من در این محتوا به معرفی الگوریتم سند باکس میپردازم و شما را با ۷ نکته مهم درخصوص برای خروج از سندباکس آشنا میکنم.
شما با خواندن این مقاله متوجه میشوید که چرا سایت تازهتأسیس با وجود تولید محتوای باکیفیت و رعایت اصول سئو، هنوز در نتایج گوگل دیده نمیشود. همچنین از سردرگمی و اقدامات اشتباه در ابتدای مسیر سئو دور میشوید و با شناخت دلایل واقعی، استراتژی درستتری برای افزایش اعتماد گوگل و خروج تدریجی از این وضعیت طراحی خواهید کرد.
با من تا انتهای این محتوا همراه باشید تا با واقعیت این الگوریتم و نکات مهم خروج از آن آشنا شوید.
الگوریتم سند باکس چیست؟
الگوریتم سند باکس یا جعبه شن گوگل (Google sandbox) یک الگوریتم تایید نشده گوگل است. این الگوریتم مانند یک فیلتر عمل میکند و مانع رتبهگیری یک سایت جدید در صفحه نتایج میشود. به نظر میرسد این فیلتر در یک دوره زمانی آزمایشی فعال شده و مانع از بالا آمدن سایت و قرار گرفتن آن در رتبههای بالای نتایج گوگل میشود.
سند باکس مانند جعبه شن کودکان با سایتهای نوپا و جدید برخورد میکند. این جعبه شنی همانند یک فیلتر برای محافظت از سایت جدید و آسیبپذیر شما و همچنین صفحات نتایج گوگل عمل میکند؛ چون گوگل هر سایتی را مجاز به ورود به صفحه نمایش نتایج (SERP) نمیداند.
با اینکه وجود این الگوریتم توسط گوگل به طور رسمی تایید نشده است، ولی متخصصان سئو از سال ۲۰۰۴ به گمانهزنیهای قابل توجهی درباره وجود این فیلتر رسیدند؛ چون علیرغم تمام تلاششان برای بهینهسازی و سئو سایتهای جدید، در چند ماه اول نمیتوانستند به رتبههای بالای نتایج گوگل برسند.
کارکرد سندباکس در طولانی کردن روند ایندکس یا رتبهگیری گوگل باعث نگرانی صاحبان سایتها، سئوکارها و بازاریابها در اوایل پروژه سئوی سایت میشد. چون این فیلتر مانع از رسیدن به موقع آنها به اهداف سئو میشد.
از آنجایی که گوگل برخی الگوریتمهای مخفی و پیچده خود را به طور رسمی افشا نمیکند، نمیتوانیم به حدس و گمانها اتکاء کنیم و فرض را بر بیاثر بودن سندباکس بگذاریم. پس بهتر است کارایی این الگوریتم را بررسی کنیم و برای کاهش دوره آن برنامه ویژه داشته باشیم.
من در ادامه به ۷ مورد از تکنیکها و نکات مهم برای کاهش دوره سند باکس اشاره میکنم.
۱- برنامه منظمی برای تولید محتوا داشته باشید
یکی از معیارهای اصلی در تشخیص پویایی و فعال بودن سایت شما برای گوگل، تولید محتوای مستمر و منظم است. اگر یک برنامه منظم یا تقویم محتوا برای تولید محتوای سایتتان داشته باشید، گوگل متوجه میشود که سایت شما همانند سایتهای دیگر فعال و شایستهی رتبهگیری است.
این برنامه منظم را باید برای انتشار محتوا هم داشته باشید. یعنی مثلا یک یا دو روز در هفته را به طور ثابت برای انتشار محتوا اختصاص بدهید و به این زمانبندی پایبند باشید.
مثلا ما در سایت سفینه، فعلا محتواها را در روزهای شنبه و چهارشنبه منتشر میکنیم:
البته داشتن برنامه منظم و مستمر برای تولید محتوا تنها یک وجه ماجراست. وجه دیگر ماجرا نوع محتوایی است که تولید میکنید، که گاهی مهمتر از برنامه مستمر شما برای تولید و انتشار محتوا است.
