من در این محتوا به تکنیک Co-Occurrence در سئو و نکات مهم استفاده از آن اشاره میکنم.
Co-Occurrence یکی از تکنیکهایی است که هم در سئو داخلی و هم سئوی خارجی تاثیر گذار است. این تکنیک به گوگل کمک میکند تا ارتباط معنایی برند شما با یک موضوع خاص یا سایتهای مرتبط رو بهتر درک کند، بدون اینکه نیازی به لینکسازی مستقیم باشد.
با من تا پایان این محتوا همراه باشید تا با نکات کلیدی استفاده از کواکرنس آشنا شوید.
Co-Occurrence چیست؟
Co-Occurrence یا هماتفاقی به معنای همزمان بودن یا همنظری دو یا چند کلمه یا مفهوم در یک متن یا سند است. در سئو و بهینهسازی موتور جستجو، این تکنیک به طور خاص به نحوه همپوشانی یا همزمانی کلمات کلیدی یا عبارات در یک محتوای متنی اشاره دارد.
مثال ساده:
فرض کنید شما یک مقاله در مورد “آموزش سئو” نوشتهاید. در این مقاله، علاوه بر کلمه “آموزش سئو”، عباراتی مانند “بهینهسازی موتور جستجو”، “کلیدواژهها”، “SEO”، “سئو تکنیکال”، و “لینکسازی” هم استفاده شده است. این واژهها با کلمه “آموزش سئو” هماتفاقی میشوند. موتور جستجو از این ترکیب کلمات برای درک بهتر موضوع مقاله استفاده میکند و ارتباط معنایی بین این مفاهیم را میشناسد.
چرا Co-Occurrence مهم است؟
گوگل مدتی است که دیگر فقط روی لینکهای خارجی یا تعداد بکلینکها برای رتبهبندی سایتها حساب نمیکند. بلکه اخیرا، بیشتر روی ارتباط معنایی محتواهای سایتها، طبیعی بودن و ارتباط واقعی آنها متمرکز است.
Co-Occurrence به موتورهای جستجو (مثل گوگل) کمک میکند تا رابطه معنایی میان کلمات و عبارات را درک کنند و نتایج جستجو را با دقت بیشتری نمایش دهند. وقتی که کلمات مرتبط در یک متن بهطور طبیعی و در کنار یکدیگر استفاده میشوند، موتور جستجو میتواند ارتباط بین این کلمات را شناسایی کرده و جایگاه صفحه را در جستجوها تقویت کند.
کاری که Co-Occurrence انجام میدهد این است که با ایجاد ارتباط معنایی یا مفهومی بین کلمات به کار رفته در یک متن یا محتوای سایت شما به خزندههای گوگل در خزش و تشخیص محتواها، صفحات یا سایتهای مرتبط به هم کمک میکند.
یک مثال از سئو خارجی:
فرض کنید یک مقاله در سایت searchenginejournal درباره تأثیر هوش مصنوعی در بازاریابی دیجیتال منتشر شده است. در این مقاله، بدون لینک دادن، از برندهای HubSpot، Ahrefs و Moz در کنار اصطلاحاتی مثل تحلیل دادههای بازاریابی، SEO Automation و Machine Learning در سئو نام برده شده است.
گوگل متوجه میشود که این برندها در حوزه SEO و بازاریابی دیجیتال نقش مهمی دارند، حتی اگر لینک مستقیمی دریافت نکرده باشند. اگر برند جدیدی هم در همین مقاله در کنار این برندهای معتبر ذکر شود، گوگل آن را به این موضوع مرتبط میداند. این موضوع میتواند در رتبهبندی سایتهای ذکرشده برای کلمات کلیدی مرتبط تأثیرگذار باشد.
یک مثال از سئو داخلی:
فرض کنید در سایت آکادمی سئو سفینه ما یک مقاله در مورد استراتژیهای لینکسازی برای افزایش رتبه سایت نوشتهایم و در آن به لینکسازی داخلی، تولید محتوای با کیفیت، استفاده از ابزارهای SEO مانند Ahrefs و Moz اشاره کردهایم.
