من در این محتوا به موضوع زمان توقف یا Dwell Time در سئو و روشهای کاربردی برای افزایش آن میپردازم.
زمان توقف کاربر در سایت شما تاثیر زیادی در سئو دارد. مواردی مانند افزایش تبدیل بازدیدکننده به مشتری و کاهش نرخ پرش یا بانس ریت دارد. بنابراین میتوان گفت افزایش زمان حضور کاربر میتواند منجر به بهبود رتبه سایت شما و افزایش فروش یا درآمدتان شود.
با من تا انتهای این محتوا همراه باشید تا با شیوههای افزایش دوئل تایم آشنا شوید.
Dwell Time یا زمان توقف چیست؟
زمان توقف یا Dwell Time به مدت زمانی گفته میشود که کاربر از سایت شما بازدید میکند. به عبارت دقیقتر، مدت زمان بین کلیک کردن کاربر روی لینک سایت شما در صفحه نتایج گوگل SERP و ورود به سایت شما تا ترک آن و بازگشت دوباره به سرپ گوگل است.
هرچقدر این زمان حضور یا توقف کاربران در سایت شما بیشتر باشد، نشانه این است که به خوبی هدف کاربران را تامین میکنید. بنابراین، دوئل تایم معیاری برای موتورهای جستجو در ارزیابی میزان رضایت کاربران و تامین نیاز آنها توسط سایت شما است.
مثلا اگر کاربری در صفحه نتایج گوگل روی لینک یکی از صفحات سایت شما کلیک کند و وارد آن شود، و بعد از حدود ۵ ثانیه، فورا سایت را ترک کند، (معمولا به جز موارد استثنا) نشانه این است که به هدفش در سایت شما نرسیده است. و اگر این تعداد ترک کردنها زیاد شود، نرخ پرش یا بانس ریت افزایش پیدا میکند.
ولی اگر کاربر پس از ورود به سایت شما، زمان بیشتری در سایت بماند، به معنی این است که هدف و نیاز کاربر را تامین کردهاید.
زمان توقف یا dwell time بخشی از تجربه کاربری در مباحث آموزش سئو است.
حال برای اینکه بدانید چطور Dwell time را افزایش دهید و کاربر را بیشتر در سایت خود نگه دارید، از ۸ روش کاربردی زیر استفاده کنید:
۱- جذب بازدید کننده در نگاه اول
یکی از مهمترین روشهای کاربردی برای افزایش زمان توقف یا دوئل تایم، جذب بازدید کننده در نگاه اول است. شما باید کاربری که وارد سایتتان میشود را در نگاه اول جذب کنید تا حداقل چند ثانیهای بماند و شما فرصت جلب نظرش را داشته باشید.
اولین چیزی که در لحظه ورود کاربر به سایت، نظرش را جلب میکند، نوع طراحی سایت شماست. اگر طراحی سایت شما برای مخاطب جذاب و مطابق سلیقهاش باشد، این شانس را دارید که او را در چند ثانیه اول با سایتتان درگیر کنید و نگهش دارید.
برای جذب کاربر یا مخاطب در نگاه اول از روشهای زیر استفاده کنید:
مخاطب خود را بشناسید
برای جذب مخاطب در نگاه اول باید سلیقه و نیازهایش را بشناسید تا بتوانید رضایت او را در بدو ورود به سایت جلب کنید. مثلا اگر مخاطب شما از رده سنی کودکان زیر ۱۵ سال است باید از رنگهای شاد یا جیغ و یا محتوای تصویری بیشتری استفاده کنید.
یا اگر مخاطب سایت شما قشر هنرمند است، باید از المانها و ترکیبهای هنری و زیبایی شناسی در طراحی ظاهری صفحات سایت خود استفاده کنید. برای شناخت مخاطبین سایت خود از تحلیل سئو یا نظرسنجی کمک بگیرید.