مثلا اگر فقط محتوای کوتاه تولید کنید، ممکن است به اعتبار کافی برای رتبهگیری در نتایج گوگل نرسید. توصیه من این است که محتواهای متوسط تا بلند یا حتی آسمان خراش تولید کنید. محتواهایی که طول آنها حداقل ۱۰۰۰ کلمه باشد.
مناسبترین طول برای محتوا بین ۱۵۰۰ تا ۲۸۰۰ کلمه است. رعایت این طول محتوا در دوره سندباکس مناسب است.
به محض خروج از این دوره میتوانید محتواهای بلند یا کوتاه بیشتری تولید کنید.
البته با توجه به موضوع سایتتان، استراتژی شما متفاوت خواهد بود. مثلا شاید یک سایت خبری نیاز به تولید مقالات به این صورت ندارد و بیشتر روی انتشار مدام اخبار جدید و تازه باید تمرکز کند.
۲- روی کلمات کلیدی طولانی تمرکز کنید
وقتی هنوز سایت شما به صفحه نتایج گوگل راه پیدا نکرده و رتبه خوبی نگرفته است، نباید انتظار رتبه گرفتن در کلمات کلیدی کوتاه داشته باشید. بلکه باید کیوردهای لانگتیل را برای کسب رتبه هدف قرار دهید.
رقابت در رتبهگیری برای انواع کلمات کلیدی کوتاه یا متوسط کار راحتی نیست؛ بهخصوص اگر در ابتدای راه سئو باشید یا در دوره سند باکس گیر افتاده باشید. در عوض، رقابت برای رتبهگیری در کلمات کلیدی طولانی یا لانگ تیل (long-tail keywords) راحتتر است.
بنابراین، بعد از کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی، کیوردهای دم بلند را از لیست کلیدواژههای پیدا شده انتخاب کنید و برای آنها محتوا بنویسید.
برای یافتن کیوردهای لانگ تیل مناسب از ابزارهای کیورد ریسرچ مثل گوگل ساجست، کیود پلنر، Keyword finder tool و غیره استفاده کنید.
ابزار پشنهادی من به شما برای تحقیق کلمات کلیدی، ابزار سئو کبوتر است. سئو کبوتر یکی از ابزارهای تولیدی ما در مجموعه سئو سفینه هست که به زبان فارسی طراحی شده است. این ابزار دهها هزار کیورد پیشنهادی مختلف از جمله کیوردهای لانگ تیل را در اختیار شما قرار میدهد.
۳- محتوای باکیفیت و ارزشمند تولید کنید
بعد از انجام کیورد ریسرچ و انتخاب یک موضوع جذاب و مخاطب پسند، نوبت به تولید محتوا میرسد.
هر محتوایی برای ایندکس شدن و قرار گرفتن در صفحه اول نتایج گوگل مناسب نیست. شما برای خروج از دوره سند باکس و رسیدن به رتبه مناسب باید محتوای باکیفیت و ارزشمند تولید کنید.
محتوای خوب و باکیفیت به این معنی است که نیاز مخاطب را برآورده کند و برای خزندههای گوگل قابل خزش باشد. برای تولید چنین محتوایی باید این نکات را مدنظر قرار دهید:
- انتخاب یک عنوان جذاب و منطبق با سئو
- تطابق با سرچ اینتنت یا هدف جستجوی کاربر
- رعایت ارتباط معنایی و مفهومی محتوا با موضوع
- تقسیم بندی مناسب بدنه محتوا با زیرعنوانهای H2، H3 و…
- استفاده از کیوردهای اصلی و فرعی در جاهای مناسب
- به کارگیری انتیتیها در سراسر متن محتوا
- لینک سازی داخلی و خارجی
۴- به فرایند کراولینگ و ایندکس سرعت بدهید
تا وقتی سایت شما توسط گوگل ایندکس نشود و در نتایج گوگل قرار نگیرد، تلاش برای رتبهگیری بیهوده است. در طول دوره سند باکس باید تمام تلاش خود را بکنید تا هرچه سریعتر صفحات سایتتان را ایندکس کنید.
