آموزش اصول اولیه سئو و بررسی مفاهیم پایه و مقدماتی سئو؛ موضوع درس اول از دوره رایگان آموزش سئو مبتدی تا پیشرفته است. شما میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید و ویدیو درس اول را مشاهده نمایید.
درس اول دوره رایگان آموزش سئو مبتدی را به اصول اولیه سئو و مفاهیم پایه و مقدماتی سئو اختصاص دادم تا به درک مشترکی از سئو برسیم.
سئو چیست؟
سئو یا SEO مخفف کلمات Search Engine Optimization به معنای بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو است.
البته منظور از موتورهای جستجو در ۹۹ درصد اوقات گوگل است. اگر وب سایت خود را برای گوگل بهینه کنید، برای تمام موتورهای جستجو بهینه میشود.
تولید و نگارش مطالب سایت باید ما آنقدر عالی باشند تا از وبسایت های دیگر و شبکههای اجتماعی مختلف به صفحات سایت ما لینک بدهند. یعنی خوانندگان خود را دعوت کنند تا از مطالب مفید سایت ما دیدن کنند.
در مقاله جامع سئو چیست؟ به صورت کامل و از ابعاد مختلف موضوع سئو و سئو سایت را پوشش دادهام.
۲ نکته مهم:
- سئو هیچ تکنیک جادویی، سریع و خارقالعادهای ندارد که با استفاده از آن خیلی سریع در نتیجه اول گوگل قرار بگیرید.
- تمام کارهایی که در سئو انجام میشود، در نهایت منجر به این میشود که کاربران به سایت شما بیایند و برای سایت شما ترافیک ایجاد میکند.
- مرحله بعد از سئو: شما باید برنامهای داشته باشید که بعد از ورود کاربران به سایت چطور میخواهید از آنها کسب درآمد کنید.
رضایت کاربران مهمتر از تکنیکهای سئو است
همیشه تاکید داشتهام که در سئو خیلی مهم است که سایت ما ابتدا باید برای کاربران بهینه باشد سپس برای موتورهای جستجو بهینه شود.
این را به این علت عرض کردم که بعضا دیده میشود صاحبان سایتها به جای اینکه روی آیتمهای افزایش رضایت کاربران کار بکنند سعی میکنند با از بین بردن جذابیت سایت، سایت را فقط برای گوگل و رتبه گرفتن در این موتور جستجو بهینه کنند.
در واقع هر جا که باید بین تکنیکهای سئو و کاربرپسند بودن سایت یکی را انتخاب کنید، حتما سعی کنید زیبایی سایت و بهبود تجربه کاربری را انتخاب کنید.
تعریف سئو به زبان ساده
سئو در واقع تمام کارهایی است که ما انجام میدهیم تا گوگل سایت ما را در نتایج خود نشان دهد و اشخاص از گوگل وارد وبسایت ما شوند.
به عنوان مثال وقتی فردی واژه دیجیتال مارکتینگ را در گوگل جستجو میکند ما به عنوان اولین سایت در گوگل نمایش داده شویم یا در صفحه اول باشیم.
ورود به دنیای جذاب سئو
از اینجا به بعد مباحث آموزشی سئو، کمی تکنیکیتر و فنیتر میشود و به مفاهیم تکنیکی سئو میپردازیم. البته به نکات مقدماتی.
سعی میکنیم شما را به صورت گام به گام پیش ببریم تا در نهایت یک سئو کار آبدیده شوید.
سئوی کلاه سیاه و سئوی کلاه سفید چیست؟
گوگل برای اینکه سایت ها را در نتایج جستجو نشان دهد از صاحبان سایتها کارهایی را خواسته است تا انجام دهند.
سئو کلاه سفید
سئو کلاه سفید یعنی ما تماما طبق معیارهای درخواستی گوگل رفتار کنیم.
مثلا یکی از معیارهایی که بسیار مورد توجه گوگل است این است که با استفاده زیاد از کلمات کلیدی در صفحه، در صدد فریب گوگل نباشیم.
اگر ما دقیقا کارها و تکنیکهایی که گوگل ار ما خواسته است را انجام دهیم سئو کلاه سفید انجام داده ایم.
