من در این محتوا یک چک لیست کامل سئو با جزئیات دقیق از سئو محتوا تا سئو تکنیکال را به شما معرفی میکنم.
شما با داشتن این چک لیست بهترین عملکرد را در سئو سایت خواهید داشت و بهترین نتیجه را خواهید گرفت. بدون چک لیست سئو، کار شما سخت، پیچیده، زمانبر و پرهزینه خواهد بود.
بیایید با هم این چک لیست ۳۶ موردی را بررسی کنیم.
چرا باید یک چک لیست سئو داشته باشیم؟
سئو کاری پیچیده و وسیع است که جزییات زیادی دارد. سئو در ۳ بخش کلی سئو داخلی، سئو خارجی و سئو فنی انجام میشود که هر بخش به طور جداگانه دارای استراتژیهای مجزا است. این حجم بالای کارهای مختلف در سئو ممکن است باعث شود که بعضی از کارها را از قلم بیندازید یا به موقع انجامشان ندهید.
داشتن یک چک لیست سئو نه تنها به شما در مدیریت و اجرای درست کارهای مختلف سئو کمک میکند بلکه نظم کار شما را هم بیشتر میکند. به این ترتیب هم دقت شما در اجرای تکنیکها و استراتژیهای سئو بالا میرود و هم سرعتتان.
من در ادامه یک چک لیست جامع و مفصل را برای سئو در ۵ بخش ابتدایی، تحقیق کلمات کلیدی، سئو داخلی، تولید محتوا، سئو خارجی و تکنیکال را به شما ارائه میکنم.
چک لیست ابتدایی سئو
شما در ابتدای شروع کار سئو باید مقدماتی را برای سایت اینترنتی خود فراهم کنید. درواقع، شما باید ابتدا سایت را برای موتورهای جستجو آماده کنید.
کارهایی که در مقدمه و شروع سئو باید انجام بدهید را در چک لیست مقدماتی آوردهام.
۱- نصب افزونه های سئو
اولین کاری که شما باید برای آماده کردن سایت خود برای سئو و بهینهسازی انجام دهید، این است که افزونههای اصلی سئو را روی آن نصب و راهاندازی کنید.
سئو کاری نیست که بتوانید تمام تکنیکهای آن را به صورت دستی انجام دهید. شما برای انجام این کار به ابزارهای کمکی نیاز دارید.
این ابزارها بخش زیادی از کار سئو شما را به صورت خودکار انجام میدهند و درنتیجه کار شما را خیلی راحتتر میکنند.
مهمترین افزونههای سئو که باید روی سایت خود نصب و راهاندازی کنید، یوآست Yoast یا رنک مث Rank Math هستند. این دو افزونه جزء مشهورترین و محبوبترین ابزارهای سئو برای متخصصین و وبمسترها هستند. هر کدام از این دو افزونه کارایی نسبتا یکسان دارند.
۲- اتصال سایت به ابزارهای تحلیلی سئو
دومین کاری که باید در مقدمه و آغاز سئو سایت انجام دهید، اتصال سایت به ابزارهای سئو است. این ابزارها عموما سرویسهای آنلاین رایگان هستند که عملکرد سئو سایت شما را تحت نظارت و کنترل درمیآورند.
مهمترین ابزارهای آنلاین تحلیلی سئو که باید حتما برای سایت خود راهاندازی کنید، این ابزارها هستند:
اتصال به GSC
شما با ثبت سایت خود در GSC یا همان سرچ کنسول گوگل (Google Search Console) شاخصههای مهم سئو مثل رتبه بندی سایت، نمایش صفحات در SERPگوگل و حجم ورودی صفحات از نتایج گوگل را مشاهده کنید.
همچنین این ابزار کمک میکند تا نقشه سایت (Sitemap) خود را به گوگل معرفی کنید، میزان ترافیک کیوردها را زیر نظر داشته باشید و از مشکلات و خطاهای سایت باخبر شوید.
این ابزار دقیق و مهم شما را در مواقع ضروری با ارسال پیام از مشکلات یا رویدادهای جدی سایتتان هم باخبر میکند. درواقع، این ابزار مثل یک دستیار تمام عیار سئو برای شما است.
گوگل آنالیتیکس Google Analytics
ابزار دیگری که باید برای تحلیل و آنالیز عملکرد سئو سایت خود راهاندازی کنید، گوگل آنالیتیکس است. شما با کمک این ابزار حرفهای و تحلیلی میتوانید اطلاعات و آمار دقیق و کاملی از KPIهای سایت دریافت کنید.
گوگل آنالیتیکس داده های کاملی از میزان بازدید سایت شما، صفحات پربازدید، رفتار کاربران، نرخ پرش یا بانس ریت، کانالهای ترافیک و… را با جزییات کامل و به طور رایگان در اختیار شما قرار میدهد.
