در این مطلب، قصد دارم لغت نامه سئو را پیش روی شما بگذارم.
برای یادگیری سئو نیاز نیست واژهنامه سئو را حفظ کنید. اما نیاز است در حد رفع نیاز با اصطلاحات تخصصی سئو آشنا باشید.
یک مرور کلی از واژههای پرکاربرد و تخصصی که در قسمت پایین مطرح شده است، داشته باشید و هر وقت واژه نا آشنایی از سئو را شنیدید به این صفحه برگردید و معنی واژه مربوطه را دریابید.
در واقع هر علمی برای خود یکسری واژه تخصصی و پر کاربرد دارد. سئو هم مانند دیگر علوم واژه نامه مخصوص به خود را دارد. با یادگیری این واژهها درک مطالب آموزش سئو برای شما بسیار آسانتر خواهد بود.
یکی از دلایلی که باعث شد واژهنامه سئو را آماده کنم مجموعه آموزش سئو مبتدی بود. احساس کردم دوستانی که آموزشهای سئو برای مبتدیان را مطالعه کردهاند، ممکن است از بعضی لغات تخصصی سئو درک عمیقی نداشته باشند و نیاز باشد خیلی سریع معنای لغات را متوجه شوند.
توجه: این لغت نامه سئو به ترتیب حروف الفبای انگلیسی لیست شده است و این مزیت را برای شما دارد که میتوانید بسیار سریع واژه مد نظر خود را پیدا نمایید. ابتدا با با اعداد شروع میکنیم و سپس حروف الفبا:
شروع با اعداد
۳۰۱ ( کاملا انتقال یافت): وظیفه این متود انتقال کامل یک صفحه به صفحه دیگر است. به این صورت که وقتی کاربر آدرس صفحه را وارد میکند، به صفحه جدید هدایت میشود.
اگر شما یک صفحه دارید که آدرس آن تغییر کرده است، برای اینکه گوگل را متوجه صفحه جدید کنید از این متود استفاده میکنید. وقتی این متود را به کار میبرید در واقع تمام ارزش صفحه قبلی به صفحه جدید منتقل میشود. از این متود برای انتقال سایت قدیم به سایت جدید هم میتوانید استفاده کنید.
اگر از افزونه yoast وردپرس استفاده میکنید، وقتی آدرس صفحه را تغییر میدهید به صورت اتوماتیک یک متود ۳۰۱ برای صفحه جدید ایجاد میکند.
ارور ۴۰۴ (صفحه موجود نیست): در دو حالت امکان دارد این ارور بوجود بیاید.
۱. کاربر آدرس یک صفحه را اشتباه وارد کند. (برای سئو ضرر ندارد)
۲. قبلا صفحهای با این آدرس داشته اید اما حالا پاک شده است یا آدرش تغییر کرده است (بسیار مضر است). در این گونه مواقع یا باید آدرس صفحه را تصحیح کنید به آدرس قبلی و یا با متود ۳۰۱ صفحه را انتقال دهید به آدرس جدید.
۵۰۳ ( سایت در دست تعمیر است): هنگامی که مشکلی در سایت شما بوجود آمده است و صفحه را در حالت تعمیر قرار میدهید تا کاربران سایت شما را نبینند، قطعا موتورهای جستجو هم نمیتوانند این صفحه را ببینند.
وقتی رباتهای گوگل به سایت شما بیایند و سایت شما در دسترس نباشد، احتمالا خیلی شاکی میشوند!!
برای اینکه این کار به سئو سایت شما آسیب نزند باید با متود ۵۰۳ به موتورهای جستجو بفهمانید که سایت در دست تعمیر است. اگر از وردپرس استفاده میکنید پلاگینهای زیادی برای این کار وجود دارند و در غیر این صورت برای اینکار میتوانید از تابع زیر در سایت خود استفاده کنید.
function set_503_header() {$protocol = 'HTTP/1.0';if ( $_SERVER['SERVER_PROTOCOL'] === 'HTTP/1.1' ) {$protocol = 'HTTP/1.1';}header( $protocol . ' 503 Service Unavailable', true, 503 );header( 'Retry-After: 3600' );}set_503_header();
توجه داشته باشید عدد ۳۶۰۰ نشانگر ۱ ساعت است. در واقع شما دارید به موتورهای جستجو میگویید ۱ ساعت دیگر سایت در دسترس است. این عدد را میتوانید زیاد یا کم کنید. این تابع برگرفته از سایت یواست است.
