نقشه سایت چیست
نقشه سایت (sitemap یا xml sitemap) طرح کلی از وبسایت شما است که به موتورهای جستجو در خزش و ایندکس تمام محتوای سایت شما کمک میکند.
همچنین نقشه سایت موتورهای جستجو را متوجه میسازد که کدام صفحات در سایت شما صفحات مهمتری هستند. ساخت و مدیریت نقشه سایت یکی از مهمترین مباحث سئو تکنیکال است.
در این صفحه ابتدا متوجه میشوید نقشه سایت چیست و سپس با انواع نقشه سایت آشنا میشوید و در نهایت با روش ساخت نقشه سایت XML و ثبت آن در سرچ کنسول آشنا میشوید.
دقیقا نقشه سایت چیست؟ sitemap
- نقشه سایت یک فایل XML است
- نوع دیگر نقشه سایت در فرمت HTML است که برای کاربران سایت ساخته میشود (الان خیلی استفاده نمیشود)
- نقشه سایت نمای کلی از لینک صفحات مهم سایت شما را در اختیار گوگل قرار میدهد
- در نقشه سایت، فقط لینک صفحاتی باید قرار بگیرد که میخواهید ایندکس شوند
- داشتن نقشه سایت از نظر گوگل مفید است
- نقشه سایت به موتورهای جستجو کمک میکند سایت شما را سریعتر خزش کنند
- در نقشه سایت اطلاعاتی از بروزرسانی صفحه و اولویت خزش صفحات نیز میتوان قرار داد
- آدرس نقشه را باید در گوگل سرچ کنسول ثبت کرد
۴ نوع اصلی از نقشه سایت
- نقشه سایت نرمال: این مورد رایجترین نوع نقشه سایت است. این فایل با فرمت XML است که درآن لینکهایی به صفحات مهم سایت شما وجود دارد.
- sitemap ویدیویی: به طور مشخص؛ برای کمک به گوگل در فهمیدن محتوای ویدیو موجود در صفحه شما استفاده میشود.
- sitemap خبری: به گوگل در یافتن محتوایی در سایت شما کمک میکند که برای اخبار گوگل تایید شدهاند.
- sitemap تصویری: به گوگل در یافتن تمام عکسهایی که در سایت شما موجود است کمک میکند.
چرا داشتن نقشه سایت مهم است؟
موتورهای جستجو مانند Google, Yahoo & Bing از نقشه سایت شما برای یافتن صفحات مختلف سایت استفاده میکنند.
همانطور که گوگل گفته است:
اگر صفحات سایت شما بطور صحیح لینک داده شده باشند، معمولا خزندگان وب ما میتوانند بیشتر صفحات سایت شما را بیابند.
به عبارت دیگر، اگر لینک سازی داخلی شما اصولی باشد، احتمالا شما به نقشه سایت نیاز ندارید و به سئو سایت شما آسیب نخواهد رسید، اما استفاده از نقشه سایت در هر شرایطی توصیه شده است.
البته موارد خاص اندکی وجود دارند که داشتن یک نقشه سایت در آن موارد واقعا سودمند است.
برای مثال، گوگل تا حد زیادی صفحات وب را از طریق لینک پیدا میکند و اگر سایت جدید است و بک لینک کمی دارد، در این صورت یک نقشه سایت برای کمک به گوگل در یافتن صفحات سایت شما بسیار موثر است.
یا شاید شما یک فروشگاه اینترنتی را با ۵ میلیون صفحه راهاندازی کرده باشید. تا زمانی که لینک سازی سایتتان تکمیل نشده باشد و تعداد زیادی بک لینک نداشته باشید، گوگل زمان زیادی را برای یافتن تمام آن صفحات پشت سر میگذارد. اینجا همان جایی است که نقشه سایت مورد نیاز است.
بهترین روش های ساخت نقشه سایت
با توجه به نکاتی که تا به اینجا گفته شد، نحوه ساخت نقشه سایت و بهینهسازی آن برای سئو در ادامه آمده است.
