ساختار سایت چیست

  • ساختار سایت (Site Structure) به چگونگی گروه‌بندی محتواها، لینک سازی داخلی و ارائه محتوا به بازدیدکننده اشاره دارد.

    در یک وب سایت، مطالب متنوعی با موضوعات مرتبط به هم وجود دارد که متشکل از صفحات مقاله، محصول، صفحات طبقه‌بندی (دسته‌بندی و تگ) و… است. این صفحات باید تحت یک ساختار منظم و قابل درک برای کاربران و موتورهای جستجو قرار بگیرند. ساختار سایت بخش مهمی از سئو محتوا است.

    ساختار سایت

    دقیقا ساختار سایت چیست؟

    • ساختار سایت؛ چیدمان صفحات و لینک سازی داخلی است.
    • به وسیله لینک‌‌‌های داخلی و آدرس‌دهی صفحات می‌توان چیدمان صفحات را مشخص کرد.
    • ساختار سایت، مهم‌ترین و کم اهمیت‌ترین صفحات سایت را برای کاربران و موتورهای جستجو مشخص می‌کند. به این صورت که مهم‌ترین صفحات سایت باید بیشترین لینک را دریافت کنند.
    • چیدمان صحیح سایت، از بوجود آمدن ارورهای گوناگون و صفحات یتیم (صفحه‌ای که در هیچ جای سایت، لینک ندارد) در سایت جلوگیری می‌کند.
    • ساختار سایت، ارتباط موضوعی محتواهای یک وبسایت با یکدیگر (معماری محتوایی) را مشخص می‌کند.
    • ساختار صحیح سایت، باعث می‌شود ارزشی که از طریق دریافت بک لینک وارد سایت می‌شود، کاملا هدفمند در صفحات سایت جریان یابد.

    اگر ساختار وب‌سایت شما مناسب باشد، کاربران راحت‌تر محتوای مورد نظر خود را پیدا می کنند و گوگل بهتر و سریع‌تر می‌تواند صفحات سایت شما را پیمایش کند. در نهایت صفحات شما رتبه بهتری در نتایج گوگل خواهند داشت.

    چرا ساختار سایت مهم است؟

    ساختار سایت به ۳ دلیل در سئو مهم است:

    ۱. پیمایش سایت برای کاربران و موتورهای جستجو راحت می‌شود

    ساختار سایت بهینه شده به کاربران و ربات‌های موتورهای جستجو کمک می‌کند تا تمام صفحات وب‌سایت شما را به راحتی خزش و ایندکس کنند.

    اگر صفحاتی در سایت خود دارید که بیش از ۴ کلیک از صفحه اصلی شما فاصله دارند یا از هیچ صفحه دیگری در سایت شما لینک دریافت نمی‌کنند، گوگل برای یافتن و ایندکس این صفحات به مشکل برخواهد خورد.

    اما اگر معماری سایت شما برنامه‌ریزی شده و بهینه باشد، گوگل به راحتی لینک‌های موجود در صفحات را دنبال می‌کند و تمام صفحات شما را ایندکس می‌کند.

    ۲. انتقال بهینه ارزش لینک‌ها

    هر صفحه دارای یک اتوریتی مشخص در نزد گوگل است. با توجه به الگوریتم پیج‌رنک (PageRank) هر لینک، دارای یک لینک جویس است.

    در ساختار سایت بهینه، صفحات مهم سایت، بیشترین لینک را دریافت می‌کنند و دارای بیشترین اعتبار خواهند شد که شانس افزایش رتبه آن‌ها را بیشتر خواهد کرد.

    ۳. خودتان سردرگم نمی‌شوید

    هر چقدر صفحات سایت شما مانند محصولات و پست‌های آموزشی بیشتر می‌شوند، سایت شما بزرگ‌تر می‌شود و احتمال بهم‌ریختگی بیشتری دارد.

    چنانچه ساختار سایت مشخصی نداشته باشید باید سایت را سازماندهی مجدد (با هزاران دردسر) کنید تا مطمئن شوید که خودتان سردرگم نمی‌شوید و بازدیدکنندگان و ربات‌های گوگل، قادر به یافتن خواسته‌های خود (صفحات مورد نظر) خواهند بود.

    در ساختار منظم سایت، بعد از ایجاد هر صفحه جدید، پریشان نمی‌شوید و دقیقا می‌دانید هدف از ایجاد این صفحه چیست، به کدام صفحات باید لینک داشته باشد، مربوط به کدام یک از موضوعات سایت است و باید پاسخ کدام سوال درباره آن موضوع را بدهد.