تحلیل عملکرد سئوی سایت به شما اطلاعات دقیقی از رفتار مخاطبین، نیازها و علاقمندیهای آنها میدهد تا به کمک آنها بتوانید صفحات سایت را جذاب و کاربر پسند طراحی کنید.
عناوین خلاقانه و جذاب بنویسید
روش دیگر برای جلب توجه مخاطب در نگاه اول این است که عناوین خلاقانه و جذاب برای محتوای صفحات بنویسید.
در نوشتن عناوین از کیوردهای مهم و جذاب استفاده کنید. استفاده از صفتهای تفضیلی مثل «بهترین»، «جدیدترین»، «برترین» و…، جذابیت بیشتری به عناوین و تایتلها میدهد.
برای نوشتن عناوین جذابتر از این نکات استفاده کنید:
- کیورد اصلی را در ابتدای عنوان بنویسید
- عنوان را کوتاه و مختصر بنویسید
- هدف محتوا را در عنوان ذکر کنید
- خلاقانه و مبتکرانه بنویسید
- به بخش های اصلی محتوا در عنوان اشاره کنید
پیشنهاد ویژه یا کال تو اکشن
شیوه دیگر برای جذب مخاطب در اولین نگاه و بالا بردن زمان توقف Dwell time، ارائه پیشنهاد ویژه یا کال تو اکشن جذاب است.
مثلا وقتی یک تخفیف ویژه برای خرید یک محصول قرار میدهید یا استفاده از امکانات سایتتان را برای مدتی محدود رایگان میکنید، محتوای مربوط به آن را با تیتر جذاب در بالای صفحه و جلوی چشم کاربر قرار دهید تا به سرعت آن را ببیند و جذبش شود.
اولویت بندی محتوا
تکنیک دیگر برای جذب مخاطب در ثانیههای اول بازدید این است که محتوای جذاب و برتر سایتتان که بازدید بالایی میگیرد را در اولویتهای ابتدایی قرار دهید.
به این ترتیب، کاربر به محض ورود تشویق میشود که برای دیدن آنها کمی وقت بگذارد؛ البته به شرط اینکه محتوای خوب و کاربرپسند بنویسید.
۲- تولید محتوای ارزشمند متناسب با سرچ اینتنت
کاربری که با سرچ عبارت یا کیوردی در گوگل و با کلیک بر روی لینک سایت شما، از سرپ وارد سایتتان میشود، هدفی از این جستجو دارد. او میخواهد در سایت شما به هدف جستجو یا سرچ اینتنت خود برسد.
شما با تولید محتوای باکیفیت و متناسب با سرچ اینتنت میتوانید کاربر را به هدفش برسانید و به این ترتیب میتوانید زمان توقف او را بیشتر کنید. برای تولید محتوای ارزشمند و مطابق با سرچ اینتنت این نکات را رعایت کنید:
- خوانایی محتوا در سئو را رعایت کنید و محتوای خوانا بنویسید.
- محتوا را به سبک لیست بنویسید و از table of content استفاده کنید.
- از عناوین و زیرعنوانهای مرتبط و جذاب استفاده کنید.
- اطلاعات دقیق و مفید ارائه دهید.
- طول مناسب برای محتوا را رعایت کنید (حدودا بین ۱۲۰۰ تا ۲۸۰۰ کلمه)
- از قلمی متناسب با شرایط سنی، سلیقه و درک مخاطب استفاده کنید.
به روز رسانی و آپدیت محتواهای صفحات سایت که پربازدید هستند و نرخ ترافیک ارگانیک بالایی جذب میکنند هم برای افزایش dwell time موثر هستند.
۳- بهبود سرعت سایت
طبق آمار، اگر لودینگ سایت شما بیشتر از ۳ ثانیه طول بکشد، ۵۳درصد کاربران آن را رها میکنند و از سایتتان خارج میشوند. بنابراین، بدون سرعت لودینگ مناسب، شما شانس زیادی برای نگه داشتن کاربر در سایت و افزایش زمان توقف یا دوئل نخواهید داشت.