گوگل میفهمد که محتوای سایت ما با سئو، لینکسازی و ابزارهای Ahrefs و Moz ارتباط دارد. حتی اگر به این ابزارها لینک نداده باشیم، گوگل کلمات و برندهای مرتبط با سئو را در کنار یکدیگر میبیند و متوجه میشود که ما در این حوزه تخصص داریم.
این همرخدادی کلمات باعث میشود که شانس ما برای کسب رتبه در جستجوهای مرتبط با سئو و لینکسازی بیشتر باشد.
تاثیر Co-Occurrence بر سئو
اگر به ۱۰ سال پیش برگردیم و سایت شما برای یک کلمه کلیدی خاص، 100 بک لینک یا لینک خارجی از سایتهای دیگر دریافت کنید، خیلی سریع برای این کلمه کلیدی در رتبه بالای سرپ گوگل قرار میگیرید.
اما حالا دیگر این تکنیک جواب نمیدهد. حالا دیگر گوگل از تکنیکهایی مثل کواکورنس، کوسایتیشن یا برند منش برای تشخیصص ارتباط موضوعی بین محتواهای مختلف و رتبهدهی به آنها بر مبنای این معیارها استفاده میکند.
درواقع، Co-Occurrence به گوگل در تحلیل ارتباطات بین کلمات در محتواهای متنی کمک میکند. یعنی گوگل با این تکنیک به این مسئله پی میبرد که چه کلماتی معمولا در کنار هم و در محتواهای مرتبط ظاهر میشوند.
متریک های کواکورنس به مدلهای NLP گوگل کمک میکند تا ارتباطهای کلماتی را به درستی تفسیر و تعبیر کنند. به این ترتیب، محتواهای با کلمات بسیار مرتبط Co-Occurrence در رتبههای بهتری برای کیوردها مرتبط قرار میگیرند.
از طرفی، گوگل برای توسعه و تصحیح کوئریهای جستجو از الگوهای Co-Occurrence استفاده میکند.
بنابراین تاثیرات مهم استفاده از کواکرنس در سئو عبارتند از:
- رتبه بندی بهتر سایت به ازای کیوردهای مرتبط
- کاهش وابستگی به بک لینک ها یا لینکهای خارجی
- بهبود استراتژی بازاریابی محتوایی
- بهبود تجربه کاربری
نکات مهم و کلیدی استفاده از کواکرنس
Co-Occurrence به ارتباط معنایی و مضمونی کلمات و عبارات به کار رفته در محتواهای سایتها اشاره دارد. بنابراین اگر میخواهید از این تکنیک به خوبی در سئو بهره ببرید، باید به درستی از کلمات یا کیوردها استفاده کنید.
در ادامه، به ۷ نکته مهمی که باید برای استفاده از این تکنیک بدانید، اشاره میکنم.
۱- از ابزار حرفه ای کیورد ریسرچ استفاده کنید
در تکنیک کواکورنس، کلمات و کیوردها نقش کلیدی دارند. شما برای اینکه بتوانید ارتباط پنهانی بین محتوای یک یا چند سایت ایجاد کنید، باید از کلمات مرتبط و درست استفاده کنید. این کلمات باید در راستای موضوع محتوا و همچنین مرتبط به کیورد اصلی و کیوردهای فرعی محتوا باشند.
پس لازم است به منبعی از کیوردهای مشابه یا مرتبط دسترسی داشته باشید. این منبع را در ابزارهای کیورد ریسرچ میتوانید پیدا کنید. مثلا ابزار سئو کبوتر صدها کلمه کلیدی پیشنهادی برای انتخاب موضوع یا کیوردهای محتوا را در اختیار شما قرار میدهد.
این کلمات میتوانند منبع بسیار خوبی برای اجرای تکنیک Co-Occurrence در محتواهای متنی سایت شما باشند.
