من در این مقاله شما را با انواع کلمه کلیدی در سئو آشنا میکنم. در واقع انواع کلمات کلیدی در سئو را به ۵ دسته اصلی تقسیم کردهام و سپس انواع کلمات کلیدی زیر مجموعه آنها را معرفی کردهام.
کلمات کلیدی جزو اصلیترین و مهمترین بخش در تولید محتوای سایت و ارتقاء سئو داخلی On-Page هستند. شما اگر ندانید چه نوع کلمات کلیدی را در بخش های مختلف سایت استفاده کنید، نمیتوانید تحقیق کلمات کلیدی موفقی داشته باشید.
آشنایی یا انواع کلمه کلیدی در سئو به شما کمک میکند تا در جذب ترافیک بیشتر، افزایش نرخ تبدیل، لینک بیلدینگ و فروش آنلاین موفق تر باشید.
بیایید شروع کنیم.
۱- انواع کیورد در محتوا بر اساس نقش سئو
اصلیترین جایی که از کیوردها یا کلمات کلیدی در سایت استفاده میکنید، محتوای متنی است. این محتوای متنی میتواند تیتر یا عنوان اصلی صفحه، پست یا مقاله، توضیح محصول، فهرست و… باشد.
وقتی از کیوردهای کلیدی مناسب و درست در نقاط مختلف سایت خود استفاده میکنید، هم به کاربران در یافتن سریع و آسان محتوا کمک میکنید و هم عملکرد سئو سایت خود را تقویت خواهید کرد.
انواع کیوردها در محتوا بر اساس نقش سئو به این ترتیب هستند:
۱.۱ کلمه کلیدی اصلی (کانونی)
کلمه کلیدی اصلی (کانونی) مهمترین کلمه در یک محتواست. این کلمه به نوعی موضوع اصلی محتوا به شما میآید.
مثلا در همین مقاله، کلمه کلیدی اصلی یا کانونی «کلمه کلیدی» است. یا مثلا وقتی محتوایی درباره فروش انواع کفش مینویسید، کلمه کلیدی «کفش» یا «فروش» است.
انتخاب کلمه کلیدی اصلی یا کانونی به هدف و موضوع نوشتن یا تولید محتوا و همچنین نیاز کاربر بستگی دارد. شما باید کلمه کلیدی اصلی را در متا تگ عنوان یا تیتر H1، متا دیسکریپشن (توضیحات متا)، بدنه متن، پیوند یکتا URL و ترجیحا زیرعنوانها به کار ببرید.
انتخاب کلمه کلیدی اصلی برای یک صفحه از سایت یا محتوای متنی و مقاله بسیار مهم است. چون باعث ایندکس شدن محتوا یا صفحه سایت شما به ازای همان کلمه در صفحه نتایج موتورهای جستجو SERP میشود.
۱.۲ کلمه کلیدی فرعی یا ثانویه (Secondary Keyword)
کیورد فرعی یا کلمه کلیدی ثانویه یک عبارت نزدیک و مرتبط به کلمه اصلی از نظر معنایی، ترکیبی یا موقعیتی است.
مثلا اگر «لینک سازی» کلمه کلیدی اصلی شما باشد، «لینک بیلدینگ»، «بک لینک سازی»، «لینک داخلی» و «انکرتکست» میتوانند جزو کلیدهای فرعی باشند.
انتخاب کلمات فرعی درست و مناسب، این شانس را به شما میدهد تا کاربران با جستجوی کلمات مترادف یا مرتبط به کلمه اصلی، به سمت سایت شما هدایت شوند؛ چراکه گوگل اخیرا به جستجوی عمیق و نمایش نتایج مرتبط با عبارت اصلی که کاربر آن را سرچ میکند، اهمیت زیادی میدهد.
بهتر است کلمات کلیدی فرعی یا ثانویه را در زیرعنوانها یا تگ های H2، H3و…، برچسبها، بدنه متن و متا دیسکریشن به کار ببرید.
۱.۳ کلمه کلیدی معنایی LSI (Latent Semantic Keyword)
کیورد LSI یا کلمه کلیدی معنایی Latent Semantic Keyword به معنی «نمایه سازی معنایی پنهان» است. این نوع کیورد قرابت معنایی با کلمه کلیدی اصلی دارد و به خزندههای موتورهای جستجو کمک میکند تا به رابطه معنایی پنهان این کلمات با کیورد اصلی پی ببرند.
