عکس استفاده کنیم. پس سایتهای بزرگ هم خطا و اشتباه دارند.
۴- افسانه مرگ PageRank
PageRank یکی از الگوریتمهای قدیمی گوگل هست که برای شناسایی محبوبترین و معروفترین سایتها استفاده میشود. اما عدهای استفاده از آن را افسانهای در سئو میپنداشتند و تصور میکردند که دیگر مورد استفاده گوگل نیست.
شاید یکی از دلایل این شایعه پراکنی، آپدیت نشدن این الگوریتم و قابلیت دستکاری شدن آن است. با این حال، جان مولر، متخصص آنالیز وبمستر گوگل، در سال ۲۰۲۰ دوباره استفاده گوگل از PageRank برای رتبهبندی و ایندکس کردن صفحات را تایید کرد.
منتهی، واقعیت این است که این الگوریتم تغییر کرده و کمی پیچیدهتر شده تا افراد به راحتی و با کمک سئو کلاه سیاه نتوانند به رتبههای بالای صفحات نتایج دست پیدا کنند.
۵- بک لینک های نوفالو Nofollow روی سئو تاثیر ندارند
خیلی از سایتها برای تبلیغات از لینکهای نوفالو nofollow استفاده میکنند تا از گوگل امتیاز منفی برای لینکهای زیاد تبلیغاتی نگیرند. اما این باور که لینکهای نوفالو هیچی تاثیری در سئو ندارند، کاملا اشتباه است.
پیشینه این شایعه به تغییر الگوریتم گوگل برای جلوگیری از عملکرد برخی از سایتها در رتبهگیری مصنوعی از PageRank برمیگردد.
از آنجایی که برخی سایتها با دستکاری و تغییر در رتبه به کمک لینکهای زیاد به دنبال دور زدن الگوریتمها بودند، گوگل در سال ۲۰۰۵ تگ nofollow را راهاندازی کرد و چند سال بعد دوباره آن را بهروزرسانی کرد.
تگ نوفالو به منظور توزیع یکسان تاثیرگذاری در رتبه صفحه بین تمام لینکها درنظر گرفته شده جوریکه قدرت و وزن تاثیرگذاری لینکهای dofollow بیشتر از پیوندهای نوفالو است.
بنابراین، لینک های نوفالو همچنان در رتبه بندی صفحات تاثیرگذار هستند منتهی کمتر از لینکهای فالو.
۶- محتوای طولانی امتیاز بالاتری دارد
یکی دیگر از افسانه های رایج سئو این است که اعتبار محتوای طولانی بیشتر از محتوای کوتاه است؛ اما این باور کاملا اشتباه است. بهترین معیار برای طول محتوا، میانگین طول محتوای سایتهای موجود در صفحه اول نتایج گوگل است.
عدد و طول محتوای شما به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ بهتر است محتوایی بین ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ کلمه بنویسید ولی اگر با محتوای ۵۰۰ کلمه هم میتوانید نیاز مخاطب را برطرف کنید، بیهوده متن را کش ندهید و طولانی نکنید.
یا مثلا استفاده از تصاویر، لینکهای داخلی یا خارجی یا عناوین مناسبی که در بالا بردن امتیاز محتوا تاثیرگذار هستند. برخی محتواهای آموزشی بیش از متن به تصویر و یا ویدیو نیاز دارند.
۷- فعالیت در شبکه های اجتماعی در سئو بی تاثیر است
یکی دیگر از باورهای غلط و افسانه های سئو این است که فعالیت در شبکه های اجتماعی در سئو بی تاثیر است. با اینکه، شبکههای اجتماعی به طور مستقیم در الگوریتمهای گوگل جایی ندارند ولی به طور غیرمستقیم در سئو تاثیرگذارند.
لینکهایی که در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شوند، نوفالو هستند؛ با این حال، به جذب ترافیک بیشتر و بهبود رتبه سایت کمک میکنند.