A
Ahrefs: نام یک وبسایت محبوب در حوزه سئو است و ابزارهای تحلیل سئو خوبی در اختیار علاقهمندان میدهد که البته اکثر پولی هستند. یک ابزار معروف و رایگان این سایت است. دسترسی به سایت ahref
Above The Fold (قسمت بالای صفحه): بالاترین نقطه صفحه است و جایی است که کاربر بدون اسکرول کردن و در اولین نگاه میبیند.
گوگل دوست ندارد این جایگاه با تبلیغاتی که ربطی به محتوا ندارند پر شده باشد. اگر این قسمت با محتوای بی ارزش پر شده باشد نرخ خروج سریع از سایت را افزایش میدهد. در این قسمت باید محتوایی قرار بگیرد که کاربر را جذب کند و او را ترغیب کند تا انتهای مطلب را بخواند.
URL (آدرس صفحه): آدرس یکتای صفحه است. آدرسی است که کاربر میتواند به طور مستقیم در مرورگر وارد کند و وارد صفحه سایت شود.
هر صفحه از سایت باید دارای یک آدرس مخصوص به خود باشد.
AJAX: مخفف کلمات Asynchronous Javascript and XML است. با استفاده از این تکنینک میتوان محتوای یک قسمت از صفحه سایت را بدون اینکه صفحه بارگذاری مجدد شود تغییر داد.
کدهای AJAX با استفاده از زبان جاوا اسکریپت نوشته میشود و میتواند بدون بارگذاری مجدد صفحه با دیتابیس سایت ارتباط برقرار کند و اطلاعات جدید را بارگذاری نماید.
استفاده از کدهای AJAX در سئو توصیه نمیشود چرا که برای گوگل بسیار سخت است صفحات اینچنینی را پیمایش کند.
Algorithm: الگوریتم برنامههای پیچیده کامپیوتری هستند که میتوانند محاسبات پیچیده و پردازش دادهها را انجام دهند. الگوریتمها میتوانند طوری برنامهریزی شوند که با شرط همراه شوند.
گوگل برای بررسی اینکه کدام سایت را در نتایج جستجو بالا بیاورد از الگوریتمهای زیادی استفاده میکند. مثلا الگوریتم کبوتر به بررسی نقطه مکانی جستجو کننده میپردازد و سعی میکند سایتی را به او نشان بدهد که نزدیکترین مکان را به او دارد.
Alternate text (متن جایگزین): تگ alt که در تصاویر استفاده میشود در واقع مخفف همین کلمه است. درون این تگ متن مرتبط به تصویر قرار میگیرد و تصویر را برای موتوپرهای جستجو قابل فهم میکند.
البته گوگل با استفاده از هوش مصنوعی تا حدی متوجه محتوای تصاویر میشود، اما با استفاده از متنی که درون تگ alt قرار میدهیم میتوانیم بهتر منظور تصویر را به گوگل بفهمانیم.
Anchor Text (متن لینک یا متن لنگر): متنی است که درون یک لینک قرار میگیرد و به کاربر نشان داده میشود و قابل کلیک است. هنگامی که موس روی متن لینک قرار میگیرد به شکل یک دست کوچک در میآید و کاربر با کلیک روی آن به صفحه مقصد هدایت میشود.
anchor text یا متن لینک برای گوگل بسیار مهم است. اگر متن لینک کلمه کلیدی صفحه مقصد باشد گوگل متوجه مفهوم صفحه مقصد میشود و به رتبهبندی صفحه مقصد بسیار کمک میکند.