کلمات کلیدی LSI لزوما از نظر ساختار زبان مترادف کلمات کلیدی اصلی یا حتی فرعی نیستند؛ بلکه صرفا از نظر معنایی با کیورد اصلی همخانواده یا نزدیک هستند.
استفاده از این نوع کیوردها نه تنها از تکرار بیش از اندازه کلمه کلیدی یا همان Keyword Stuffing جلوگیری میکند، بلکه به انسجام محتوا و همچنین کسب امتیاز بالاتر سئو هم کمک میکند.
مثلا عبارت های زیر برای کیورد اصلی «افزونه اسکیما ریتینگ»، ارتباط معنایی دارند و LSI محسوب میشوند:
- افزونه اسکیما ستاره
- ستاره دار شدن
- ثبت رای
- سوالات FAQ
در تصویر زیر میتوانید نحوه استفاده از این کلمات کلیدی را در بخشی از مقاله «بهترین افزونه اسکیما ستاره و ریتینگ» ببینید:
۲- انواع کیورد بر اساس طول و اندازه
یکی دیگر از معیارها برای دسته بندی انواع کلمات کلیدی در سئو، طول و اندازه است؛ منظور از طول کلمات کلیدی، تعداد حرف یا کلماتی است که در یک عبارت کلیدی به کار میبریم. مثلا «ابزارهای تحلیل و آنالیز لینکهای خارجی» یک عبارت کلیدی با طول ۵ کلمه است.
۲.۱ کیورد دم کوتاه یا Short tail
کلمات کلیدی کوتاه یا Body keywords معمولا عبارت هایی حداکثر با طول ۲ کلمه هستند مثل «آنالیز سایت». این نوع کلمات کلیدی بسیار رقابتی هستند و قرار گرفتن در رتبههای بالای SERP به ازای آنها بسیار سخت و زمانبر است.
با اینکه کیورد کوتاه دارای حجم جستجوی search volume بالایی است و کاربران زیادی از آنها استفاده میکنند، ولی عبارات کوتاه مبهم هستند و قصد و نیت دقیق کاربر از جستجو را کاملا مشخص نمیکنند.
کاربرد اصلی کلمه کلیدی کوتاه برای سئو صفحات اصلی یا ستونی (Pillar Pages) است که محتوای کامل دارند و شامل تمام کیوردهای اصلی و فرعی هستند.
با اینکه کیوردهای کوتاه باعث افزایش ترافیک میشوند ولی تمرکز بیش از حد روی آنها ممکن است نرخ پرش Bounce Rate را هم افزایش دهد. درنتیجه، ممکن است نرخ کلیک یا CTR هم کاهش یابد.
پس بهتر است تمام تمرکز خود را روی این نوع کلمات قرار ندهید و روی بقیه انواع کلمات کلیدی هم کار کنید.
۲.۲ کیوردهای میانه یا متوسط Mid-tail Keywords
کلیدواژه های با طول ۳ تا ۴ کلمه که نه خیلی کوتاه و نه خیلی بلند هستند را کیورد متوسط یا Mid-tail میگوییم. مثل عبارت «طراحی سایت فروشگاهی» یا «سئو فروشگاه آنلاین». این کیوردها شفافتر و کاملتر از کیوردهای کوتاه هستند.
سختی رقابت سئو برای استفاده از این کیوردها نسبت به کلیدواژههای کوتاه کمتر است؛ چون از تعداد کلمات بیشتری برای رساندن منظور و هدف کاربر از جستجو استفاده میکنند و کاربر را زودتر به سایت هدف هدایت میکنند.
با اینکه این نوع کلیدواژه ها از حجم یا میزان جستجوی کمتری نسبت به کیوردهای کوتاه برخوردار هستند ولی رقابت برای کسب رتبه بالای سئو به ازای این کلیدواژهها سادهتر است.
از کیوردهای متوسط برای پستها یا مقالات وبلاگ، معرفی محصول و صفحات Cluster استفاده کنید تا بتوانید نرخ تبدیل CTR سایت را افزایش دهید.
۲.۳ کیوردهای دم بلند یا لانگ تیل Long Tail Keywords
عبارت هایی با رقابت بسیار پایین و با طول کلماتی بیش از ۴ کلمه را کیوردهای لانگ تیل یا دم بلند میگوییم. این نوع کلمات کلیدی قصد کاربر از جستجو را به سادگی و به طور شفاف مشخص میکنند. بنابراین کاربر را سریعتر به نتیجه یا سایت هدف هدایت میکنند.
