حجم جستجو
حجم جستجو، یک معیار مهم و اساسی در تحقیق کلمات کلیدی است و تاثیر بسیار زیادی در استراتژی سئو شما دارد.
من در این مقاله سعی میکنم شما را به صورت کامل با حجم جستجو در سئو آشنا کنم.
- حجم جستجو چیست؟
- یافتن حجم جستجو با Google Keyword Planner
- چقدر دادههای حجم جستجو قابل اعتماد هستند؟
- آیا در سئو باید کلمات کلیدی با حجم جستجوی پایین را نادیده بگیریم؟
- آیا Google Trends یک ابزار جستجوی حجم است؟
- نحوهی استفاده از حجم جستجو در سئو
حجم جستجو چیست؟
- به تعداد جستجوهای یک کلمه کلیدی معین، در یک موتور جستجوی خاص و در یک دورهی زمانی، حجم جستجوی کلمات کلیدی میگویند.
- معمولا حجم جستجو به صورت ماهانه ارائه میشود.
- عدد حجم جستجویی که توسط ابزارهای سئو ارائه میشود، تقریبی و البته نزدیک به واقعیت است.
- بهترین ابزار یافتن حجم جستجو کیورد پلنر گوگل است.
- حجم جستجوی کلمات کلیدی یکی از معیارهای اصلی در استراتژی سئو است.
یافتن حجم جستجو با Google Keyword Planner
اکثر ابزارهای سئو، حجم جستجو را ارائه میدهند اما ابزارهای بسیار کمی وجود دارند که برای کلمات کلیدی فارسی نیز حجم جستجو ارائه دهند.
ابزار کیورد پلنر بهترین ابزار برای یافتن حجم جستجوی کلمات کلیدی فارسی است و استفاده از آن تا این لحظه کاملا رایگان است.
در مقاله آموزش گوگل کیورد پلنر به صورت کامل توضیح دادهام چگونه حجم جستجوی کلمات را با استفاده از کیورد پلنر به دست آورید.
Google Keyword Planner، برای ارائهی حجم جستجو، نیاز دارد حداقل یک بازدهی زمانی از تولید آن کلمهی کلیدی گذشته باشد. بنابراین برای کلمات کلیدی جدید کاربردی مناسبی ندارد.
Google Keyword Planner بهطور پیش فرض میانگین دادههای خود را در ۱۲ ماه گذشته ارائه میدهد و این عدد تنها مربوط به یک ماه نیست.
گاهی ممکن است Google Keyword Planner حجم جستجو کلمهای را ۰ نشان دهد. در صورتیکه ابزارهای دیگر نشان میدهد حجم جستجویی برای آن کلمه کلیدی وجود دارد.
چقدر دادههای حجم جستجو قابل اعتماد هستند؟
دادههای حجم جستجو قابل اعتماد ولی بر اساس تخمین هستند.
منظور از قابل اعتماد بودن این است که اگر کیورد پلنر گوگل به شما حجم جستجوی لپ تاپ ایسوس را بیشتر از حجم جستجوی لپتاپ دل نشان بدهد یعنی واقعا حجم جستجوی لپتاپ ایسوس از حجم جستجوی لپ تاپ دل بیشتر است.
اما منظور از تخمینی بودن حجم جستجو این است که اگر کیورد پلنر گوگل حجم لپتاپ ایسوس را به شما ۲۰۰۰ جستجو در ماه نشان بدهد ممکن است حجم جستجو ۱۹۰۰ یا ۲۲۰۰ باشد.
با این حال حتی اگر این دادهها تخمینی هم باشد میتواند برای شما سودمند باشد. زیرا برای مقایسهی بین کلمات کلیدی نیازی به وجود دادههای دقیق حجم جستجو نیست.
برای یک قضاوت درست، دادهها تخمینی باید از یک منبع و با استفاده از روشهای یکسانی بدست آمده باشند. و عملکرد هر کدام در یک بازدهی زمانی مشخص باید با هم مقایسه گردد.
همچنین بدانید اغلب کلمات کلیدی استفادهی فصلی دارند و لزوما حجم استفاده از آنها یکسان نیست.
آیا در سئو باید کلمات کلیدی با حجم جستجوی پایین را نادیده بگیریم؟
خیر؛
من در دوره سئو نیز تاکید کردهام که این باور غلط و قدیمی را کنار بگذارید که حجم جستجو و ترافیک سایت حتما به هم مرتبطاند.