B
Backlink (بک لینک): یک لینک است که از یک سایت دیگر به سایت ما داده میشود و کاربر با کلیک بر روی آن لینک به سایت ما هدایت میشود.
بک لینک یکی از مهمترین فاکتورها در رتبهبندی سایت در نتایج جستجو است. بک لینک به دو نوع nofollow و dofollow تقسیم میشود. بک لینک نوفالوو ارزش و رتبه صفحه مبدا را به صفحه مقصد انتقال نمیدهد، اما بک لینک dofollow ارزش و اعتبار صفحه مبدا را به صفحه مقصد ارسال میکند.
BackRub: نام ابتدایی موتور جستجوی غول پیکری بود که امروزه گوگل نام دارد!!
Bing: نام موتور جستجوی محبوب دیگر بعد از گوگل است. این موتور جستجو متعلق به شرکت ماکروسافت است.
Black Hat SEO (سئوی کلاه سیاه): روش های غیر متعارفی است که بعضی افراد با استفاده از این روش ها می خواهند در نتایج جستجو بالا بیایند. این روشها از نظر گوگل خطا محسوب میشوند و گوگل با این نوع سئو به شدت برخورد میکند.
وبسایتهایی که از سئوی کلاه سیاه استفاده میکنند مورد پنالتی و جریمه گوگل قرار میگیرند. تعدادی از این روشها را در مطلب سئو چیست توضیح دادهام.
Block-Level Link Analysis (تجزیه و تحلیل لینک های قسمت های محتلف صفحه): یک رویکرد آنالیز لینک است. با این ایده که لینک ها در نقاط مختلف صفحه ارزش متفاوتی دارند.
مثلا لینکهایی که در هدر صفحه یا منوی صفحه هستند بسیار پر ارزشتر از لینکهایی هستند که در قسمت فوتر صفحه هستند.
Blog (بلاگ، وبلاگ): نوعی از سایت است که شامل مطالب روزانه در یک موضوع خاص است. فعالیت اصلی یک وبلاگ از تولید محتوا به صورت متن، ویدیو، تصویر، صوت و غیره است. معمولا درآمد وبلاگها از تبلیغات است.
امروزه شرکتهای بزرگ وبلاگهای تخصصی در موضوعی مرتبط با کارشان راهاندازی کردهاند تا از آن طریق کاربران بازار هدف خود را در گوگل و جاهای دیگر جذب کنند.
Blog Network (شبکه وبلاگ): نوعی استراتژی کلاه سیاه سئو است. به این صورت که شرکتهای مشاور سئو شبکهای از وبلاگها با محتوای بیکیفیت راهاندازی میکنند جهت لینکسازی مصنوعی برای مشتریان خود.
Bot (مخفف ربات): سیستمهای اتوماتیک هستند که به صورت برنامهریزی شده محتوای سایتها را پیمایش میکنند. رباتها در حین پیمایش یا خزیدن صفحات موضوعات محتوای صفحات را متوجه میشوند و در موتورهای جستجو ثبت میکنند.
Bounce Rate (نرخ بیرون رفتن سریع): بانس ریت یک درصد است از کاربرانی که وارد یک سایت میشوند و بدون اینکه وارد صفحه دیگری از سایت شوند از سایت خارج میشوند.
درصد Bounce Rate هر چقدر کمتر باشد بهتر است. درصد نرمال برای بانسریت بین ۵۰٪ تا ۶۰٪ است. اگر عدد شما بالاتر از این است یعنی باید روی محتوای سایت یا صفحه خود کار کنید. برای به دست آوردن این درصد میتوانید از سایت alexa.com و همچنین گوگل آنالیتیکس استقاده نمایید. گوگل آنالیتیکس
Brand Keywords: هنگامی که یک برند در گوگل با یک کلمه کلیدی زیاد جستجو شود باعث میشود نام برند و کلمه کلیدی تبدیل به یک کلمه کلیدی شود. مثل “خرید لپتاپ از دیجی کالا”.
نکته جالب این است که اگر نام سایت شما با یک کلمه کلیدی جستجوی زیادی در گوگل داشته باشد احتیاج به بهینه سازی صفحهای برای آن کلمه کلیدی ندارید.
