الگوریتم پنگوئن گوگل چیست؟
الگوریتم پنگوئن گوگل (Penguin Algorithm) که با واژههای آپدیت پنگوئن، بهروزرسانی پنگوئن (Penguin Update) نیز شناخته میشود در سال ۲۰۱۲ ارائه شد و تأثیرات گستردهای بر بسیاری از وبسایتها داشت.
در این مقاله متوجه میشوید الگوریتم پنگوئن چیست و سپس با همه چیز در مورد الگوریتم پنگوئن در سئو سایت آشنا میشوید.
- ماهیت الگوریتم پنگوئن مبارزه با بکلینکهای بیکیفیت است
- باورهای اشتباه زیادی در مورد الگوریتم پنگوئن وجود دارد
- الگوریتم پنگوئن، اکنون بخشی از الگوریتم اصلی گوگل است
- الگوریتم پنگوئن چیست؟
- چرا گوگل به الگوریتم پنگوئن نیاز داشت؟
- راهاندازی اولیه پنگوئن و تاثیرات آن
- بروزرسانیهای مهم الگوریتم پنگوئن
- افت رتبهها پس از جریمه پنگوئن
- روشهای بازیابی از جریمه پنگوئن
- دلایل عدم مشاهده بهبود بعد از بازیابی پنگوئن
- جلوگیری از جریمه پنگوئن
- باورهای اشتباه دربارهی الگوریتم پنگوئن
- نکات پایانی در مورد الگوریتم پنگوئن
الگوریتم پنگوئن چیست؟
- الگوریتم پنگوئن در سال ۲۰۱۲ به لیست الگوریتم های گوگل افزوده شد.
- الگوریتم پنگوئن؛ پاسخ گوگل به رشد فزایندهی تکنیکهای لینکسازی کلاه سیاه بود.
- هدف از ارائه الگوریتم پنگوئن؛ مبارزه با لینکهای اسپم بود.
- آپدیت پنگوئن در اولین ارائه، تاثیر زیادی در نتایج جستجو داشت.
- حالا الگوریتم پنگوئن بخشی از الگوریتم اصلی گوگل است.
الگوریتم پنگوئن چگونه کار میکند؟
الگوریتم پنگوئن تلاش میکند تا بک لینک را درک و پردازش کند. با اینکار تا حد زیادی متوجه طبیعی بودن، معتبر بودن و مرتبط بودن بکلینکها میشود. سپس ارزش بکلینکهای ساخته شده غیر طبیعی و اسپمها را کاهش میدهد.
الگوریتم پنگوئن همواره برای ارزیابی، نمایه بکلینک را بهطور کلی در نظر میگیرد و حجم لینکهای طبیعی و باکیفیت را در مقابل لینکهای اسپم در نظر گرفته و جریمه یا اثر خود را بر اساس آن بر سایت شما اعمال میکند.
*. نمایه بکلینک یا بکلینک پروفایل؛ عبارتست از مجموعه بکلینکهایی که به سایت شما داده شدهاند.
چرا گوگل به الگوریتم پنگوئن نیاز داشت؟
مبارزهی گوگل با سئو کلاه سیاه و “صفحات بیکیفیت” همراه با الگوریتم پاندا آغاز شد و این مبارزه با راهاندازی الگوریتم پنگوئن قدرت بیشتری یافت.
پیش از راهاندازی الگوریتم پنگوئن، “حجم بک لینک” نقش مهمی در تعیین امتیاز صفحه در هنگام خزیدن، ایندکس و رتبهبندی توسط گوگل داشت.
و این نیز باعث میشد هنگام رتبهبندی وبسایتها برخی از آنها با وجود محتوای نازک، به دلیل وجود حجم بک لینک بالا در جایگاه بهتری قرار بگیرند.
اما همانطور که توضیح دادم، پس از پنگوئن، گوگل با بسیاری از این روشها مقابله کرد.
اکنون، کیفیت بکلینک مهمتر از کمیت بکلینک است
گوگل ادعا میکند در بیشتر موارد، لینکهای بیکیفیت را میشناسد و نادیده میگیرد (یعنی در رتبهبندی تاثیر ندارد).