شما علاوه بر این دو ابزار حرفهای و اساسی آنالیز سئو باید از ابزارهای آنلاین دیگر هم استفاده کنید. ابزارهایی مثل سمراش SEMRush، اچرفس Ahrefs، ماز MOZ، و… کمک زیادی به شما در آنالیز سئو سایت میکنند. پس باید ساخت اکانت در سایتهای مربوط به این برنامهها را در چک لیست خود قرار دهید.
در گام بعدی باید اهداف و شاخصهایی که در سئو به دنبال آن هستید را مشخص کنید.
۳- تعیین KPIهای پروژه سئو
یکی دیگر از کارهای مقدماتی و اساسی که در ابتدای پروژه سئو خود باید انجام دهید، تعیین شاخصها و KPIهای سئو است. درواقع شما باید مشخص کنید که به چه دستاوردهایی از سئو میخواهید دست پیدا کنید.
مثلا میخواهید میزان فروش سایت خود را بالا ببرید یا صرفا برندسازی انجام دهید. وقتی این KPIها را مشخص کنید، میتوانید چک لیست دقیقتر و حرفهایتری برای پروژه سئو خود بنویسید.
مهمترین KPIهایی که باید در چک لیست مقدماتی سئو خود لحاظ کنید، عبارتند از:
- جذب ترافیک ارگانیک
- افزایش میزان بک لینک با کیفیت
- رتبه گیری در کلمات کلیدی
- افزایش نرخ تبدیل و کاهش بانس ریت
- معرفی برند
وقتی اهداف پروژه سئو خود را تعریف کردید، باید به سراغ تکنیکها و استراتژیهای اصلی سئو بروید و آنها را اجرا کنید.
چک لیست تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ
یکی از مهم ترین و اصلیترین استراتژیهای سئو داخلی که باید در چک لیست خود بگنجانید، کیورد ریسرچ یا تحقیق کلمات کلیدی است. شما بدون تحقیق در مورد کیوردها و کلمات مناسب نباید تولید محتوا رو شروع کنید.
کیورد ریسرچ به شما کمک میکند تا به نیازها، خواستهها و سلیقه کاربران و مخاطبین سایت خود پی ببرید. درنتیجه، محتوایی ارزشمند و متناسب با نیازهای تولید و منتشر میکنید تا ترافیک و بازدید بیشتری دریافت کنید.
در چک لیست خود برای کیورد ریسرچ این کارها را بنویسید:
۴- شناسایی انواع کلمات کلیدی مناسب برای سایت
اولین کاری که باید برای تحقیق کلمات کلیدی انجام دهید، این است که کلیدواژههای مناسب و مرتبط با موضوع سایت خود را شناسایی و مشخص کنید. مثلا اینکه به سراغ کلمات کوتاه یا ترند بروید یا اینکه درباره عبارتهای سوالی تحقیق کنید.
انواع کلمات کلیدی که باید در مورد آنها تحقیق کنید، عبارتند از:
- کلمات کلیدی کوتاه
- کلمات کلیدی با طول متوسط
- کلمات کلیدی لانگ تیل یا دم بلند
- کلمات کلیدی LSI یا مفهومی
شما باید در چک لیست کیورد ریسرچ خود مشخص کنید که برای هر کدام از این نوع کیوردها چه استراتژی خواهید داشت.
مثلا رتبه گرفتن برای کلمات کلیدی کوتاه و یا تک کلمهای خیلی سخت و رقابتی است. بنابراین در ابتدای کار سئو، انتظار کمتری برای رتبه گرفتن در این نوع کلمات داشته باشید.
۵- یافتن کلمات کلیدی با ابزارهای کیورد ریسرچ
تکنیک مهمی که در تحقیق کلمات کلیدی باید از آن کمک بگیرید، استفاده از ابزارهای تخصصی کیورد ریسرچ است. شما میتوانید از روشهای مختلفی برای تحقیق کلمات کلیدی استفاده کنید.
بعضی از این روشهای خیلی ساده و آسان هستند. مثل کیورد پلنر، گوگل ساجست، پیشنهادات People also search for، سوالات FAQ و نظرات کاربران در صفحات سایت که به راحتی حجم زیادی از کلیدواژههای مرتبط را در اختیار شما قرار میدهند.
این روش های ساده لزوما بهترین کلمات یا عبارات کلیدی را به شما نمیدهند. بنابراین، اگر بخواهید کلیدواژههای بهتر و دقیقتر را پیدا کنید، باید از ابزارهای حرفهای کمک بگیرید.
بعضی از این ابزارهای حرفهای کیورد ریسرچ عبارتند از:
- سرچ کنسول گوگل
- گوگل کیورد پلنر
- KWFinder
- کیورد تول Keyworltool.io
این کیوردها لیست بزرگی از صدها یا هزاران کلمات کلیدی و مهم را در قالب فایل اکسل در اختیار شما قرار میدهند. شما فقط باید این کلمات را دستهبندی یا خوشهبندی کنید و بهترینها را از میان آنها انتخاب کنید.
