تاریخچه سئو چیست

  • شاید بتوان تاریخچه سئو را به ۲ بخش تقسیم کرد. قبل از سال ۱۹۹۷ و بعد از سال ۱۹۹۷ که گوگل متولد شد.

    تاریخچه سئو

    تا قبل از سال ۱۹۹۷ موتورهای جستجوی زیادی فعالیت می‌کردند. مانند: w3catalog, jumpstation, infoseek, Alta vista, excite, yahoo و ده‌ها موتور جستجوی دیگر.

    تعدادی از این موتورهای جستجو در حال حاضر غیرفعال هستند، تعدادی ادغام یا خریداری شده‌اند و تعدادی دیگر مانند یاهو و یاندکس هنوز فعالیت می‌کنند.

    برای موتورهای جستجوی ابتدایی فاکتورهایی نظیر واژه‌های به کار رفته در صفحه، تعداد استفاده از کلمات، نام دامنه و فاکتورهای اینچنینی مهم بود. تمام این فاکتورها مربوط به سئو داخل سایت بودند و بدیهی است که گرداننده سایت می‌تواند این موارد را به نفع خود دستکاری نماید.

    در سال ۱۹۹۶ سرگی برین و لری پیج موتور جستجوی اولیه خود را که حاصل یک پروژه تحقیقاتی بود بک‌روب Backrub نام‌گذاری کردند. علت این نام‌گذاری این بود که بک‌روب تمرکز زیادی روی تجزیه و تحلیل بک لینک داشت.

    در ۱۵ سپتامبر ۱۹۹۷ پیج و برین دامنه google.com را ثبت کردند و در ۴ سپتامبر ۱۹۹۸ شرکت گوگل ثبت شد.

    در سال ۲۰۰۰ یاهو با یک تصمیم اشتباه خودکشی کرد و با گوگل همکاری کرد. یاهو به گوگل اجازه داد به جای اینکتومی inktomi داده‌های نتایج جستجوی ارگانیک یاهو را ارائه نماید. در زیر هر جستجوی یاهو نوشته شده بود Powered By Google.

    به این ترتیب گوگل معروف شد و از یک موتور جستجوی گمنام به یک غول فناوری تبدیل شد.

    در سال ۲۰۰۹ سیستم جستجوی آنلاین مایکروسافت به موتور جستجوی بینگ تبدیل شد و دومین موتور جستجوی بزرگ دنیا متولد شد. سپس بینگ تصمیم گرفت وارد رقابت با گوگل شود.

    در سال ۲۰۰۹ میلادی ۷۰ درصد جستجوهای آمریکا در گوگل انجام می‌گرفت. مایکروسافت وارد یک همکاری استراتژیک با یاهو شد. هر چند بینگ موتور جستجوی شماره ۲ شد اما به غیر از آمریکا نتوانست در سایر نقاط دنیا سهم جستجوی زیادی داشته باشد.

    تاریخچه نام‌گذاری سئو

    قبل از SEO که مخفف Search engine optimization است، نام‌های زیادی برای این صنعت امتحان شد. مانند:

    • قرارگیری در موتور جستجو
    • جایگاه‌گیری در موتور جستجو
    • رتبه‌گیری در موتور جستجو
    • ثبت در موتور جستجو
    • ترویج وبسایت در موتور جستجو
    • و در نهایت بهینه‌سازی موتور جستجو

    البته در سال ۲۰۰۱ واژه بازاریابی موتور جستجو پیشنهاد شد که خیلی مورد استقبال فعالان حوزه سئو قرار نگرفت.

    البته شاید نامی که بتوان در آینده روی این صنعت گذاشت و سئو جدید لقب بگیرد این باشد: بهینه‌سازی تجربه جستجو.

    سیر تحول و تکامل سئو

    گوگل از ضعف الگوریتم‌های موتورهای جستجوی ابتدایی نهایت استفاده را برد، تغییرات لازم را داد و علاوه بر فاکتورهای داخل سایت به فاکتورهای خارج سایت نیز اهمیت داد. تا قبل از این رویکرد، فقط ترفندهای داخل سایت، مانند لبریز شدن صفحه از کلمات کلیدی keyword stuffing یک راهکار مناسب برای رتبه‌گیری در گوگل بود!

    سپس الگوریتم پیج رنک برای ارزیابی لینک‌ها ساخته شد. حالا کیفیت و کمیت لینک‌های ورودی به سایت و متن لینک‌ها (انکرتکست) نیز نقش مهمی بازی می‌کردند.

    این پایان کار نبود و گوگل؛ الگوریتم‌های خود را هر روز توسعه می‌داد. در دهه اول سال ۲۰۰۰ میلادی، تجربه جستجو مورد اهمیت گوگل قرار گرفت. برای بهینه‌تر شدن تجربه جستجو؛ بخش گوگل ساجست، گوگل اتوکامپلت و جستجوهای مرتبط به صفحه نتایج جستجو اضافه شدند.

    حالا نتایج جستجوی گوگل فقط به وبسایت‌ها و متن اختصاص نداشت. گوگل با universal search تنوع زیادی در نتایج جستجو ایجاد کرد. با توجه به کلمه‌ای که کاربر جستجو می‌کند نتایج مملو از تصاویر، ویدیو و سایز ابزار مالتی مدیا نمایش داده می‌شود.

    از سال ۲۰۱۱ تا به امروز گوگل از الگوریتم‌های مختلفی رونمایی کرده است که بعضی از الگوریتم های گوگل تحول بزرگی در سئو به وجود آوردند. علت به وجود آمدن هر الگوریتم، اضافه کردن یک قابلیت جدید و یا مبارزه با یک فعالیت مخرب است.