چند نمونه از کیوردهای لانگ تیل عبارتند از:
- ابزارهای سئو برای افزایش سرعت سایت
- افزونه های اسکیما ریتینگ برای ستاره دار کردن
- طراحی سایت شرکتی بدون کدنویسی
علیرغم اینکه کیوردهای لانگ تیل دارای حجم جستجوی کمتری هستند ولی رقابت روی آنها سادهتر است و راحت میتوان به ازای آنها در صفحه نتایج SERP رتبه گرفت.
اگر سایت شما به تازگی راهاندازی شده، میتوانید برای سئو روی این نوع کلمات سرمایهگذاری کنید تا سریعتر در رتبه اول گوگل قرار بگیرید.
۳- انواع کلمه کلیدی بر اساس هدف جستجوی کاربر
یکی دیگر از دسته بندی ها برای انواع کلمات کلیدی در سئو هدف جستجوی کاربر یا سرچ اینتنت User Serach Intent است. این نوع کلمات کلیدی بر اساس نیت و هدفی که کاربران آنها را جستجو میکنند، مشخص میشوند.
اطلاع داشتن از نیت و هدف جستجوی کاربران به شما کمک میکند تا محتوایی متناسب با نیاز و هدف آنها تولید کنید.
۵ نوع کلمه کلیدی بر اساس هدف جستجو به شرح زیر هستند:
۳.۱ کیوردهای تجاری Commercial Keywords
کلمات کلیدی تجاری کیوردهایی هستند که کاربران اینترنت برای جستجوی محصولات یا خدمات استفاده میکنند. جستجوی این کلمات لزوما برای خرید مستقیم یک کالا یا محصول نیست و کمی از کلمات کلیدی خرید Transactional متفاوت هستند.
کیوردهای تجاری مربوط به جستجوهایی هستند که کاربران برای آشنایی با یک محصول یا خدمات و یا خرید سرچ میکنند. استفاده از این کلمات در محتوای متنی، توضیحات متا، پستها و هشتگها، تبلیغات دیجیتال و تگهای وبسایت شما باعث افزایش ترافیک سایت میشود.
۳.۲ اطلاعاتی یا آموزشی Informational Keywords
کلمات یا عبارت هایی که کاربران برای یادگیری یا دریافت اطلاعات در مورد چیزی سرچ میکنند، کیوردهای اطلاعاتی یا آموزشی هستند. مثلا «معنی»، «چطور»، «چیست»، «نحوه»، «روش استفاده»، و… .
این نوع کلمات کلیدی معمولا به شکل سوالی مطرح میشوند و کاربر با جستجوی آنها به دنبال جواب و پاسخ است. گوگل هم برای پاسخ سریع به این نوع سوالات از پاسخهای کوتاه «Features Snippet» استفاده میکند.
دقت کنید که این عملکرد گوگل در ارائه پاسخ سریع برای کیوردهای اطلاعاتی یا آموزشی کاربر میتواند باعث کاهش نرخ کلیک و بازدید سایتهای با رتبه اول شود.
۳.۳ کیوردهای ناوبری یا نویگیشنال Navigational Keywords
کیوردهای ناوبری یا نویگیشنال از دسته کلیدواژههایی هستند که به طور مستقیم به هدف جستجو اشاره میکنند. نحوه اشاره این کلمات هم با به کار بردن آدرس، اسم، مشخصات جغرافیایی یا مکانی هدف جستجو است.
مثلا «دوره سئو سایت سفینه» یک عبارت کلیدی ناوبری است که دقیقا نام سایت را برای خرید یک ابزار مشخص میکند. کاربرانی که از کیوردهای ناوبری استفاده میکنند معمولا نام برند، سایت، محصول، خدمات، موقعیت، و… را میدانند ولی آدرس دقیق سایت اینترنتی را ندارند.
۳.۴ کیوردهای خرید Transactional Keywords
هدف از جستجوی کیوردهای خرید یا Transactional انجام خرید اینترنتی یا تبادل پولی آنلاین است. مثلا «خرید افزونه فول اسکیما» دو نمونه از کیوردهای خرید هستند.
کلمات کلیدی خرید لزوما برای خرید اینترنتی یک محصول سخت افزاری یا نرم افزاری نیست؛ بلکه برای خرید خدمات اینترنتی مثل بستههای اینترنت، تمدید حساب کاربری و… هم جستجو میشوند.
