من در این محتوا به نکات مهمی می پردازم که شما در رقابت سئو با سایت های بزرگ به آنها نیاز دارید.
تحلیل عملکرد سئوی سایت های بزرگ و رقابت با آنها برای کسب پیروزی در رتبههای برتر گوگل، هدف تمام سایتهای کوچک و جدید و یا برندهای در حال پیشرفت است. اگر شما هم چنین هدفی دارید، باید تکنیکهای رقابتی را یاد بگیرید.
با من تا انتهای این محتوا همراه باشید تا با این تکنیکهای رقابتی آشنا شوید.
ضرورت رقابت در سئو
طبق آمار سایت Rebootonline بیش از یک میلیارد سایت اینترنتی در سراسر جهان وجود دارد. هر کدام از این سایتها در حوزه فعالیت خود در تلاش و رقابت برای دیده شدن و جذب کاربران بیشتر هستند.
سایت گوگل با بیش از 90.68 درصد جستجو، دارای بیشترین بازدید در بین تمامی سایتها در دنیا است. از این رو، سئو برای گوگل در رتبه اول اهمیت برای رقابت بین تمامی سایتها قرار دارد.
هر سایتی تلاش میکند تا با بهبود عملکرد سئوی سایت خود و کسب رتبههای برتر گوگل بتواند به بازدید یا ترافیک بیشتری دست پیدا کند. بنابراین رقابت سختی بین سایتها برای قرار گرفتن در صفحه اول صفحه SERP گوگل و افزایش ترافیک ارگانیک وجود دارد.
پس اگر شما هم میخواهید در بین بزرگان فضای اینترنت حضور داشته باشید و در حوزه فعالیت سایت خود پیشرفت کنید، چارهای به جز رقابت با سایتهای بزرگ ندارید.
اهیمت رقابت در سئو
سایت های بزرگ به خوبی اهمیت سئو و بهینه سازی برای موتورهای جستجو را درک کردهاند که توانستهاند به حجم بالایی از بازدید دست پیدا کنند. بیشتر آنها از یک تیم سئوی قوی با چند متخصص سئو حرفهای برای سئو کمک میگیرند.
اگر شما به تازگی سایتی را راه اندازی کرده باشید یا تازه در حال سئوی اولین سایت خود باشید، قطعا راه درازی برای ورود به عرصه رقابت در اینترنت در پیش دارید. ولی اگر در میانه راه هستید و امتیاز نسبتا خوبی در سئو دارید، میتوانید از همین جا استارت رقابت با سایتهای بزرگ را بزنید.
برای رقابت با سایت های بزرگ و پیروزی بر آنها در این بازار پرتلاطم و رقابتی، باید اصول سئو و مارکتینگ را به خوبی بشناسید. شما باید از تکنیکهای رقابتی برای رشد سایتتان و جلو زدن از رقبا استفاده کنید.
من در ادامه به 10 نکته مهم و کلیدی برای آنالیز یا تحلیل سایت های بزرگ و پیروزی بر آنها اشاره میکنم.
۱- وضعیت سایت ها را با بهترین ابزارهای تحلیل سئو آنالیز کنید
اولین گام در رقابت با سایت های دیگر و تلاش برای پیروزی، آگاهی از وضعیت سئوی آنهاست. هر سایت اینترنتی یک پلن سئو و یک سری استراتژیهای خاصی برای خود دارد که در راستای همانها به پیش میرود.
وقتی شما وضعیت یک وبسایت را تحلیل میکنید، متوجه میشوید که چه رتبه ای در گوگل دارد، در چه کیوردهای رتبه برتری دارد، امتیاز اعتبار دامنه DA آن چند است و همچنین از سایر شاخصهای کلیدی KPI سئوی آن مطلع میشوید.
این داده های تحلیلی به شما کمک میکند تا با نقاط قوت و ضعف سایتهای دیگر آشنا شوید و به این ترتیب بتوانید نقشه یا پلن دقیقی برای رقابت با آنها بچینید و یا حتی از آنها الگو بگیرید.
برای تحلیل یا آنالیز سایت های رقیب می توانید از ابزارهای تحلیلی سئو استفاده کنید. ابزارهایی مثل:
این ابزارهای تخصصی سئو نه تنها به شما در تحلیل سایت رقبا، بلکه در تحلیل و مانیتورینگ رشد سئوی سایت خودتان هم کمک میکند. شما میتوانید از داده ها و نتایج حاصل از آنالیز این ابزارها برای مقایسه عملکرد سایت خود با سایتهای رقیب استفاده کنید.