۶- خوشه بندی Clustering کلمات کلیدی
بعد از اینکه شما لیست بلند بالایی از هزاران کلمه کلیدی را از ابزارهای حرفهای کیورد ریسرچ دریافت کردید، باید آنها را خوشهبندی Clusternig کنید. منظم کردن و دستهبندی این کلمات به صورت دستی، وقت خیلی زیادی از شما میگیرد.
برای اینکه دقت و سرعت بالاتری در تحلیل و دستهبندی این کلمات و نتایج به دست آمده از ابزارهای کیورد ریسرچ داشته باشید، بهتر است از یک ابزار کمکی استفاده کنید.
ابزار سئو کبوتر یکی از بهترینها نرمافزارهایی است که بهترین دستهبندی از نتایج کیورد ریسرچ را در اختیار شما قرار میدهد. قابلیت دریافت کیوردها از گوگل ساجست را دارد و به طور خودکار تمامی کارهای لازم برای تنظیم لیست کیوردها را برای شما انجام میدهد.
شما به کمک این ابزار میتوانید نتایج حاصل از کیورد ریسرچ را تکمیل کنید و یک لیست نهایی از موثرترین کلمات کلیدی برای کسب رتبههای برتر SERP به دست بیاورید.
۷- سرچ اینتنت Search Intent
یکی دیگر از تسکهای مهم چک لیست شما برای کیورد ریسرچ، تحقیق در مورد سرچ اینتنت یا همان قصد کاربر از جستجوی کلمات است. وقتی شما ندانید که یک کاربر به چه دلیل کلمه کلیدی خاصی را سرچ یا جستجو میکند، نمیتوانید محتوای مناسبی را با آن کیورد تولید کنید.
مثلا اگر ندانید که قصد کاربر از جستجوی عبارت کلیدی «آموزش سئو» در گوگل دقیقا چیست، به دنبال آموزش رایگان است، دوره آموزشی حرفهای میخواهد، ویدیو میخواهد یا قصد دیگری دارد، نمیتوانید محتوای درست با عنوان مناسب برای این کلمه کلیدی تولید کنید.
چک لیست سئو داخلی On-Page
بخش بزرگی از کار سئو مربوط به داخل یک سایت اینترنتی و همان سئو داخلی یا On-Page است. هر محتوایی که شما در داخل سایت اینترنتی خود منتشر میکنید، در معرض خزش یا کرالینگ باتها و خزندههای گوگل و سایر موتورهای جستجو قرار میگیرد.
باید تمامی محتوا و بخشهای داخلی سایت اینترنتی شما برای موتورهای جستجو بهینه باشد. از این رو بهتر است برای حجم زیادی از کارها و استراتژیهایی که باید در بخش سئو داخل سایت انجام دهید، چک لیست مجزا تهیه کنید. یا اینکه آن را در لیست مربوط به چکلیست کلی خود بگنجانید.
چک لیستی که من برای سئو داخلی پیشنهاد میدهم از این قرار است:
۸- درج کلمات کلیدی در url صفحات
مورد مهم دیگری که باید در چک لیست خود درج کنید، بهینهسازی url صفحات و درج کیوردها در آنهاست. url یا آدرس اینترنتی هر صفحه از سایت شما، مثل نشانی یا پلاک خانه است که باید کاربر را دقیق و مستقیم به مقصد درست برساند.
متنی که شما برای url مینویسید باید دقیقا با محتوای صفحه آن مرتبط باشد تا کاربر یا خزندههای موتورهای جستجو را به نقطه درست و آدرس دقیق هدایت کند.
مثلا اگر کاربر به دنبال «خرید کفش اسپرت» است، دنبال آدرسی میگردد که این عبارت یا معادل انگلیسی آن یعنی « buy sport shoes» در آن وجود داشته باشد. پس شما باید کلمه کلیدی مربوط را در url صفحه مربوط به این محصول قرار دهید تا شکل بهینه پیدا کند.
اگر شما هم بخواهید بهینهسازی urlهای صفحات سایت خود را به درستی انجام دهید باید این موارد را رعایت کنید:
- url کوتاه و مختصر بنویسید.
- Urlها یونیک و منحصر به هر صفحه از سایت بنویسید.
- از عبارات انگلیسی ترجیحا استفاده کنید.
- حتی المقدور تمامی کلمات کلیدی مرتبط با موضوع یا عنوان اصلی صفحه را در url بیاورید.
- کلمات کلیدی را با خط فاصله از هم جدا کنید.
- برای محتواهای یکسان چند صفحه مجزا، از تگ کنونیکال استفاده کنید.
۹- لینک سازی داخلی
یکی دیگر از مهمترین موارد چک لیست سئو On-Page، لینکسازی داخلی است. لینک سازی داخلی مثل شریانها و رگهای خونی، تمامی اعضای و صفحات سایت شما را به هم پیوند میدهد.