۴- انواع کلمات کلیدی بر اساس بازاریابی Marketing
بازاریابی اینترنتی یا مارکتینگ و بهخصوص بازاریابی محتوایی تاثیر زیادی در سئو سایتها و کسبوکارها دارند. یافتن انواع کلمات کلیدی بر اساس بازاریابی به متخصصین سئو و بازاریابها در تشخیص مسیر درست برای بهینهسازی سایت کمک زیادی میکنند.
برخی از انواع کلمات کلیدی از نظر بازاریابی عبارتند از:
۴.۱ کلمه کلیدی معرف بازار Market-Definig
کلیدواژههای معرف بازار یا مارکت از دسته عبارتهای ساده و عمومی هستند که کاربران برای جستجوی یک کسبوکار استفاده میکنند. شما میتوانید از این کلمات کلیدی در کمپینهای تبلیغاتی خود استفاده کنید.
«خرید ابزار سئو»، «دانلود نرم افزار تحلیل سایت» و «خرید افزونه اسکیما» چند نمونه از کلیدواژههای معرف بازار هستند. با اینکه این کلمات هدفگذاری مشخص و روشنی برای رسیدن به سایت یا نتیجه بخصوصی ندارند ولی در سئو تاثیرگذار هستند.
از این کلمات میتوانید در سراسر سایت یا فروشگاه اینترنتی خود و همچنین در لینک بیلدینگ استفاده کنید. با اینکه این عبارات بسیار رقابتی هستند ولی استفاده از آنها جزو ضروریات کسبوکار و برند شماست.
۴.۲ کلمه کلیدی معرف مشتری Customer-Defining
نوع دیگری از کلمه کلیدی در بازاریابی محتوایی یا مارکتینک اینترتنی، کلمه معرف مشتری است. این نوع کلمه کلیدی برای معرفی مشتری و مخاطب سایت شماست.
مثلا بخش زیادی از مخاطبین سایت سئو سفینه، متخصصین سئو هستند که برای خرید دوره جامع سئو، ابزار سئو کبوتر یا فول اسکیما رجوع میکنند. بنابراین ما از کلمات کلیدی «سئوکار»، «متخصص سئو» و… به عنوان مشتریان یا مخاطبین سایت در سراسر صفحات استفاده میکنیم.
شما با این کلمات کلیدی معرف مخاطب یا مشتری میتوانید ارتباط بهتری با طیف کاربران یا مخاطبین سایت خود برقرار کنید و راحتتر آنها را به سمت صفحات سایت خود هدایت کنید.
۴.۳ کلمه کلیدی معرف محصول یا سرویس Product-Defining
کلمه کلیدی معرف محصول یا سرویس خدماتی به نام، برند، خصوصیات یا دستهبندی خاصی از محصولات یا خدمات اشاره میکند. مثلا «افزونه ایرانی ستاره دار کردن محتوای سایت» به ویژگی «ایرانی» بودن افزونه به عنوان معرفی محصول اشاره میکند.
برای تمرکز روی این نوع کلمات کلیدی و استفاده از آنها برای امتیازگیری و رتبهگیری سئو باید روی ویژگیهای خاص و منحصربفرد محصولات یا خدمات خود متمرکز شوید.
مثلا اگر شما جزو معدود طراحان یا تولیدکنندگان نرمافزارهای ایرانی هستید که عمدتا نمونه خارجی آنها در بازار موجود است و نمونه ایرانی آن بسیار کم است، روی همین کلیدواژه «ایرانی» برای کیورد معرف محصول خود تمرکز کنید.
۴.۴ کلمات کلیدی تراکنشی
یکی از انواع کلیدی ترین کیوردهای مارکتینگ برای جذب مشتریان هدف و افزایش میزان فروش، کلمه کلیدی تراکنشی است. هدف این نوع کلمه کلیدی خرید است. مثلا «پرداخت نهایی»، «خرید آنلاین محصول X»، «ثبت نام دوره آموزشی سئو سفینه» و… .
۴.۵ کیوردهای منطقه ای Local Keywords
کیوردهای منطقه ای یا بومی Local از دسته عبارتهایی هستند که کاربران برای جستجوی چیزی در یک منطقه جغرافیایی بهخصوص استفاده میکنند؛ مثلا خرید لپ تاپ در ولیعصر تهران، رستوران سنتی در تجریش، آژانس مسافرتی در رشت و… .