Brand Mentions (اشاره به برند): زمانی است که به نام یک برند در یک صفحه سایت اشاره شده است. البته این اشاره از سایتی به غیر از سایت شما باید باشد.
برند منشن به عنوان یک استراتژی لینک بیلدینگ هم استفاده میشود. به این صورت که وقتی متوجه میشوید در یک سایت از نام برند شما استفاده شده است بلافاصله به آن سایت پیام میدهید که به سایت شما بک لینک هم بدهد.
Breadcrumbs (مسیر صفحه): این نام برگرفته از یک داسان قدیمی است که شخصی برای این که راه برگشت را گم نکند در طول مسیر خردهنان میریخت.
در اینترنت و وبسایت به مسیر صفحهای اشاره دارد که کاربر در آن قرار دارد. مثلا همین الان شما در بخش آموزش سئو و قسمت لغت نامه سئو قرار دارید.
این مسیر معمولا در بالای صفحات قرار میگیرد تا کاربران بتوانند تشخیص دهند الان در کدام بخش و یا زیر مجموعه هستند.
Broken Link (لینک خراب یا لینک شکسته): یک نقطه ضعف در سئو محسوب میشود و اشاره به آدرس صفحهای دارد که به طور کامل از دسترس خارج شده و ارور ۴۰۴ بر میگرداند. لینک شکسته معمولا به علت تغییر آدرس صفحه بوجود میآیند.
برخورد گوگل با این لینکها به این صورت است که صفحه را کاملا حذف شده میداند و از نتایج جستجو حذف میکند.
C
Canonical rel: تگ rel = canonical برای این استفاده میشود که به موتورهای جستجو بگوید URL های مختلف دارای محتوای مشابه هستند. موتورهای جستجو فقط URL رل کنونیکال را ایندکس میکنند. این کار مربوط به محتوای تکراری است که در رتبه بندی شما تاثیر میگذارد.
کد رل کنونیکال در صفحات تکراری ای قرار میگیرد که شما نمیخواهید ایندکس شوند. موتورهای جستجو سپس URL مشخص شده را دنبال کرده و آن را فهرست میکنند.
Cache (کش): یک اصطلاح محاسباتی است که در آن داده ها در سخت افزار یا یک نرم افزار (به عنوان مثال مرورگر) ذخیره می شوند تا بعدا بتوانید سریع تر به آن ها دسترسی پیدا کنید.
سرعت صفحه یکی از سیگنال هایی است که الگوریتم های گوگل هنگام رتبه بندی صفحات به آن نگاه می کنند. قابلیت کش مرورگر میتواند سرعت بارگذاری صفحات شما را بالا ببرد، نرخ پرش (bounce rate) را پایین بیاورد (که ممکن است یک سیگنال منفی برای رتبه بندی شما باشد) و اجازه دهید موتورهای جستجو صفحات بیشتری از وبسایت شما را پیمایش کنند.
ccTLD (دامنه سطح بالا): دامنه های سطح بالای اینترنت دو حرف هستند که برای کشورهای خاص تعیین شده اند.
مثلا:
www.example.com.sg (سنگاپور)
www.example.ca (کانادا)
داشتن ccTLD به موتورهای جستجو و کاربران نشان میدهد که آن وبسایت متعلق به کدام منطقه جغرافیایی است. Google از این سیگنال برای رتبه بندی یک سایت بالاتر از سایت های دیگر در جستجوهای محلی استفاده میکنند.
CTR (نرخ کلیک پس از بازدید):
نسبت کلیک به تعداد نمایش بعد از بازدید یک تبلیغات، ویدیو، ایمیل و یا لینک های یک صفحه را CTR میگویند. اگر CTR یک تبلیغ ۱ درصد بود یعنی یک کلیک به ازای ۱۰۰ بازدید داشته است.
https://moz.com/rand/queries-clicks-influence-googles-results
https://www.stonetemple.com/why-ctr-isnt-a-ranking-factor/
https://moz.com/blog/does-organic-ctr-impact-seo-rankings-new-data
Cloaking: یک تکنیک بهینه سازی موتور جستجو است که در آن محتوایی که به کاربر ارائه میشود با محتوایی که به موتورهای جستجو ارائه میشود متفاوت است.