اگر شما لینک سازی را بهینه سازی کنید، تمامی صفحات شما با رتبه تقریبا بالا و یکسانی در SERP ایندکس میشوند و حجم ترافیک یکنواختی در کل سایت شما برقرار خواهد شد.
کاری که شما با لینکسازی بهینه انجام میدهید، این است که کاربران و خزندهها را به راحتی به سمت اهداف مدنظرشان یا موضوعات و مطالب مرتبط با نیازشان هدایت میکنید.
در تصویر زیر یک نمونه از محتوای سئو سفینه را میبینید که به تعدادی از صفحات و محتواهای مرتبط در داخل سایت، لینک داده است (لینکها با رنگ متمایز نارنجی مشخص هستند):
شما نباید هیچ صفحهای از سایت خود بدون لینک داخلی بگذارید. در انتخاب عبارت لینک یا همان انکرتکست (Anchor Text) حتما از کلمات کلیدی استفاده کنید.
اگر تصمیم به حذف یکی از صفحات سایت گرفتید، باید برای جلوگیری از بروز خطای ۴۰۴، لینکهایی که به این صفحه دادهاید را حذف کنید.
در لینکسازی داخلی باید مراقب صفحات خطا یا صفحات بدون لینک و بیارزش باشید.
۱۰- بهینه سازی تصاویر سایت
تصاویر مهمترین بخش در جلب توجه کاربران، جذب بازدید و حفظ کاربران در مدت زمان بیشتری در سایت شما است. چراکه image دومین زبانه موتور جستجوی گوگل برای سرچ سایتهای اینترنتی است و کاربران میتوانند از طریق تصاویر هم به سایت شما بیایند.
بنابراین، سئو تصاویر برای موتورهای جستجو جزء موارد مهم چک لیست سئو داخلی شماست.
شما برای بهینه سازی تصاویر باید متن جایگزین یا Alt Text برای هر تصویر قرار دهید. این متن کوتاه باید متناسب با موضوع تصویر، محتوایی که برای آن استفاده شده و همچنین حاوی کلمات کلیدی باشد.
۱۱- شناسایی صفحات زامبی و یتیم (Orphan Pages)
مورد دیگر چک لیست سئو شما باید شناسایی صفحات زامبی و یتیم باشد. صفحات یتیم یا Orphan صفحاتی هستند که هیچ لینکی ندارند و برای کاربران و موتورهای جستجو غیرقابل دسترس هستند.
این صفحات اصلا ایندکس نمی شوند و به SERP راه پیدا نمیکنند. بنابراین، داشتن آنها در سایت کار اشتباه و اضافی است.
همینطور صفحات زامبی که هیچگونه ارزش محتوایی یا سئو ندارند و فقط فضای دیتابیس سایت را اشغال میکنند. بهترین کاری که با صفحات زامبی میتوانید بکنید این است که آنها را حذف یا ریدایرکت ۳۰۱ کنید.
برای شناسایی صفحات زامبی و یتیم باید سایت خود را به طور منظم مانیتور کنید.
۱۲- شناسایی مشکلات کیورد کنیبالیزیشن و برطرف کردن آنها
کیورد کنیبالیزیشن Keyword Cannibalization زمانی اتفاق میافتد که دو یا چند صفحه از سایت شما یک کلمه کلیدی مشترک و یکسان را هدف قرار دهند. یعنی کلمه کلیدی همه آنها یکسان باشد.
در این صورت، تمامی این صفحات روی رتبهگیری همدیگر تاثیر منفی میگذارند؛ به این معنی که امتیاز گوگل برای یک کیورد خاص که قرار است به سایت شما داده شود بین چند صفحه مختلف تقسیم میشود. درنتیجه، هیچ کدام از آنها ممکن است به رتبه بالایی دست پیدا نکنند.
برای حل این معضل یا جلوگیری از ایجاد آن باید این تکنیکها را اجرا کنید:
- حذف و ریدایرکت صفحات کنیبال یا همسان
- تعیین کیوردهای متمایز و منحصربفرد برای هر صفحه از سایت
- نادیده گرفتن بعضی از صفحات کم ارزش
۱۳- تنظیم داده های ساختاریافته Structured Data
یک استراتژی جالب که به شما در نمایش بهتر صفحات سایت خود در نتایج گوگل SERP کمک میکند، استفاده بهینه از اسکیما مارکآپ یا دادههای ساختار یافته است. این استراتژی باعث غنیتر کردن نمایش لینکهای صفحات شما میشود و اطلاعات و جزئیات دقیقتری به کاربران میدهد.
برای تنظیم داده های ساختار یافته یا بهینهسازی کدهای اسکیما میتوانید از ابزار تخصصی فول اسکیما ریچ اسنیپت کمک بگیرید. این ابزار به نمایش ستارهها و سوالات متدوال FAQ کمک میکند.
شما میتوانید با کمک ریچ اسنیپتها اطلاعات تکمیلی مثل اسکیما نظرات، رویدادها، محصولات، فیلم، کسبوکار محلی و… را به نمایش محتوای خود اضافه کنید.