پس یکی از راههای بهبود زمان Dwell time افزایش سرعت سایت است. برای این کار شما میتوانید از بهترین افزونه افزایش سرعت سایت مثل Gtmetrix ،Page Speed Insights و WebPageTest استفاده کنید.
۴- موبایل فرندلی کردن سایت
حدود نیمی از ترافیک سایتهای اینترنتی در کل دنیا به کاربران موبایل تعلق دارد. به همین دلیل، ایندکس کردن صفحات وب برای موبایل در الویت گوگل است. به عبارتی، گوگل نسخه موبایلی وبسایتها را برای خزش و رتبهبندی در الویت قرار میدهد.
بنابراین اگر شما روی موبایل فرندلی کردن سایت کار کنید و واکنشگرایی یا ریسپانسیو بودن آن را تقویت کنید، در جذب حداقل نیمی از کاربران اینترنتی و افزایش زمان توقف آنها در سایت موفق خواهید شد.
به کمک ابزار گوگل سرچ کنسول میتوانید قابلیت موبایل فرندلی سایت خود را به راحتی بسنجید:
یا ابزار دیگری که به شما در تست موبایل فرندلی کمک میکند، PageSpeed Insight است. این ابزار به قابلیت موبایل فرندلی سایت شما عددی بین ۰ تا ۱۰۰ میدهد. همچنین میزان سرعت و فاکتورهای تاثیرگذار در تجربه کاربری موبایلی سایتتان را هم مشخص میکند.
۵- استفاده از محتوای رسانه ای مثل ویدیو
محتوای رسانهای مثل تصاویر، انیمیشنها و به خصوص ویدیو جذابیت زیادی برای کاربران دارد. طبق آمار اعلام شده در سایت Hubspot میزان ۶۲٪ از مصرف کنندگان محصولات برای یادگیری و آشنایی با برندها، محتوای ویدیویی تماشا میکنند.
این یک عدد وسوسه کننده برای جذب مخاطب است. شما هم میتوانید با تولید محتوای ویدیویی، کاربران را به توقف در سایتتان و گذراندن زمان بیشتر تشویق کنید.
مثلا در تصویر زیر یک نمونه از ویدیوهای آموزشی منتشر شده در سایت را میبینید که ترافیک نسبتا خوبی هم جذب میکند و به افزایش دوئل تایم سایت کمک میکند:
برای اینکه ویدیوهای جذابی برای سایت خود بسازید و کاربران را متقاعد به توقف و صرف زمان برای حضور در سایتتان کنید، از فاکتورهای زیر استفاده کنید:
- برای محتواهای مورد علاقه کاربران ویدیو بسازید.
- محتواهای سخت و پیچیده را در قالب ویدیو و به زبان ساده به کاربر توضیح دهید؛ مثل آموزش موضوعات تخصصی سئو در قالب ویدیوی آموزشی.
- از تصویر یا thumbnail جذاب و خیره کننده برای کاور ویدیوی خود استفاده کنید.
- ویدیوهایی از رضایت مشتریان یا مصرف کنندگان محصولات یا خدمات خود در سایت منتشر کنید.
- برای آموزش استراتژی های جدید و بکر، ویدیوی آموزشی بسازید.
۶- بهینهسازی لینک های داخلی
روش دیگر برای افزایش زمان توقف Dwell Time سایت بهینهسازی لینک سازی داخلی است. لینکهای داخلی همانند پلن B یا شانس دوباره برای حفظ مخاطب در سایت هستند. به این شکل که اگر کاربر وارد سایتتان شد ولی از محتوای آن راضی نبود، با لینکها به سمت صفحات یا محتواهای دیگر سایت هدایت میشود تا همچنان در سایت حضور داشته باشد.