Cloaking نقض دستورالعمل های گوگل وبمستر است.
Co-Citation: لینک دهی مشترک یا Co-citation به معنی این است که وقتی در وبسایت a به وبسایت b و c لینک داده شده باشد گوگل متوجه میشود که وبسایت b و c باهم مرتبط هستند، هرچند که هیچکدام از آن ها بهم بک لینک نداده باشند.
به زبان ساده ، اگر صفحه وب C به دو سایت A و B بک لینک داده باشد، ممکن است موتورهای جستجو دو صفحه وب A و B را باهم در موضوع سئو مرتبط بدانند، حتی اگر دو صفحه A و B مستقیماً به یکدیگر بک لینک نداشته باشند.
Co-Occurrence: مشاهدات نشان میدهند که انکور تکست (Anchor text)در حال ضعیف شدن هستند و اگر یک کلمه کلیدی خاص در مجاورت یک لینک خارجی قرار بگیرد، گوگل سیگنالی دریافت میکند که کلمه کلیدی با آن لینک مرتبط هستند.
Code Swapping: شکلی از سئو کلاه سیاه است که در آن یک صفحه برای رتبه بندی بهینه شده است و زمانی که به رتبه مورد نظر رسید محتوای آن تغییر میکند.
نکته جالب این است که اگر نام سایت شما با یک کلمه کلیدی جستجوی زیادی در گوگل داشته باشد احتیاج به بهینه سازی صفحهای برای آن کلمه کلیدی ندارید.
Content: محتوا مربوط به بازاریابی آنلاین و سئو است. محتوای با کیفیت برای تاثیرگذاری بر کاربر و همچنین حفظ رتبه ضروری است.
CDN: شبکه ای از سرورها در سراسر دنیا هستند که به سرعت بر اساس منطقه جغرافیایی کاربر محتوای وب را به او نشان میدهند.
از آنجا که سرعت صفحه یک عامل رتبه بندی است، ارائه محتوا با سرعت بالا دلیل کافی ای است که یک CDN داشته باشید.
Content Hub: استراتژی ای است که در آن چند صفحه که در مورد موضوع مرتبطی هستند به صفحه اصلی که مطلب درباره آن نوشته شده اند لینک میدهند.
Content Marketing (بازاریابی محتوا): بازاریابی محتوا یک رویکرد استراتژیک بازاریابی است که با هدف ایجاد و توزیع محتوای ارزشمند، مرتبط و مداوم برای جذب و حفظ مخاطب و در نهایت هدایت او به اقدامات سودآور انجام می شود.
Content Uniqueness (محتوای منحصر به فرد): همه میدانیم که وقتی برای رتبه بندی مقاله ای مینویسیم مقالات اگر تکراری باشند رتبه خوبی برای به دست نمیاید. متاسفانه درصد مشخصی برای منحصر به فرد بودن محتوا و تکراری نبودن آن وجود ندارد و شما باید مواظب باشید که محتوای تکراری در مطالبتان نداشته باشید چون حتما در رتبه بندی تاثیر گذار هستند.
Conversion (تبدیل): تبدیل یک فعالیت بسیار مهم است. تبدیل مشتری به خریدار میتواند در هر کجای سایت مثل فرم تماس صفحه اصلی و … اتفاق بیفتند.
Conversion Rate (نرخ تبدیل): نسبت تعداد بازدیدهای کل به تعداد تبدیل ها بر حسب درصد.
Crawl (خزش): اصطلاحی است که وقتی عنکبوت های گوگل صفحات یک وبسایت را پیمایش میکنند به کار میبرند.
