لینک شکسته چیست
با توجه به اهمیت بالای لینک شکسته در لینک سازی و سئو، من در این مقاله جامع به موضوع لینک شکسته و نحوه صحیح حذف لینک شکسته از صفر تا صد پرداختهام که میتوانید در ادامه بخوانید.
با من همراه باشید.
- لینک شکسته چیست؟
- دلایل ایجاد لینک شکسته
- انواع لینکهای شکسته از نظر فنی
- خطرات لینک شکسته
- نحوه حذف و برطرف کردن لینک شکسته
- نگهداری و نظارت منظم بر لینکها
- تکنیک لینک شکسته در لینک بیلدینگ
لینک شکسته چیست؟
لینک شکسته (Broken Link) لینکی است که به دلایل مختلف مشکل پیدا کرده و شما را به صفحه مورد نظرتان نمیبرد.
- بک لینکها، لینکهای داخلی و لینکهای خارجی هر کدام یک لینک مربوط به سایت شما به حساب میآیند که میتوانند خراب شوند و یک لینک شکسته به حساب بیایند
- لینک شکسته باعث هدر رفتن اتوریتی صفحات میشود
دلایل ایجاد لینک شکسته
اگر متوجه چند لینک خراب در سایت خود شدید نگران نباشید؛ شما تنها نیستید. این اتفاق بسیار رایج است.
لینک شکسته ممکن است به دلایل زیر به وجود آمده باشد:
- URL دارای غلط املایی: اگر URL صفحهای که به آن لینک میدهید، غلط املایی داشته باشد، آن لینک کار نمیکند. این غلط میتواند تنها ناشی از یک اشتباه تایپی ساده باشد یا شاید فراموش کرده باشید که بخش «://https» یا «http://URL» را وارد کنید. همچنین ممکن لست این اشتباه تایپی ناشی از غفلت شما نباشد و URL صفحهای که به آن لینک میدهید دارای غلط املایی باشد.
- URL بروز شده: فرض کنید یکی از صفحات شما در URL خود، اشتباه املایی دارد و شما بخواهید آن را تغییر دهید تا این اشتباه تایپی را رفع کنید. اگر قبل از انجام تغییرات، ریدایرکت را تنظیم نکرده باشید، هر لینکی (هم لینکهای بک لینک و هم لینکهای داخلی) به URL که اکنون در حال ویرایش است اشاره کند، شکسته میشود. در لینک خارجی ممکن است سایت منبع، URL محتوایی را که به آن لینک میدادید را تغییر دهد یا صفحه را حذف کند. در این صورت لینک شما درست کار نمیکند و شکسته به حساب میآید.
- صفحات از دست رفته: اگرچه این دلیل نسبت به دلایل قبلی کمیابتر است اما ممکن است برخی از صفحات شما گم شده باشند یا اگر وبسایت را انتقال داده باشید، تغییر نام داده باشند.
- محدودیتهای فایروال یا مکان جغرافیایی: گاهی ممکن است لینک موردنظر برای همه شکسته نشده باشد. یعنی محتوای آن تنها در نقاط خاصی از جهان قابل دسترسی باشد و در نقطهی دیگر، محتوا نشان داده نشود. مطمئناً شما نیز خطای «This video is not available in your country» را در YouTube دیدهاید. گاهی اوقات نیز محتوا در سطح بین المللی مسدود میشود.
- محتوای منتقلشده: ممکن است در محتوای خود، لینکی به یک ویدیو یا سند موجود در سایت دیگر داده باشید. اگر فایل آن ویدیو یا سند از سرور حذف شود یا به مکان دیگری منتقل شود، لینک شما کار نمیکند و شکسته به حساب میآید.
- خرابی پلاگینها: ممکن است دلیل بوجود آمدن لینکهای شکسته خرابی پلاگینها در سایت وردپرسی شما یا خطای HTML یا جاوا اسکریپت باشد که باعث شکسته شدن لینکها میشود.