در تصویر زیر یک نمونه از استفاده ریچ اسنیپت را میبینید:
۱۴- بهبود تجربه کاربری UX
کار مهم دیگری که باید در چک لیست سئو داخلی خود بگنجانید، بهبود تجربه کاربری در سئو است. هدف از این کار، طراحی ساده و آسان صفحات سایت برای دسترسی بهتر کاربران به بخشها و محتوای مختلف است.
بهبود تجربه کاربری باعث افزایش نرخ ترافیک، نرخ تبدیل، زمان حضور مخاطب یا کاربر در سایت و در نهایت بهبود عملکرد سئو میشود.
۱۵- آنالیز و مانیتورینگ عملکرد سئو داخلی
از آنجایی که سئو بخشهای مختلفی دارد که هر کدام کارهای جزیی زیادی به دنبال دارند، مدیریت تمامی این قسمتها به طور دستی یا انسانی امکانپذیر نیست. از طرفی، متغیرهای زیادی در سئو داخلی وجود دارند که هر کدام به طور جداگانه به نظارت و بررسی مداوم و منظم نیاز دارند.
بنابراین، شما به تنهایی و یا با تکیه بر نیروی انسانی نمیتوانید تمامی این فاکتورها و متغیرها را به شکل دستی یا بدون ابزارهای تحلیلی و حرفهای مدیریت کنید و بر روند آنها نظارت داشته باشید.
درنتیجه، لازم است که برای تحلیل و آنالیز مداوم فرایند رشد سئو داخلی از ابزارهای آنالیز سئو استفاده کنید. این ابزارها نه تنها عملکرد سایت شما را به طور مداوم و شبانهروزی زیر نظر دارند بلکه در مواقع لزوم هم شما را از تغییرات ناگهانی یا منفی باخبر میکنند.
گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول دو مورد از این ابزارهای تحلیلی برای مانیتورینگ عملکرد سئو داخلی سایت شما هستند.
چک لیست تولید محتوای بهینه
تولید محتوا برای سایت جزء مهمترین استراتژیهای سئو داخلی است. به همین خاطر باید برای تولید محتوا هم یک چک لیست دقیق و مفصل بنویسید.
شما در تولید محتوا باید انواع محتوای متنی، تصویری، ویدیویی و… را بر اساس نتایج حاصل از کیورد ریسرچ و اهداف سئو خود تولید و منتشر کنید. این محتواها برگ برنده شما برای جذب کاربران و افزایش نرخ ترافیک و تبدیل هستند.
مواردی که باید در چک لیست تولید محتوای بهینه یا سئو سایت خود درج کنید، عبارتند از:
۱۶- سئو تایتل تگ
اولین چیزی که کاربر در صفحه نتایج گوگل SERP از صفحه سایت شما میبیند، تایتل تگ Title Tag است. پس این بخش برای جلب توجه کاربر و هدایت او به سایت شما خیلی مهم است. شما باید تایتل تگ رو جوری بنویسید که کاربر مشتاق شود که روی آن کلیک کند و وارد سایت شما بشود.
برای اینکه بتوانید تایتل تگ بهینه و جذاب برای محتوای صفحات خود بنویسید باید چه نکته را مدنظر قرار دهید. طول تایتل تگ را باید بین ۵۴ تا ۶۰ کاراکتر انتخاب کنید. حتما باید از کلمات کلیدی درست در تایتل تگ استفاده کنید.
تایتل تگ هر صفحه از سایت شما باید یونیک و منحصربفرد باشد. بااینکه باید این عبارت را خلاصه و مختصر بنویسید، اما باید کامل و شیوا باشد تا هدف محتوای صفحه را به کاربر به درستی منتقل کند.
در تصویر زیر چند تایتل تگ از صفحات آکادمی سئو سفینه را میبینید:
۱۷- تگ های هدینگ
مورد دیگر چک لیست محتوا سئو یا بهینه سازی تگهای هدینگ است. شما در نوشتن محتوای متنی میتوانید از هدینگ H1 تا h6 استفاده کنید تا هم تقسیم بندی درستی در محتوا ایجاد کنید و هم دسترسی کاربران و خزندهها به بخشهای مختلف آن را آسان کنید.
۱۸- سئو یا بهینه سازی محتوای متنی
محتوای متنی یکی از مهمترین بخشها در چک لیست سئو محتوا است. برای بهینهسازی محتوای متنی از عنوان جذاب و کاربرپسند استفاده کنید. طول بهینه بین حداقل ۳۰۰ و حداکثر ۴۰۰۰ کلمه را رعایت کنید. پاراگرافبندیها را با طول مناسب انتخاب کنید.
نکات مهم دیگری که باید در بهینهسازی محتوای متنی رعایت کنید، عبارتند از:
- استفاده صحیح از کلمات کلیدی در سئو
- کلمات کلیدی مترادف، هم معنی و مرتبط را به کار ببرید.
