من در این مقاله ۱۲ سوال پرتکراری که برای افراد، قبل از شروع یادگیری سئو پیش میآید را مطرح میکنم و پاسخ آن را عرض میکنم.
شاید اینها سوالات شما هم باشند و به دنبال جواب درست و دقیقی برای آنها باشید. شما با دانستن جواب این سوالات، با اطمینان بیشتری به سراغ یادگیری سئو و انتخاب یک دوره جامع سئو میروید.
تا آخر این محتوا همراه باشید تا جواب تمامی سوالهای خود را بگیرید.
اهمیت سئو سایت
سئو سایت دانشی نسبتا جدید است که هر کسی راجع به آن اطلاعات درستی ندارد. از طرفی، سئو بازار کار نسبتا خوبی دارد و خیلیها پس از درک دلایل اهمیت سئو مشتاق به یادگیری آن هستند.
طبیعی است که برای مشتاقان یادگیری این تخصص، سوالات زیادی راجع به آموزش سئو پیش بیاید.
بعضی از این سوالات به دلیل عدم آشنایی با این دانش، بعضی به خاطر تردید در شروع دورههای آموزشی و قسمتی از این سوالات هم به دلیل عدم وجود منابع اطلاعاتی درست و دقیق است.
به همین دلیل، من در این محتوا سعی کردهام با پاسخ دادن به ۱۲ سوال مهم و رایج بین علاقمندان به دانش سئو، بخشی از ابهامات را برای شما و سایر افرادی که میخواهند سئو را یاد بگیرند، برطرف کنم.
۱- سئو چیست و چگونه کار میکند؟
سئو SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization و به معنی بهینهسازی برای موتورهای جستجو است. به عبارتی، هدف سئو بهینه کردن سایتهای اینترنتی برای خزندهها و باتهای موتورهای جستجو مثل گوگل، بینگ، یاهو و… است. برای یادگیری بیشتر در این خصوص مقاله سئو چیست را میتوانید مطالعه نمایید.
سئو بر مبنای اصول و دستورالعملهای گوگل و سایر موتورهای جستجو کار میکند. این دانش با بهکارگیری تکنیکها و استراتژیهای خاص که متناسب با الگوریتمهای موتورهای جستجو هستند، سایتهای اینترنتی را بهینه میکند.
بهینه به این معناست که خزندهها و باتهای موتورهای جستجو بهتر بتوانند در صفحات، برگهها، محتویات یا محصولات یک سایت اینترنتی عمل کراولینگ crawling یا خزش (خواندن) را انجام دهند.
این کار برای این است که گوگل و موتورهای جستجوی دیگر بتوانند محتویات سایت را ایندکس کنند تا کاربران اینترنتی آنها را سریعتر پیدا کنند.
سئو برای این است که یک سایت اینترنتی به رتبههای برتر صفحات نتایج گوگل یا سایر موتورهای جستجو صعود کند تا بتواند کاربران بیشتری را جذب کند و نرخ ترافیک و نرخ تبدیل بالاتری به دست بیاورد.
۲- آیا میتوانم بدون تجربه قبلی سئو را یاد بگیرم؟
بله، شما بدون تجربه قبلی هم میتوانید سئو را یاد بگیرید. هرچند داشتن تجربه قبلی در سئو پیش از یادگیری یا شرکت در دوره آموزشی پیشرفته سئو خیلی ارزشمند است ولی آنقدر هم ضروری نیست.
همینکه قبل از شروع یک دوره آموزشی بتوانید پیش نیازهای یادگیری سئو را بگذرانید، تا حد زیادی در مسیر خود جلو میافتید و سریعتر این دانش و مهارت را یاد میگیرید.
بعضی از پیش نیازهای یادگیری سئو عبارتند از:
- آشنایی نسبی با زبان انگلیسی و اصطلاحات تخصصی سئو
- مهارت در کار با نرم افزارهای مهم آفیس مثل ورد و اکسل
- آشنایی با کارکرد سایت های اینترنتی و موتورهای جستجو
- مهارت در استفاده از مرورگرهای اینترنتی
همینکه شما تا حدی با فضای اینترنت و مقدمات سئو آشنا باشید، برای آغاز یادگیری سئو یا ثبت نام در یک دوره آموزشی جامع کافیست. اگر هم تصور میکنید که نیاز به یادگیری مطالب مقدماتی دارید، میتوانید از دوره رایگان سئو آکادمی سفینه استفاده کنید.
شما در این دوره، به طور رایگان، اصول و مقدمات سئو را یاد میگیرید و برای یادگیری مباحث پیشرفته سئو آماده میشوید.