- خرابی سایت: این عامل میتواند بر همهی انواع لینکها تأثیر بگذارد. اگر یک لینک خارجی یا ورودی خراب دارید، ممکن است کل سایتی که به آن لینک میدهید یا آن به شما بک لینک داده است، خراب باشد. با این حال اگر هیچکدام از لینکهایی که به سایت شما لینک میدهد کار نکند، احتمالاً کل سایت شما از کار افتاده است و باید قبل از اینکه ضرر زیادی در ترافیک و رتبهبندی برایتان ایجاد شود، این مشکل را در سریعترین زمان ممکن برطرف کنید.
- تغییر در ساختار URL: هنگام تغییر ساختار URL سایت خود اگر ریدایرکتهای ۳۰۱ را اجرا نکرده باشید، لینکهای داخلی و ورودی شما به سایتتان شکسته میشود. برای مثال، اگر در حال تغییر https://www.example.com/product-name به
https://www.example.com/products/category/product-name هستید، باید ریدایرکت ۳۰۱ را تنظیم کنید تا موتورهای جستجو و کاربران هنگامی که بر لینک کلیک میکنند، بهطور صحیح به صفحه جدید تنظیم شده فرستاده شوند.
انواع لینکهای شکسته از نظر فنی
اگر بر یک لینک شکسته کلیک کنید، اغلب با خطای ۴۰۴ Page Not Found مواجه میشوید. این یک خطای عمومی است و به این معناست که صفحه در حال حاضر در دسترس نیست اما ممکن است روزی دوباره قابل دسترس شود.
با این حال این تنها کد وضعیت ۴xx نیست که لینکهای شکسته را نشان میدهد. برای مثال:
- ۴۰۰ Bad Request: این خطا زمانی ایجاد میشود که سرور میزبان، URL صفحه شما را درک نمیکند. این خطا معمولاً به دلیل یک خطا یا درخواست نامعتبر اتفاق میافتد.
- ۴۱۰ Gone: این خطا شبیه به خطای ۴۰۴ است. زیرا معنای آن این است که منبعی که به آن لینک میدهید دیگر در سرور وجود ندارد. این خطا برخلاف ۴۰۴ که اساساً میگوید «اگرچه در حال حاضر این صفحه در دسترس نیست و مشخص نیست دیگر قابل بازگشت باشد یا نه»، به این معنی است که «این صفحه هرگز برنمیگردد».
خطاهای ۴۰۴، ۴۰۰ و ۴۱۰ همگی بر تجربه کاربر و سئو تأثیر منفی دارند. با این حال از آنجایی که ۴۱۰ها نشانه حذف دائمی محتوا هستند، موتورهای جستجو ممکن است با مشاهده این خطا کمی جدیتر نسبت به وجود خطاهای ۴۰۰ یا ۴۰۴ با سایت حاوی آن برخورد کنند.
خطرات لینک شکسته
گوگل لینکهای داخلی را یک عامل کلیدی در رتبهبندی میداند؛ بنابراین همیشه باید سلامت این لینکها را مورد بررسی قرار دهید.
لینکهای داخلی شکسته میتواند تاثیرات پیچیدهای بر سایت شما داشته باشد. برای مثال اگر کاربر روی لینک شکسته کلیک کند، با یک صفحه خطای روبهرو میشود. قطعاً همهی ما آن را تجربه کردهایم. تقریباً بدترین چیزی است که هنگام بازدید از یک سایت ممکن است اتفاق بیفتد. فکر کنید دنبال یک جواب برای سوال خود هستید و وقتی بر روی لینک کلیک میکنید تا به پاسخ خود برسید، با صفحهی خطا مواجه میشوید.
بنابراین جای تعجب ندارد که کاربران اغلب وبسایت شما را ترک کنند و در جایی دیگری به دنبال اطلاعات مورد نیاز خود بگردند.
البته که هیچکس نمیخواهد بازدیدکنندگان سایتش از آن ناراضی باشند. اما این موضوع بیشتر از آنچه که فکر میکنید میتواند مضر باشد. هنگامی که کاربر تجربهای منفی در سایت شما داشته باشد و به نتیجهی دلخواه خود نرسد، کمتر ممکن است دوباره به سایت شما برای رسیدن به اهداف خود برگردد و این عامل باعث میشود از محبوبیت و شهرت شما در برآورده کردن خواستههای کاربران کم شود.