سئو کلاه سیاه
اگر بخواهیم با کلک زدن و دور زدن تکنیک های واقعی به گوگل نشان دهیم که تکنیک های واقعی را پیاده سازی کرده ایم سئو کلاه سیاه انجام داده ایم.
مراحل انجام سئوی کلاه سفید همیشه سخت تر و طولانی تر از سئوی کلاه سیاه است. شاید آسان به نظر برسد که با سئوی کلاه سیاه خیلی سریع به هدفمان برسیم،
گاهی وقت ها شدنی است اما بسیار پر ریسک است. چنانچه گوگل متوجه موضوع شود، وبسایت ما را جریمه یا Penalty میکند.
جریمه شدن در گوگل تبعات سنگینی دارد که وبسایت ما از نتایج جستجو حذف می شود و مدتها باید تلاش کرد تا وبسایت رفع پنالتی شود.
در آخرین آپدیت گوگل عملیات زیر موجب پنالتی شدن وبسایت میشود:
- تولید اتوماتیک محتوا (مثلا با ربات)
- لینک سازی مصنوعی
- کپی کردن مطالب از وبسایت های دیگر
- کلک زدن به کاربر در نتیجه جستجو (کاربر در نتایج عنوانی را ببینید و وقتی به صفحه می آید ببیند صفحه مربوط به آن عنوان نیست)
- صفحاتی که دارای محتوای واقعی و کاربرپسند نیستند. یعنی یک صفحه بدون معنی که برای کاربر هیچ ارزشی ندارد و فقط کلمات کلیدی در آن ریخته شده باشند.
سئو کردن سایت شامل چه قسمتهایی است؟
سئوی سایت شامل ۳ قسمت است
- سئو محتوا
- سئو تکنیکال
- دریافت بک لینک
برای هر یک از این قسمتها یک فصل جداگانه طراحی کردهایم و موردی از قلم نمیفتد.
الگوریتم های گوگل:
الگوریتمهای گوگل (Google Algorithm) دستورالعملهای پیچیدهای هستند که مبنای رتبه بندی سایتها در نتایج گوگل هستند.
گوگل از زمان تاسیس در سال ۱۹۹۸ تا کنون آپدیت ها و الگوریتم های زیادی را داشته است که در مقاله الگوریتمهای گوگل به مهمترین الگوریتمهای گوگل به صورت کامل پرداختهایم.
البته در طول این مقاله هم تعدادی از الگوریتمهای مهم را توضیح میدهیم.
در این صفحه از سایت moz.com هم به صورت کامل به تمام الگوریتمها و آپدیتهای گوگل پرداخته شده است. (این مقاله به زبان انگلیسی است)
فلسفه به وجود آمدن الگوریتم های گوگل در دو چیز خلاصه میشود.
- مبارزه با اسپمرها (سئوکارهای کلاه سیاه)
- توسعه هسته گوگل
منبع درآمد گوگل از قسمت جستجوی آن است. هدف گوگل این است که مرتبط ترین و بهترین نتایج را به کاربران نشان دهد. اما همیشه اسپمرها سعی کرده اند تا با تکنیک های کلاه سیاه در صدر گوگل باشند. گوگل به محض همه گیر شدن یک ترفند کلاه سیاه با الگوریتم یا آپدیتی جدید سعی میکند با آن مبارزه کند.
الگوریتم RankBrain
با توجه به اینکه الگوریتم رنک برین مهمترین الگوریتم گوگل است من تصمیم گرفتم این الگوریتم را در مختصری در همینجا توضیح دهم.
رنک برین یک ماشین یادگیری در الگوریتم اصلی گوگل است. این برنامه طوری طراحی شده است که همیشه در حال یادگیری از رفتار کاربران است. یعنی رفتار کاربران را در نتایج جستجوی گوگل و صفحات وب تجزیه و تحلیل میکند.
به عنوان مثال اگر ببیند نتیجه پنجم گوگل از نتیجه اول گوگل بیشتر کلیک میشود و تحلیل کند که این کلیکها واقعی هستند، مطمئن باشید نتیجه اول خیلی زود تغییر میکند.