۳- برای یادگیری سئو به چه مدت زمان نیاز دارم؟
زمان یادگیری سئو بستگی به فاکتورهای مختلفی مثل هوش و استعداد شما، میزان آشنایی شما با فضای سئو، سطح دانش شما از دیجیتال مارکتینگ، و… دارد. اینکه بتوانید چقدر در طول روز یا هفته برای یادگیری این دانش وقت بگذارید.
اگر شما به طور متوسط در طول هفته، دو روز را در جلسات آموزش سئو شرکت کنید و روزی حداقل ۲ الی ۳ ساعت برای یادگیری وقت بگذارید، حدودا در عرض ۳ ماه میتوانید سئو را به طور کامل یاد بگیرید.
البته این را هم باید مدنظر داشته باشید که این مدت زمان متغیر است و بسته به هدف شما از سطح یادگیری تخصصی و میزان تمرینات شما، ممکن است بیشتر یا کمتر طول بکشد.
اما اگر بخواهید اصول کلی سئو و مهارتهای اولیه آن برای شروع این کار و ورود به بازار سئو را یاد بگیرید و برای آن آماده شوید، همین بازه زمانی حدودی بین ۲ تا ۴ ماه زمان نیاز دارید.
۴- آیا نیاز هست برنامه نویسی بلد باشم تا سئو را انجام دهم؟
خیر، نیاز نیست که شما برای یادگیری سئو برنامهنویسی بلد باشید. البته اگر به زبان برنامهنویسی مرتبط به سئو و کدهای جاوا اسکریپت، CSS و کدهای مهم HTML در سئو وارد باشید، کار راحتی در یادگیری سئو بهخصوص بهینهسازی اینگونه کدها دارید.
حتی اگر هیچگونه آشنایی هم با برنامهنویسی یا کدنویسی نداشته باشید، در طول دوره جامع آموزشی سئو با دانش لازم برای شناخت، تغییر یا بهینهسازی کدهای CSS، JSC و HTML آشنا خواهید شد.
البته این مسئله به محتوا و سرفصلهای دوره آموزشی که در آن شرکت میکنید هم بستگی دارد. مثلا ما در دوره جامع آموزش سئو پیشرفته، بخشی از سرفصلهای دوره را به یادگیری کدها و همچنین بهینهسازی آنها اختصاص میدهیم.
۵- بهترین ابزارهای سئو برای مبتدیان کدامند؟
کسانی که در ابتدای راه سئو و مبتدی هستند، کار با ابزارهای تخصصی برایشان کمی سخت است. اکثر ابزارهای سئو به زبان انگلیسی و دارای اصطلاحات تخصصی هستند.
با این حال، ابزارهای ساده و آسان به زبان فارسی هم در بین ابزارهای سئو وجود دارند. من توصیه میکنم که در ابتدای یادگیری یا شروع کار سئو، از ابزارهای ساده و یا به زبان فارسی استفاده کنید.
ابزار سئو کبوتر و فول اسکیما ریچ اسنیپت Full Schema Rich Snippet دو نمونه از ابزارهای سئو فارسی هستند که کار با آنها برای مبتدیان خیلی آسان و راحت است. این دو افزونه طراحی آکادمی سئو سفینه و کاملا ایرانی هستند.
بعضی از بهترین ابزارهای غیر فارسی که مبتدیان برای کار سئو میتوانند استفاده کنند، عبارتند از:
- یوآست سئو Yoast SEO
- رنک مث Rank Math
- گوگل آنالیتیکس Google Analytics
- سرچ کنسول گوگل Search Console
- کیورد پلنر keyword Planner
۶- چگونه میتوانم از طریق سئو ترافیک سایت خود را افزایش دهم؟
یکی از اصلیترین چیزهایی که شما در سئو یاد میگیرید، نحوه قرار گرفتن در صفحه اول گوگل و از این راه ترافیک سایت خود را افزایش دهید.
شما با یادگیری تکنیک های سئو و استراتژیهای سئو در سه بخش سئو داخلی، سئو خارج سایت و سئو تکنیکال میتوانید ترافیک ارگانیک را از طریق موتورهای جستجو بهخصوص گوگل به سمت سایت خود هدایت کنید و نرخ بازدید را بالا ببرید.
مهمترین استراتژیهایی که میتوانید برای افزایش ترافیک سایت خود استفاده کنید، تولید محتوای سئو شده و بهینه و همچنین و بک لینک سازی هستند.
استراتژیهای دیگری هم در سئو وجود دارد که به شما در افزایش ترافیک سایت و همچنین افزایش نرخ تبدیل کمک میکنند. برای آشنایی با این استراتژیها به دوره رایگان سئو مراجعه کنید.