- از جملات مجهول کمتر استفاده کنید.
- از شماره گذاری یا آیتم ها استفاده کنید.
- خوانایی محتوا را رعایت کنید.
۱۹- بهینه نویسی متا دیسکریپشن
متا دیسکریپشن توضیح کوتاهی از صفحه شما است که زیر لینک و تایتل تگ در SERP گوگل به نمایش درمیآید. شما با متن کوتاه متا دیسکریپشن به کاربر توضیح مختصری از محتوای صفحه خود میدهید.
بنابراین نوشتن یک متن جذاب و شیوا برای جلب توجه مخاطب و هدایت درست او به سمت هدف موردنظرش تاثیر زیادی در جذب کاربران به سایت شما دارد. برای نوشتن یک متادیسکریپشن بهینه باید حداکثر ۶۰ کاراکتر برای آن بنویسید و از کلمات کلیدی در آن استفاده کنید.
مثلا در تصویر زیر دو نمونه از متا دیسکریپشنهای بهینه برای گوگل را میبینید:
۲۰- به روز رسانی محتوای قدیمی
مورد دیگر بهروزرسانی محتوای قدیمی است. اگر شما محتواهای قدیمی خود بهخصوص آنهایی که رتبه و ارزش بالایی از نظر سئو دارند را بهروز نکنید، کمکم ارزش و رتبه آنها کاهش پیدا میکند.
یا وقتی محتواهایی قدیمی که برای تاریخها یا رویدادهای خاصی در گذشته تولید شده را بهروز نکنید، ممکن است نرخ پرش یا بانس ریت سایت شما افزایش پیدا کند.
۲۱- به کارگیری محتوای رسانه ای
استفاده از تصاویر یا محتوای رسانهای هم بر جذابیت محتوای متنی و صفحات سایت شما میافزاید و هم نمره سئو شما را بالا میبرد. پس ادغام محتوای رسانهای و تصویری را حتما در چک لیست سئو تولید محتوای سایت خود بگنجانید.
چک لیست سئو خارجی Off-Page
بعد از تهیه چک لیست سئو داخلی و تولید محتوا، به سراغ چک لیست سئو خارجی بروید. شما برای اینکه نمره خوبی از گوگل یا موتورهای جستجو برای سئو خارجی بگیرید، باید حداقل ۶ آیتم را در چک لیست خود بگنجانید و آنها را اجرا کنید.
شما باید استراتژیهایی را در چک لیستی سئو خارجی خود بنویسید که روی سئو در خارج از سایت مثل ارتباط با سایتهای دیگر، تبلیغات، برندسازی و… تمرکز داشته باشند.
پیشنهاد من این است که این ۶ مورد را در چک لیست سئو خارجی خود قرار دهید:
۲۲- بک لینک سازی و لینک سازی خارجی
مهمترین کاری که شما در سئو خارجی باید انجام دهید، لینک سازی خارجی External Link building است. شما در لینکسازی خارجی باید از سایتهای همکار یا سایتهایی که در حوزه مشترکی فعالیت میکنند و از رتبه خوبی برخوردار هستند، لینک یا بازدید دریافت کنید.
دریافت بک لینک از سایتهای دیگر بهخصوص سایتهای معتبر باعث افزایش اعتبار سایت شما در نزد گوگل و سایر موتورهای جستجو میشود.
شما میتوانید به روشهای زیر و با کمک استراتژیهای سئو کلاه سفید یا خاکستری، اقدام به لینکبیلدینگ کنید:
- دریافت بک لینک با تولید محتوای باکیفیت
- دریافت بک لینک از طریق رپورتاژ آگهی
بعد از اینکه لینکسازی خارجی را تکمیل کردید، باید بازخوردها و فیدبک آن را در گام بعدی بسنجید تا نتیجه کار خود را ببینید.
۲۳- تحلیل عملکرد سئو خارجی با ابزارهای آنالیز سئو
آیتم بعدی در چک لیست شما تحلیل عملکرد سئو خارجی با ابزارهای تحلیلی است. شما باید با ابزارهای تحلیلی بازخورد لینکسازی یا استراتژیهای دیگر خود در سئو خارجی را زیر نظر بگیرید تا متوجه شوید که تا چه اندازه موفق عمل کردهاید یا شکست خوردهاید.
مثلا اگر از یک لینکهای سایت خاصی نرخ بازدید بالایی دریافت کردید، همچنان به لینکسازی خارجی در این سایت ادامه دهید. یا اگر بکلینکهای سایت دیگر هیچ اثر مثبتی روی سئو سایت شما نداشت، آن را از لیست لینکسازی خود خارج کنید.
ابزار اچرفس Ahrefs به شما کمک زیادی در آنالیز سئو خارجی میکند.