کسی دقیقاً همه نکات مورد توجه رنکبرین در تجزیه و تحلیلها را نمیداند. من در یک مطلب دیدم که پل هاهر (Paul Haahr) عضو ارشد تیم رتبهبندی گوگل گفته است که خود گوگل هم دقیقاً نمیداند RankBrain چگونه کار میکند. میتوانید این مطلب کوتاه را در این صفحه بخوانید.
تاثیر معیارهای منطقی و رفتاری در RankBrain
با مطالعاتی که روی رنک برین انجامشده معیارهایی از رفتار این ماشین یادگیری استخراج شده است.
مبنای کار الگوریتم رنک برین تجزیه و تحلیل رفتار کاربران با نتایج جستجو SERP است.
مثال: آیا کاربر پس از ورود به سایت شما از گوگل، سریعا به نتایج جستجو بر میگردد یا از مطالب استفاده میکند؟
در قسمت زیر به چند آیتم رتبهبندی از نظر رنک برین اشاره شده است:
- تعداد کلیک روی سایت شما (هنگامی که در نتایج جستجو هستید)
- مدت زمان ورود کاربر از گوگل به صفحه شما، تا بازگشت به نتایج جستجو. (Dwell Time)
- آیا کاربر سریع از سایت شما خارج میشود یا حداقل یک فعالیت در صفحه انجام میدهد. (Bounce Rate)
- آیا کاربر بعد از این که در گوگل روی سایت شما کلیک میکند و وارد سایت شما میشود به صفحه نتایج گوگل برمیگردد و وارد یک سایت دیگر میشود؟ این یعنی سایت شما مطلب مفیدی نداشته. (Pogo-sticking)
الگوریتم دزد دریایی
پادکست زیر از مجموعه پادکستهای کلید سئو سایت است. مهدی محمدی در این پادکست و در کمتر از ۵ دقیقه عملکرد الگوریتم دزد دریایی و علل جریمه سایت توسط این الگوریتم را توضیح میدهد.
گوگل چگونه سایتها را رتبهبندی میکند؟
برایان دین در سایت Backlinko، توضیح داده است که گوگل بیش از ۲۰۰ فاکتور را برای رتبهبندی سایتها در نتایج جستجو در نظر میگیرد.
از جزییات نحوه رتبهبندی صفحات سایت توسط گوگل کسی خبر ندارد و این یک راز خیلی مهم برای گوگل است. به عنوان مثال کسی نمی داند گوگل دقیقا کدام آیتمها را برای رتبهبندی یک سایت به عنوان نتیجه اول لحاظ میکند.
تمام اطلاعاتی که در سایت های مختلف جهان درباره سئو است بر اساس آزمون و خطا بدست آمده است. گوگل تنها کلیت کار یک آپدیت یا الگوریتم را اعلام می کند.
به عنوان مثال در آپدیت جولای سال ۲۰۱۸ گوگل به صورت رسمی اعلام کرد هر چقدر سایت سریعتر بارگذاری شود در نتایج موبایل رتبه بهتری میگیرد.
نتیجه گیری بخش اول
تا اینجا ابتدا با اصول اولیه سئو و مفاهیم پایه سئو آشنا شدیم. سپس در مورد اهمیت سئو در موفقیت کسب و کار اینترنتی، روش کار الگوریتمهای گوگل (مختصر توضیحی از رنکبرین)، سئوی کلاه سیاه و کلاه سفید توضیحاتی ارائه شد.
در ادامه درس اول دوره رایگان آموزش سئو برای مبتدیان، در مورد اصول اولیه کارکرد گوگل و دیگر موتورهای جستجو توضیح خواهم داد.
چنانچه در هر کدام از درسهای آموزش سئو مبتدی کلمه تخصصی سئو میبینید و متوجه منظور کلمه نمیشوید میتوانید از صفحه لغت نامه سئو معنی آن کلمه را دریابید.
موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
در این بخش توضیح میدهم موتورهای جستجو:
- چگونه صفحات سایت را پیدا میکنند
- چگونه اطلاعات صفحات را ذخیره میکنند
- چگونه با توجه معیارهای رتبهبندی و رنکینگ گوگل به صفحات رتبه میدهند
موتورهای جستجو با سایت ما چکار میکنند؟
چگونه سایت ها را رتبهبندی میکنند؟
اصلا از کجا میفهمند یک وبسایت جدید به وجود آمده؟
در ادامه درس اول به تمام این سؤالات پاسخ داده خواهد شد. با ما همراه باشید.