۷- چه تفاوتی بین سئو داخلی و سئو خارجی وجود دارد؟
سئو داخلی و سئو خارجی تفاوتهای اساسی با هم دارند. سئو داخلی مربوط به بهینهسازی بخش داخلی سایت اینترنتی مثل برگههای سایت، صفحات آن، محتوا، محصولات، و هر چیز دیگری که در داخل یک سایت وجود دارد، است.
اصلیترین استراتژیهای سئو داخلی عبارتند از:
- ساختار سازی سایت
- تحقیق کلمات کلیدی
- تولید محتوای سئو
- بهینه کردن محتوای سایت
مثلا تکنیکهایی که من برای بهینه کردن محتوایی که در تصویر زیر میبینید، به کار بردم، جزء سئو داخل سایت محسوب میشود؛ تکنیکهایی مثل طراحی تایتل تگ سئو، استفاده از کلمات کلیدی، لینک سازی داخلی و… .
سئو خارجی اما برخلاف سئو داخلی، کاملا مربوط به استراتژیهایی است که در خارج از سایت اجرا میشوند. دو استراتژی اصلی سئو خارجی ساخت بکلینک و برند منشن هستند.
ساخت بکلینک یا لینک خارجی برای ایجاد پیوند با سایر سایتهای اینترنتی و جذب مخاطبین آنها به سایت شماست. برند منشن هم برای برندسازی و تبلیغ نام کسبوکار یا موضوع سایت شما در سایتهای اینترنتی دیگر است.
۸- آیا استفاده از تبلیغات پولی جایگزین سئو میشود؟
استفاده از تبلیغات پولی شاید در کوتاه مدت بتوانید سریعا شما را به هدفتان برساند اما اصلا جایگزین سئو نمیشود.
معمولا کسانی به سراغ تبلیغات پولی مثل تبلیغات کلیکی یا گوگل ادز Google Ads میروند که یا همزمان روی سئو هم کار میکنند یا زمان کافی برای سئو سایت خود ندارند. این افراد مجبور میشوند برای سریعتر رسیدن به هدف خود دست به دامان تبلیغات پرهزینه با نتایج کوتاه مدت شوند.
مثلا فرض کنید شما صاحب یک کسبوکار اینترنتی باشید که بخواهید برای یک مناسبت خاص مثل عید نوروز، ولنتاین و… ترافیک سایت خود را بالا ببرید تا فروش بیشتری داشته باشید.
از طرفی زمان کافی برای جذب ترافیک ارگانیک از طریق گوگل و موتورهای جستجو نداشته باشید. مثلا تنها ۲ ماه با این رویداد مناسبتی فاصله زمانی داشته باشید، نمیتوانید با سئو به هدف خود برسید.
بنابراین، تنها راهی که دارید، این است که از سریعترین روش یعنی تبلیغات استفاده کنید. در تصویر زیر چند نمونه از تبلیغات گوگل را میبینید. سه سایتی که در صفحه نتایج گوگل با تبلیغات (ads) در رتبههای بالا قرار گرفتهاند:
با اینکه تبلیغات شما را سریع به هدف میرساند ولی اصلا با سئو قابل مقایسه نیست. چون تاثیر کوتاه مدت در جذب کاربران دارد، اعتبار سایت شما را از نظر گوگل و موتورهای جستجو دیگر بالا نمیبرد و هزینه گزافی روی دست شما میگذارد.
سئو با اینکه نیاز به زمان بیشتری نسبت به تبلیغات دارد ولی تاثیرات عمیقتری در ارتقا رتبه سایت شما خواهد داشت؛ مدت طولانیتری سایت شما را در رتبههای بالا حفظ میکند و اعتبار سایت شما را هم خیلی بیشتر میکند.
۹- چگونه میتوانم برای کلمات کلیدی مناسب تحقیق کنم؟
یکی دیگر از سوالات پرتکرار افرادی که میخواهند سئو را یاد بگیرند، کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی است. یافتن کلمات کلیدی مناسب یکی از اصلیترین استراتژیهای سئو قبل از تولید محتوا است.
شاید تحقیق کلمات کلیدی در ابتدا ساده به نظر بیاید و شما بتوانید با روشهای آسان آن را انجام دهید. ولی، انجام کامل این کار تا پایان و رسیدن به بهترین کلیدواژهها نیاز به مهارت و تخصص بالایی دارد.
شما در ابتدا میتوانید با روشهای خیلی ساده مثل پیشنهادات خودکار گوگل، گوگل ساجست یا نظرات کاربران، به صدها و حتی هزاران کلمه کلیدی برسید.