شما با فعالیت مستمر در شبکههای اجتماعی که بسیار پرمخاطب و فراگیر هستند، میتوانید به این فرصت ها دست پیدا کنید:
- حفظ مخاطبین
- حفظ ارتباط مستقیم با مخاطب
- برندسازی
- ارائه خدمات مستقیم
شما میتوانید در کنار این فرصتها و با تولید محتوای جذاب و فراگیر و هدایت مخاطبین به صفحات لندینگ، ترافیک سایت را افزایش دهید.
بنابراین، میتوان گفت فعالیت در شبکه های اجتماعی به طور غیرمستقیم در سئو سایت و رشد آن تاثیرگذار است.
۸- هوش مصنوعی AI سئو را از بین خواهد برد
با معرفی پیشرفته ترین فناوری دیجیتال، یعنی هوش مصنوعی AI، ترس زیادی بر آینده کاری خیلی از حرفهها مستولی شده است. خیلیها تصور میکنند هوشی مصنوعی سئو را هم از بین خواهد برد.
اما، واقعیت این است که هوش مصنوعی یک ابزار برای کمک به انسان است نه جایگزینی برای انسان. هوش مصنوعی در خدمت شماست تا روش انجام خدمات سئو را راحتتر کند.
حتی اگر مسئولیت تولید محتوا را به طور کامل به ChatGPT واگذار کنید، باز هم نیاز به بازبینی نهایی توسط یک انسان دارید. پس میتوان گفت که این یک افسانه است که روزی هوش مصنوعی سئو را کاملا از بین ببرد.
۹- ملاک رتبه بندی گوگل ترافیک یا فروش سایت شماست
یکی دیگر از افسانه های رایج سئو، منحصر کردن ملاک رتبه بندی گوکل به ترافیک یا فروش سایت شماست. افزایش ترافیک یا فروش سایت شما میتواند در عملکرد سئو تاثیرگذار باشد ولی تنها ملاک سئو نیست.
واقعیت این است که خزنده های موتورهای جستجو به نرخ کلیک و مجموع کلیکهایی که کاربران در پی جستجوی ارگانیک در سایت شما ثبت میکنند، دسترسی داشته و به آنها اولویت میدهند.
پس، شما نباید تمرکز خود را صرفا روی نتایج حاصله از ترافیک سایت یا آمار فروش محصولات قرار دهید.
۱۰- هر چقدر دامنه قدیمیتر باشد، گوگل بهای بیشتری به آن میدهد
یک باور عجیب بین کاربران اینترنت وجود دارد، مبنی بر اینکه سایتهای با قدمت دامنه بالا برای گوگل اهمیت بیشتری دارند.
اما واقعیت این است که سن دامنه به همراه سایر فاکتورها باعث ایجاد برتری میشود. در غیر این صورت هیچ برتری خاصی برای دامنههای قدیمی در کسب رتبههای بالا وجود ندارد.
به عبارتی، وقتی دامنه قدیمی قدرتمند خواهد بود که محتوای آن مفید باشد و امنیت و اعتبار بالایی هم داشته باشد. در این صورت نسبت به سایتهای جدیدتر دارای امتیازاتی خواهد بود.
۱۱- لینک سازی تاثیری بر سئو ندارد
برخی افراد با کمک سئو سیاه و ساختن لینکهای صرفا پولی، ساختگی، جعلی و بیارزش، به دنبال دور زدن الگوریتمهای گوگل هستند. گوگل هم برای شناسایی این نوع لینکها حساسیت نشان میدهد.
گوگل الگوریتمهایی طراحی کرده تا سایتهایی که در پی ساخت لینکهای جعلی هستند را شناسایی و جریمه کند. این مسئله اصلا به معنی این نیست که لینکسازی با اصول سئو مغایر است یا تاثیری بر سئو ندارد!
بک لینک سازی یا همان لینک بیلدینگ یکی از راه های اصلی برای ارتباط با سایتهای دیگر و جذب بازدیدکننده بیشتر برای افزایش نرخ کلیک است. بهخصوص اگر از سایتهای پربازدید و دارای اتوریتی بالا بک لینک بگیرید.