    آغاز معناگرایی در سئو از سال ۲۰۱۲

    در ماه می سال ۲۰۱۲ گوگل از گراف دانش پرده برداشت. گراف دانش متشکل از اطلاعات مرتبط به یک موضوع است. گوگل این توانایی را پیدا کرد که با تجزیه و تحلیل داده‌های موجود در سطح اینترنت اطلاعات جانبی و ویژگی‌های مربوط به یک موضوع را پیدا کند.

    مثلا کلمه سئو؛ موضوعات مرتبطی دارد که در ظاهر کلمه متشکل از سئو نیستند اما در معنا کاملا به سئو مرتبط هستند. مانند گوگل، موتور جستجو، کلمات کلیدی، تولید محتوا و…

    نتایج جستجوی گوگل دوباره تقویت شدند و کاربران؛ شاهد داده‌های متفاوتی بودند.

    پنل یا باکس دانش، تصاویر مرتبط به کلمه جستجو شده و موارد بیشتری به نتایج جستجو اضافه شد و کاربران می‌توانستند اطلاعات بیشتری از ابعاد مختلف موضوع جستجو شده به دست آورند.

    معناگرایی در سئو باعث شد صاحبان وبسایت تمرکز زیادی روی تخصصی بودن محتوا داشته باشند و تلاش کنند محتوای جامع، تخصصی و کاربرپسند تولید کنند. اکنون تولید محتوای خوب نقش تعیین کننده‌ای در رتبه‌گیری دارد و گوگل با روش‌های گوناگون و با استفاده از هوش مصنوعی تاحدی متوجه میزان کیفیت محتوا خواهد داشت.

    بسیار مهم است محتوایی که برای وب‌سایت تولید می‌شود برای انسان و الگوریتم‌های گوگل بهینه شده باشد. البته گوگل در حال حرکت به نقطه‌ای است که محتوای جذاب برای انسان‌ها به صورت اتوماتیک برای گوگل نیز بهینه باشد.

    ۲۰۱۵ سال موبایل و جستجوی محلی

    در سال ۲۰۱۵ گزارش‌ها حاکی از آن بود که جستجوهای موبایل از دسکتاپ پیشی گرفته است. البته بدیهی است که نرخ تبدیل جستجوکنندگان موبایل از دسکتاپ بسیار پایین‌تر بود. همچنین به علت کوچک بودن ابعاد نمایشگر موبایل و ضعیف بودن سخت‌افزارهای موبایل نسبت به دسکتاپ؛ کار با موبایل نسبت به وبسایت سخت است.
    گوگل در سال ۲۰۱۵ با رونمایی از الگوریتم موبایل فرندلی که مربوط به بهینه‌سازی سایت برای تلفن همراه بود رونمایی کرد. در این الگوریتم فاکتورهای موقعیت جستجو کننده، سرعت تحویل محتوا و ارتباط دقیق محتوا با جستجوی کاربر را مدنظر قرار داد.

    یکی از نکات مکمل الگوریتم موبایل‌فرندلی تکنولوژی AMP مخفف Accelerated Mobile Pages بود. AMP امکان تحویل بلافاصله محتوا به کاربر را دارد و از سوی سایت‌های خبری، بسیار مورد استقبال قرار گرفت.

    آپدیت موبایل فرست ایندکس در سال ۲۰۱۸ مهر تاییدی بر توجه ویژه گوگل به سازگاری وبسایت برای موبایل داشت. در این آپدیت ابتدا نسخه موبایل یک وبسایت مورد بررسی قرار می‌گیرد و سپس نسخه دسکتاپ و چنانچه یک وبسایت نسخه مناسبی در موبایل نداشته باشد در جستجوهای موبایلی تنزل رتبه خواهد داشت.

    ماشین یادگیری و هوش مصنوعی

    سال ۲۰۱۵ فقط مختص موبایل نبود. در اکتبر سال ۲۰۱۵ گوگل از الگوریتم رنک‌برین رونمایی کرد که بخشی از پروژه هوش مصنوعی گوگل است و در همان ابتدا روی ۱۵٪ از نتایج جستجو تاثیر گذاشت و به مرور این تاثیر بیشتر و بیشتر شد.

    الگوریتم رنک‌برین یک ماشین یادگیری است که رفتارهای متفاوت کاربران با نتایج جستجو و دیگر رفتارهای انسانی را آنالیز می‌کند. سپس با استفاده از این آنالیزها روی رتبه‌بندی تاثیر می‌گذارد.
    تعدادی از آنالیزهای الگوریتم رنک‌برین که روی رفتار کاربر جستجو کننده در گوگل انجام می‌شود:

    • کلیک سریع
    • کلیک طولانی بعد از دیدن نتایج مختلف
    • برگشت سریع به نتایج جستجو
    • سرگردانی بین نتایج جستجو
    • نرخ کلیک روی یک نتیجه
    • جستجوی بعدی کاربر
    • نرخ کلیک روی نتیجه‌های بعدی
    • اتمام جستجو با ورود به یک سایت

    الگوریتم برت، بخش دیگری از هوش مصنوعی گوگل است که در ۲۲ اکتبر ۲۰۱۹ رونمایی شد. تمرکز الگوریتم برت روی تفسیر عبارات چندبخشی استفاده شده در جستجو است.

    آینده سئو، گوگل و سایر موتورهای جستجو

    در تاریخچه سئو دیدیم که سئو از داخل سایت شروع شد، به خارج سایت رسید و اکنون وارد فاز جدیدتری شده است. به نظر می‌رسد مقصد گوگل و سایر مورتورهای جستجو، حرکت به سوی افزایش رضایت کاربر از جستجو است. به این معنی که بهترین نتایج با توجه به جستجو به کاربر نمایش داده شود.

    نظر شما در مورد این محتوا؟