اما همانطور که حتما میدانید؛ همچنان خرید بک لینک، PBN، تبادل لینک و… وجود دارد و گوگل هم در حال شناخت این روشها و بیتاثیر کردن آنها است.
این نکته را بدانید الگوریتم پنگوئن تنها با بکلینکها سروکار دارد و بر لینک خروجی نظارتی ندارد.
راهاندازی اولیه پنگوئن و تاثیرات آن
طبق برآوردها در همان روزهای اولیه راهاندازی پنگوئن، بیش از ۳% نتایج جستجو تحت تاثیر قرار گرفت.
در هنگام راهاندازی اولیه، پنگوئن بیشتر بر استفادهی بیش از حد کلمات کلیدی در انکر تکست و تولید لینکهای اسپم نظارت کرد.
لینکسازی اسپم واقع یک اصطلاح کلی از تمام روشهای ساخت بک لینک دستکاری شده مانند تبادل لینک، پرداخت پول برای بکلینک و سایر روشهای ساخت لینک غیرطبیعی است.
پنگوئن در اوایل راهاندازی ابتدا استفادهی بیش از حد کلمات کلیدی را مورد هدف قرار داد که قبل از آن نظارت بر این زمینه بر عهدهی الگوریتم پاندا که یک الگوریتم محتوا محور و کیفیت سایت است بود.
بروزرسانیهای مهم الگوریتم پنگوئن
از زمانی که الگوریتم پنگوئن در سال ۲۰۱۲ راهاندازی شد تا به امروز، تعدادی تازهسازی و بروزرسانی داشته و احتمالا ترفندهای دیگری نیز به آن اضافه شده است.
پنگوئن ۱٫۱: ۲۶ مارچ ۲۰۱۲
در این بروزرسانی تنها دادههای دورن الگوریتم دستخوش تغییر شد و این تغییرات در اثرگذاری بر وبسایتهایی که تاکنون توسط پنگوئن شکار نشده بودند تاثیرات بسزایی داشت. همچنین محتوای درونی دیگر وبسایتهایی که از ابتدا با راهاندازی پنگوئن دچار تغییرات شده بودند نیز بهبود یافت.
پنگوئن ۱٫۲: ۵ اکتبر ۲۰۱۲
تغییرات در این نسخه بر جستجوهای انگلیسی و همچنین جستارهای بینالمللی تاثیرگذار بود.
پنگوئن ۲٫۰: ۲۲ می ۲۰۱۳
در این نسخه نحوهی تاثیر الگوریتم بر نتایج جستجو تغییر یافت. و حدود ۲٫۳ % از جستارهای انگلیسی و دیگر زبانها به تناسب تحت تاثیر قرار گرفت.
این نسخه اولین نمونهی الگوریتم پنگوئن بود که بصورت عمیقتر صفحات اصلی و صفحات دستهبندی وبسایتها را برای پیداکردن لینکهای اسپم جستجو کرد.
پنگوئن ۲٫۱: ۴ اکتبر ۲۰۱۳
در این نسخه حدود ۱% از جستارها تغییر کرد.
دادهها نشان میدهد در این بروزرسانی، پنگوئن بصورت عمیقتر به تجزیه و تحلیل وبسایتها جهت پیداکردن لینک اسپم پرداخت.
پنگوئن ۳٫۰: ۱۷ اکتبر ۲۰۱۴
در این نسخه تعدادی از وبسایتهایی که تاکنون از نگاه پنگوئن پنهان و هنوز در حال استفاده از لینکهای اسپم بودند دچار تاثیر شدند. همچنین در این بروزرسانی به کسانی که در گذشته از لینکهای اسپم استفاده میکردند و تحت تاثیر پنگوئن بودند نیز اجازه دستیابی و ویرایش دوباره داده شد.
پنگوئن ۴٫۰: ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۶
بزرگترین تغییر در این نسخه، تغییر نگرش گوگل نسبت به این الگوریتم و قرارگیری آن در هستهی اصلی بود.
در این نسخه پنگوئن همزمان با الگوریتم اصلی، وبسایتها و لینکها را ارزیابی میکند و شما میتوانید بصورت آنی تاثیرات لینکسازی و یا اصلاحی خود را ببینید.
