من در این محتوا به مهمترین دادههای سئو و نحوه استفاده از آنها برای بهبود عملکرد سئوی سایت اشاره میکنم.
تحلیل دادهها در سئو به سایت شما کمک میکنند تا در گوگل و سایر موتورهای جستجو بهتر دیده شود و از این طریق به بازدید یا ترافیک بیشتری دست پیدا کند.
با من تا انتهای این محتوا همراه باشید تا با روشهای بهینه استفاده از دادهها و تحلیل دیتا در سئو آشنا شوید.
اهمیت تحلیل داده ها در سئو
گوگل و سایر موتورهای جستجو هر روزه در حال طراحی الگوریتمهای جدید و به روزرسانی الگوریتمهای قدیمی هستند. الگوریتمهای گوگل به دلیل وجود رقابت بالا میان سایتهای اینترنتی، هر روزه در حال پیچیدهتر شدن هستند. از طرفی، رفتار کاربران برای جستجو یا بازدید از سایتها هم در حال تغییر است.
شما برای اینکه بتوانید با این تغییرات موتورهای جستجو همگام شوید، پاسخگوی نیاز کاربران باشید و بتوانید با سایتهای رقیب رقابت کنید، باید مدام به دادههای دقیق از سئو دسترسی داشته باشید.
گردآوری و تحلیل دیتا در سئو به شما در ردیابی رفتار کاربران، شناخت بهتر مخاطبین و همچنین بهبود شاخصهای سئو KPI کمک میکند.
چند مزیت اصلی تحلیل داده ها در سئو عبارتند از:
- بهبود استراتژی های سئو
- ارتقای رتبه سایت در گوگل
- بهبود تجربه کاربری UX
- کاهش نرخ پرش یا بانس ریت bounce rate
- افزایش نرخ تبدیل بازدیدکننده به مشتری
- یافتن نقاط ضعف سئو
- بهبود نقاط قوت سئو
- افزایش میزان درآمد یا فروش سایت
اهمیت استفاده از داده های سئو و تحلیل دیتا به خاطر دقت بالای گردآوری آنها توسط ابزارهای حرفهای و تخصصی سئو مثل گوگل آنالیتیکس، سرچ کنسول و… است. این ابزارها، دادهای نسبتا دقیق و فنی را از پایگاههای داده مرتبط با موتورهای جستجو و برمبنای آمار و ارقام جستجوی کاربران و الگوریتمهای موتورهای جستجو گردآوری میکنند.
تحلیل دادهها در سئو در تمام بخشهای آموزش سئو کاربرد دارد.
مهم ترین داده های سئو
شما برای بهبود عملکرد سئوی سایتتان باید از دادهها مرتبط و کاربردی استفاده کنید؛ دادههایی که به شما در تشخیص دقیق موقعیت سئوی سایتتان، روند رشد آن، بازدهی استراتژیهای سئو، سرچ اینتنت کاربران و بسیاری شاخصهای دیگر سئوی سایتتان کمک میکنند.
مهمترین دادههای سئو که باید آنها را مورد بررسی و تحلیل قرار دهید، عبارتند از:
- دیتای organic trafic
- دیتای organic impressions
- دیتای organic rankings
- دیتای backlink
- دیتای conversion rate
- دیتای مربوط به حجم جستجوی ماهانه کیورد
- دیتای دامنه های ارجاعی
- دیتای مربوط به تکنیکال سئو
هر کدام از این دادهها، بخش مهمی از اطلاعات سئوی سایت در بخشهای سئوی داخلی، سئوی خارجی، سئوی تکنیکال و… را در اختیار شما قرار میدهند.
البته صرفا دسترسی به این دادهها نمیتواند کمک زیادی به شما در بهبود عملکرد سئوی سایتتان کند؛ چراکه شما باید بتوانید این دادهها را به درستی بررسی و تحلیل کنید و از آنها برای طراحی استراتژیهای جدید یا بهبود استراتژیهای قدیمی سئو بهره ببرید.
ابزارهای تخصصی سئو دادهها و اطلاعات بسیار ارزشمند و دقیقی را در اختیار شما قرار میدهند. اگر شما بتوانید از این دادهها به درستی استفاده کنید، تا حد زیادی در ارتقای سئوی سایتتان موفق خواهید بود.
در ادامه با ۶ روش اصلی استفاده از داده های سئو و تحلیل آنها برای بهبود عملکرد سایتتان آشنا میشوید.