ایجاد یک نقشه سایت
اولین گام شما ساخت یک نقشه سایت است. اگر از وردپرس استفاده میکنید، میتوانید با استفاده از افزونه Yoast SEO برای خود نقشه سایت ایجاد کنید.
مزیت استفاده از Yoast برای ساخت XML Sitemap این است که این افزونه؛ نقشه سایت پویا با بروزرسانی خودکار برای شما میسازد.
بنابراین هر زمان که صفحه جدیدی را به سایت خود اضافه میکنید (خواه یک پست وبلاگ باشد یا یک صفحه محصول)، لینکی از آن صفحه بطور خودکار به فایل نقشه سایت شما اضافه خواهد شد:
اگر از Yoast استفاده نمیکنید، افزونههای زیادی برای وردپرس وجود دارند (مانند Google XML Sitemaps) که میتوانید از آن برای ایجاد یک نقشه سایت استفاده کنید:
اگر از وردپرس استفاده نمیکنید
جای نگرانی نیست! میتوانید از یک ابزار آنلاین تولیدکننده نقشه سایت مانند xml-sitemaps.com استفاده کنید. این ابزارهای رایگان برای شما یک فایل XML را که میتوانید به عنوان نقشه سایت از آن استفاده کنید، میسازند.
توصیه میکنم وقتی نقشه سایت به هر روشی ساخته شد، آن را کاملا و به دقت چک کنید که لینکهای صفحات مورد نظر شما در آن وجود داشته باشند.
معمولا نقشه سایت را در آدرس example.ir/sitemap.xml قرار میدهند. اما آدرس نقشه سایت به CMS شما و افزونههایی که برای ایجاد نقشه سایت از آنها استفاده میکنید، بستگی دارد. مثلا نقشه سایتی که افزونه یواست میسازد در آدرس example.ir/sitemap_index.xml در دسترس است.
اگر همه چیز را به درستی انجام داده باشید، وقت آن فرا رسیده است که نقشه سایت خود را در گوگل ثبت کنید.
ثبت نقشه سایت در گوگل
برای ثبت نقشه سایت خود وارد حساب گوگل سرچ کنسول شوید.
برای یادگیری رایگان گوگل سرچ کنسول میتوانید وارد صفحه آموزش گوگل سرچ کنسول شوید.
سپس به ″Index″ → ″sitemaps″در ستون فرعی بروید. اگر قبلا نقشه سایت خود را ثبت کردهاید، لیستی از ″ نقشههای سایت ثبت شده″ را در این صفحه مشاهده خواهید کرد:
در هر صورت برای ثبت نقشه سایت خود، URL نقشه سایت خود را وارد این بخش کنید و ″Submitted″ را فشار دهید.
و اگر همه چیز تنظیم شده است، میتوانید اطلاعات مربوط به نقشه سایت خود را در این صفحه و در بخش ″submitted sitemaps″ مشاهده کنید:
استفاده از گزارش نقشه سایت به منظور یافتن خطاها
وقتی گوگل نقشه سایت شما را خزش کرد، در زیر “Submitted sitemaps” بر روی آن فایل کلیک کنید:
اگر پیغام ″sitemap index processed successfully″ را ببینید، سپس گوگل نقشه سایت شما را خزش میکند.
همچنین میتوانید بر نماد نمودار میلهای به منظور رفتن به Coverage Report برای نقشه سایت خود روی see index coverage کلیک کنید:
این گزارش به شما نشان میدهد که گوگل چه تعداد URL در نقشه سایت شما مییابد و چه تعداد از آن صفحات به ایندکس گوگل منتهی میشوند.
با استفاده از نقشه سایت مشکلات ایندکس را بیابید!