افت رتبهها پس از جریمه پنگوئن
بلافاصله پس از راهاندازی الگوریتم پنگوئن، وب مسترها و دیگر کسانی که از تکنیکهای کلاهسیاه بک لینک سازی استفاده میکردند شاهد کاهش ترافیک و افت رتبهبندی سایت خود شدند.
البته این تنزل در همهی بخشهای سایت نبود. مثلا این کاهش در برخی جزئی و فقط در گروههایی که از کلیدواژههای به شدت اسپم یا بهینهسازی شده استفاده شده بود دیده شد. مانند محصولات کلیدی.
تاثیر پنگوئن میتواند بین دامنهها منتقل شود. بنابراین تغییر دامنه و تغییر مسیر از قبلی به جدید میتواند در دارز مدت مشکلات بیشتری ایجاد کند.
آزمایشات و تحقیقات نشان میدهد استفاده از تغییر مسیر ۳۰۱ و یا ۳۰۲ اثر پنگوئن را خنثی نمیکند.
روشهای بازیابی از جریمه پنگوئن
همانطور که تا بدینجا متوجه شدید، الگوریتم پنگوئن یک الگوریتم جریمه کننده (البته جریمه الگوریتمی) است. اما برای بازیابی وبسایت از جریمه چه کارهایی میتوان کرد؟
در این بخش از آموزش سئو میخواهم به نحوه بازیابی از جریمه پنگوئن بپردازم.
۱. پیداکردن بک لینکهای بی کیفیت
اگر سایت شما تحت تاثیر منفی پنگوئن قرار گرفت باید سعی کنید لینک خود را یک بازبینی دوباره کنید و لینکهای بیکیفیت و اسپم را حذف یا رد بکنید.
در سرچ کنسول گوگل معمولا لیستی از بک لینکها برای مدیران وب وجود دارد. اما توجه داشته باشید این لیست ممکن است دارای لینکهای نوفالو نیز باشد.
همانطور که میدانید لینکهای NoFollow هیچ تاثیری بر وبسایت شما ندارد و ممکن است بدون هیچ هشداری توسط سایت حذف شوند.
همچنین ابزارهای سوم شخص زیادی وجود دارند که به سایت شما بک لینک میدهند. اما برخی از وبسایتها راه خزیدن به خود را مسدود کرده و از خزیدن به خود جلوگیری میکنند. در این صورت چنین بک لینکهایی برای شما نشانداده نمیشوند.
گروهی از سایتهای اسپم برای مخفی نگهداشتن محتوای خود از این ابزار استفاده میکنند.
در این بین نیز سایتهای با کیفیتی وجود دارند که نمیخواهند پنهای باند آن رباتها را هدر دهند. به همین دلیل این رباتها را مسدود میکنند.
نظارت بر لینک سازی یک امر ضروریست. در حوزهی سئو همواره رقابت بین افراد وجود دارد و گاهی این رقابت ممکن است با اثرات سوء سئو برای ما همراه باشد.
میپرسید چطور؟
رقیب شما با خرید لینکهای اسپم و ارجاع آن به سایتتان میتواند شما را بدلیل وجود لینکهای بیکیفیت زیاد با مشکل مواجه کند. اما گوگل اعلام کرده در تشخیص این عمل از سوی رقیبانتان به درستی عمل میکند و نباید نگران این قضیه باشید.
این موضوع به نوعی به شما اعلام میدارد استفاده از ویژگیهای disavow بدون وجود جریمهی الگوریتمی و یا هشداری میتواند برایتان کارآمد باشد.
با این حال بررسی نمایه بک لینکها و یا بررسی دقیق دامنههای لینکدهنده کار آسانی نیست. در یک پژوهش در سال ۲۰۱۷ مشخص شد حدود ۳۸% ازسئوکاران هیچگاه بک لینکهای سایت خود را مسدود نمیکنند.
۲. Disavow کردن لینکها
Disavow یک ابزار برای متخصصین سئو است که با استفاده از آن از گوگل میخواهند یکسری از بکلینکها را نادیده بگیرد.