۱- بهبود نرخ بازدید سایت با دیتای ترافیک ارگانیک
هدف همه سایتها از سئو، جذب ترافیک بیشتر از گوگل و موتورهای جستجو است. شما برای اینکه بدانید چقدر به این هدف نزدیک هستید و چه حجمی از ترافیک کاربران اینترنتی را به سایت خود جذب میکنید باید به دیتای ترافیک ارگانیک دسترسی داشته باشید.
داده های مهم و کلیدی که برای تحلیل دیتای ترافیک ارگانیک نیاز دارید شامل تعداد کلیکها، impressions، نرخ CTR و تخمین ترافیک ارگانیک است.
دیتای مربوط به تعداد کلیک ها به شما نشان میدهد که کاربران چند بار روی لینک سایت شما در صفحه نتایج گوگل کلیک کردهاند تا وارد سایت شما شوند. داده impressions بیانگر این است که سایت شما چقدر در نتایج جستجو ظاهر میشود.
دیتای نرخ CTR یا click-through rate به شما درصد تعداد کلیکها به نسبت impressions را نشان میدهد. اگر این دیتا مقدار بالایی را نشان دهد، به معنی این است که سایت شما برای کاربران بسیار جذاب است و به جستجوی آنها مرتبط است.
استفاده از داده ترافیک ارگانیک
شما میتوانید تمامی این دادهها را از ابزار سرچ کنسول استخراج کنید و برای بهبود نرخ بازدید سایت خود به کار ببرید.
مثلا در تصویر زیر می بینید که دیتای Total clicks عدد 23.7k ، دیتای Total impressions عدد 8.32M و دیتای Average CTR مقدار 0.3 درصد است.
این دیتا نشان میدهد که صفحات این سایت علیرغم نمایش زیاد در بین نتایج، جذابیت خاصی برای کلیک از سمت کاربران ندارد و درنتیحه میانگین CTR آن پایین و کمتر از 1 است.
به عبارتی، این دادهها نشان میدهد که تولید محتوای خوب و سئو برای این سایت باید افزایش پیدا کند و از موضوعات و ایدههای جذابتری برای تولید محتوا بهره بگیرد.
شما با دسترسی به دادههای تحلیلی میتوانید صفحاتی از سایتتان که ترافیک ارگانیک بیشتری جذب میکنند را شناسایی کنید. با بهروزرسانی این صفحات یا تولید محتوا با موضوعات مرتبط، نرخ ترافیک کلی سایت را حفظ کنید یا افزایش دهید.
همچنین میتوانید به صفحات پربازدید سایتهای رقیب هم دسترسی پیدا کنید و از آنها برای تولید محتوا یا انتخاب موضوع ایده بگیرید.
با دیتای نرخ کلیک هم میتوانید میزان کلیک صفحاتی که از قبل از رتبه و جایگاه خوبی در سرپ گوگل برخوردار بوده اند را حفظ و همچنین بهتر کنید.
۲- بهینه سازی کیوردها با استفاده از داده کیورد
شما به خوبی میدانید که کیورد ریسرچ و تحقیق کلمات کلیدی یکی از مهمترین استراتژیهای سئو برای تولید محتوای باکیفیت و مخاطب پسند است.
با این حال بعد از یافتن کیوردهای مهم و موضوعات جذاب با کمک ابزارهای کیورد ریسرچ ، همچنان نیاز به بررسی و تحلیل محتوای منتشر شده دارید تا بازخورد آنها را رصد کنید.
دیتای کیورد به شما نشان میدهد که چه کلمات کلیدی و کیوردهایی ارزش هدفگذاری و تولید محتوا دارند. برای استفاده از این دیتا و تحلیل موقعیت کیوردهای سایتتان به سه داده مهم نیاز دارید:
- حجم جستجو
- پتانسیل ترافیک
- سطح دشواری کیورد
حجم جستجو به شما نشان میدهد که یک کیورد در یک بازه زمانی یا در یک منطقه جغرافیایی خاص چقدر توسط کاربران سرچ میشود. درواقع این دیتا نشان دهنده اهمیت بالا یا پایین یک کیورد است.
پتانسیل ترافیک نشانگر این است که صفحه برتر برای یک کیورد خاص به چه مقدار کلیک میرسد. و سطح دشواری یک کیورد هم بیانگر این است که رتبه یا رنک گرفتن برای آن در صفحه نتایج گوگل یا سایر موتورهای جستجو چقدر سخت است.