مثلا در این صفحه از سایت سفینه که در مورد آموزش سئو است، موضوعات مختلفی از سئو را میبینید که کاربر میتواند روی آنها کلیک کند و با لینک آنها وارد صفحه دیگری از سایت شود:
به این ترتیب اگر کاربر وارد سایت شود و موضوع آموزش سئو برایش کلی باشد و او هم به دنبال مطالب کلی نباشد، میتواند روی موضوعات جزئیتر مثل «اصول اولیه سئو»، «تحقیق کلمات کلیدی» و… کلیک کند و وارد لینک صفحه آنها شود.
به این ترتیب، با لینک دهی به محتوای مرتبط و نزدیک به هدف جستجوی کاربر، از خروج سریع او و ترک سایت جلوگیری میکنیم تا زمان بیشتری در سایت حضور داشته باشد و به هدف نهاییاش دست پیدا کند.
در لینک سازی داخلی این نکات را از یاد نبرید:
- به محتواهای مرتبط لینک بدهید.
- از کال تو اکشن در ابتدای محتوا استفاده کنید و به محصول یا خدمات خود لینک دهید.
- از انکرتکستهای دقیق و مرتبط با موضوع محتوای اصلی برای لینک دهی استفاده کنید.
۷- بهبود مسیریابی و UX
شیوه مهم دیگر برای افزایش زمان Dwell کاربر در سایت، بهبود مسیریابی و تجربه کاربری UX است. اگر کاربر به راحتی به المانهای مختلف در صفحه ورودی سایت دسترسی داشته باشد، به راحتی در صفحه و یا بین صفحات مختلف جابجا میشود.
بهبود تجربه کاربری یا UX باعث میشود تا کاربر تعامل بهتری با سایت شما داشته باشد. به این ترتیب، علاقه بیشتری به ماندن در سایت و گشتن در میان صفحات مختلف خواهد داشت.
شما با به کارگیری المانهای مسیریابی و طراحی UX مثل بردکرامب، پوگو استیکینگ و… میتوانید زمان توقف کاربران را افزایش دهید.
۸- تشویق کاربر به تعامل با سایت
اگر بتوانید در بدو ورود مخاطب او را تشویق به تعامل با سایتتان کنید، شانس زیادی برای افزایش زمان دوئل دارید. برای این کار میتوانید از پیشنهادات ویژه مثل عضویت رایگان در خبرنامه، شرکت در قرعه کشی، برخورداری از تخفیفات ویژه و سایر اکشنهای جذاب برای افزایش زمان توقف و حضور کاربر در سایتتان استفاده کنید.
اهمیت دوئل تایم یا زمان توقف در سئو
مدت زمان توقف کاربر در سایت شما یا همان Dwell Time معیاری برای تعیین سطح کیفی سایتتان و همچنین ارتباط موضوعی و مفهومی محتوای آن با سرچ کوئری است.
وقتی میانگین کاربرانی که از سایت شما بازدید میکنند، زمان قابل توجهی را در سایت سپری کنند، به این معنی است که محتوای شما برای آنها سودمند بوده است. و این نشانهای از ارزش محتوایی سایت شما و ارتباط نزدیک آن با هدف جستجوی کاربران است.
دوئل تایم بالا نشان میدهد که کاربران به محتوای سایت شما علاقمند هستند و از آن به خوبی بهرهمند میشوند. به این ترتیب، تمایلی به ترک فوری سایتتان ندارند.
از طرفی، الگوریتم رنک برین گوگل اهمیت زیادی به زمان حضور و توقف کاربر در سایت میدهد.
بنابراین میتوان گفت که dwell time در بهبود این شاخصهای کلیدی سئو تاثیرگذار است:
- افزایش ترافیک ارگانیک
- کاهش نرخ بانس ریت یا نرخ پرش
- افزایش تعامل کاربر
- افزایش رتبه سایت در گوگل
با توجه به اهمیت و تاثیری که این شاخص دارد، بهتر است آن را به طور منظم و دورهای توسط ابزارهای سئو اندازهگیری کنید.