۲- از کلمات و واژه های مرتبط با کیورد اصلی در متن استفاده کنید
اساس تکنیک کواکرنس بر استفاده از کلمات مرتبط است. اما این کلمات باید به چه چیزی مرتبط باشند؟
کلمات کلیدی در تکنیک Co-Occurrence باید با کیورد اصلی محتوا و کیوردهای فرعی و همچنین موضوع محتوا مرتبط باشد. یا اگر به دنبال ایجاد ارتباط معنایی بین دو محتوای مجزا در دو سایت متفاوت هستید، باید از کلمات مرتبط و مشترک بین دو محتوا استفاده کنید.
مثلا اگر به دنبال ایجاد ارتباط معنایی بین دو کلمه «دوره جامع سئو» و «کتاب سئو جدید» هستید، باید در چندین محتوای مختلف، این ۲ کیورد را در کنار هم استفاده کنید.
۳- یک ساختار ارتباطی معنایی در متن ایجاد کنید
حتما شما هم جمله معروف بیل گیتس را شنیدهاید؛ «محتوا پادشاه است». این جمله تا حد زیادی به اهمیت محتوا در سئو اشاره میکند. تکنیک کواکرنس کاملا به متن محتوا وابسته است. کلمات یا واژههایی که شما برای متن انتخاب میکنید، برگ برنده شما برای امتیازگیری از این تکنیک است.
برای بهرهمندی از Co-Occurrence، مهم است که محتوای شما هم از نظر کیفی و هم از نظر ساختاری مناسب باشد. به عبارت دیگر، سعی کنید یک ساختار معنایی منسجم در متن ایجاد کنید که کلمات کلیدی و مرتبط بهطور طبیعی در کنار یکدیگر قرار گیرند.
این کار باعث میشود که خزندهها و باتهای گوگل ارتباطات معنایی بین کلمات و عبارات را بهتر درک کنند و در نتیجه، بهبود عملکرد سایت در نتایج جستجو امکانپذیر خواهد شد.
۴- کیوردهای مناسب برای انکرتکست انتخاب کنید
نکته کلیدی دیگری که باید در زمان استفاده از تکنیک Co-Occurrence به آن دقت کنید این است که از کلمات مناسب برای انکرتکستها بهره ببرید.
البته این نکته به این معنی نیست که از کلماتی عینا مشابه با کیورد اصلی یا کیوردهای فرعی محتوا برای انکرتکست استفاده کنید؛ چراکه دیگر الگوریتم پنگوئن یا سایر الگوریتمهای گوگل که سایتها را براساس لینکها و انکرتکستها رتبهبندی میکردند، فقط روی این عبارت متمرکز نیستند.
حالا دیگر با به روزرسانیهای الگوریتمها و معرفی تکنیکهای جدید مثل کواکورنس، لزومی به رعایت این شباهت نیست؛ بلکه باید از کیوردهای مرتبط مثل کلمات هم معنی، هم خانواده، مترادف و نزدیک به موضوع محتوای لینکشده استفاده کنید.
به عبارتی، میتوان گفت که این تکنیک کار شما را سادهتر کرده است و دست شما را در انتخاب کلمات نزدیک به کیورد اصلی باز گذاشته است.
مثلا در تصویر زیر که بخشی از محتوای منتشر شده در سایت سفینه است، به انکرتکست های «تولید محتوای سئو شده»، «محتوای باکیفیت»، «سرچ اینتنت» و متادسکریپشن دقت کنید.
این انکرتکست ها در کنار کلمات مرتبط از نظر معنایی و موضوعی باعث ایجاد یک نوع ارتباط و انسجام بین متن و همچنین ارتباط با موضوع محتوا یا زیرعنوان «تولید محتوای بهینه» می شوند. این همان هدفی است که تکنیک کواکرنس به دنبال آن است.
۵- از اسکیما برای بهبود ارتباط معنایی بین کیوردها استفاده کنید
یکی دیگر از نکات مهم در استفاده از تکنیک Co-occurrence به کارگیری داده های ساختاریافته و اسکیما مارک آپ است. اسکیما مارکآپ به گوگل در تشخیص ارتباطات کلماتی کمک میکند. بهخصوص وقتی این اسکیما در صفحه سرپ گوگل به نمایش دربیاید و اطلاعات مرتبط را به کاربر انتقال دهد.