۳ عمل اصلی موتورهای جستجو
موتورهای جستجو سیستم های کاملاً اتوماتیک هستند. تمام کارهای موتورهای جستجو توسط رباتها انجام میشود. رباتهای موتورهای جستجو توسط برنامهنویسان طراحی و کدنویسی شدهاند.
ربات به نامهایی مانند (Crawlers یا Spiders) هم معروف هستند. ربات یک مفهوم انتزاعی است و مَثل فیزیکی ندارد، اما به عنکبوتهایی که از یک تار به تار دیگر میروند شباهت بیشتری دارد.
گوگل و دیگر موتورهای جستجو مانند بینگ (bing.com) که موتور جستجوی شرکت مایکروسافت است و یاهو (yahoo.com) که موتور جستجوی شناخته شدهای است به وسیله رباتها کار خود را انجام میدهند.
رباتهای موتورهای جستجو ۳ عمل خزیدن، ایندکس کردن و رتبهبندی را انجام میدهند.
در ادامه به این ۳ مورد به طور کامل خواهیم پرداخت.
۱. خزیدن در وب (Crawling)
منظور از خزیدن رباتها این است که رباتها وارد صفحات سایت میشوند و از صفحهای به صفحه دیگر میروند.
رباتها با خزیدن و سپس دنبال کردن آدرسهای موجود در صفحات اینترنت، صفحات جدید را پیدا میکنند و در گوگل ثبت میکنند.
صفحات سایت برای خزیدن موتورهای جستجو هموار است!؟
کاری که شما باید در مرحله اول انجام دهید این است که ساختار محتوایی سایت خود را برای موتورهای جستجو هموار کنید.
یعنی رباتهای موتورهای جستجو راحت بتوانند در صفحات مختلف سایت شما بگردند و از صفحهای به صفحه دیگر بروند و تمام صفحات باید از طریق لینک به هم مرتبط شوند.
در راهنمای وبمستر گوگل روی این نکته تاکید شده است که، صفحات سایت باید از دیگر صفحات لینک داشته باشند تا گوگل آنها را پیدا کند.
البته منظور این نیست که همه صفحات به هم لینک داشته باشند، بلکه گوگل این نکته را تاکید کرده است که یکی از راههای پیدا کردن صفحات لینک است.
در ادامه راهنمای گوگل هم توضیح داده شده است که راه دیگر برای معرفی صفحات به گوگل داشتن نقشه سایت است.
در مورد نقشه سایت در درسهای بعد توضیحاتی داده خواهد شد.
لینک چیست؟
لینکها مکانهایی در صفحه هستند که وقتی روی آنها کلیک کنیم به صفحه دیگری هدایت میشویم.
با استفاده از لینک ساختار سایتمان را برای خزش موتورهای جستجو هموار میکنیم. (در درسهای بعدی به موضوع معماری سایت در سئو میپردازیم)
لینکها مانند پیشنهاد هستند. درست مثل اینکه شما در یک فروشگاه خیلی بزرگ هستید. شخصی به شما پیشنهاد بازدید از فلان غرفه را میدهد. هر چقدر شخص معتبرتر باشد، اعتبار پیشنهاد او نیز بیشتر است. اگر شخص نزد شما بیاعتبار باشد حتی به آن غرفه سر هم نمیزنید.
۲. نمایه کردن (Indexing)
کار بعدی رباتها ثبت کردن اطلاعات صفحات در گوگل است. وقتی رباتها وارد صفحهای میشوند در جستجوی این هستند که این صفحه برای کدام کلمه کلیدی و یا کدام مفهوم بهینه شده است.
ثبت شدن در نتایج گوگل کار چندان سختی نیست. ممکن است صفحهای در گوگل ایندکس شده باشد اما در نتیجه صدم گول نمایش داده شود.
همان طور که میدانیم فقط صفحه اول گوگل مهم است و دیده شدن یک صفحه از سایت، حتی در صفحه دوم گوگل نیز ارزش چندانی ندارد.