فایل Disavow فایلی است که شما به گوگل میفرستید و به گوگل میگویید که تمام لینکهای موجود در فایل را نادیده بگیرد تا تاثیری بر سایت شما نداشته باشند.
در نتیجه لینکهای نامطلوب دیگر باعث تاثیر منفی در سئو سایت شما نمیشوند.
اما این نکته را نیز در نظر بگیرید که اگر به اشتباه لینکهای با کیفیت خود را در فایل Disavow وارد کنید سایت خود را نابود خواهید کرد.
چرا که آن لینکها دیگر به رتبهبندی شما کمک نمیکنند و نادیده گرفته میشوند.
بهتر است در فایل تنها لینکها و در موارد ضروری یک نوشته برای راهنمایی خود را وارد کنید. وگرنه وجود هیچ چیز دیگری جز لینکها جایز نیست.
همچین گوگل هیچ یک از نمادهایی که ایجاد کردهاید را به دلیل پردازش خودکار، پردازش نمیکند.
اما افزودن برخی از نمادهای داخلی مانند تاریخ اضافه شدن URLها به فایل Disavow یا نظراتی دربارهی تلاش برای دسترسی به وبمستر جهت حذف یک لینک مفید است.
هنگامی که فایل Disavow خود را آپلود کردید گوگل یک تاییدیه به شما میفرستد.
این را بدانید که پردازش گوگل و نادیده گرفتن لینکها همزمان اتفاق نمیافتد.
بنابراین این بهبود بلافاصله انجام نمیشود. همچنین هیچ راهی برای تعیین اینکه کدام یک از لینکها نادیده گرفته و کدام یک دیده شود وجود ندارد. زیرا همهی آنها با هم در کنسول جستجوی گوگل قرار داده میشوند.
ردکردن لینکهای مشخص در مقابل دامنهها
توصیه میشود بجای ردکردن لینکها بصورت مشخص، لینکها را در سطح دامنه رد کنید.
در بعضی موارد یک سایت خوب و مناسب وجود دارد که ترکیبی است و بعضی از لینکهای آن برای شما بیهوده بنظر میرسد، در اینصورت شما به جای قراردادن آن دامنه بصورت کامل در فایل Disavow میتوانید آن لینکهای مشخص و نامطلوب را جدا و وارد فایل جهت رد کردن کنید.
اما در اکثر مواقع، آن دامنه بطور کلی ارزش لازم را برای شما سبب نمیشود در اینصورت میتوانید کل دامنه را رد کنید.
انجام انکار و یا همان Disavowing مبتنی بر دامنه همچنین به این معنی است که شما لازم نیست نگران ایندکس شدن آن لینکها به عنوان www یا غیرwww باشید، زیرا انکار مبتنی بر دامنه خود این را در نظر می گیرد.
هشدار: اگر قبلا یک فایل Disavow به گوگل ارسال کردهاید و اکنون نیز میخواهید یک فایل دیگر را ارسال کنید، گوگل در این بین فایل جدید را جایگزین میکند. در اینصورت مهم است هنگام ارسال فایل، به همراه لینکهای جدید لینکهای گذشته را نیز وارد فایل کنید.
البته توصیه میشود از ابزار Disavow به عنوان آخرین راه حل استفاده شود و قبل از آن با وبمسترها رایزنی کنید.
۳. رایزنی برای حذف بک لینکهای اسپم
گوگل توصیه میکند قبل از ردکردن لینکهای اسپم و بیکیفیت، سعی کنید با مدیران سایتهایی که این لینکها از آن منشا میگیرند ارتباط برقرار کنید و از آنها بخواهید این لینکها را حذف کنند.
در این بین ممکن است بعضی از آنها از شما تقاضای پرداخت مبلغی را کنند که این عمل از سوی گوگل نفی شده و از شما میخواهد تنها این لینکها را در فایل disavow خود قرار دهید و به سراغ دیگر لینکها بروید.
در حالیکه ارتباط با مدیران وبسایتهای لینکدهنده عمل خوبی است اما همیشه هم ضروری نیست.