مثلا برای موضوع محتوای «آموزش سئو»، کیوردهایی مثل آموزش سئو رایگان، یادگیری سئو، آموزش صفر تا صد سئو را به عنوان بخشی از مارکآپ به کار ببرید.
مثلا در اسکیمای زیر، این کار انجام شده است.
{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “VideoObject”,
“name”: “آموزش سئو رایگان”,
“description”: “این ویدیو، آموزش سئو را به شما به صورت رایگان ارائه میدهد.”,
“contentUrl”: “URL ویدیو”,
“embedUrl”: “URL کد جاسازی ویدیو”
}
۶- ترندهای Co-Occurrence را مانیتور و پیگیری کنید
کلمات و عبارات کلیدی دائماً در حال تغییر هستند. با هر بهروزرسانی الگوریتمهای گوگل، تغییر در نیاز کاربران یا حتی تحولات بازار، ممکن است برخی واژهها محبوبتر شوند و برخی دیگر اهمیت کمتری پیدا کنند. برای اینکه محتوای شما همیشه بهروز و مرتبط باقی بماند، مانیتورینگ و تحلیل ترندهای Co-Occurrence ضروری است.
چگونه ترندهای Co-Occurrence را پیگیری کنیم؟
- استفاده از ابزارهای تحلیلی: ابزارهایی مانند Google Trends، Ahrefs، Semrush و BuzzSumo میتوانند تغییرات در میزان جستجوی کلمات و هماتفاقیهای جدید را نشان دهند.
- بررسی محتوای رقبا: تحلیل مقالات و صفحات برتر در نتایج جستجو به شما کمک میکند بفهمید که چه ترکیبهایی از کلمات کلیدی و عبارات مرتبط در حال حاضر مؤثرتر هستند.
- رصد شبکههای اجتماعی و فرومها: بررسی محتوای پرطرفدار در شبکههایی مثل Twitter و LinkedIn میتواند به شناسایی هماتفاقیهای جدید و اصطلاحات پرکاربرد کمک کند.
- بهروزرسانی منظم محتوا: وقتی ترندهای جدیدی پیدا کردید، مقالات قبلی خود را با واژههای جدید و مرتبط بهروزرسانی کنید تا همچنان در رقابت باقی بمانند.
مثلا اگر شما یک سایت در حوزه دیجیتال مارکتینگ دارید و قبلاً مقالهای در مورد “استراتژی بازاریابی محتوا” نوشتهاید. با بررسی ترندهای جدید متوجه میشوید که عبارت “بازاریابی محتوایی مبتنی بر هوش مصنوعی” اخیراً بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
حالا میتوانید مقاله خود را با این عبارت و کلمات مرتبط مانند هوش مصنوعی در بازاریابی، تولید محتوا با ChatGPT و الگوریتمهای AI در مارکتینگ بهروزرسانی کنید تا همچنان مرتبط و قابل رقابت باقی بماند.
۷- از سایت های معتبر برای کواکرنس استفاده کنید
همانطور که وقتی برای لینکسازی خارجی یا دریافت بک لینک به سراغ سایتهای معتبر و با آتوریتی بالا میروید، در مورد کواکرنس هم باید همین کار را بکنید.
اگر در لینک بیلدینگ؛ اعتبار سایتی که در آن لینکسازی انجام میشود روی اعتبار لینک تاثیر مستقیم دارد. پس برای استفاده از تکنیک کواکرنس حتما از سایتهای معتبر استفاده کنید.
وقتی سایتهایی به امتیاز DA بالا از کلمات یا کیوردهای مشابه و مرتبط با موضوع یا محتوای سایت شما استفاده میکنند، گوگل به اهمیت محتوای سایت شما پی میبرد و درنتیجه رتبه بالایی به آن اختصاص میدهد.