نرخ کلیک یا CTR در صفحه اول
نرخ کلیک در سئو (Click through rate) یک صفحه با فرمول زیر بدست میآید.
از ۱۰۰ نفر که صفحه را در نتایج جستجو دیدهاند چند نفر روی آن کلیک کردهاند.
طبق آمار منتشرشده در وبسایت ماز در مورد کلیکها در صفحه اول؛ حدود %۵۲ درصد کلیلک های صفحه اول گوگل روی نتیجه اول گوگل انجامشده و حدود %۳۲ روی نتیجه دوم. مابقی نتایج به ترتیب سیر نزولی دارند.
۳. رتبهبندی صفحات (Ranking)
منظور از رتبهبندی صفحات سایت در گوگل این است که با جستجوی هر کلمه کلیدی در گوگل، کدام سایتها در نتایج اول تا آخر جستجو باشند.
مثلاً اگر کاربری واژه ایمیل مارکتینگ را در گوگل جستجو کرد کدام سایت در صفحه اول گوگل در رتبه اول باشد و کدام سایت در صفحه هفتادم گوگل و در رتبه سوم باشد.
گوگل برای رتبهبندی سایت ها الگوریتمهای پیچیدهای دارد.
الگوریتمهای گوگل دائماً در حال بروز رسانی هستند. در هر آپدیت نکاتی برجسته میشوند و نکات دیگری از اهمیت کمتری برخوردار میشوند.
مثلاً در الگوریتم کبوتر گوگل مؤلفه مکان خیلی مورد توجه قرار گرفته است. یعنی نتایج جستجو محلی شدند و اگر شخصی در گیلان و شهر رشت عبارت آموزشگاه زبان را جستوجو کند گوگل سعی میکند سایتهایی را نمایش دهد که در رشت هستند.
نتیجهگیری درس اول
در درس اول آموزش سئو برای مبتدیان، ۳ نکته اصلی را مورد بحث قرار دادیم.
- آمادگی ذهنی برای ورود به دنیای سئو
- اصول اولیه سئو از نظر تکنیکی
- مفاهیم مقدماتی موتورهای جستجو
نتیجهای که از درس اول دوست دارم بگیرید از ۲ جهت است:
- از نظر ذهنی: این است که با هدف وارد دنیای سئو شوید.
- از نظر فنی: ساختار سایت باید برای خزش، ایندکس و رتبهبندی آماده باشد. (در درسهای بعد بیشتر توضیح داده میشود)
مهمترین سوالات پرتکرار شما
Search Engine Optimization یا SEO در سال ۲۰۲۰ بر چهار اصل استوار است. سئو در این سال چرخهای است از موارد زیر:
- تحلیل سایت خودمان و سایتهای رقیب
- تولید محتوای ارزشمند و عالی
- رعایت تکنیک های سئو که همیشه مهم هستند
- ارائه تجربه کاربری عالی برای علاقهمند کردن کاربران به سایت
سئو مهمترین عامل در ایجاد ترافیک برای سایت است.
کاربرانی که از طریق سئو وارد یک وبسایت میشوند، به این علت که در همان لحظه نیاز، جستجویی را در گوگل انجام دادهاند، اگر پیشنهاد خوبی دریافت کنند به احتمال زیاد به خریدار تبدیل میشوند.
با یادگیری سئو میتوانید کاری کنید با کمترین هزینه در نتایج اول گوگل باشید
بهترین راه آموختن سریع سئو، شرکت در یک دوره سئو است.
همین مقاله، درس اول از دوره رایگان آموزش سئو برای مبتدیان است. دوره رایگان آموزش سئو برای افراد تازهکار ۸ فصل است و به صورت گام به گام نکات مربوط به سئو را توضیح میدهد.
با شرکت در این دوره و مطالعه درسهای آن، تا حد زیادی مسائل مربوط به سئو را میآموزید.
اگر باز هم علاقه به یادگیری نکات عمیقتر و تکمیلی تر از سئو داشتید، میتوانید در دوره جامع سئو سفینه شرکت کنید.
با شرکت در دوره جامع سئو سفینه، یک مسیر گام به گام و اصولی، برای سئو سایت را خواهید آموخت.