۱۲- یک بار سئو برای سایت کافیست
یکی دیگر از باورهای غلط و افسانه های رایج سئو این است که یک بار سئو برای سایت کافیست؛ من میخواهم چند سوال مطرح کنم تا این باور غلط را به چالش بکشم. اگر شما فقط یک بار سایت خود را سئو کنید، آنوقت:
- محتوا یا صفحات جدید که به سایت اضافه میکنید، چطور توسط خزنده های گوگل پایش شوند؟
- چطور به روز رسانی محتوا را همگام با کلمات کلیدی متغیر در موتورهای جستجو انجام میدهید؟
- چطور از موضوعات روز دنیا و کلمات کلیدی جدید بدون تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ آگاه شوید؟
- چگونه با رقبایی که به سرعت و با تلاش زیاد در حال رشد و ترقی هستند، رقابت کنید؟
فقط یک بار انجام سئو برای سایت شما کافی نیست و نیاز به آموزش سئو و بروز بودن دارید. شما تا روزی که در فضای اینترنت فعالیت میکنید، باید سایت خود را بهروز نگه دارید و برای سئو سایت خود وقت بگذارید.
حتی اگر یک دوره تخصصی سئو با بهترین سئوکاران را برای سایت خود اجرا کنید و به رتبه اول صفحه نتایج گوگل هم دست پیدا کنید، به محض رها کردن سئو و بعد از مدتی کوتاه، رتبه و جایگاه خود را از دست خواهید داد.
پس بهتر است همیشه و به طور منظم روی سئو سایت خود کار کنید؛ دانش سئو را یاد بگیرید، آن را مدام ارتقاء دهید و بهروز کنید و اگر هم دانش یا مهارت سئو ندارید، این کار را به متخصص سئو واگذار کنید.
۱۳- رتبه اول SERP تمام ماجراست
همه سایتها به دنبال کسب بالاترین رتبه و جایگاه در صفحه نتایج گوگل و موتورهای جستجو دیگر SERP هستند.
اما، کسب رتبه اول به معنی پایان کار سئو یا رسیدن به بالاترین نرخ کلیک و بازدید نیست؛ و این تنها یک افسانه سئو است.
مثلا صفحه ای از سایت که در رتبه یا رتبه های اول SERP قرار گرفته است؛ اگر سرعت آن پایین باشد یا محتوای جذابی برای مخاطب هدف نداشته باشد، نه تنها بازدید بالایی نمیگیرد بلکه ممکن است نرخ پرش را هم افزایش دهد.
پس عجیب نیست اگر به رتبه ۱ نتایج گوگل دست پیدا کنید ولی نرخ کلیک سایتتان افزایش مطلوبی نداشته باشد. بنابراین، بهتر است تنها هدف خود را کسب رتبه اول قرار ندهید و برای سایر فاکتورهای تاثیرگذار بر سئو هم برنامه داشته باشید.
راه های درست تشخیص افسانه ها و باورهای غلط سئو
خیلی از باورهای غلطی که به عنوان افسانه رایج سئو در این مقاله بیان کردم، گاهی مبنای کار بعضی از افراد در سئو قرار میگیرد و باعث هدر رفتن تلاش آنها میشود.
برای دور ماندن از گزند این باورهای غلط و افسانههای رایج سئو، قبل از پذیرفتن هر ادعایی، در مورد آن تحقیق کنید؛ یا اینکه از افراد آگاه یا کارشناسان سئو مشورت بگیرید.
به جای اعتماد به شایعات یا ادعای افراد مختلف، ابزارهای معتبر سئو مثل سرچ کنسول و… یا اخبار رسمی شرکت گوگل را ملاک تشخیص و تحلیل خود قرار دهید.
در پایان، توصیه من این است که اگر همچنان در تشخیص یا تصمیم گیری در مورد تکنیک های سئو دچار تردید هستید، حتما با یک متخصص، مشاوره سئو داشته باشید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.