ولی این کلمات کلیدی باید از فیلترهای دیگری هم بگذرند تا در نهایت بهترینها برای تولید محتوا انتخاب شوند. بنابراین شما برای اینکه بتوانید کلمات کلیدی مناسب را پیدا کنید، باید از ابزارهای تخصصی استفاده کنید.
وقتی به کمک این ابزارهای تخصصی توانستید هزاران کلمه کلیدی را پیدا کنید، باید آنها را خوشهبندی Clustering کنید و لیست نهایی خود را مشخص کنید.
ابزار سئو کبوتر به شما در ساخت لیست نهایی و تکمیلی کمک میکند. شما میتوانید فایل اکسل حاوی هزاران کلمه کلیدی را در اختیار این ابزار قرار دهید تا بهترین نتیجه را به شما بدهد.
این ابزار خوشه سازی اتوماتیک را در سریعترین زمان برایتان انجام میدهد.
۱۰- آیا انجام سئو زمان بر است و چه زمانی نتایج را مشاهده میکنم؟
در جواب این سوال باید بگویم که انجام کار سئو و نتیجه گرفتن از آن تا حدی زمانبر است. کار سئو تا حد زیادی گسترده است و مجموعهای از استراتژیها و تکنیکهای مختلف را شامل میشود که اجرای آنها به زمان نیاز دارد.
حداقل زمانی که شما برای اجرای کامل استراتژیهای سئو و مشاهده نتیجه آن نیاز دارید، بین ۴ تا ۶ ماه است. این بازه زمانی متغیر است و به عوامل مختلفی مثل نوع سایت، ابعاد و بزرگی سایت یا برند، بودجه و هزینه، سطح تخصص تیم سئو و اهداف شما برای سئو بستگی دارد.
تک تک این عوامل در کوتاه یا طولانیتر شدن زمان انجام سئو و نتیجه گرفتن آن تاثیرگذار است.
۱۱- چگونه متوجه شوم که سئو من کارآمد است یا نه؟
یکی از بهترین سوالاتی که ممکن است برای شما پیش بیاید، همین سوال است که چطور متوجه کارآمدی سئو شوید.
شما باید عملکرد خود و همچنین بازخورد و تاثیرگذاری آن بر سئو سایت را به طور مداوم و منظم زیر نظر داشته باشید. برای این کار باید مانتیورینگ عملکرد سئو سایت را در بازههای زمانی منظم انجام دهید.
نمودارها و دادههایی که از نتایج کار خود میگیرید را باید با شرایط قبلی مقایسه کنید تا متوجه میزان پیشرفت کار خود در سئو بشوید.
۱۲- آیا سئو برای هر نوع کسب و کاری مفید است؟
امروزه هر کسب و کاری برای دیده شدن و رشد و پیشرفت در درآمدزایی نیاز به بازاریابی دیجیتالی یا همان دیجیتال مارکتینگ دارد. دیجیتال مارکتینگ هم بدون سئو تقریبا بیمعنی است.
به عبارتی، هر کسب و کاری که در فضای اینترنت دارای وبسایت یا فروشگاه آنلاین است، نیاز ضروری به سئو دارد. مگر اینکه به دنبال رقابت با سایتهای دیگر و جذب سهم بیشتری از بازار فروش نباشد.
مزایای یادگیری سئو بسیار زیاد است و در واقع سئو برای هر نوع کسبوکاری مفید است. ولی اینکه شما بخواهید سایت خودتان را سئو کنید یا نه، یک تصمیم شخصی است.
توصیه من به شما این است که حتما از سئو برای رشد و ارتقاء کسبوکارتان و سایت اینترنتی آن استفاده کنید.
شروع یادگیری سئو
حالا که جواب تمامی سوالات خود درباره یادگیری سئو را گرفتید، میتوانید یک دوره آموزشی جامع و پیشرفته را برای ثبتنام انتخاب کنید.
دوره جامع سئو سفینه همان چیزی است که به دنبال آن هستید و میتوانید بعد از گذراندن آن تبدیل به یک متخصص سئو حرفهای شوید. برای تهیه این دوره وارد صفحه دوره جامع آموزش سئو شوید.
اگر هم دنبال یک منبع آموزشی رایگان هستید تا صفر تا صد سئو را یاد بگیرید، وارد صفحه آموزش سئو شوید.
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.
با سلام و تشکر از شما موضوعات مقالات متنوع و جالب هست از ابعاد مختلف سئو رو نقد میکنه از ویژگی های سایت خوب شماست ممنون از زحمات شما .
سلام.
با تشکر.