دلایل عدم مشاهده بهبود بعد از بازیابی پنگوئن
گاهی اوقات ممکن است بعد از تلاشهای فراوان برای پاکسازی بکلینک پروفایل خود، افزایش ترافیک و یا رتبهبندی را مشاهده نکنید.
دلایلی که ممکن است این موضوع را سبب شوند عبارتند از:
- ترافیک اولیه و افزایش رتبهی قبل از جریمه الگوریتمی، غیرقابل قبول و یا کوتاه مدت و ناشی از لینکهای اسپم بوده باشد.
- بعد از حذف لینکها هیچ تلاشی برای جایگزینی لینک جدید با ارزش بیشتر انجام نشده است.
- همهی بک لینکهای اسپم بطور کامل حذف نشده باشند.
- از ابتدا مشکل به دلیل وجود لینک اسپم نباشد.
بعد بازیابی پنگوئن هیچوقت به سرعت منتظر افزایش رتبه و یا بازگشت رتبه به مکان گذشتهی خود نباشید.
ممکن است برخی از لینکهای اسپمی که در گذشته داشتید رتبهی کاذبی به شما داده باشند و یا در صورت نداشتن تخصص کافی هنگام ارزیابی ممکن است لینکهای با کیفیت بالا و رتبهدهنده را نیز حذف کرده باشید.
همچنین گوگل دائما الگوریتم رتبهبندی خود را تغییر میدهد به همین دلیل ممکن است عواملی که قبلا باعث افزایش ترافیک و رتبهی شما میشدند اکنون تاثیر آنچنانی برای شما نداشته باشند.
روشهای جلوگیری از جریمه پنگوئن
در ادامه با روشهایی آشنا میشوید که با انجام آنها میتوانید از جیمه شدن توسط پنگوئن جلوگیری کنید.
۱. ایجاد ضوابط برای دریافت بکلینک
البته این روش برای سایتهای بسیار بزرگ کارآیی دارد.
میتوانید ضوابطی را در وبسایت ایجاد کنید که اگر میخواهند به شما لینک دهند چه شرایطی را باید رعایت کنند.
به عنوان مثال سایت Search Engine Journal شرایط و ضوابطی برای بکلینک گرفتن دارد که میتوانید آنها را در تصویر زیر ببینید.
۲. ارزیابی کیفیت بکلینک
بسیاری از افراد هستند که هنگام ارزیابی کیفیت لینک با مشکل مواجهاند.
هیچ وقت کیفیت لینکها را بر اساس نوع دامنه مثلا دانشگاهی (edu.)، دامنهی سطح بالا (TLD) و یا دامنهی سطح بالای کد کشور (ccTLD) و… قضاوت نکنید.
همچنین فکر نکنید هر لینکی که از سایتهای دانشگاهی میآید دارای کیفیت بالایی است.
بسیاری از دانشجویان هستند که لینکهای با کیفیت پایین و به شدت اسپم را در دامنهی دانشگاهی میفروشند. بنابراین در این دامنه لینکهای کیفیت پایین بسیاری وجود دارد.
۳. مراقب لینکهای سایتهای با کیفیت بالا باشید!
فکر نکنید چون لینک از یک سایت مشهور و کیفیت بالا آمده حتما حداقل ویژگیهای لازم را نیز داراست.
ارزش کلی سایت، لینک موردنظر را از دید گوگل با ارزش نمیکند و باید آنها را بیشتر مورد ارزیابی قرار بدهید.
برخی از سایتهای مشهور و با کیفیت نیز وجود دارند که با گرفتن مبلغی لینک اسپم را به اسم و دامنهی خود منتشر میکنند.
همچنین با قرارگرفتن لینکهای اسپم به عنوان محتوای تبلیغاتی در وبسایت نیز ممکن است مشکلاتی برای شما بوجود بیاید که امروزه این موضوع به سرعت در حال گسترش است.
اگر قصد دارید بک لینک سایتهای معتبر و مشهور را حذف نکنید حتما به دقت از تمامی جوانب آنها را بررسی کنید.
۴. لینکهای تبلیغاتی
لینکهای تبلیغاتی را در حالت NoFollow قرار دهید. نگران این نباشید که در صورت این اتفاق رتبهبندی که آن لینک ممکن است به شما بدهد را از دست بدهید. این اتفاق همچنان با معرفی برند و یا افزایش ترافیک سایتتان برای شما سودمند خواهد بود.