این کیوردها معمولا شامل عبارت هایی خاصی مثل منطقه، کشور، استان، شهر، خیابان، محله، و… هستند.
۵- انواع کلمات کلیدی بر اساس زمان یا رویداد
گاهی وقتها و در بازههای زمانی خاصی از سال یا در طی رویدادهای خاص، حجم جستجوی گروهی از کلمات یا عبارتها افزایش پیدا می کند. مثلا در محرم، کلمات کلیدی «خرید وسایل اربعین» و «لباس محرم» بیشتر سرچ میشوند.
بنابراین میتوان برخی از انواع کلمات کلیدی را بر اساس زمان یا رویداد هم دستهبندی کرد. به این ترتیب، شما میتوانید متناسب با دورههای زمانی یا وقوع رویدادهای خاص، از این کلمات کلیدی برای تولید محتوا یا کمپین تبلیغاتی استفاده کنید.
برخی از انواع کلمات کلیدی بر اساس زمان یا رویداد به این ترتیب هستند:
۵.۱ کیوردهای فصلی Seasonal Keyword
کیوردهای فصلی دستهای از کلمات کلیدی هستند که حجم جستجوی آنها در فصلهای خاصی از سال یا طی رویدادهای خاصی مثل زمان المپیک، جام جهانی، فصل حراج، فصل تابستان یا بهار، فصل بازگشایی مدارس و… بالا میرود.
شما میتوانید از این کیوردهای فصلی در فرصتهای مناسب بهره بگیرید و از آنها در محتوای خود استفاده کنید. مثلا در زمانهای خاصی مثل فصل تابستان که تعطیلی و اوقات فراغت بیشتر است، روی کلمات کلیدی مرتبط با تفریحات، سرگرمیها، فروش دورههای غیردرسی یا دورههای مهارتآموزی و… کار کنید.
۵.۲ کلمات کلیدی ترند Trend Keywords
برخی از کلمات کلیدی به دلیل ارتباط با یک برند، رویداد، خاطره، همهگیری و… ترند و رایج میشوند. مثلا کلمات کلیدی «کرونا»، «کفش نایک»، «جمعه سیاه»، و… در یک دوره زمانی خاصی ترند شده و بعد از آن برای بسیاری از افراد شناخته شده هستند.
اگر در زمان درستی که کلمات کلیدی به تازگی در حال ترند شدن هستند، سریعا وارد کار شوید و از این کلمات در محتوا، برگهها، کمپینها، بازاریابی محتوایی و… استفاده کنید، قطعا نرخ بالایی از ترافیک را جذب سایت خود میکنید.
۵.۳ کیوردهای همیشه سبز Evergreen Keywords
کیوردهای همیشه سبز جزو آن دست از کلمات کلیدی نامتغیر و پایداری هستند که حجم جستجو و محبوبیت آنها در آمار جستجو تغییر فاحشی نمیکند. آنها تقریبا همیشه در جذب ترافیک و افزایش آمار بازدید تاثیر مثبت دارند.
کلمات کلیدی همیشه سبز عمدتا مربوط به موضوعاتی هستند که کاربران مدام با آنها سروکار دارند؛ مثلا «سلامت روان»، «سلامت بدنی»، «روش های زندگی بهتر»، «روشهای کشف ثروت» و… .
مثلا در سایت آکادمی سئو سفینه، کیوردهای «آموزش سئو»، «ابزارهای سئو»، «سئو سایت» جزو کلمات کلیدی همیشه سبز هستند.
شما هم در هر حیطهای از فعالیت خود میتوانید به این دسته از کلمات دسترسی داشته باشید. فقط کافیست از ابزارهای درست برای پیدا کردن و تحقیق کلمات کلیدی استفاده کنید.
پیدا کردن انواع کلمات کلیدی در سئو
شما قبل از اینکه بخواهید از یکی از انواع کلمه کلیدی در سئو سایت خود کمک بگیرید، باید ابتدا کیورد ریسرچ انجام دهید. یعنی درباره کلمات کلیدی مهم و مرتبط به فعالیت سایت شما و مخاطبین و کاربرانتان تحقیق کنید.
برای تحقیق کلمات کلیدی و تدوین صحیح استراتژی سئو، دوره سئو سفینه میتواند به شما کمک کند.
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.