ابزارهای بهبود Co-Occurrence در محتوای سایت
اگر یک سئو کار مبتدی هستید و سئوی اولین سایت خود را در دست دارید، احتمالا استفاد از تکنیک Co-Occurrence و ایجاد ارتباط معنایی بین محتواهای صفحات داخلی سایت یا صفحات سایتهای مختلف برایتان سخت است.
شما میتوانید از ابزارهای کمکی سئو برای اجرای این تکنیک استفاده کنید. سه نمونه از این ابزارها عبارتند از:
- ابزارهای اچرفس و سمراش؛ برای شناسایی فرصتهای clustering و ارتباط کلماتی
- Keyword finder رنک ترکر؛ برای شناسایی کیوردهای Co-Occurrence با رنکینگ و رتبه بالا
- Google NLP API؛ برای تحلیل ارتباطات معنایی کلمات و الگوهای کلماتی.
تفاوت کواکرنس و کوسایتیشن co-citation
Co-Occurrence و کوسایتیشن Co-Citation دو تکنیک مشابه هستند که معمولا در کنار هم ذکر میشوند. هر دوی این تکنیکها برای سئوی خارجی و لینکبیلدینگ کاربرد دارند و به افزایش اعتبار دامنه سایت، افزایش رتبه کیوردها و بهبود تجربه کاربری کمک میکنند.
تفاوت کواکرنس و کوسایتیشن این است که کواکرنس روی ارتباط معنایی کلمات و واژههای به کاررفته در یک یا چند محتوا تمرکز دارد. اما کوسایتیشن به ارتباط مخفی و غیرمستقیم دو سایتی اشاره دارد که توسط یک سایت مشترک لینکهای همزمان دریافت کردهاند.
شباهت این دو تکنیک این است که برای ایجاد ارتباط غیرمستقیم به کار میروند و از هیچگونه لینکی استفاده نمیکنند.
تفاوت Co-Occurrence و brand mention
یکی دیگر از تکنیکهای مشابه کواکرنس، برند منشن brand mention است که همانند لینک خارجی عمل میکند. تفاوت این دو تکنیک این است که در برند منشن، دقیقا نام یک برند یا سایت برای اشاره به ارتباط بین محتوا یا سایتها باید ذکر شود.
مثلا وقتی در یکی از صفحات سایتتان از برند آمازون نام میبرید، بدون اینکه لینکی به این سایت بدهید، روی اعتبار این برند تاثیر مثبت میگذارید. وقتی این نوع منشنها در سایتهای مختلف بارها تکرار شود، اعتبار آن در نزد گوگل بالا میرود.
در تکنیک کواکرنس، حالت کلیتری وجود دارد و کلمات فراتر از نام سایت ها یا برندها ارزش سئو و بار ارتباطی دارند. شما میتوانید بدون نام بردن از یک برند یا سایت و صرفا با ذکر کیوردهای مرتبط با موضوع یا محتوای آن سایت یا برند، یک ارتباط غیرمستقیم با آن ایجاد کنید.
سخن آخر
کواکرنس Co-Occurrence یکی از جالبترین تکنیکهای گوگل برای شناسایی ارتباط معنایی بین محتوای سایتهاست. این تکنیک همانند لینک یا بکلینک، روی سئو تاثیر مثبت میگذارد و باعث ارتقای شاخصهای کلیدی سئو مثل تجربه کاربری، اعتبار سایت و رتبهبندی صفحات سایت در صفحه نتایج سرپ میشود.
برای اینکه از این تکنیک به درستی استفاده کنید باید یک سری نکات کلیدی را بهکار ببرید؛ مثلا کیورد ریسرچ را با دقت بیشتری انجام دهید، روی بار معنایی انکرتکستها و کلمات کناری آنها متمرکز شوید، سایتهای معتبر برای کواکرنس استفاده کنید و… .
رعایت این نکات باعث میشود تا بیشترین امتیاز را از اجرای این تکنیک در کنار استراتژیهای دیگر سئوی خارجی بگیرید.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید

مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.