باورهای اشتباه دربارهی الگوریتم پنگوئن
یکی از نکتههای مهم در صنعت سئو و دستاندرکاران آن، این است که یک جامعهی بسیار فعال و پر جنب و جوش است و تئوریها و یافتههای جدید، روزانه و بصورت آنلاین منتشر میشوند.
در این بین باورهای اشتباه نیز ممکن است به سرعت در بین افراد پخش شود و آنها را نیز گمراه کند.
۱. پنگوئن یک جریمه دستی است
علیرغم اینکه تغییر الگوریتمی و جریمه به صورت دستی هر دو باعث کاهش شدید در ترافیک و رتبهبندی میشوند اما ماهیت آنها کاملا دو چیز متفاوت است.
پنگوئن یک ماهیت کاملا الگوریتمی دارد و ساز و کار آن بصورت دستی انجام نمیشود.
جریمه زمانی اتفاق میافتد که سایت و یا لینک شما توسط یکی از اعضای تیم اسپم گوگل مورد بررسی قرار بگیرد و با صلاحدید خود جریمهی لازم را برای شما اعمال میکند.
هنگامی که با یک جریمهی دستی مواجه می شوید، نه تنها باید بکلینکهای خود را بررسی کنید و موارد اسپمی که مغایر با دستورالعملهای گوگل هستند را حذف کنید، بلکه باید یک درخواست تجدیدنظر نیز به تیم وب اسپم گوگل ارسال کنید.
در صورت موافقت، مجازات لغو خواهد شد و اگر اقدامات ناموفق باشد، باید به سراغ بررسی نمایه بک لینکهای خود برگردید.
تنزل رتبه با پنگوئن به صورت الگوریتمی و بدون دخالت اعضای تیم گوگل انجام میگیرد.
برخلاف گذشته که پروسه بازیابی از افت رتبهها زمانبر بود، اکنون این اعمال بسیار سریعتر از گذشته انجام میگیرند.
۲. درصورت مواجه سایت شما با الگوریتم پنگوئن به شما اطلاع داده خواهد شد
متاسفانه این باور درست نیست و کنسول جستجوی گوگل هیچ اطلاعی به شما نمیدهد که رتبهی شما به دلیل مغایرت با الگوریتم پنگوئن کاهش یافته است.
۳. انکار لینکهای اسپم، تنها راه جبران ضربهی ناشی از پنگوئن است
در حالی که با استفاده از فایل Disavow میتوانید بسیاری از لینکهای منفی را کاهش دهید اما این کار بسیار زمانبر است و باعث اتلاف منابع میشود.
همانطور که میدانید پنگوئن در ارزیابی خود، بین لینکهای خوب و اسپم یک سنجش ایجاد میکند و بر اساس آن نیز تصمیمگیری میکند.
میتوانید برای جبران اختلاف این نسبت، میزان لینکهای خوب خود را افزایش دهید تا تاثیر بهتری نسبت به حذف لینکها شامل حالتان شود.
۴. امکان بازیابی از پنگوئن وجود ندارد
این باوری اشتباه است و شما میتوانید با تجربهای که در خصوص برخورد با ماهیت بیثبات الگوریتمهای گوگل بهدست آوردهاید به از بینبردن اثرات منفی پنگوئن بپردازید.
همواره بدانید کسب لینکهای جایگزین مناسب و با کیفیت، بیشترین تاثیر را در خلاصی از اثرات سوء پنگوئن دارد.
نکات پایانی در مورد الگوریتم پنگوئن
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
درست است که بکلینک تاثیر بسیار زیادی در افزایش رتبه وبسایتها دارد اما توجه داشته باشید ممکن است با یک جریمه، هر چیزی که بدست آورده بودید یک شبه نابود شود.
و بهترین راه برای جلوگیری از آسیب الگوریتم پنگوئن این است که از روشهای پرخطر بکلینکسازی استفاده نکنید.
روشهایی مانند خرید بکلینک گسترده و استفاده از PBN که بسیار خطرناک است.