    انواع طراحی ساختار سایت

    در تقسیم‌بندی کلی، ۳ نوع طراحی ساختار سایت وجود دارد. آشنایی با این ساختارها، می‌تواند طراحی ساختار سایت را با توجه به نوع سایتمان آسان‌تر کند. در ادامه این ۳ مدل ساختار سایت را بررسی می‌کنیم.

    ۱. ساختار سلسله مراتبی

    ساختار سلسله مراتبی متداول‌ترین نوع ساختار سایت در بهینه سازی سایت است. ساختار سلسله مراتبی متشکل از صفحات مادر (صفحه اصلی، دسته‌بندی‌ها) و صفحات فرزند (صفحات مقاله یا محصول) است.

    ساختار سلسله مراتبی

    در این ساختار موضوعات اصلی سایت به عنوان دسته‌بندی‌ قرار می‌گیرند، سپس موضوعات اصلی سایت به موضوعات فرعی تقسیم می‌شوند و به عنوان زیر دسته قرار می‌گیرند و اطلاعات زیر مجموعه هر موضوع فرعی در صفحات فرزند قرار می‌گیرد. این نوع ساختار سایت شبیه به چارت‌های سازمانی است.

    وبسایت‌های فروشگاهی معمولا بر پایه این نوع ساختار سایت طراحی می‌شوند.

    ۲. ساختار سایت بر پایه توالی

    مدل توالی در سایت‌هایی کاربرد دارد که که کاربر قرار است گام به گام یک فرآیند را طی کند. در حالی که یک ساختار سلسله مراتبی ممکن است بازدیدکنندگان سایت را به سمت پایین ساختار یا بالای ساختار هدایت کند، ساختارهای متوالی فقط بازدیدکنندگان را از یک مرحله به مرحله دیگر به عقب یا جلو سوق می دهند.

    معمولا سایت‌های آموزشی که یک مفهوم را قدم به قدم تعلیم می‌دهند از این ساختار استفاده می‌کنند. سایت w3schools.com نمونه‌ای از این نوع ساختار سایت است.

    ساختار سایت بر پایه توالی

    ۳. ساختار سایت ماتریکسی

    در سالهای اولیه اینترنت، ساختار ماتریکسی بسیار محبوب بود. این نوع ساختار، به بازدیدکنندگان سایت اجازه می دهد تا موضوع مورد نظر خود را برای انتخاب بعدی در خود صفحه انتخاب کنند.

    این نوع ساختار به جای ارائه صفحات دسته‌بندی، در خود صفحه، لینک‌های مرتبط را به کاربر ارائه می‌دهد. سایت ویکی‌پدیا نمونه بارز از این نوع ساختار است.

    ساختار سایت ماتریکسی

    بهترین ساختار سایت برای سئو

    هر کدام از ساختارهایی که در بالا توضیح داده شد را می‌توان برای سئو بهینه کرد. در واقع با توجه به تدوین استراتژی سئو که برای هر سایت با توجه به نوع اهداف سایت انجام می‌شود می‌توان هر کدام را انتخاب کرد. و حتی می‌توان ساختارها را با هم ترکیب کرد و در هر قسمت از سایت، از یک ساختار استفاده کرد.

    اما شاید برای عموم وب‌سایت‌‌ها، ساختار سلسله مراتبی مناسب باشد. تقسیم‌بندی موضوعات و معماری اطلاعات سایت در ساختار سلسله مراتبی بسیار راحت‌تر انجام می‌شود.

    ساختار سلسله مراتبی به ۲ نوع تقسیم می‌شود:

    ۱. طراحی مسطح (Flat Structure)

    ساختار سایت مسطح به این معنی است که کاربران و خزنده‌های گوگل می توانند با ۴ کلیک یا کمتر به هر صفحه ای در سایت شما برسند.

    ۲. طراحی عمیق (Deep structure)

    با توجه به تعریف ساختار سایت مسطح، بدیهی است ساختار عمیق بدین معنی است که کاربران و خزنده‌های گوگل با بیش از ۴ کلیک می‌توانند به صفحه اصلی سایت برسند.

    در ساختار عمیق، کاربر و موتورهای جستجو تعداد بیشتری کلیک باید انجام دهند تا به محتوای مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند. در حالی که در ساختار مسطح برای دسترسی به هر محتوا به حداقل تعداد کلیک نیاز است.

    با توجه به جمیع جهات، شاید بتوان اینطور نتیجه گرفت که ساختار سایت مسطح در بیشتر سایت‌ها بهترین نتیجه را خواهد داد.

    عناصر مهم و تاثیرگذار در ساختار سایت

    تا اینجا انواع ساختار سایت را شناختیم و دانستیم که هر کدام چه استفاده‌ای دارند. سپس بهترین ساختار سایت (ساختار مسطح) را شناختیم.