ممکن است شما با کار کردن روی کلمات کلیدی لانگ تیل که حجم جستجوی بسیار پایینی دارند بتوانید ترافیک بسیار مناسبی را از موتورهای جستجو کسب کنید. البته برای موفقیت در این استراتژی نیاز است که مقالات زیادی در سایتتان وجود داشته باشد.
بنابراین کلمات کلیدی با حجم جستجوی پایین، در استراتژیهای محتوا میتوانند نقش مهمی را ایفا کند.
کلمات کلیدی کم حجم و دستهبندی خوشهای موضوعات
دستهبندی خوشهای یا خوشه سازی کلمات کلیدی که گاهی اوقات با نام محتوای مرکزی نیز شناخته میشود، شامل ستون و یا صفحهی مرکزی است که معمولا نکته یا هدف اصلی را در بر دارد.
کلمات کلیدی با حجم کم اغلب کلمات طولانی هستند و یکی از دلایل کارآمد بودن آن نیز میتواند این باشد که نزدیکتر به آن چیزی است که کاربران برای هدف خود جستجو میکنند.
شاید هر کدام از کلمات کلیدی طولانی به تنهایی نمی توانند منجر به افزایش ترافیک شوند. اما اگر تعداد تقریبا مناسب و زیادی صفحه برای کلمات کلیدی طولانی ایجاد شود همه با هم می توانند در نهایت ترافیک قابل قبولی برای سایت ایجاد کنند.
مورد دیگر این است که کلمات کلیدی لانگتیل نرخ تبدیل قابل قبولی دارند.
به عنوان مثال فردی که تلویزیون ۵۰ اینچ مارک اسنوا را جستجو می کند نسبت به کسی که تنها کلمه ی تلویزیون را جستجو می کند احتمال خرید بیشتری دارد.
کلمات کلیدی کم حجم و صنایع نیچ
کاربرد مهم و دیگر کلمات کلیدی با حجم جستجوی پایین در صنایع نیچ است. صنایعی که حجم جستجوی زیادی در آنها وجود ندارد.
در سئو ما همواره دنبال ترافیک بیشتر هستیم اما چه بسا کسب و کارهایی وجود دارند که با حجم ترافیک کم اما کاربردی هم توانستهاند رشد خوبی را تجربه کنند.
از آن جایی که Google Keyword Planner کلمات کلیدی با حجم جستجوی پایین را کمتر گزارش میکند و یا ممکن است کاملا آنها را حذف کند؛ بهتر است متخصصین سئو در صنایع خاص به دنبال روشهای دیگری برای دریافت اطلاعات مربوط به میزان جستجو باشند.
آیا Google Trends یک ابزار جستجوی حجم است؟
Google Trends یک ابزار رایگان است که محبوبیت نسبی یک کلمهی کلیدی را در طول زمان نشان میدهد.
معیار اصلی در Google Trends، حجم واقعی برای جستجوی یک کلمه نیست.
گوگل ترندز نشان دهندهی حجم جستجوی یک موضوع در مقایسه با موضوعات دیگر در طول زمان نیز میباشد که در آن به موضوعات یک نمره در بازدهی ۰ تا ۱۰۰ تعلق میگیرد.
با این وجود نیز Google Trends همچنان میتواند برای شما یک ابزار مکمل و ارزشمند در تحقیقات کلمات کلیدی باشد.
زیرا به شما کمک میکند متوجه شوید که کلمهی کلیدی انتخابیتان تا چه اندازه محبوبیت دارد و آیا میتوانید انتظار موج رو به افزایش از آن داشته باشید یا خیر.
نحوهی استفاده از حجم جستجو در سئو
حال که درک بهتری از حجم جستجو و نحوهی تعیین آن و محدودیتهایش دارید، میتوانیم به کاربرد عملی آن بپردازیم.
در اینجا کاربردهای اصلی حجم جستجو برای سئو سایت آورده شده است.
۱) تعیین ارزش بالقوهی یک کلمهی کلیدی
در صورتیکه که به نظر میرسد تنها عامل تاثیرگذار بر ترافیک، حجم جستجو است و هرچه حجم جستجو بالاتر باشد ترافیک سایت نیز بالاتر است؛ در اینجا با دیگر عوامل تاثیرگذار بر ترافیک سایت آشنا خواهیم شد. برای مثال:
- میزان ارتباط کلمهی کلیدی با محتوای سایت و مخاطبان
- نرخ کلیک یا CTR واقعی در جستجوها
بنابراین به یاد داشته باشید حجم جستجو، تنها یکی از عوامل تاثیرگذار بر ترافیک سایت است.