Crawl Budget: تعداد دفعاتی در روز است که موتورهای جستجو صفحات یک وبسایت را میخزند. هرچه قدر دامین آتوریتی یک وبسایت بیشتر باشد اولیت خزنده های گوگل برای آن سایت بیشتر است. البته توجه داشتید عوامل بیشماری که بر بودجه خزنده های گوگل تاثیر میگذارد وجود دارد.
Cross-Linking: پیوند متقابل بین دو وب سایت مختلف یا دو صفحه وب جداگانه در یک وب سایت مشابه. این به موتورهای جستجوگر علامت می دهد که محتوای پیوند تا حدودی به یکدیگر مرتبط است.
Curated Content (محتوای آموزشی): فرایند جمع آوری اطلاعات مربوط به یک موضوع خاص است.
CSS: یک فایل متنی با پسوند .css است که عناصر صفحات وب را قالب بندی میکند و به آن ها استایل میدهد.
D
De-Indexed: این اصطلاح مربوط به روند ناپدید شدن یک وبسایت از صفحات جستجوی گوگل است.
مجموعه ای از داده ها و لینکهای وبسایت ها که در دسته بندی ها و گروه های مختلف دسته بندی شده اند.
Disavow: روشی برای مقابله با بک لینک های اسپمی است عمدا توسط یک مدیر سایت به وجود نیامده اند. Google ابزار disavow را برای اینکار در اکتبر ۲۰۱۲ راه اندازی کرد.
Dofollow: پیوند dofollow پیوندی بدون ویژگی rel = “nofollow” است. پیوند dofollow رتبه صفحه و سایر سیگنال های رتبه بندی را به مقصد پیوند منتقل می کند.
Doorway Page (صفحات ورود): یکی از تکنیک های کلاه سیاه در سئو است که از سمت گوگل شدیدا مورد جریمه قرار میگیرد. در این روش، یک صفحه بی ارزش اما با کلمات کلیدی بسیار زیاد درست میشود که کاربر را فریب میدهد و به صفحه ی دیگری انتقال میدهد.
Domain Authority (اعتبار دامنه): آتوریتی دامنه یک استاندارد است که توسط شرکت moz.com که یکی از شرکت های پیشرو در زمینه سئو است، بنیان نهاده شده است. دقت کنید که این استاندارد مورد تایید و یا رد گوگل نیست اما تجربیات نشان داده است که موثر است. این قابلیت، توانایی رتبهگیری یک وب سایت را برای نتایج جست و جو و قرار گرفتن در رتبه های بالای نتایج جست و جو نشان میدهد
Domain Name (نام دامنه): به عنوان مثال www.safine.net یک نام دامنه است که به پروتکل های اینترنت (IP) وصل میشود تا در سراسر دنیا قابل دسترس باشند.
Duplicate Content (محتوای تکراری): محتوای تکراری، محتواهای مشابه در صفحات مختلف هستند. این مسئله باعث میشود موتورهای جستجو محتوایی که تاریخ انتشار آن از بقیه جلوتر است را نشان دهد.
Dwell Time (زمان صرف شده در صفحه): این زمان از وقتی که کاربر روی نتیجه جستجو کلیک میکند و وارد صفحه میشود شروع و زمانی که از آن صفحه خارج شود تمام میشود.
چرا این قضیه خیلی برای موتورهای جستجو اهمیت دارد؟ از آنجا که موتورهای جستجو قصد دارند تا محتوای مفیدی را برای کاربران خود ارائه دهند، مدت زمان ماندن طولانی کاربر در صفحه، بیشتر نشان می دهد که آن محتوا مفید است.
Dynamic Serving (سرویس پویا): ارائه محتوای مختلف بر اساس نوع دستگاه کاربر است. مثلا اگر کاربر از موبایل به سایت وارد شود یک نوع محتوا و اگر با کامپیوتر وارد شود نوع دیگری از محتوا به او نشان داده میشود.
Dynamic URL: داینامیک url چیزی مثل این ادرس است: http://example.com/page?id=21. که مقادیر داینامیک را به url استاتیک (http:example.com) اضافه میکند.
این لغت نامه سئو بزودی تکمیل میگردد.