۲۴- رفع لینک های شکسته و خراب
گاهی وقتها که از یک سایت خارجی لینک دریافت میکنید، ممکن است صفحهای از آن سایت که به شما لینک داده، حذف شود. حذف این صفحه منجر به از بین رفتن لینکهای خارجی شما یا به اصطلاح ایجاد لینکهای شکسته میشود.
کاری که شما باید انجام دهید، جایگزین کردن لینکهای شکسته یا رفع و تعمیر آنها است. وگرنه تمام امتیاز و اعتباری که از آن لینکها دریافت میکردید، از بین خواهد رفت.
برای شناسایی این لینکها از ابزار Screaming Frog استفاده کنید.
۲۵- حذف یا Disavow بک لینک های مضر
برای حذف بک لینک های مضر از سایتهای اسپم، هک شده، یا نامرتبط با کسبوکار یا موضوع سایتتان میتوانید از ابزارهای Disavow Links استفاده کنید. این ابزارها به گوگل اطلاع میدهند که لینکهای مضر را نادیده بگیرد.
۲۶- آنالیز سایت های رقیب
کار مهم دیگری که باید در چک لیست سئو خارجی خود قرار دهید، آنالیز رقبا و سایتهای رقیب است. شما با آنالیز سایتهای رقیب و بکلینکها یا لینکسازی خارجی آنها میتوانید استراتژیهای موفق آنها را پیدا کنید.
برای این کار کافیست نوع و تعداد بکلینکهای دریافتی آنها، نوع دامنه ای که انتخاب میکنند و همچنین کلمات کلیدی یا انکر تکستهایشان را تحلیل و آنالیز کنید.
۲۷- هدفگیری بک لینک های شکسته سایت های رقیب
یکی از سادهترین و در عین حال هوشمندانهترین کاری که میتوانید در رقابت با سایتهای دیگر انجام دهید، این است که بکلینکهای شکسته آنها را هدف قرار دهید.
با شناسایی این نوع بکلینکها میتوانید از این فرصت درخشان بهره ببرید و در عدم حضور آنها در جذب ترافیک، بکلینکهای مشابه برای صفحات سایت خود بسازید.
چک لیست سئو تکنیکال
آخرین بخشی از سئو که باید برای آن یک چک لیست مجزا تهیه کنید، بخش فنی یا همان تکنیکال است. اجرای تکنیکهای سئو تکنیکال باعث میشود تا سایت شما از نظر فنی در بهترین شرایط قرار بگیرد. به این ترتیب، اجرای سایر استراتژیها در بخشهای دیگر سئو بهترین نتیجه را میگیرند.
مواردی که باید در چک لیست سئو تکنیکال قرار دهید مربوط به سرعت، امنیت، واکنشگرایی، ساخت نقشه سایت و… است.
۲۸- بررسی وضعیت ایندکس شدن سایت
اگر سایت شما به درستی توسط گوگل خوانده نشود، در صفحه نتایج ایندکس نخواهد شد و درنتیجه بازدیدی هم نخواهد گرفت. بنابراین باید از وضعیت رندر یا ایندکس شدن سایت خود مطمئن شوید.
برای چک کردن این وضعیت کافیست از ابزار تحلیل سئو سرچ کنسول استفاده کنید و تکتک urlهای صفحات سایت خود را برررسی کنید.
۲۹- برقراری امنیت سایت
یکی دیگر از مهمترین بخشهای فنی چک لیست تکنیکال شما این است که امنیت سایت خود را برقرار کنید. اساسیترین کار برای برقراری امنیت سایت تغییر پروتکل HTTP به HTTPS است.
۳۰- ساخت نقشه سایتمپ XML
وقتی شما برای تمامی صفحات سایت خود نقشه درستی داشته باشید، رباتها و خزندههای گوگل با کمک این نقشه میتوانند به تمامی صفحات سایت شما سر بزنند و آنها را کراول کنند.
شما با ساخت نقشه سایت XML میتوانید به گوگل دسترسی کاملی از تمامی صفحات سایت، بهخصوص صفحات جدید بدهید. فقط یادتان نرود که این سایتمپ را در سرچ کنسول گوگل ثبت کنید.
۳۱- ساخت فایل robots.txt
اگر در سایت خود صفحاتی دارید که نمیخواهید خزندههای گوگل آنها را کراول کنند، باید فایل robots.txt بسازید. این فایل به موتورهای جستجو دستور میدهد که داخل چه صفحاتی را کروال کنند و چه صفحاتی را نادیده بگیرند.
مثلا صفحه ادمین سایت یا صفحه پروفایل کاربران سایت نباید برای تمامی کاربران اینترنتی منتشر یا ایندکس شود.
صفحات مهمی که باید در این فایل قرار بگیرند تا خزندهها آنها را کراول نکنند و در نهایت ایندکس نشوند شامل صفحات چت یا جستجو، پنل سایت، صفحات امنیتی و تنظیماتی هستند.