۲) ارزیابی سطح دشواری نسبی یک کلمهی کلیدی
بطور کلی هرچه حجم جستجوی کلمهی کلیدی بیشتر باشد، رقابت بیشتری را در صفحه نتایج جستجو یا SERP دارند.
این بدان معناست که برای کسب رتبه کلمات حجم بالا تلاش بیشتری نیاز است.
بسیاری از ابزارهای تحقیقی کلمات کلیدی این مسئله را در قالب “نمرهی دشواری کلمهی کلیدی” بیان میکنند. و حجم جستجو یکی از عوامل تعیین امتیاز سطح دشواری است.
همچنین این را بدانید یک کلمهی کلیدی همانطور که ممکن است حجم جستجوی کمی داشته باشد میتواند از نمرهی دشواری بالایی نیز برخوردار باشد. در اینصورت این کلمه نیز میتواند بسیار ارزشمند باشد.
چه بسا در مواردی نمرهی دشواری از میزان حجم جستجو ملاک مهمتری باشد.
همچنین ممکن است یک کلمه، حجم جستجوی بالایی برعکس نمرهی دشواری پایین خود داشته باشد. که در اینصورت باید به عوامل دیگر تاثیرگذار بنگرید.
مثلاً:
ممکن است یک کلمه کلیدی به تازگی ترند شده باشد یا ممکن است یک کلمه کلیدی واقعاً ارزش درآمدزایی پایینی داشته باشد به همین علت سایتهای دیگر به آن توجهی نکرده باشند.
۳) تخمین پتانسیل ترافیک
همانطور که گفتیم یک باور قدیمی وجود دارد که هرچه حجم جستجو بالاتر باشد، ترافیک نیز بیشتر است.
این جمله زمانی درست است که دیگر عوامل تاثیرگذار بر ترافیک نیز در شرایط مطلوب باشند.
به عنوان مثال، ممکن است چند نتیجه برتر برای یک کلمه کلیدی با حجم بالا به قدری خوب و مرتبط باشند که بیشتر کلیک ها را دریافت کنند.
حتی اگر وارد ده نتیجه برتر شوید هم ممکن است چیز زیادی از آن دریافت نکنید.
امکان دیگری که پتانسیل ترافیک جستجو را تضعیف میکند، ویژگیهایی مانند Featured Snippets یا همان پاسخهای ویژه هستند.
اینها ممکن است نیاز بسیاری از جستجوگران را برآورده کند و در نتیجه به وضعیتی به اصطلاح صفر کلیک برای نتایج ارگانیک وب منجر شود.
به این دلایل، ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی اغلب از فرمولهایی استفاده میکنند که حجم جستجو را با نرخ کلیک تخمینی و گاهی با عوامل دیگر ترکیب میکند تا ترافیک بالقوه یک کلمه کلیدی را تعیین کند.
۴) تشخیص فصلیبودن کلمهی کلیدی
استفاده از ابزاری که آمار ماهانه از حجم جستجوی کلمات کلیدی در اختیارتان میگذارد میتواند راهنمای بسیار خوبی برای تشخیص فصلی بودن کلمه کلیدی مورد نظر شما باشد. به این معنی که متوجه شوید آیا تغییر فصول بر میزان جستجوی شما تاثیر میگذارد یا خیر.
همچنین این نکته را بدانید که Google Ads Keyword Planner گزارش خود را بصورت میانگین ۱۲ ماهه ارائه میدهد. بنابراین هیچ گزارشی از فصلی بودن کلمهی موردنظر نمیدهد.
اطلاع از این ویژگی برای سایتهای فروش، بسیار مهم و ارزشمند است. اینکه مدیران وب بدانند چه زمانی از کدام کلمهی کلیدی برای فروش محصول خود استفاده کنند بسیار مهم و سودمند است.
برای مثال در پایین میزان حجم جستجوی “پالتو” در ۲۴ ماه ارائه شده است.
جای تعجب هم ندارد که حجم جستجوی پالتو در اوایل پاییز شروع به افزایش میکند و در حدود ماه اواخر ماه آبان تا آذر به حداکثر خود میرسد.
البته فصلیبودن همهی کلمات کلیدی ممکن است تا این اندازه مشهود نباشد. بنابراین بهتر است از ابزاری که میتواند این ویژگیهای پنهانی ارزشمند را به شما نشان بدهد استفاده کنید.