۲- نقاط ضعف سایت های بزرگ را پیدا کنید
شما برای برنده شدن در هر رقابتی باید روی نقاط ضعف حریف کار کنید. بنابراین، اگر میخواهید سریعتر در سئو رشد کنید و از بقیه جلو بزنید، ابتدا نقاط ضعف سایتهای بزرگ را پیدا کنید و سپس برای آنها برنامهریزی کنید و استراتژی مناسب برای سئو بچینید.
برای پی بردن به نقاط ضعف سایت های بزرگ و رقبایتان روی موارد زیر متمرکز شوید:
- تحلیل و یافتن کیوردهایی که جا مانده
- تحلیل محتوا و یافتن محتواهای کم بازدید
- مشکلات فنی یا تکنیکال سایت
شما با تحلیل کیورد گپ میتوانید کلمات کلیدی که سایتهای بزرگ برای آنها رتبه برتر ندارند را پیدا کنید. در این صورت میتوانید برای این کیوردها محتواهای سئو شده تولید کنید و با انتشار آنها، ترافیک ارگانیک خوبی جذب کنید.
کیوردهای جا مانده هم گزینه خوبی برای رقابت با سایت های بزرگ است. یعنی باید انواع کلمات کلیدی یا کیوردهای غیر اصلی مثل کیوردهای فرعی، LSIها و FAQها را بر اساس سرچ اینتنت مخاطب پیدا کنید و برای آنها محتوای سئو تولید کنید.
۳- روی کیوردهای لانگ تیل متمرکز شوید
یکی از مهم ترین نکات رقابت با سایت های بزرگ در سئو این است که با آنها در رتبه گیری برای کیوردهای اصلی رقابت کنید.
اما از آنجایی که رقابت بر سر کیوردهای اصلی بسیار سخت است و شما به راحتی نمیتوانید رتبههای برتر را از این سایتها پس بگیرید، باید روی کیوردهای سادهتر و راحتتر رقابت کنید.
کیوردهای لانگ تیل Long tail یا همان کلمات کلیدی دم بلند از جمله کیوردهای ساده و در عینحال ارزشمندی هستند که به شما در رقابت با سایتهای پربازدید کمک زیادی میکنند.
سایت های بزرگ معمولا روی کیوردهای اصلی و کوتاه مثل «سئو» یا «آموزش سئو» کار میکنند و رتبه میگیرند. شما میتوانید روی کیوردهای طولانی مثل «تحقیق کلمات کلیدی برای سایت فروشگاهی تاسیسات» و… کار کنید.
برای تولید کیوردهای لانگ تیل می توانید از ابزارهای تخصصی سئو استفاده کنید. ابزار سئو کبوتر یکی از بهترین ابزارهای تولید کیورد لانگ تیل است که چند صد کلمات کلیدی کاربردی و ارزشمندی را با ابزار گوگل ساجست در اختیارتان قرار می دهد.
وقتی بتوانید به ازای کیوردهای طولانی و کم رقابت در رتبه های بالای سرپ قرار بگیرید، به مرور امتیاز سئوی شما افزایش پیدا میکند و پس از چند مدت میتوانید وارد دور رقابت بر سر کیوردهای اصلی و کوتاه شوید.
۴- محتوای باکیفیت و متناسب با نیاز کاربران تولید کنید
نکته دیگری که باید در رقابت با سایت های بزرگ و پربازدید رعایت کنید، تولید محتوای باکیفیت و متناسب با نیاز کاربران است. خیلی از سایتهای پربازدید صرفا برای گوگل و یا با هدف فروش محصول یا خدمات خود محتوا تولید میکنند.
این مسئله باعث میشود تا کاربران نتوانند با خواندن یا مشاهده این محتواها به هدف خود از جستجو یا همان سرچ اینتنت برسند. و این فرصت خوبیست تا با تولید محتوای باکیفیت و متناسب با نیاز کاربران، آنها را به سمت سایت خود جذب کنید.
۵- سئوی محلی را تقویت کنید
آغاز رقابت با سایت های بزرگ در عرصه ملی یا حتی جهانی بسیار سخت است. اما این نوع رقابت در عرصههای کوچکتر منطقهای یا محلی، و در قالب سئوی محلی Local SEO کمی راحتتر است.
از طرفی، گوگل هر روز در حال پیشرفت در شناسایی سایتها و بخشبندی آنها براساس مناطق جغرافیایی است تا به کاربران اطلاعات دقیقتر و کاربردیتر در منطقه زندگیشان بدهد.