۳۲- افزایش سرعت سایت
اگر سرعت لودینگ یا بارگذاری سایت شما کمتر از ۳ ثانیه نباشد، حجم زیادی از ترافیک سایت خود را از دست خواهید داد. چون کاربران منتظر بارگذاری طولانی صفحات سایت شما نمیمانند و آنها را باز نکرده، میبندند و از سایت خارج میشوند.
این مسئله باعث افزایش نرخ پرش یا بانس ریت و بازگشت کاربران میشود. پس افزایش سرعت سایت را مد نظر قرار دهید و با کمک ابزارهای فنی لودینگ سایت را سریعتر کنید.
برای افزایش سرعت سایت این تکنیکها را اجرا کنید:
- محتوای تصویری با حجم کم استفاده کنید.
- حجم تصاویر یا ویدیوها را فشرده کنید.
- کش سایت خود را فعال کنید.
- کدهای برنامهنویسی را فشرده کنید.
بهینه سازی سرعت سایت نه تنها باعث افزایش بازدید یا ترافیک بلکه باعث بهبود تجربه کاربری هم میشود.
۳۳- موبایل فرندلی یا ریسپانسیو کردن سایت
بیش از ۵۳ درصد بازدید سایتها به کاربران موبایلی اختصاص دارد. قابلیت موبایل فرندلی یا ریسپانسیو (واکنشگرایی) سایت شما باعث میشود تا صفحات آن در دستگاههای کوچکتر مثل موبایل و تبلت به طور کامل و با تمامی جزییات نمایش داده شوند.
گوگل هم اهمیت زیادی به کاربران موبایل و همچنین واکنشگرایی سایت شما میدهد. پس طراحی سایت خود را ریسپانسیو و موبایل فرندلی کنید. برای اطمینان از ریسپانسیو بودن سایت خود میتوانید از ابزار تست گوگل Google Mobile friendly Test استفاده کنید.
۳۴- شناسایی و برطرف کردن خطاهای فنی
بروز خطاها و ارورهای فنی جزء جدایی ناپذیر بخش تکنیکال سایت هستند. کاری که شما باید انجام بدهید این است که شناسایی به موقع و برطرف کردن این خطاهای فنی را در چک لیست خود درج کنید.
مهم ترین خطاها و ارورهایی که ممکن است در بخش فنی با آنها روبرو شوید، عبارتند از:
- ارورهای کرالینک یا خزش (Crawl errors)
- سایت ارور site error
- خطای url error
- خطاهای ریدایرکت، خطای ۴۰۳ و ۴۰۴
- خطای ۵۰۰ سرور و DNS
۳۵- ریدایرکت صحیح صفحات ناموجود
گاهی وقتها ممکن است به هر دلیل خاصی یک یا چند صفحه از سایت شما دیگر در دسترس نباشد و به عبارتی ناموجود شود. در اینگونه مواقع شما باید با ریدایرکت درست، صفحه قبلی که از دسترس خارج شده را به صفحه جدید ارجاع بدهید. یعنی url آن را به url جدید انتقال دهید.
به این ترتیب شما میتوانید اعتبار صفحه قبلی که به طور موقت یا دائمی از دسترس خارج شده را بازیابی و به صفحه جدید منتقل کنید. دو ریدایرکت ۳۰۱ و ۳۰۲، به ترتیب برای انتقال دائمی و موقت صفحات مخدوش هستند.
۳۶- مانیتورینگ عملکرد فنی سایت
آخرین موردی که پیشنهاد میکنم در چک لیست سئو تکنیکال خود حتما داشته باشید، مانیتورینگ عملکرد فنی سایت است. این کار به شما کمک میکند تا به طور مداوم در جریان تغییرات فنی و روند پیشرفت سئو تکنیکال سایت خود باشید.
ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس، اچرفس، ماز، سمراش و… به شما در مانیتورینگ سایت و تحلیل روند رشد فنی سایت کمک میکنند. این ابزارها حجم زیادی از کار را به طور خودکار انجام میدهند و در مواقع ضروری مثل بروز خطاهای فنی شما را آگاه میکنند.
جمع بندی
این چک لیست سئو که در این محتوا به شما پیشنهاد دادم، چک لیستی کامل و جامع برای اجرای استراتژیها و تکنیکهای مهم سئو است. شما با اجرای تمامی موارد این چک لیست عملکرد موفقی در سئو خواهید داشت و بازخورد و نتیجه فوقالعاده خوبی در انتهای کار سئو خود میگیرید.
این نکته را هم اضافه کنم که ممکن است نیاز پیدا کنید که تغییراتی در این چک لیست ایجاد کنید. این تغییرات احتمالی به شرایط سایتتان، هدفتان از سئو و همچنین سطح کارتان بستگی دارد.
پیشنهاد من این است که برای نهایی کردن این لیست برای سایت خود حتما مشاوره سئو دریافت کنید.
مهدی محمدی
مدرس و مشاور سئو
مهدی محمدی موسس و مدیر آکادمی سئو سفینه است. کار اصلی مهدی محمدی آموزش سئو است.