گوگل برای ایندکس صفحات سایت شما از خزندهها و باتها برای خزش یا کراولینگ کمک میگیرد. برای اینکه عمل خزش توسط خزندهها را سرعت بدهید، باید بودجه خزش یا کراول باجت (Crawl Budget) سایت خود را بهبود ببخشید.
بودجه خزش به تعداد صفحات سایت شما که در یک مدت زمان مشخص کراول میشوند، گفته میشود. برای بهبود بودجه خزش و تسریع کراولینگ و ایندکس توسط گوگل این تکنیکها را اجرا کنید:
- نقشه سایت یا سایت مپ XML خود را بهینه کنید
- ساختارسازی سایت را به درستی انجام دهید
- سرعت بارگذاری صفحات سایت خود را افزایش دهید
- مشکلات فنی یا تکنیکال سایت را برطرف کنید
- محتوای تکراری به هیچ وجه تولید نکنید
اگر محتوای ارزشمندی دارید که از قابلیت بالایی برای رتبهگیری برخوردار است، به صورت دستی برای ایندکس آن درخواست دهید. برای درخواست دستی ایندکس از ابزار گوگل سرچ کنسول استفاده کنید.
وقتی URL یک یا چند صفحه را به صورت دستی در سرچ کنسول گوگل درخواست دهید، گوگل آنها را در الویت ایندکسگذاری قرار میدهد. اگر با این قابلیت آشنا نیستید، آموزش سرچ کنسول گوگل را مطالعه کنید.
۵- آتوریتی سایت خود را افزایش دهید
یکی از بزرگترین دلایل اجرای الگوریتم سند باکس برای سایتهای نوپا، آتوریتی یا اعتبار پایین آنها است.
وقتی یک سایت به تازگی راهاندازی میشود، هیچ گونه شبکه ارتباطی و تبادل لینکی با سایتهای دیگر ندارد و هیچ سایت معتبری به صفحات آن بک لینک نمیدهد. به همین دلیل، گوگل اعتبار زیادی به این سایت نخواهد داد.
کاری که شما باید برای خروج از دوره sandbox انجام دهید، افزایش آتوریتی سایت است. برای افزایش آتوریتی دامنه یا سایت خود باید محتواهای کاربرپسند و گوگلپسند تولید کنید؛ محتواهایی مثل خبرهای داغ، محتوای همیشه سبز، محتوای ترند و غیره، که از قابلیت زیادی برای دریافت بکلینک، اشتراکگذاری و جذب ترافیک برخوردار هستند.
۶- پروفایل بک لینک خود را تقویت کنید
یکی از نکات بسیار مهم برای افزایش آتوریتی سایت و خروج از فیلتر سند باکس، تقویت پروفایل بکلینک (Backlink profile) است. وقتی سایت شما یک بکلینک پروفایل قوی داشته باشد، گوگل آن را معتبر میداند و به محتوای آن اطمینان پیدا میکند.
بکلینکهای قوی گوگل را وادار میکنند تا صفحات سایت شما را سریعتر ایندکس کند. برای دریافت بکلینکهای قوی و بهبود پروفایل بکلینک سایت خود باید از سایتهای معتبر لینک بگیرید.
اگر نمیدانید از چه سایتهای درخواست لینک کنید، کافیست از ابزارهای بکلینک سازی کمک بگیرید. یا با کمک ابزارهای آنالیز بکلینک رقبا وضعیت پروفایل بکلینک سایتهای رقیب را بررسی کنید.
۷- کانالهای جذب ترافیک را تنوع بدهید
رتبهگیری در نتایج گوگل کار سادهای نیست؛ بهخصوص برای سایت جدیدی که در ابتدای کار سئو است.