بودجه خزش نیز برای گوگل بسیار مهم است. بودجه خزیدن به مدت زمانی که خزندهها در صفحه شما صرف میکنند اشاره دارد. خزندهها به اندازه کافی زمان برای خزش در کل دامنه شما را ندارند. بنابراین بهتر است صفحات مهمتر را تا حد امکان برای آنها در دسترس قرار دهید.
لینکهای داخلی در سایت، به ربات گوگل کمک میکنند بهتر بتواند بخشهای مختلف سایت شما را پیدا کند. بنابراین لینکهای داخلی شکسته مانند فقدان لینکهای داخلی، مانع از خزیدن همه جانبه ربات گوگل در سایت شما میشوند.
نکته اصلی این است که اگر صفحات شما ایندکس نشوند، رتبهبندی نیز نخواهند شد. بنابراین اگر گوگل نتواند صفحات را پیدا و فهرستبندی کند، تمام تلاشهایی که برای ایجاد یک محتوای خوب صرف کردهاید هیچ نتیجهای (رتبهبندی، ترافیک و تبدیلهای بعدی) برایتان نخواهد داشت. اما این همه چیز نیست.
آن کاربران ناراضی که قبلتر ذکر کردم را به خاطر دارید؟
آنها بعد از دیدن خطا، به سرعت از سایت شما خارج میشوند و باعث میشوند که نرخ پرش و زمان حضور در سایت شما کاهش یابد که این یک نشانهی بزرگ برای گوگل است؛ و برایش سوال پیش میآید که:
- چرا مردم صفحات شما را به سرعت ترک میکنند؟
- آیا محتوای شما بیهوده است و با اهداف جستجوی کاربر مرتبط نیست؟
بنابراین لینکهای داخلی شکسته میتوانند نتایج غیر مستقیمی بر سئو سایت شما بگذارند. لینکهای شکسته خارجی و ورودی نیز با دادن این سیگنال به گوگل که سایت شما قدیمی است و بروز نمیشود، میتوانند اثر مستقیمتری بر سایت شما داشته باشند.
میپرسید چگونه؟
اگر به صفحات بسیاری که مدت زیادی است حذف شدهاند لینک داده باشید، این چنین به نظر میرسد که محتوای شما بروز نیست. همچنین اگر تعداد زیادی لینک ورودی شکسته دارید احتمالاً مدیران، وبسایتهای بهتر و جدیدتری نسبت به شما پیدا کردهاند و به جای شما، به محتوای بهتر یک سایت دیگر لینک دادهاند.
و خب این تمام ماجرا نیست؛ چندین خطای ۴۰۰ نشاندهندهی نگهداری ضعیف وبسایت به گوگل است و مانع خزیدن و نمایهسازی موتورهای جستجو میشود و همه این مشکلات میتواند تنها ناشی از یک اشتباه تایپی کوچک در یک URL پیش بیاید.
حال و بعد از خواندن این مقاله، شاید بهتر بتوانید متوجه شوید که چرا لینکها ارزش وقت گذاشتن برای مراقبت را دارند و چرا باید همواره مواظب وجود آنها در سایتتان باشید.
نحوه حذف و برطرف کردن لینک شکسته
پس از اینکه لینکهای شکسته و خراب خود را پیدا کردید، نوبت به اصلاح و ویرایش آنها میرسد. بسته به اینکه این لینکها، داخلی، خارجی یا بک لینک باشند روند تعمیر و اصلاح آنها متفاوت است.
همانطور که در بالا توضیح دادم دلایل زیادی برای بوجود آمدن یک لینک شکسته وجود دارد اما تمام این دلایل به ۲ بخش کلی تقسیم میشوند.
- صفحه مقصد مشکلی ندارد و شما در لینک خود آدرس آن را اشتباه وارد کردهاید. در این صورت کار خیلی ساده است و فقط نیاز است لینک را اصلاح کنید.
- لینک شما صحیح است اما صفحه مقصد دیگر وجود ندارد.