شیوه اندازه گیری Dwell time
برای اندازه گیری مستقیم و اختصاصی دوئل تایم نمیتوانید از ابزار سئوی خاصی استفاده کنید. با این حال، میتوانید از ابزار گوگل آنالیتیکس و شاخصهایی مثل میانگین زمان حضور کاربر در سایت “Average Session Duration” و نرخ پرش Bounce Rate برای محاسبه تقریبی Dwell Time استفاده کنید.
زمان حضور کاربر در سایت به بازه زمانی بین ورود کاربر از سرپ یا سایر کانالها ورودی ترافیک تا خروج از سایت و بازگشت به سرپ یا رفتن به سایتهای دیگر اشاره میکند.
بانس ریت یا نرخ پرش هم به درصد کاربرانی اشاره دارد که بعد از بازدید از تنها یکی از صفحات سایت شما، خیلی سریع آن را ترک میکنند و بدون هیچگونه کلیک یا تعاملی به سرپ برمیگردند.
این دو معیار به شما در تخمین دوئل تایم کمک زیادی میکنند. شما در ابزار گوگل آنالیتیکس میتوانید از مراحل زیر برای اندازهگیری زمان توقف کاربران در سایتتان استفاده کنید:
- وارد اکانت گوگل آنالیتیکس شوید.
- از منو گزینه Behavior را انتخاب کنید.
- گزینه Site Content را انتخاب کنید.
- بعد از منوی کشویی گزینه Landing Pages را انتخاب کنید.
- New Segment بسازید و گزینه Organic Traffic را انتخاب کنید.
- در این مرحله میتوانید Avg. Session Duration را ببینید.
پیشنهاد طلایی برای افزایش دوئل تایم
پیشنهاد من به شما برای افزایش زمان توقف یا دوئل تایم کاربران در سایتتان این است که روی صفحات پربازدید سرمایهگذاری ویژهای کنید.
بهترین و جذابترین محصولات، محتوا، خدمات، تخفیفات و سایر قابلیتهای کاربر پسند را حتما در صفحات با نرخ ترافیک ارگانیک بالا قرار دهید.
مثلا ما در سایت سئو سفینه «دوره رایگان» یا «دوره جامع آموزشی سئو» را در صفحات اصلی و پربازدید، جلوی چشم مخاطب قرار میدهیم تا هم خدماتمان را عرضه کنیم و هم کاربر را به زمان توقف بیشتر تشویق کنیم.
شما هم میتوانید بهترین محصولات یا پیشنهادات ویژه سایت خود را با عنوان یا تیترهای جذاب و خیره کننده در بخش بالایی صفحات ارزشمند خود قرار دهید. به این ترتیب، کاربر به محض ورود به سایت جذب آنها میشود و زمان بیشتری را صرف بازدید از سایت میکند.
سخن آخر
Dwell Time یا زمان توقف کاربر در سایت معیاری از کیفیت محتوای سایت شما و ارتباط موضوعی آن با سرچ اینتنت کاربران برای گوگل است.
وقتی کاربر زمان قابل توجهی را در سایت شما سپری میکند به معنی این است که هدفش را از جستجو در سایت شما یافته است و محتوای سایت شما برایش مفید و کاربردی بوده است. و این مسئله برای گوگل بسیار حائز اهمیت است.
شما برای افزایش این زمان توقف کاربران میتوانید از روشهای مختلفی مثل جذب مخاطب در نگاه اول، بهبود سرعت سایت، تولید محتوای ارزشمند و متناسب با سرچ اینتنت، بهبود تجربه کاربری و… استفاده کنید.
برای آشنایی بیشتر با این روشها و یادگیری کاربردی آنها میتوانید در دوره رایگان سئوی مقدماتی سفینه یا دوره سئو جامع شرکت کنید.

مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.