اگر تمام تمرکز خود را روی نتایج گوگل و جذب ترافیک ارگانیک بگذارید، ممکن است به این زودیها از سند باکس خارج نشوید. ولی اگر روی کانالهای جذب ترافیک متنوع متمرکز شوید، شانس بیشتری دارید که سریعتر از جعبه شنی خارج شوید.
مثلا اگر در شبکههای اجتماعی پرطرفدار فعال باشید و لینک صفحات سایت خود را در این شبکهها به اشتراک بگذرید، احتمالا بازدید مناسبی از این سورسها میگیرید. و درنتیجه میتوانید گوگل را قانع کنید تا صفحات شما را سریعتر ایندکس کند.
گاهی اوقات دریافت بازدید از کانال تلگرام، یوتیوب، اینستاگرام و سایر شبکههای اجتماعی راحتتر از رتبهگیری در نتایج گوگل است. پس، از این ظرفیت برای تسریع خروج از سندباکس استفاده کنید.
در تصویر زیر کانال تلگرام آکادمی سئو سفینه را میبینید که یکی از کانالهای ورودی ترافیک به سایت سفینه است.
دوره سندباکس چه مدت طول میکشد؟
اگر سایتی را به تازگی راهاندازی کردهاید و یا در حال سئوی اولین سایت خود هستید، شاید برایتان سوال باشد که چرا هنوز لینک سایت خود را در نتایج گوگل نمیبینید. یا اینکه چرا این روند چند ماه طول کشیده است!
یکی از دلایل این اتفاق ممکن است گیرافتادن سایت شما در دوره سند باکس باشد. دوره سند باکس لزوما برای تمامی سایتهای جدید اعمال نمیشود. با این حال، این فیلتر برای اکثر سایتهای جدید اجرا میشود و دوره زمانی آن از چند هفته تا چند ماه (۳ الی ۶) ماه متغیر است.
در طول دوره سند باکس، شما هیچ کار خاصی از دستتان برنمیآید، به جز اینکه به کار سئوی خودتان مشغول باشید. روال عادی سئوی سایت خود را دنبال کنید و در کنار آن از تکنیکهای کاهش دوره سند باکس استفاده کنید.
آیا گوگل سند باکس واقعی است؟
گوگل سند باکس مثل بعضی از تکنیکها یا الگوریتمهای گوگل برای بسیاری از متخصصین سئو بحثبرانگیز و مبهم است. گوگل در هیچ جایی وجود این الگوریتم را به طور شفاف و رسمی افشا نکرده است.
این موضوع از آنجا بحثبرانگیزتر میشود که جان مولر (John mueller) یا Gray Illyes، به عنوان نمایندههای گول، در پاسخ به ابهامات موجود، وجود سند باکس را رد کردهاند.
مثلا در توییت زیر که در سال ۲۰۰۹ توسط جان مولر منتشر شد، وجود سندباکس در هالهای از ابهام فرو رفت:
این در حالی است که برخی از صاحبان سایتها یا بازاریابهای آنلاین حرفهای و نام آشنا بر واقعی بودن سندباکس تاکید دارند.
مثلا رند فیشکین (Rand Fishkin) که یکی از کارشناسان ارشد سایت ماز بود، ادعا میکند که سند باکس هنوز وجود دارد و او توانسته تاثیرات آن را از طریق عوامل مختلف شناسایی و ارزیابی کند.
این ادعاهای متضاد از سوی افراد صاحب نظر در دنیای سئو ما را دچار سردرگمی و بلاتکلیفی میکند که آیا وجود سندباکس را بپذیریم یا خیر.
با وجود تمام این جنجالها، آنچه مسلم است، اثرات دوره سندباکس، فارغ از نام آن و یا تایید رسمی آن توسط گوگل، روی سایتها احساس میشود. این مسئله که سایتهای جدید بلافاصله بعد از راهاندازی و یک شبه وارد صفحه نتایج گوگل نشوند هم از نظر سئو منطقی به نظر میآید.