پس شما هم با تقویت سئوی محلی سایتتان، رقابت خود را در ابعاد کوچکتر و از سئوی لوکال شروع کنید. برای این کار از کیوردهای درست و متناسب با آمارهای جستجوی محلی و منطقهای کمک بگیرید.
روش های زیر به تقویت سئوی محلی سایتتان کمک میکنند:
- تایید لیست کسب و کار من در گوگل
- بهینه سازی متاتگ ها و محتوا
- ثبت سایت در دایرکتوری محلی
- قرار دادن نقشه گوگل در سایت
- استفاده از تگ های گوگل برای نشان دادن موقعیت کسب و کارتان
وقتی با رشد سئوی محلی بتوانید در منطقه جغرافیایی فعالیت خود به امتیاز و رتبه خوبی در سئو برسید، کمکم میتوانید حوزه فعالیت خود را گستردهتر کنید و به سئو در سطح ملی یا جهانی بیاندیشید.
۶- از سایت های معتبر بک لینک بگیرید
یکی دیگر از نکات مهم برای پیروزی در رقابت با سایتهای مهم بکلینکسازی است. بکلینکهایی که شما از سایتهای دیگر میگیرید، معیاری برای سنجیدن اعتبار سایت شما توسط گوگل است.
اینکه شما چه تعداد بک لینک از سایتهای دیگر دریافت کنید، یک مسئله است؛ و مسئله مهمتر این است که از چه منابع یا سایتهایی بکلینک بگیرید.
اگر سورسها یا منابع قوی و معتبر با امتیاز DA بالا و همچنین نرخ ترافیک و تبدیل بالا به شما بکلینک بدهند، تاثیر بسیار زیادی در افزایش اعتبار دامنه سایتتان و درنتیجه نمره DA خواهند داشت.
۵ منبع معتبری که می توانید از آنها بک لینک دریافت کنید، عبارتند از:
- دایرکتوریهای معتبر (دسته بندی ها/فهرست ها)
- اخبار (سایت های خبری، وبلاگ ها و… )
- پادکست ها، سخنرانی ها و سایر رسانه ها
- سازمان های محلی و رویدادها
- صفحات مربوط به داده ها و اطلاعات مستند سایت شما
برای بک لینک سازی یا لینک بیلدینگ میتوانید از ابزارهای لینک سازی استفاده کنید. همچنین می توانید با کمک ابزارهای سئو وضعیت بک لینک رقبا را تحلیل کنید.
۷- سرعت و واکنش گرایی سایتتان را بالا ببرید
سرعت سایت شما تاثیر زیادی در رقابت با سایتهای دیگر از جمله سایتهای بزرگ و پربازدید دارد؛ چراکه اگر صفحات سایت شما کندتر از استاندارد سئو و همچنین سایتهای دیگر لود و بارگذاری شود، رقابت در جذب ترافیک بیشتر را میبازید.
بهترین و سریعترین زمان استاندارد برای لودینگ سایت شما بین 2 تا 3 ثانیه است. یعنی اگر زمان بارگذاری سایت شما بیشتر طول بکشد، بخش قابل توجهی از نرخ ترافیک و همچنین نرخ تبدیل بازدید به مشتری را از دست میدهید.
پس باید سعی کنید در رقابت بر سر حفظ یا افزایش سرعت سایت خود بر سایتهای دیگر غلبه کنید. برای افزایش سرعت سایت میتوانید از ابزارهای تست سرعت مثل GTmetrix و همچنین ابزارهای تخصصی بهبود سرعت سایت مثل LiteSpeed cache، pagespeed ninja و… استفاده کنید.
اتصال به سرورهای پرسرعت یا سیستم توزیع محتوای CDN هم یکی از بهترین روشها برای بهبود سرعت سایت شماست.
موبایل فرندلی بودن سایت یکی از فاکتورهای مهم رنکینگ و رتبه بندی سایت در گوگل است. کاربران موبایل که با سیستم های پیشرفته اندروید و اینترنت پرسرعت از سایتهای اینترنتی بازدید میکنند، نزدیک به نیمی از کاربران اینترتی را تشکیل میدهند.
بنابراین، سایت شما باید علاوه بر سرعت بالا، موبایل فرندلی و واکنشگرا هم باشد تا از رقابت بر سر جذب کاربران موبایلی جا نماند. شما با بهبود تجربه کاربری UX و همچنین ارتقاء Core web vitals میتوانید واکنشگرایی سایت برای موبایل را بهتر کنید.