شما میتوانید با کمک ابزار Keyword Explorer در نرم افزار اچرفس به این دادهها دست پیدا کنید.
با کمک این دادهها و اطلاعات مهم میتوانید کیوردهای با قابلیت رتبهگیری و با پتانسیل بالای جذب ترافیک را پیدا کنید و برای آنها محتوا تولید کنید. همچنین میتوانید رتبه کیوردهایی که روی آنها کار کردهاید را مانیتور کنید تا از بازدهی مثبت عملکرد خود مطلع شوید.
روش دیگری که میتوانید از این داده های کیورد در سئو استفاده کنید این است که خلاء محتوایی سایت خود را تحلیل کنید؛ به این معنی که از رقبای خود برای یافتن کیوردهای جدید و متفاوت ایده بگیرید.
۳- بهبود رتبه کیوردها با استفاده از دیتای سرپ SERP
یکی از اهداف اصلی سئو کسب رتبه های برتر در صفحه نتایج گوگل سرپ به ازای کیوردهای مهم است. شما باید مدام این مسئله را چک کنید که به ازای چه کیوردهایی موفق به کسب رتبه در سرپ گوگل شدهاید و اینکه روند رشد شما در این بخش به چه شکل است.
داده سرپ به شما نشان میدهد که چه صفحاتی از سایت شما و به ازای چه کیوردهایی در SERP رتبه دارد و روند تغییر این رتبهگیری به چه شکل بوده است.
مثلا در تصویر زیر که مربوط به داده average position در بخش performance on search results سرچ کنسول گوگل است، میبینید که میانگین رتبه صفحات این سایت در سرپ 16.7 است.
دیتاهایی مثل رتبه های ارگانیک organic rankings و Rich results به شما اطلاعات دقیقی از صفحات دارای رتبه برای یک کیورد خاص نشان میدهد. همچنین به شما نشان میدهد که چه کیوردهایی در کسب رتبه در چه بخشی از نتایج (مثل فیچر اسنیپت، نتایج ویدیویی، تصویری و… ) مستعد هستند.
برای استفاده از این نوع داده ها و تحلیل آنها، رتبه مربوط به کیوردهای سایت خود را مدام مانیتور کنید تا استراتژی خود را در رتبهگیری کامل کنید.
کیوردهایی که نیاز به ارتقاء دارند را شناسایی کنید. فرصت های مناسب مربوط به ریچ اسنیپت برای قرارگیری در رتبه یک گوگل را شناسایی کنید تا مسیرتان کوتاهتر شود.
۴- بهبود سئوی خارجی با استفاده از دیتای بک لینک
بخش مهم دیگری که باید همگام با دادههای آن پیش بروید، سئوی خارجی و بهبود ارتباط سایتتان با سایتهای دیگر است. دیتای بک لینک به شما نشان میدهد که وبسایتهای بک لینک دهنده را شناسایی کنید.
تعداد بک لینکهای دریافتی از دامنههای معتبر و سایتهای پربازدید، معیار اصلی گوگل برای اعتبار دادن به سایت شماست. شما با کمک دیتای number of backlinks میتوانید به تعداد لینکهایی که سایت شما از سایت های دیگر دریافت میکند، پی ببرید.
اگر عدد این دیتا کم باشد، باید فکری به حال استراتژی بک لینکسازی سایت خود بکنید و ارتباط سایت خود را با سایتهای دیگر تقویت کنید.
دیتای number of reffering domains داده ارزشمند دیگری از سئوی خارجی است که نشان میدهد چند سایت مختلف به سایت شما لینک میدهند. و دیتای مهم domain rating هم به شما نشان میدهد که اعتبار دامنههایی که از آنها بک لینک دریافت میکنید، چند است.
هرچقدر اعتبار این دامنه ها بیشتر باشد، بک لینکهایی که از آنها دریافت میکنید هم به ارتقایب سئوی خارجی سایتتان کمک بیشتری خواهند کرد. با دیتای backlink type هم میتوانید به نوع لینک اعم از فالو یا نوفالو بودن آن پی ببرید.
تمامی این دادههای سئو را میتوانید در ابزار اچرفس و در بخش پروفایل بک لینک سایت خود بیابید:
شما با استفاده از این داده ها میتوانید استراتژی لینک سازی در سئوی خارجی سایت خود را مورد بررسی قرار دهید. و در صورت عملکرد ضعیف آنها، تغییرات یا اصطلاحاتی انجام دهید؛ مثلا از دامنههای با DA بالاتر بک لینک دریافت کنید.