منطق گوگل سندباکس
گوگل در زمینه ایندکس و رتبهدهی به سایتها خیلی دقیق و سختگیر است. چون تمام تلاش خود را میکند تا مانع از ظهور آنی سایتهای اسپم در صفحات اول خود شود. سایتهای اسپمی که با تکنیکهای سئو کلاه سیاه یا خاکستری یا بمب گوگل میخواهند یک شبه به رتبههای برتر برسند.
بنابراین، گوگل مدت زمانی را برای ارزیابی و سنجش سایتهای جدید و محتواها و صفحات تازه آنها درنظر میگیرد. در این مدت، کیفیت محتوای صفحات، ارتباط مفهومی آنها با موضوعات و سرچ اینتنت و سئوی صفحات را توسط خزندهها رزیابی میکند.
سپس، صفحات موردتایید را ایندکس میکند و بعد با اجرای الگوریتمهای سنجش رتبه مثل گوگل دنس، آنها را در رتبههای مناسب خود در نتایج گوگل قرار میدهد.
بدیهی است که تمامی این مراحل و فرایندها تا حدی زمانبر است. بنابراین طبیعی است که سایت جدید شما در یک دوره زمانی نسبتا کوتاه در صف رتبهگیری بماند تا پس از عبور از فیلترهای گوگل به رتبههای بالا دست پیدا کند. این دوره زمانی همان دوره سندباکس است.
فرق گوگل سندباکس و گوگل دنس چیست؟
گوگل دنس (Google dance) الگوریتم نیست و یک فرآیند نوسانی متاثر از الگوریتمهای گوگل است که برای تعیین رتبه دقیق سایتها در صفحات نتایج به کار میرود. این تکنولوژی معمولا برای سایتهای جدید یا صفحات جدید سایتها و بهروزرسانیهای آنها اجرا میشود.
گوگل دنس با سندباکس فرق دارد. شباهت این دو مفهوم در تاثیرگذاری آنها در فرایند رتبهدهی گوگل است. یعنی هر دو در تعیین رتبه صفحات سایت در نتایج گوگل تاثیرگذارند. اما تفاوت آنها در دوره زمانی فعالیتشان و عملکردشان است.
سندباکس در ابتدای راهاندازی یک سایت و در فرایند ایندکسگذاری فعال میشود. ولی گوگل دنس همواره و در برحههای مختلفی از بهروزرسانی محتوای سایتها یا تغییر استراتژی سئوی آنها و برای تغییر رتبهبندیها فعال میشود.
سخن آخر
چه الگوریتم سند باکس واقعی باشد و چه نباشد، شما باید جانب احتیاط را نگه دارید و در ابتدای فعالیت سایت جدیدتان از استراتژیها و تکنیکهای سئو درستی استفاده کنید.
در این دوره نباید به هیچ وجه ریسک کنید و سراغ تکنیکهای سئوی کلاه سیاه یا خاکستری بروید و در کل، رفتارهای مغایر با قوانین گوگل انجام دهید.
اگر اصول اولیه سئو را به درستی رعایت کنید و برنامه درست و اصولی برای سئوی سایتتان داشته باشید، هیچ جای نگرانی برای دوره سند باکس نیست. فارغ از این فلیتر و الگوریتمهای گوگل، کار خودتان را بکنید و استراتژیهایتان را پیاده کنید.
اگر میخواهید با بهترین برنامه و استراتژی برای سئوی سایتتان آشنا شوید، در دوره سئو جامع سفینه شرکت کنید. در این دوره یاد میگیرید که چطور متناسب با شرایط سایت و الگوریتمهای گوگل، استراتژیهای درست و حرفهای طراحی کنید.
اگر هم تصور میکنید در باکس گوگل گیر کردهاید و دوره زمانی آن بیشتر از حد معمول طول کشیده است، میتوانید از خدمات مشاوره سئو سفینه بهره بگیرید.
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.