اگر مشکل شما مورد دوم است این بخش را تا انتها بخوانید تا تا به شما بگویم چه کارهایی میتوانید برای رفع و اصلاح این لینکهای شکسته انجام دهید.
لینکهای داخلی و خروجی از سایت شما
این لینکها از آنجایی که منشا آنها سایت خودتان است؛ به عنوان وبمستر میتوانید مستقیماً بر آنها کنترل داشته باشید.
ایجاد ریدایرکت ۳۰۱
سختترین راه و اما مناسبترین و بهترین گزینه برای حل مشکل لینکهای شکسته، ریدایرکت ۳۰۱ است. اگر صفحهای را جابهجا کردهاید، باید از تغییر مسیر ۳۰۱ استفاده کنید.
فرض کنید یک سایت فروش آنلاین دارید و محصول A را میفروشید. بعد از اتمام A، میخواهید محصول B را که مشابه محصول A است و در صفحهی دیگری وجود دارد به کاربران معرفی کنید و آن را بفروشید. برای این کار باید از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید.
البته این نکته را بدانید اگر وضعیت شما با مثال بالا مشابه نیست، نباید از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید. تغییر مسیر به یک صفحهی نامربوط، باعث آزردگی مخاطب و آسیب به تجربهی کاربری و رتبهبندی در نتایج جستجو میشود.
اما اگر وضعیت شما با مثال بالا مطابق باشد میتوانید با استفاده از یک افزونهی تغییر مسیر در وردپرس مانند RankMath، تغییر مسیر ۳۰۱ را اجرا کنید. همچنین این کار را میتوانید با استفاده از htaccess ،Nginx و یا PHP نیز انجام دهید.
اگر تغییر مسیر ۳۰۱ را به درستی انجام دهید میتوانید بیشتر امتیاز رتبهبندی صفحهی مبدا خود را به صفحهی جدید و مقصد خود انتقال دهید.
یک نکتهای که حتماً باید بدانید این است که تغییر مسیرهای ۳۰۱ بر خلاف تغییر مسیرهای ۳۰۲ دائمی هستند. پس تنها زمانی از تغییر مسیر ۳۰۱ استفاده کنید که مطمئن هستید برای همیشه میخواهید کاربران را به صفحهی جدید منتقل کنید. اگر مردد هستید و هنوز تصمیمی در این مورد نگرفتهاید، بهتر است از تغییر مسیر ۳۰۲ استفاده کنید.
لینکهای خروجی
اگر لینکهای خروجی شکسته دارید، بهتر است آنها را با لینکهای سالم و فعال جایگزین کنید. ابتدا بهتر است بررسی کنید آدرس لینک خروجی را به درستی وارد کردهاید یا نه؛ زیرا اشتباه وارد کردن یک رقم، حرف یا حتی یک خط تیرهی اضافی میتواند کاربران را با صفحهی خطا مواجه کند.
اگر صفحهای که میخواهید به آن لینک دهید هنوز فعال است، برای اطمینان از صحت عملکرد، URL آن را دوباره کپی و جایگذاری کنید. اگر متوجه شدید صفحهای که به آن لینک دادهاید دیگر وجود ندارد، باید لینک را حذف کنید.
حال اگر این لینک خروجی ارزش قابل توجهی برای سایت شما داشته باشد چه؟
برای مثال از محتوای آن لینک خروجی به عنوان منبعی برای حقایق و ارقام آمده در محتوای خود استفاده کردهاید. در این مورد شما باید به دنبال منبع جایگزین باشید و لینک خروجی را با آن جایگزین کنید. امیدوارم اطلاعات مورد نیاز شما در جای دیگری در دسترس باشد؛ وگرنه باید آن بخش را از محتوای خود حذف کنید.
بک لینکها
تعمیر بک لینک خراب به سادگی تعمیر دیگر لینکهای شکسته در سایت نیست؛ زیرا معمولاً باید با وبمستر دامنه ارجاع دهنده تماس بگیرید و از آنها بخواهید که آن لینک شکسته را برای شما بروز کند.
ممکن است این کار از نظر شما بسیار ساده باشد، اما دقیقاً مهمترین قسمت ماجرا فرستادن درست و قابل مفهوم همین درخواست و ایمیل است.