یکی از بهترین کاربردهای نقشه سایت این است که میتواند ارزیابی تقریبی از موارد زیر را ارائه دهد:
- چه تعداد صفحه میخواهید ایندکس شوند
- چه تعداد صفحه ایندکس شدهاند
برای مثال نقشه سایت شما به ۵۰۰۰ صفحه لینک داده شده است. اما وقتی به گزارش سرچ کنسول نگاه میکنید، سایت شما تنها ۲۰۰۰ صفحه ایندکس شده دارد.
این نشانهای از بالا رفتن چیزی در سایت شما است. میتواند این باشد که محتوای تکراری زیادی در آن ۵۰۰۰ صفحه وجود داشته است. بنابراین گوگل همهٔ آنها را ایندکس نمیکند. یا میتواند این باشد که تعداد صفحات موجود در سایت شما از بودجه خزش شما پیشی گرفتهاند.
نقشه سایت و robots.txt را تطابق دهید!
بسیار مهم است که نقشه سایت شما و robots.txt با هم هماهنگ باشند.
به عبارت دیگر:
اگر صفحهای یا صفحاتی را در robots.txt مشخص کردهاید تا خزش نشوند یا از برچسب ″noindex″ در متا تگ صفحه استفاده میکنید، نباید آن صفحه در نقشه سایت شما وجود داشته باشد. در غیر اینصورت، شما درحال ارسال پیامهای متناقض و گمراهکننده به گوگل هستید.
نقشه سایت شما میگوید: این صفحه مهم است و باید ایندکس شود اما وقتی ربات گوگل وارد صفحه میشود، آنها را مسدود شده میبیند.
نکات مهم نقشه سایت
سایت بسیار بزرگی دارید؟
نقشه اصلی را به نقشههای سایت کوچکتری تقسیم میکند: نقشههای سایت محدودیت ۵۰ هزار URL دارند. بنابراین اگر سایتی با تعداد زیادی صفحه راهاندازی کردهاید، گوگل توصیه میکند تا نقشه سایت خود را به چندین نقشه سایت کوچکتر تبدیل کنید. (این کار را افزونه یواست به صورت اتوماتیک انجام میدهد)
مراقب تاریخ بروزرسانی باشید!
URL های نقشه سایت شما دارای تاریخ ″آخرین ویرایش″ هستند.
توصیه میکنم فقط زمانی این تاریخها را تغییر دهید که تغییرات چشمگیری در سایت خود ایجاد کردهاید (یا محتوای جدیدی را به صفحه افزودهاید). در غیر اینصورت، گوگل هشدار میدهد که بروزرسانی تاریخها در صفحاتی که تغییر نیافتهاند میتواند به عنوان یک شیوه نامطلوب به نظر برسد.
داشتن ویدیو سایت مپ خیلی مهم نیست!
اسکیما ویدیویی تا حد زیادی جایگزین نیاز به نقشههای سایت ویدیویی شده است. قطعا داشتن یک ویدیو سایت مپ ضرری ندارد اما ارزش دردسرهای ساخت و نگهداری ویدیو سایت مپ را ندارد.
حداکثر ۵۰MB:
گوگل و بینگ هر دو این اجازه را به نقشههای سایت میدهند که حداکثر ۵۰MB باشند. بنابراین تا زمانی که حجم یک فایل xml حدود ۵۰MB باشد مناسب است. اگر یک فایل xml دارید که احتمال دارد بیش از ۵۰ مگابایت شود؛ آن را به چند فایل کوچکتر تقسیم کنید.
نقشه سایت HTML
نقشه سایت با فرمت HTML معادل نقشه سایت XML است؛ اما این نوع نقشه سایت برای کاربران ساخته میشود.
لزوما شما نیاز به داشتن نقشه سایت HTML در کنار نقشه سایت XML ندارید. اما اگر فکر میکنید که برای بازدیدکنندگان شما مفید است، داشتن یک نقشه سایت HTML برای سایت شما ضرری ندارد. معمولا آدرس این نوع نقشه سایت را در فوتر سایت قرار میدهند.