۸- بازاریابی محتوایی را گسترش دهید
روش دیگر برای جذب کاربران بیشتر از کانال های ورودی ترافیک و رقابت با سایتهای دیگر بازاریابی محتوایی است. شما با گسترش بازاریابی محتوایی و انتشار محتواهای سایت خود در فضاهای مختلف مثل شبکههای اجتماعی میتوانید میزان بازدید سایت خود را افزایش دهید.
سعی کنید محتواهای پرطرفدار مثل محتوای ویدیویی بسازید و در صفحه برندتان در رسانههای اجتماعی مثل اینستاگرام، فیسبوک، توییتر و… به اشتراک بگذارید. همچنین میتوانید از بلاگرها یا اینفلوئنسرهای معروف فضای مجازی برای معرفی یا اشتراکگذاری محتواهای خود کمک بگیرید.
۹- روی نقاط قوت خود کار کنید
سایت شما در هر موقعیت و جایگاهی از سئو که باشد، یک سری نقاط قوت دارد که به افزایش امتیاز سئوی آن میانجامد. مثلا شما چند صفحه محتوای بسیار خوب و پربازدید دارید که حجم زیادی از ترافیک ورودی سایت شما را رقم میزنند.
شما با تکنیکهایی مثل لینکسازی داخلی به این چند صفحه در محتواهای جدید یا دریافت بک لینک برای آنها میتوانید از امتیاز بالای آنها استفاده کنید و سایر صفحات خود را هم ارتقاء دهید.
یا مثلا اگر محصولاتی در سایت خود دارید که بسیار محبوب هستند، از صفحه این محصولات برای لینک دادن به صفحات دیگر استفاده کنید؛ یا اینکه محتواهای مرتبط با این محصولات بنویسید و به طور منظم در سایت منتشر کنید.
۱۰- تبلیغات هدفمند انجام دهید
اکثر سایتهایی که در ابتدای راه رشد و پیشرفت در سئو هستند، از تبلیغات برای زودتر دیده شدن استفاده میکنند. شما هم میتوانید با تبلیغات هدفمند و متنوع، خود را به مخاطبین و کاربران اینترنتی معرفی کنید تا جایگاه قابل قبولی پیدا کنید. و بعد از آن شروع به رقابت با سایتهای بزرگ کنید.
فقط دقت کنید که تبلیغات شما باید هدفمند باشد؛ یعنی متناسب با فعالیت و موضوع سایت شما و همچنین ذائقه مخاطبینتان باشد. شما باید بدانید که مخاطبین شما در چه فضاهایی حضور دارند و به چه موضوعاتی علاقمند هستند تا بتوانید تبلیغات هدفمند انجام دهید.
چند نوع تبلیغ که به شما در جذب کاربران کمک می کند، عبارتند از:
- تبلیغات گوگل ادز Google ads
- تبلیغات کلیکی PPC
- رپورتاژ آگهی
- تبلیغات در سایت های پربازدید مثل آپارات
- تبلیغات در شبکه های اجتماعی و توسط بلاگرها
شما در کنار تبلیغات میتوانید با همکاری کردن با سایر برندها یا سایتها و افلیت مارکتینگ هم با سایتهای بزرگ در سئو رقابت کنید.
سخن آخر در مورد رقابت در سئو
سایت شما در بین میلیون ها سایت دیگر در جهان، چارهای به جز رقابت برای دیده شدن ندارد؛ بهخصوص اگر بخواهید از طریق سئو و جذب کاربر به درآمد یا فروش بیشتر برسید.
بنابراین شما باید با رقبای خود و یا سایتهای بزرگ رقابت کنید تا سهمی از بازار رقابتی اینترنت را از آن خود کنید. برای پیروزی در رقابت سئو با سایتهای بزرگ روشهای زیادی در اختیار دارید. فقط باید نکات مهم و تکنیکهای لازم را بدانید تا بتوانید از این روشها به خوبی بهره ببرید.
شما باید سایتهای رقیب و یا پربازدید را مدام تحلیل و آنالیز کنید. نقاط ضعف آنها را پیدا کنید و روی آنها متمرکز شوید. برای کیوردهایی که این سایتها رتبه ندارند، محتوای ارزشمند تولید کنید. باید سرعت و واکنشگرایی سایت خود را ارتقاء دهید.
تقویت سئوی محلی، تمرکز روی کیوردهای لانگ تیل، تقویت نقاط قوت سایتتان، گسترش بازاریابی محتوایی و تبلیغات مهم ترین روشهایی هستند که به شما در رقابت با سایتهای دیگر کمک میکنند.
در دوره جامع سئو سفینه سئو را از صفر تا صد بیاموزید

مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.