    اما سوال اینجاست این ساختارها به چه شکل در سایت هویدا می‌شوند و عمل می‌کنند. در ادامه؛ عناصری که ساختار سایت را شکل می‌دهند و عینیت می‌بخشند بررسی خواهند شد.

    ۱. صفحه اصلی

    یکی از عناصر مهم ساختارسازی سایت، صفحه اصلی است که در در بالای هرم ساختار سایت، قرار دارد. صفحه اصلی معمولا بیشترین بک لینک را دریافت می‌کند و ارزشمند‌ترین صفحه سایت است. بنابراین انتقال ارزش از صفحه اصلی باید به حرفه‌ای ترین شکل ممکن انجام شود.

    صفحه اصلی شما باید به عنوان یک مرکز تقسیم‌کننده لینک صفحات عمل کند. این بدین معنی است که صفحه اصلی باید به مهمترین صفحات سایت لینک داشته باشد.

    ۲. صفحات طبقه‌بندی (Taxonomies)

    صفحات طبقه‌بندی برای گروه بندی مطالب طراحی می‌شوند. در وردپرس و بیشتر CMS ها دو عنصر کتگوری و تگ وجود دارد که بیشترین کاربرد را دارند. البته طبقه‌بندی‌های مختلف دیگری نیز مانند تاریخ و… وجود دارند که کمتر استفاده می‌شوند.

    این صفحات تمام محتواهای تحت یک موضوع را در خود جای ‌می‌دهند. چنانچه کاربران و خرنده‌های گوگل وارد این صفحات شوند می‌توانند به تمامی صفحات مرتبط با آن طبقه‌بندی دسترسی پیدا کنند.

    ۳. منوها

    منوی سایت مهم‌ترین عنصر برای کمک برای پیمایش کاربران و موتورهای جستجو در وب‌سایت شما است. بازدید کنندگان از منوی شما برای یافتن صفحات دلخواه خود در وب‌سایت شما استفاده می‌کنند. یک سایت می‌تواند بیش از ۱ منو داشته باشد و هر منو می‌تواند چندین زیر منو داشته باشد.

    منو به آنها کمک می کند ساختار وب‌سایت شما را درک کنند. به همین دلیل طبقه‌بندی‌های اصلی سایت و صفحات مهم سایت شما باید همه در منوی اصلی سایت جای داشته باشند.

    کار اشتباهی که خیلی از طراحان سایت انجام می‌دهند و باعث آسیب رساندن به ساختار سایت می‌شوند، این است که منو را خیلی شلوغ می‌کنند و لینک تمام صفحاتی که از نظرشان مهم است را در منو قرار می‌دهند.

    به این نکته توجه داشته باشید که منوی سایت نباید خیلی شلوغ باشد و فقط به اصطلاح شاهراه‌های سایت در منو قرار داشته باشند.

    ۴. لینک‌های داخلی در متن صفحه

    تنظیم ساختار سایت، چیزی جز قراردادن لینک صفحات در جای مناسب نیست. تا اینجا، ما بیشتر در مورد طبقه‌بندی‌ها و منوها صحبت کردیم که بخش اعظم و کلی ساختار سایت را تشکیل می‌دهند.

    اما انجام اصولی لینک سازی داخلی درون متن صفحه نیز بسیار مهم است. لینک های داخل متن صفحه باید بر اساس ارتباط موضوعات سازماندهی شوند. طوری که اگر افراد علاقه‌مند باشند در مورد یک موضوع مطرح شده در یک صفحه بیشتر بدانند روی لینک کلیک کنند و در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کنند.

    متداول‌ترین راه این است که در مورد هر موضوع، یک صفحه ستون پیلار (Pillar page) یا صفحه مقسم (Hub page) وجود داشته باشد و از تمام صفحات به صفحه پیلار و از صفحه پیلار به تمام صفحات زیر مجموعه لینک داده شود. با این روش، صفحات مهم سایت بیشترین لینک و مرتبط‌ترین لینک‌ها را خواهند داشت.

    ۵. بردکرامپ

    یک  از ابزارهای مناسب ساختارسازی سایت، بردکرامپ است. بردکرامپ، به نوعی مسیر سایت ما را از صفحه اصلی تا صفحه‌ای که در آن هستیم را در قالب لینک‌های پشت‌سر هم به نمایش می‌گذارد.

    بردکرامپ در ساختار سایت

    ادامه یادگیری

    برای یادگیری بیشتر درباره ساختار سایت و معماری سایت می‌توانید به منبع زیر مراجعه نمایید

    نظر شما در مورد این محتوا؟