۵- تولید محتوای سئو با استفاده از دیتای محتوا
محتوا اصلی ترین بخش سئوی داخلی است که شما را به کاربر متصل میکند. شما برای تولید محتوای ارزشمند و منطبق بر سئو و همچنین مطابق ذائقه کاربران باید از استراتژی های روز سئو استفاده کنید.
تحلیل دیتای محتوا به شما کمک میکند تا بدانید در چه مسیری پیش میروید و در چه جایگاهی قرار دارید. این دادهها به شما پیشنهاد میدهند که چه بخشی از مختصات محتوا مثل طول، خوانایی، جایگاه استفاده از کیوردها و استراتژیهای لینک سازی داخلی را تغییر دهید.
۶- بهبود فنی سئو با استفاده از دیتای تکنیکال
هرچقدر سایت شما از سلامت فنی و تکنیکال بیشتری برخوردار باشد، مشکلات کمتری بر سر راه سئوی شما خواهد بود. بخش فنی سایت شما شامل مواردی مثل نمایش صفحات، ایندکس، موبایل فرندلی، اسکیما مارک آپ، سرعت سایت و… است.
شما با تحلیل دیتای مربوط به مسائل فنی سایت میتوانید به موقع از بروز مشکلات سئو تکنیکال آگاه شوید و آنها را رفع کنید. دادههای مربوط به ایندکس پذیری به شما نشان میدهد که آیا موتورهای جستجو میتوانند صفحات سایت شما را پیدا و ایندکس کنند.
دیتای broken pages شما را از وجود صفحات دارای خطا و مشکل آگاه میکند تا این صفحات را ریدایرکت، حذف یا تصحیح کنید.
داده فنی دیگری که به شما در بررسی performance and stability کمک میکند، دیتای مربوط به سرعت سایت و زمان بارگذاری صفحات و همچنین میزان روانی عملکرد سایت است که توسط Core Web Vitals اندازه گیری میشود.
شما با استراتژیهایی مثل بهبود سرعت سایت، حذف لینکهای شکسته و موبایل فرندلی کردن سایت میتوانید از این دادهها برای بهبود سئوی سایت و افزایش رتبه آن استفاده کنید.
برای دسترسی به این داده های ارزشمند از ابزارهایی مثل اچرفس، سرچ کنسول و… استفاده کنید.
چه داده هایی را باید معیار قرار دهیم؟
از آنجایی که داده های سئو اطلاعات مهمی را درباره وضعیت بهینه سازی سایت در اختیار شما قرار میدهند و مبنای تصمیمات مهم برای طراحی یا تغییر استراتژیهای سئو هستند باید از اعتبار بالایی برخوردار باشند.
بنابراین این داده ها باید درست و دقیق، به روز و معتبر باشند و با استفاده از منابع مختلف گردآوری شوند. اگر ابزارهای حرفهای و تخصصی را برای یافتن دیتای سئو استفاده کنید، خیالتان از بابت درستی و اعتبار آنها مطمئن خواهد بود.
ابزارهای ارائه دهنده داده های سئو
ابزارهای زیادی در حوزه سئو وجود دارند که اطلاعات و دادههای آماری و گزارشات سئوی سایتها را ارائه میکنند. معتبرترین ابزارها که دادههای دقیق و به روز را از منابع و پایگاههای داده مختلف جمعآوری میکنند و ارائه میدهند عبارتند از:
سخن آخر
داده های سئو مجموعه ای از اطلاعات و گزارشاتی است که شما را از وضعیت و عملکرد سئوی سایتتان آگاه میکند. شما میتوانید این دادهها را به صورت سنتی یا مدرن و از طریق ابزارهای مختلف به دست بیاورید.
بررسی و تحلیل دیتای سئو به شما در تشخیص نقاط ضعف و قوت سایتتان کمک میکند. اگر از این داده ها به درستی استفاده کنید، میتوانید شاخصهای کلیدی سئو مثل سرعت سایت، نرخ کلیک، نرخ پرش، لینک سازی، نرخ تبدیل و… را بهبود ببخشید.
این به شرطی است که کار با ابزارهای تخصصی سئو را بلد باشید و بدانید که چطور دیتا و گزارشات این ابزارها را مانیتور و تحلیل کنید. برای یادگیری کار با ابزارهای سئو و تحلیل دیتای سئو میتوانید دوره جامع آموزش سئوی سفینه را خریداری کنید.

مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.