در ادامه چند نکته آوردهام که به شما کمک میکند یک ایمیل سودمند و نتیجهدهنده بسازید:
- سلام: اگر نام گیرنده را میدانید از آن استفاده کنید.
- مقدمه: خود و وبسایتی که با آن کار میکنید را با نام معرفی کنید.
- مشکل: به گیرنده کمک کنید بداند که به کدام صفحه از سایت خود اشاره میکنید (URL را ذکر کنید) و به آنها بگویید کدام لینک خراب است.
- راه حل: URL را که میخواهید لینک به آن اشاره کند را در اختیار آنها قرار دهید.
- مزیت: البته شما عمدتاً این کار را به نفع خود انجام میدهید، اما همانطور که در بالا گفتم وجود بک لینکهای شکسته نیز برای یک سایت مضر هستند. بنابراین به مدیر وبسایت تاکید کنید که اصلاح لینک شکسته در سایت، چگونه به بهبود سئوی آنها کمک میکند.
- کوتاه بنویسید: هیچکس حوصله و زمان دریافت و بررسی یک ایمیل بلند و شبیه به مقالههای علمی را ندارد. چند پاراگراف کوتاه و ساده که نکات فوق را پوشش میدهد تمام آن چیزی است که شما نیاز دارید.
- صبور باشید: صاحبان وبسایت افراد پرمشغلهای هستند. بنابراین چند روز به آنها فرصت دهید تا به ایمیل شما پاسخ دهند. اگر جوابی نگرفتید میتوانید درخواست خود را تکرار کنید. اما لطفاً سعی کنید حداقل مدت زمان بین ارسال دو ایمیل، سه هفته باشد.
نگهداری و نظارت منظم بر لینکها
کمی قبلتر به شما گفتم که لینکهای شکسته چقدر میتوانند به سایت شما آسیب بزنند. بنابراین جای تعجب ندارد که بخواهید بهطور منظم این مسائل را بررسی کنید.
میتوانید از ابزار گوگل سرچ کنسول برای بررسی سایت خود استفاده کنید و گزارش هر فعالیت را نیز بصورت کامل و جامع از طریق ایمیل خود دریافت کنید.
البته ابزارهای دیگری هم هستند که در ۲ مقاله ابزارهای آنلاین لینک شکسته و افزونه لینک شکسته وردپرس آنها را معرفی کردهام.
اگر سایت شما بزرگ است میتوانید ابزار را طوری تنظیم کنید که بصورت روزانه سایت شما را بررسی کند. در غیر اینصورت یک هفته زمان مناسبی است که بتوانید لینکهای شکسته جدید را به سرعت شناسایی کنید و مشکلاتی که ممکن است ایجاد کنند را قبل از اینکه فرصتی برای آسیب رساندن به رتبه و تجربه شما داشته باشند، حل کنید.
برای بک لینکهای خود، باید بهطور منظم کیفیت آنها و فعال بودن یا نبودنشان را زیر نظر داشته باشید.
تکنیک لینک شکسته در لینک بیلدینگ
در آخر بیاید برای اینکه بتوانید از لینکهای شکسته به نفع خود استفاده کنید، یک نکتهی استثنائی به شما بگویم.
لینکسازی شکسته یک تکنیک لینک بیلدینگ فوقالعاده مفید است که به شما امکان میدهد از لینکهای شکسته رقبا نهایت استفاده را ببرید و در ازای آن چیزی مفید به وبمسترهای لینکدهنده ارائه دهید؛ برای مثال لینک سالم محتوای خودتان به جای لینک شکستهی رقیب برای لینک دادن.
شما میتوانید این لینکها را به همان روشی که بک لینکهای شکسته خود را در ابزارها پیدا کردهاید، شناسایی کنید. فقط به جای دامنهی خودتان در ابزار، دامنهی رقبای خود را جایگذاری کنید.
پس از پیدا کردن این بک لینکها، با مدیر وبسایت تماس بگیرید و به او پیشنهاد دهید که به جای آن صفحهی قدیمی به صفحه شما در همان موضوع بک لینک دهد.